Banking Quiz Set- 64 | | GovernmentAdda
Home / Banking Awareness / Banking Quiz Set- 64

Banking Quiz Set- 64

SSC CGL Study Material Book Free PDF >> Download Now

Quant Booster – A Complete Maths Shortcut Book (850+ Pages) Get Now
Download Reasoning General Intelligence Power Book (1200+ Pages)  Free Download Now

Print Friendly, PDF & Email

1. Section 9 of the Banking Regulation Act prohibits the banking Companies from holding any immovable property except for its own use for a period of not more property. The RBI may extend this period for a further period of ______:
a) 2 years
b) 4 years
c) 5 years
d) 6 years
e) None of the above

2. Which of the following stock exchange is derecognized by SEBI on 19.11.2014 on the allegations of serious irregularities in its functioning?
a) Bombay Stock Exchange
b) Delhi Stock Exchange
c) Calcutta Stock Exchange
d) Bangalore Stock Exchange
e) None of the above

3. Which of the following is not a function of General Insurance?
a) Cattle Insurance
b) Crop Insurance
c) Marine Insurance
d) Fire Insurance
e) Medical Insurance

4. Liability- side of the balance-sheet comprises:
a) Capital and reserve
b) Long-term liabilities
c) Current liabilities
d) All of the above
e) None of the above

5. Minimum cash reserves fixed by law constitute ___
a) A percentage of aggregate deposits of the bank
b) A percentage of aggregate loans and advances of the bank
c) A percentage of capital & reserves of the bank
d) All of the above
e) None of these

6. Which of the following organizations/ agencies has sought an emergency fund of Rs.1000 crore from banks to tackle acute liquidity crisis, which is coming in the way to give loans to micro borrowers?
a) Regional Rural & Cooperative Banks
b) RBI
c) Micro Finance Institutions
d) NABARD
e) None of the above

7. Which of the following types of accounts are known as “Demat Accounts”?
a) Zero Balance Accounts
b) Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank. No
other business can be conducted from there
c) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form
d) Accounts which are operated through internet banking facility
e) None of the above

8. Mortgage is a:
a) Security on movable property for a loan
b) Security on immovable property for a loan
c) Concession on immovable property
d) Facility on immovable property
e) Security on loan sanctioned against fixed deposits

9.Currency notes deposited in the currency chest are the property of ____?
a) Respective bank
b) RBI
c) SBI
d) Government of India
e) Respective state Government

10. Identify the well known person related to Banking field in India from the following?
a) Mrs. Meira Kumar
b) Mrs. Kiran Shaw
c) Mr. Arun Jaitley
d) Dr. D subbarao
e) All of the above

 

ANSWER:-

1) c
2) b 
3) e
4) d
5) a
6) d
7) c
8) b
9) d
10) b

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now

 

About Burning Desire

Check Also

Banking Awareness : Types of deposit accounts Quiz

SSC CGL Study Material Book Free PDF >> Download Now Quant Booster – A Complete Maths …

error: