Banking Quiz Set- 69 | | GovernmentAdda
Home / Banking Awareness / Banking Quiz Set- 69

Banking Quiz Set- 69

SSC CGL Study Material Book Free PDF >> Download Now

Quant Booster – A Complete Maths Shortcut Book (850+ Pages) Get Now
Download Reasoning General Intelligence Power Book (1200+ Pages)  Free Download Now

Print Friendly, PDF & Email
1. Interest payable on savings bank accounts is. 
(A) not regulated by RBI
(B) regulated by Sate Governments
(C) regulated by Central Government
(D) regulated by RBI
(E) regulated by Finance minister
2. Fixed deposits and recurring deposits are. 
(A) repayable after an agreed period
(B) repayable on demand
(C) not repayable
(D) repayable after death of depositors
(E) repayable on demand or after an agreed period as per bank’s choice
3. When a bank returns a cheque unpaid, it is called.  
(A) payment of the cheque
(B) drawing of the cheque
(C) cancelling of the cheque
(D) dishonor of the cheque
(E) taking of the cheque
4. Which of the following states became the first state in the country to launch RBI’s e-payment system for commercial tax payers?  
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Gujarat
(D) Maharashtra
(E) Karnataka
5. NEFT means–  
(A) National Electronic Funds Transfer system
(B) Negotiated Efficient Fund Transfer system
(C) National Efficient Fund Transfer solution
(D) Non Effective Fund Transfer system
(E) Negotiated Electronic Foreign Transfer system
6. Largest shareholder (in percentage shareholding) of a nationalized bank is.
(A) RBI
(B) NABARD
(C) LICI
(D) Govt. of India
(E) IBA
7. Banks in our country normally publicise that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of.
(A) Minors
(B) Married women
(C) Senior citizens
(D) Govt. employees
(E) Rural residents
8. A centralized database with online connectivity to branches, internet as well as ATM-network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as.  
(A) investment banking
(B) core banking
(C) mobile banking
(D) national banking
(E) specialized banking
9. With a view to facilitate payment of balance in the deposit account to the person named by the depositor without any hassles in the event of death of the account holder, the following facility was introduced for bank accounts in our country–  
(A) Will
(B) Registration
(C) Nomination
(D) Indemnity
(E) Guarantee
10. What is money laundering?  
(A) Conversion of assets into cash
(B) Conversion of Money which is illegally obtained
(C) Conversion of cash into gold
(D) Conversion of gold into cash
(E) Conversion of gold with foreign currency
Answers
1. (D)
2. (B)
3. (D)
4. (E)
5. (A)
6. (D)
7. (C)
8. (E)
9. (C)
10. (B)

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now

 

About Burning Desire

Check Also

Banking Awareness Quiz

SSC CGL Study Material Book Free PDF >> Download Now Quant Booster – A Complete Maths …

error: