Home / Crack IBPS PO Bag / Alphanumeric Series Tricks & Tips

Alphanumeric Series Tricks & Tips

Alphanumeric Series Tricks & Tips


Buy Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

 

Alphanumeric (sometimes shortened to alphameric) is a combination of alphabetic and numeric characters. In some cases, it may include upper and lower case letters, punctuation marks, and symbols (such as @, &, and *,).

This type of reasoning is a mixed bag of coding-decoding, series-based reasoning and finding positions based reasoning questions.Points to note

Before jumping to the questions, let us understand the meaning of few key words that are generally used in such questions like “following, followed by, preceding, and preceded by”.

  • Let us take two successive alphabets Y and Z. Here, Y is preceding Z and Z is preceded by Y. Also, Z is following Y and Y is followed by Z.
  • Now, take three successive alphabets X, Y and Z. Here X and Y are preceding Z, but Y is immediately preceding Z whereas, X is not immediately preceding Z. Similarly, Y and Z are following X, but Y is immediately following X whereas, Z is not immediately following X.

 

Study the following digit-letter-symbol sequence carefully and answer the questions given below: 

2 R * C f 8 E $ G 2 # 4 9 L c % B < K 1 & A W ? P e + Q @ 7 F 6

Question 1:

If the first half of the series is written in reverse order, then which Element will be twenty-first from the right end?

TRICK:

No need of writing the series in reverse order
Step 1: Count the total number of alpha-numericals =32
Step 2: As we are considering half of the series, divide by two =32/2=16
Required 21R = 16R+5R
Instead of taking 5R take 5L (since first half is reversed)
16R+5L=f (Answer)

Question 2:

Which element will be twenty-first from the right end, if second half of the series is reversed?

TRICK:

No need of writing the series in reverse order
Step 1: Count the total number of alpha-numericals =32
Step 2: As we are considering half of the series, divide by two =32/2=16
Required 21R = 16R+5R
16R+5R (belongs to first half do not reverse) =4 (Answer)

Question 3:

If the above sequence is written in reverse order, then which element will be 5th to the right of 16th element from the right end?

TRICK:

If both are in same direction (subtract)
=To From
=5R – 16R
=11R
=11L (trick: To reverse order change R to L)
=# (Answer)

Question 4:

Which element is seventh to the left of sixteenth element from the right in the above sequence?

TRICK:

If both are in opposite direction (add)
=To From
=7L + 16R
=23R=W (Answer)

Alphanumeric Series: Solved Examples

DIRECTIONS (Example no. 1-5): Study the following digit-letter-symbol sequence carefully and answer the questions given below:

4 P + S r 9 B # A 3 ? 7 c > Z % 6 d & Q @ 1
Example 1: If the above sequence is written in the reverse order, then which element will be 5th to the right of 16th element from the right end?

Solution: Reversed Sequence – 1 @ Q & d 6 % Z > c 7 ? 3 A # B 9 r S + P 4.

Hence, now the 16th element from the right end is % and 5th to the right of % is ?

Example 2: How many such numbers are there in the above sequence, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?

Solution: Check for the sequence Consonant-number-symbol. There is only 1 such case in the above sequence: A 3 ?

Example 3: Which element is seventh to the left of sixteenth element from the left in the above sequence?

Solution: The sixteenth element from the left is %. Now, we move 7th to the left of %, which is A. Hence, A is be the answer.

Example 4: If the first half of the series is written in reverse order, then which element will be fourteenth from the right end?

Solution: There are a total of 22 characters in the above sequence. Since, the first half of the above sequence is reversed, therefore, the sequence is:

? 3 A # B 9 r S + P 4 7 c > Z % 6 d & Q @ 1

So, the required 14th character from right is +

Example 5: Which element will be fourteenth from the right end, if second half of the series is reversed?

Solution: There are total 22 characters given in the above sequence. As only the second half is reversed the sequence becomes:

4 P + S r 9 B # A 3 ? 1 @ Q & d 6 % Z > c 7

So, the required 14th character from right is A.Alphanumeric Series: Key Learning

  • One of the most scoring question-type in any competitive exam is alphanumeric series puzzles. These questions are high scoring as they can be solved very quickly.
  • Learning shortcuts to handle these types of questions will significantly boost your reasoning score. Hence, try to practice as many questions as you can.

Remember all the alphabets and their place number ,You can even note down during your exam.

A
1
26
B
2
25
C
3
24
D
4
23
E
5
22
F
6
21
G
7
20
H
8
19
I
9
18
J
10
17
K
11
16
L
12
15
M
13
14
N
14
13
O
15
12
P
16
11
Q
17
10
R
18
9
S
19
8
T
20
7
U
21
6
V
22
5
W
23
4
X
24
3
Y
25
2
Z
26
1

There are 26 letters in English alphabets.

The first half of alphabet series is from A to M and the half is from N to Z.

  • A-M – 1-13 (First Alphabetical Half)
  • N-Z –14-26 (Second Alphabetical Half)

So if you remember these intervals,It would be helpful in solving alphabet series problems.

Various types of Alphabetical series

Type – I: ALPHABET SERIES

Increasing by a definite number

  • For Example: IJKL? ( each letter increases by 1)
  • AGMSY? ( each letter increases by 6 place to its right position)

Decreasing by a definite number

  • For Example: ZXVTRP ? ( each letter decreases by 2 places to its left )

Increasing successively

  •  For Example: DEGJNS? ( +1,+2,+3,+4,+5)

Decreasing successively

  • For Example: ZYWTP ( -1,-2,-3,-4 ..)
  • ZTOKHFE ( -6,-5,-4,-3,-2,-1)

Decreasing and Increasing by a constant value.

  • For Example: DFCEBDACZ (+2,-3,+2,-3,…)

 

TYPE-II : ALPHANUMERIC SERIES

Example-1: Z1A, X2D,V6G,T21J,R88M, P445P,?

  • First letter: ZXVTRP (-2,-2,-2,…..)
  • Second letter: ADGJMP ( +3, +3,+3,…)
  • Series of numerals: 1,2,6,21,88,445 ( x1+1, x2+2, x3+3…)
  • So next term is N2676S.

Example-2: 2Z5,7Y7,14X9,23W11,34V13,?

  • First numeral- 2,7,14,23,34 (+5,+7,+9,+11..)
  • Second letter- ZYXWV ( decreases by 1 each time)
  • Third numeral- 5,7,9,11,13 ( increases by 2 each time)

Example-3 : W-144 , U-121, S-100, Q-81,?

  • First letter- decreases by 2 each time
  • Second numeral- square of 12,11,10,9,8..

 

TYPE-III : CONTINUOUS PATTERNS SERIES

Example-1 : ab_ _ baa_ _ ab_

  • Options: i) aaaaa ii) aabaa iii) caabab iv) baabb
  • Solution: our answer is ii) . Here series aba is repeated

Example-2 :ab_aa_bbb_aaa_bbba

  • Options: i) abba ii) baab iii) aabb iv) abab
  • Solution: our answer is ii) . The series is abb/aaabbb/aaaabbbb/a. Thus the letter are repeated twice , then thrice , then four times and so on .

Example.3 – _bc_ca_aba_c_ca

  • Options i)abcbb ii)bbbcc iii)bacba iv)abbcc
  • Solution: our answer is i) . The series is abc/bca/cab/abc/bca. Thus the letter change in cyclic order .

Example.4- _c_bd_cbcda_a_db_a

  • Options: i) adabcd ii) bdbcba iii) cdbbca iv)daabbc
  • Solutions: our answer is i). The series is acdb/dacb/cdab/acdb/da. Each group of four letters contains the letters of the previous group in the order – third , first , second and fourth.

Example.5:- a_bb_baa_bbb_aa_

  • Options: i) aabba ii) bbaab iii)abaaa iv)baabb
  • Solutions: our answer is iii). The series is aabbbb/aaabbb/aaaa. At each step , the number of a’s increases by one while the number of b’s decrease by one.

 

Before beginning the Alphabet Series ,let me ask a question

Suppose you are asked find the missing term in the following series

1, 3, 5, 7, __

You can tell immediately that the answer is 9.

Similar thing can be asked in Alphabet Series like:
A, C, E, G, __

Your answer would be ‘I’ because you understood it quickly that  like the number series you need to skip one letter and reach the next letter.

So there are two basic methods to do the Alphabet Series.

  1. Remember all the alphabets and their place number , You can even note down during your exam.

Here you should remember two things

A to M =  1  to  13    and  N to  Z   =   14  to 26

Intervals like:

So if you remember these intervals,It would be helpful in solving alphabet series problems.

For example:

What is the value of U?

So here in this case you can tell immediately that it is 21 because you know that immediately before U is T and its value is 20

Let us pick up another question

What is the missing letter in the series? U O I ___ A.

Solution: If you observe it attentively, then we can see that they are the vowels written in the REVERSE order.

U   O    I    E   A

Ans. E

Find the missing term in the series – AD , GJ, MP, ?

Solution:

To do this we need to see their numeral values

A D  =  1 and 1+3 = 1 4

G J  =4+3  is 7 and 7+3 is 10 = 7 10

MP = 10+3 is 13 and 13+3 is 16 = 13 16

So the next would be 16+3 is 19 which means S and 19+3 is 22 which means V = SV

The missing term is SV.

2.Next method is by using circle of letters 

This method is very useful when the series is not linear like the one you did in the first method.

Let us understand it through an example:

BDF, JLN, QSU, ____

Solution: 

As you can see that between the GROUPS , the gap is reduced by one letter in every step but letters of the group have a gap of one letter only.

So our answer is

BDF, JLN, QSU, WYA

Now

After identifying the first letter of the group which is W if you look at the circle it is quite easy to reach on the next two letters where as in case of linear series you have to come again which might bring chances of errors. 

Find the next term of the series – AZ, CX, FU, __

There two series in this question running simultaneously.

What would be the next term in the following series – QPO, NML, KJI, ____.

Solution:  The next term is HGF.

What is the next term in the series – JAK, KBL, LCM, MDN, ____.

Solution: Each letter in triplets  is  moving one place forward.

Remember: Do not always think that there is a relation between the letters of the group, rather you can you can get a situation where each letter in the group is moving forward or backward to make the next term of the series.

Find the next term in the series – SCD, TEF, UGH, ____?

Solution:

Important Facts Of Alphabet Test:

1. Position number of letters in English


2. Position number of letters in English alphabets in reverse


3. We know A, E , I, O and U are vowels of English alphabet and remaining letters are consonants of English

4. A → 4 M (A to M) letters are called first half of English

5. N →  4 Z (N to Z) letters are called second half of English

6. To the left means Z →  A (Z to A)

7. To the right means A →  Z (A to Z)

8. From A →  Z (A to Z) letters are called left to right of English

9. From Z →  A (Z to A) letters are called right to left of English alphabets.


Types Of Question Based On Alphabet Test

There are four types of questions based on Alphabet test:

 Type- I Arrangement According To The Dictionary

Arranging words in alphabetical order implies ‘to arrange them in the order as they appear in a dictionary’. For this arrangement, first we shall consider the first letter of each word. Arrange the words in the order in which these letters comes in the English alphabets.


Example 1: The following four words are arranged in alphabetical order, which word will come in the second place

(a) Electric

(b) Elector

(c) Elect

(d) Electrode

Solution

Answer (b)Arranging the words in alphabetical order, we have : Elect, Elector, Electric, Electrode. Hence, Elector will come in the second place.

Example 2: Arrange the given words in alphabetical order and choose the one that comes at the third place?

(a) Bathing

(b) Banking

(c) Backing

(d) Banishing

Solution

Answer (d) Arrange the words in alphabetical order, we have, Backing, Banishing, Banking, Bathing.Hence, Banking will come in the second place.


Type 2 Alpha-Numeric Sequence

In these types of questions, a jumbled sequence of some letters, numbers and symbols are given. Sometimes only English alphabets from A to Z are given.

Example (Q. 3 to 7): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

Example 3: How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Solution
Answer: (a) According to the question, in the given arrangement, none of such symbols is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter.

Example 4: Three of the following four are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a) D%©

(b) 58R

(c)  T V 8

(d) E%$

Solution
Answer (d) Except ‘E % $’all follow same rule in the given arrangements.

Example 5: If all the symbols in the above arrangement are dropped, which of the following will be the twelfth from the left end?

(a) 4

(b) K

(c) 2

(d) U

Solution

Answer (c) After droping all the symbols, the given arrangement order is

F 3 9 H A D I 4 E M K U R P 5 W 8 1 T J V 7

Twelfth from the left


Example 6: How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and not immediately followed by a symbol?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Solution
Answer: (c) According to the question, in the given arrangements two such consonants 1TJ and 5 W 8 are immediately preceded by a number and not immediately followed by a symbol.

Type 3 Letter-Word Problems

In these types of problems, a certain word is given and candidates are required to answer asked, how many letters in the word is as far away from the beginning of the word as, it is from the beginning of the English alphabet. Sometimes, a certain word is given and then asked how many letters remain same in its position if they arrange in alphabetical order. Sometimes, a certain word is given and asked, if vowel and consonants constitutes

Example 8: How many such pairs of letters are there in the word CHANNEL each of which has as many

letters between them in the word as in the English alphabets?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Solution

Answer. (c)

 

So, such number of pairs are: AC, LN


Example 9: How many such letters are there in the word PMCLNOB remain same in its position, if they are

arranged in alphabetical order?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Solution

Answer. (c)   P    M    C     L    N    O    B

B    C     L    M    N    O    P

So, such type of letters are N and O.


Example 10: Each vowel of the word GLADIOLUS is substituted with the next letter of the English

alphabetical series and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present

in the new arrangement?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Solution

Answer: (a)     G    L    A    D    I    O    L    U    S

F    K    B    C     J    P    K    V    R

So, none such vowels are present in the new arrangement.


Type 4 Rule Detection

In these types of problems or questions, a certain rule is given in questions and candidates are asked. choose

the correct alternatives that follow this given rule.

Example 11: Find out the correct alternatives in which numbers of letters skipped in between adjacent letters in the series is two?

(a) LORTW

(b) GJMPS

(c) KNPSV

(d) EHKLO

Solution

Answer (b) 

 

Practice Problems On Alphanumeric Series


 

Directions (1-5): Study the following arrangement and answer questions given:

(      F     E    ~    6    2    %     S      A     8        B    )    *    1      L     O      9        @      W        U       $       3     ^      P     4      C        V      # 

  1. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol and not preceded by a letter?
    A) Four
    B) Three
    C) Two
    D) One
    E) None

    View Answer
    Option E
  2. What is the sum of all numbers which are immediately preceded by a  symbol?
    A) There are no such numbers
    B) 10
    C) 12
    D) 9
    E) 11

    View Answer
    Option B
    Explanation:
    6+1+3 = 10
  3. What will come in place of questions mark (?) based on the above arrangement?
    3U^      $W3      U@$     W9U       ?
    A) 9OW
    B) Other than those given in options
    C) @9W
    D) @OW
    E) U@W

    View Answer
    Option D
  4. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A) (#V
    B) EC4
    C) 2^P
    D) S$U
    E) *OL

    View Answer
    Option C 
  5. Which of the following is the 9th to the left of the 17th from the left end of the above arrangement?
    A) @
    B) S
    C) 9
    D) %
    E) O

    View Answer
    Option B
    Explanation:
    Left of left – 17-9 = 8th from left = S

Directions (6-10): Study the following arrangement and answer questions given:

K     J      2     ^     U     !      A      S      3      C     7      $     9        L      #     D     O      8       X       I      %     N         P       4    E       *   M       +   W

  1. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel?
    A) One
    B) Three
    C) Two
    D) Five
    E) None

    View Answer
    Option A
    Only 4  — P   4   E
  2. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter?
    A) Four
    B) Three
    C) Two
    D) Five
    E) None

    View Answer
    Option C
    Explanation:
    D, N
  3. Which of the following is the 8th to the right of the 19th from the right end of the above arrangement?
    A) %
    B) #
    C) 8
    D) X
    E) None of these

    View Answer
    Option D
    Explanation:
    Right to right = 19-8=11th from right = X
  4. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A) $97
    B) U!^
    C) XI8
    D) +WM
    E) C7S

    View Answer
    Option E
  5. Which of the following is the 5th to the left of the 13th from the right end of the above arrangement?
    A) 7
    B) 9
    C) S
    D) $
    E) !

    View Answer
    Option D
    Explanation:
    Left of right = 13+5=18th from right

Directions (1-5): In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols given in (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of digits based on the rules and mark the answer accordingly. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark (E) as your answer.

(i) If the first two letters are vowels, the codes for first and last letters are to be interchanged.
(ii) If the first letter is a consonant, the codes for the second and third letters are to be interchanged.
(iii) If the last letter is a vowel then the second letter is to be coded as the code for the vowel.

  1. UEPMOQ
    A) 3^70@#
    B) 4^70!#
    C) 4^70@#
    D) 4^70©#
    E) None of these

    View Answer
    Option C
    Explanation: 

    The given number satisfies rule (i)
  2. OPHDLU
    A) #@286#
    B) @#286#
    C) @#246
    D) @#286
    E) None of these

    View Answer
    Option B
    Explanation: 

    The given number satisfies rule (iii)
  3. MIRKNQ
    A) O©#9*4
    B) 9©%9*4
    C) O©%9*4
    D) O©%9@4
    E) None of these

    View Answer
    Option C
    Explanation: 

    The given number satisfies rule (ii)
  4. HOLUIB
    A) 26@!%3
    B) 26^#%3
    C) 26@#%7
    D) 24@#%3
    E) None of these

    View Answer
    Option E
    Explanation: 

    The given number satisfies rule (ii)
    26@#%3
  5. OINRBK
    A) 9@*©3@
    B) 9%6©3@
    C) 7%*©3@
    D) 9%*©3@
    E) None of these

    View Answer
    Option D
    Explanation: 

    The given number satisfies rule (i)

Directions (6-10): Study the following arrangement and answer questions given:

4    8    @    B    D    E    !    Y    I    7    *    K    W    6    A     L    5    #    9      O    2     U      ^      ©      3       N      (        M      $

  1. Which of the following is the 9th letter to the left of the 16th letter from the right end?
    A) E
    B) B
    C) D
    D) *
    E) @

    View Answer
    Option C 
    Left to right = 16+9 = 25th from right
  2. How many such letters are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a consonant?
    A) Four
    B) Three
    C) None
    D) One
    E) Five

    View Answer
    Option B
    Solution: 

    B, K, and M
  3. Complete the series: 4$V (BD !©^ 27* ?
    A) K#5
    B) W95
    C) W#5
    D) W9#
    E) K9#

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    4$V – 4=first element, $= first element from last, V = previous letter of $
    (BD – ( = leaving one letter from V, ( = 4th element from last, B= 4th element from starting, D = next letter to B
    !©^ – ! = leaving one letter from D, ! = 7th from starting, © = 7th from last, ^ = previous to ©
    27* – 2 = leaving one letter from ^, 2 = 10th from last, 7 = 10th from starting, * = next to 7
  4. How many such numbers are there each of which is immediately preceded by a symbol?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    9, and 3
  5. Four of the five are alike in a certain way based on arrangement, which does not belong to the group?
    A) KW*
    B) BD@
    C) MV(
    D) V$(
    E) ©3^

    View Answer
    Option D 

Directions (1-5): In each question below is given a group of digits followed by four combinations of digits/symbols given in (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of digits based on the rules and mark the answer accordingly. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark (E) as your answer.

(i) If the first digit is odd and last is even, then interchange the codes for both digits
(ii) If there is a digit which is getting repeated in the given number, then code that digit as the code of 5
(iii) If the third digit is followed by an even number and is preceded by an odd number, then skip its code.
(iv) If the middle digit is odd then interchange the codes of middle digit and last number.
(v) 0 is neither odd nor even

  1. 53678
    A) #©DH!
    B) ©!DH#
    C) !©DH#
    D) !©HD#
    E) None of these

    View Answer
    Option C
    Solution: 
    The given number satisfies rule (i)
  2. 12375
    A) @L©H#
    B) @L#H©
    C) @H#L©
    D) @L!H©
    E) None of these

    View Answer
    Option B
    Solution: 
    The given number satisfies rule (iv)
  3. 36014
    A) ©DE@O
    B) OED@©
    C) ODE%©
    D) ODE@©
    E) None of these

    View Answer
    Option D
    Solution: 
    The given number satisfies rule (i)
  4. 81624
    A) !@LDO
    B) !@DLO
    C) !@LO
    D) !@OL
    E) None of these

    View Answer
    Option C
    Solution: 
    The given number satisfies rule (iii)
  5. 60456
    A) *O#H#
    B) #EO##
    C) *©#H#
    D) OB©# #
    E) None of these

    View Answer
    Option B
    Solution: 
    The given number satisfies rule (ii)

Directions (6-10): Study the following arrangement and answer questions given:

H    N    4    &    T    E    3    (    @    5    R    1    *    J    S    2    %    9    M    6    A    L    O    #    V    U    7    !

  1. Which of the following is the 6th letter to the right of the 20th letter from the right end?
    A) J
    B) S
    C) 2
    D) %
    E) @

    View Answer
    Option B 
    Solution: 
    Right to right = 20-6 = 14th from right
  2. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    5, and 9
  3. Complete the series: T&3     (35     R5*     J*2 ?
    A) %26
    B) %29
    C) %SM
    D) %2M
    E) None of these

    View Answer
    Option D
  4. How many such consonants are there each of which is immediately preceded by a number?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    R and M
  5. Four of the five are alike in a certain way based on arrangement, which does not belong to the group?
    A) 4T&
    B) 51R
    C) *SJ
    D) 29M
    E) OV#

    View Answer
    Option D 

Directions (6-10): Study the following arrangement and answer questions given:

2    0     4    5    3    6     8     4    2    5    1    7     4     8     5     6     9     3    2     0     4     7     4       5     8     9     2    5    7    3     1     7    4    2    9    0

  1. Which of the following is the 9th letter to the left of the 21st letter from the right end?
    A) 4
    B) 8   
    C) 6
    D) 2
    E) 5

    View Answer
    Option B
    Solution: 
    Left from Right = 21+9 = 30th from right
  2. How many such 4’s are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by an odd digit and immediately followed by an even digit? (0 is neither odd nor even)
    A) Four
    B) Three
    C) Two
    D) One
    E) Five

    View Answer
    Option C
    Solution:
    7     4     8, 7    4    2
  3. How many such 7’s are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a perfect square?
    A) Four
    B) Three
    C) Two
    D) One
    E) Five

    View Answer
    Option B
    Solution: 

    1    7, 4     7, 1     7
  4. How many such 5’s are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a digit which has a numerical value greater than 6?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    5     8, 5     7
  5. If all the odd numbers are deleted from the above arrangement, then which of the following will be 9th from the right end?
    A) 2
    B) 6
    C) 4
    D) 0
    E) 8

    View Answer
    Option A 

Directions (6-10): Study the following arrangement and answer questions given:

R   %   #    D    E    W   3     @   0   M    !      L    6     *     A      G    U    8    ^     V     &     S       7     O      H    1    2     $    B        I      )

  1. Which of the following is the 5th letter to the right of the 16th letter from the right end?
    A) S
    B) ^
    C) V
    D) &
    E) *

    View Answer
    Option D
    Solution: 
    Right to right = 16-5 = 11th from right
  2. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?
    A) Four
    B) Three
    C) None
    D) One
    E) Five

    View Answer
    Option C
  3. Which of the following is the 9th letter to the left of the 18th letter from the left end?
    A) @
    B) 0
    C) M
    D) 8
    E) &

    View Answer
    Option B
    Solution: 

    Left to left  = 18-9 = 9th from left
  4. How many such numbers are there each of which is immediately preceded by a consonant?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three

    View Answer
    Option E
    Solution: 

    3, 6, 7, 1
  5. Four of the five are alike in a certain way based on arrangement, which does not belong to the group?
    A) @3!
    B) GA^
    C) OS2
    D) D#3
    E) 8U&

    View Answer
    Option C 

Directions (1-5): Study the following arrangement and answer questions given:

J    %   K    7   D    E   $    4   9   H   I   3   (   @   A   M   8   ^   F   Q    O   U   +    &   B   P   W   !   2

  1. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol?
    A) Four
    B) Three
    C) Two
    D) Five
    E) None

    View Answer
      Option C
    Explanation:
    E, U
  2. If all the symbols are dropped from the above arrangement, how many such numbers will be there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a consonant?
    A) Four
    B) Three
    C) Two
    D) Five
    E) None

    View Answer
      Option B
    Explanation:
    7, 9, 8
  3. What will come in place of questions mark (?) based on the above arrangement?
    DK$    E74   $D9   4EH    ?
    A) 94H
    B) Other than those given in options
    C) H4I
    D) H43
    E) 9$I

    View Answer
      Option E
  4. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A) K%$
    B) H$(
    C) U^+
    D) O^+
    E) P+!

    View Answer
      Option E 
    Explanation:
    All options carry a letter followed by 2 symbols. Observe that the first symbol is the symbol which is before the letter and second symbol after letter as:
    %   K    7   D    E   $
    $   4   9   H   I   3   (
    ^      F   Q    O   U   +
    ^      F   Q    O   U   +
    &   B   P   W   !   2
    So with P should be   P&!
  5. Which of the following is the 6th to the left of the 17th from the left end of the above arrangement?
    A) 3
    B) (
    C) H
    D) I
    E) 9

    View Answer
      Option D
    Explanation:
    Left of left – 17-6 = 11th from left = I

Directions (6-10): Study the following arrangement and answer questions given:

R   4    %    D   )    A   5    T      I    3    #    1      W     E     2    @    *     9     ^    B      H    O     5      !     Y

  1. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel?
    A) Four
    B) Three
    C) Two
    D) Five
    E) None

    View Answer
      Option E
  2. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?
    A) Four
    B) Three
    C) Two
    D) Five
    E) None

    View Answer
      Option C
    Explanation:
    T, W
  3. Which of the following is the 5th to the right of the 19th from the right end of the above arrangement?
    A) 3
    B) #
    C) W
    D) 1
    E) None of these

    View Answer
      Option D
    Explanation:
    Right to right = 19-5=14th from right = 1
  4. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A) D)4
    B) 5T)
    C) 1W3
    D) @*2
    E) HO^

    View Answer
      Option D
  5. Which of the following is the 8th to the left of the 9th from the right end of the above arrangement?
    A) 3
    B) T
    C) I
    D) )
    E) A

    View Answer
    Option C
    Explanation:
    Left of right = 9+8=17th from right

Directions (Q. 1-5): Answer these questions referring to the symbol – letter – number sequence given below:

H  ⍺  K  7  D  ¢  M  L  3  ●  G  7  β  Z  6  *  δ  θ  1  F  B  @  9  S  γ  2  $  P  4  A  ∆  5

1).How many letters in the sequence either immediately precede a number or immediately follow a symbol?

  1. a)Eight
  2. b)Four
  3. c)Five
  4. d)Six
  5. e)None of these

2).What is the total number of ‘the letters immediately preceded by a number belonging to the second half of the sequence’ and ‘the symbol immediately preceded by a letter belonging to the second half of the English alphabet’ in the above sequence?

  1. a)Three
  2. b)Four
  3. c)Five
  4. d)Six
  5. e)None of these

3).If the second half of the series is written in the reverse order which of the following will be twelfth element to the right of ninth element from your left?

  1. a)4
  2. b)$
  3. c)P
  4. d)A
  5. e)None of these

4).Which of the following will be the seventh element to the left of 19thelement from your left in the above series?

  1. a)Z
  2. b)β
  3. c)G
  4. d)7
  5. e)None of these

5).Four of the following five are alike in a certain way and hence from a group. Which one does not belong to the group?

  1. a)H  ¢  7
  2. b)k  ●  6
  3. c)D  β  1
  4. d)M  *  9
  5. e)L  @  4

Directions (Q. 6 -10) Answer these questions referring to the symbol – letter – number sequence given below.

%  £  8  σ  K  β  Z  M  S <  2  @  7  E  ⍺  *  Σ  P  6  1  D  $  L  5  #  1  4

6).What is the total number of ‘the symbols immediately preceded by a number’ and ‘the numbers immediately preceded by a letter’ in the above sequence?

  1. a)Six
  2. b)Seven
  3. c)Five
  4. d)Four
  5. e)None of these

7).‘*  Σ’ is related to ‘P⍺’ in the same way as ‘$#’ is related to

  1. a)I Σ
  2. b)L5
  3. c)ID
  4. d)5L
  5. e)None of these

8).Four of the five are similar in respect of their positions in the above sequence and hence from a group. Which one does not belong to the group?

  1. a)Z σ  M
  2. b)@  S  7
  3. c)Σ  ⍺  P
  4. d)I  Σ  D
  5. e)#  S  I

9).If letters at even places in the English alphabet are arranged in alphabetical order among themselves from left and numbers are arranged in descending order from left then in the rearranged series how many elements will be there between 6 and Z?

  1. a)9
  2. b)8
  3. c)10
  4. d)7
  5. e)None of these

10).What will come in place of the question mark (?) in the following character series?

8 β S,  Z< 7,  2 E Σ,  ?

  1. a)D54
  2. b)⍺PD
  3. c)ΣIL
  4. d)6#$
  5. e)None of these

 

Answers & Explanation:

1).H  ⍺ k  7 D  ¢  M  L  3  ●  G  7  β Z  6  *  δ  θ  1 F  B  @  9 S  γ  2  $ P  4 A  ∆  5  (seven letters)

Answer: c)

2).H  ⍺ k 7  D  ¢  M  L  3  ● G  7  β  Z  6  *  δ  θ  1  F B  @ 9  S γ  2  $ 4  A  ∆  5  (Five)

Answer: c)

3).H  ⍺  K  7  D  ¢  M  L  3  ●  G  7  β  Z  6  *  δ  θ  1  F  B  @  9  S  γ  2  $ P  4  A  ∆  5

Answer: c)

4).(19 – 7 =) 12th element from the left.

Answer: d)

5).The group consist of 1st letter, 2nd symbol, third number: 2nd letter, 3rd symbol, 4thnumber; 3rdletter, 4th symbol, 5th number and so on. Hence it will be L  δ  2.

Answer: e)

6).%  £  8 σ K  β  Z  M  S <  2  @  7  E  ⍺  *  Σ  P  6  1  D  $  L  5  #  1  4

Answer: a)

7).The second character after the first symbol and  the second character before the second symbol have been taken to form the second group.

Answer: d)

8).The rest have: The second character in each group is third character to the left of first character of that group as given in the sequence. The third character in each group is immediately right of the first character of that group as given in the sequence.

Answer: c)

9).Now the series becomes:

%  £  8  σ K (11) β  D  (4) M (13) S (19)< 7  @  6  E (5)  ⍺  *  Σ  L  (12)  5  4  P  (16)  $  Z  (26)  2  #  I  (9)  11.

The no. in the bracket after each letter shows its position in English alphabet. Only even-placed letters are rearranged.

Answer: a)

10).There is a gap of two characters between both pairs of characters in each group. And the next group starts with the 4th character to the right of the first character of the previous group.

Answer: a)

 

Facebook Comments

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Statement and Assumptions Tricks & Tips

Statement and Assumptions Tricks & Tips Get English,Quant & Reasoning Tricks Book –  The statements …

error: