Banking Quiz Set- 60 | | GovernmentAdda
Home / Banking Awareness / Banking Quiz Set- 60

Banking Quiz Set- 60

SSC CGL Study Material Book Free PDF >> Download Now

Quant Booster – A Complete Maths Shortcut Book (850+ Pages) Get Now
Download Reasoning General Intelligence Power Book (1200+ Pages)  Free Download Now

Print Friendly, PDF & Email

1. Bank rate policy, open market operations, variable reserve requirements and statutory liquidity requirements as measures of credit control are classified as
(a) Quantative methods
(b) Qualitative methods
(c) Weighted average methods
(d) none
(e) both (a) and (b)

2. Which of the following fall under the qualitative method of credit control adopted by RBI?
(a) Selective credit control
(b) Moral suasion
(c) Credit authorization scheme
(d) all
(e) none

3. In periods of boom, which leads to economic instability RBI resorts to
(a) Sale first class securities in its precession in the market, to reduce the supply of money as a measure of open market operations
(b) buying of approved securities in the market as a measure of open market operation
(c) like in the bank rate as is measure of open market operations
(d) none
(e) all

4. Which among the following does the RBI not decide?
(a) CAR
(b) CRR
(c) Base Rate
(d) Bank Rate
(e) None of these

5. Which among the following is an instrument of monetary policy used by the RBI?
(a) Base Rate
(b) PLR
(c) CRR
(d) BPLR
(e) None of these

6. What does liquidity mean?
(a) It means how cash is converted into gold
(b) It means how cheaply and quickly an asset is converted into cash
(c) It means how cash is converted into SDR (Special Drawing Rights)
(d) It means how uncertain the money market conditions are
(e) None of these

7. What does the term Open Market Operations refer to?
(a) Selling of equities in the open market
(b) Selling of commodities in the open market
(c) Buying and selling of government securities in the open market
(d) Buying and selling of products in the wholesale market
(e) None of these

8. RBI has introduced “Marginal Standing Facility” with the objective of
(a) Controlling Inflation
(b) Containing instability in long term inter-bank rates
(c) Containing instability in the overnight inter-bank rates
(d) All of the above
(e) None of these

9. ______is the percentage of total deposits of a bank which it has to keep with itself in the form of liquid assets.
(a) Statutory Liquidity Ratio (SLR)
(b) Cash Reserve Ratio (CRR)
(c) Statutory Reserve Ratio
(d) Cash Ratio
(e) None of these

10. Often, we read in newspapers that the RBI has changed the Repo rate and the Reverse Repo rate by a few basis points. What is a basis point?
(a) Ten % of one hundredth point
(b) One hundredth of 1%
(c) One tenth of 1%
(d) Ten % of 100
(e) None of these

 

Answer:

1. a
2. d
3. a
4. c
5. c
6. b
7. c
8. c
9. a
10. b

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now

 

About Burning Desire

Check Also

Banking Awareness : Types of deposit accounts Quiz

SSC CGL Study Material Book Free PDF >> Download Now Quant Booster – A Complete Maths …

error: