Banking Quiz Set- 68 | | GovernmentAdda
Home / Banking Awareness / Banking Quiz Set- 68

Banking Quiz Set- 68

SSC CGL Study Material Book Free PDF >> Download Now

Quant Booster – A Complete Maths Shortcut Book (850+ Pages) Get Now
Download Reasoning General Intelligence Power Book (1200+ Pages)  Free Download Now

Print Friendly, PDF & Email

1.The bank which refinances the loans given to the poor and weaker sections to construct or buy houses is
A.) SIDBI
B.) IDBI
C.) NHB
D.) IIBI
E.) None of these

2. ACH is a nationwide automated electronic system that monitors and administers the process of cheques and fund clearance between banks. Expand ACH.
A.) Automatic Check Clearing House
B.) Automated Check House
C.) Automated Clearing House
D.) Automatic Clearing House
E.) None of these

3. The appointments of Banking Ombudsman will be carried out by which of the following?
A.) Finance Ministry
B.) RBI
C.) Govt. of India
D.) SEBI
E.) None of these

4. All the Venture Capital Funds must be registered and should get a grant of certificate from which of the following?
A.) SEBI
B.) RBI
C.) Industrial Finance Corporation of India Limited (IFCI)
D.) Industrial Investment Bank of India Limited (IIBI)
E.) None of these

5. After the recommendations of which of the following committee the Regional Rural Banks were setup?
A.) Sarayya Committee
B.) Kapoor Committee
C.)Narasimhan Committee
D.) Rangarajan Committee
E.) None of these

6. Self Help Group (SHG) Bank Linkgage programme was first launched by
A.) RRBs
B.) NABARD
C.) SBI
D.) RBI
E.) None of these

7. As part of the Financial Inclusion the following acts as an alternative to the Branch Banking.
A.) Online Banking
B.) Mobile banking
C.) Issuing of ATM Cards
D.) Kiosks
E.)None of these

8. The Know Your Customer (KYC) norms of opening a bank account has been relaxed for the accounts with minimum balance of
A.) Rs.1,00,000/-
B.) Rs.25,000/-
C.) Rs.50,000/-
D.) Rs.75,000/-
E.) None of these

9. The Bank for International Settlements (BIS) which provides the Banking supervision accords is located in which country
A.) England
B.) USA
C.) France
D.) Switzerland
E.) None of these

10. The Capital Market of Indian financial system deals with which of the following funds?
A.) Hedge funds
B.) Short-term funds
C.) Long-term Funds
D.) Government Funds
E.) None of these

Answers

1.C
2.C
3.B
4.A
5.C
6.B
7.B
8.C
9.D
10.C

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now

 

About Burning Desire

Check Also

Banking Awareness Quiz

SSC CGL Study Material Book Free PDF >> Download Now Quant Booster – A Complete Maths …

error: