Home / Banking Awareness / Banking Quiz Set- 90

Banking Quiz Set- 90

150+ RRB NTPC Previous Solved Papers PDF  Free Download Now
RRB NTPC Free Study Material PDF Free Download Now
Download Quant Power Bank (1000+ Pages)  Free Download Now
RRB Junior Engineer Complete Free Study Material PDF Free Download Now
SSC JE Complete Free Study Material PDF  Free Download Now
SSC CGL,CPO,GD 2018 Study Material & Book Free PDF Free Download Now

 

Print Friendly, PDF & Email

1. First Indian Governor of the RBI:
a) C.D. Deshmukh
b) Sachindra Ray
c) S. Mukherjee
d) D.I.G. Patel
e) None of the above

2. CGTMSE (Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises) has been set up on the recommendations of:
a) Narashimham Committee
b) Ghosh Committee
c) Chore Committee
d) Kapoor Committee
e) Krishna Committee

3. The primary relationship between the banker and the customer is that of:
a) Trustee and beneficiary
b) Debtor and Creditor
c) Principal and agent
d) Lesser and lessee
e) None of these

4. A debt becomes time-barred after:
a) One year
b) Two and a half year
c) Three years
d) Five years
e) Six years

5. In the matter of handling bills of exchange for collection, the relationship between customer and the bank is:
a) Trustee and the beneficiary
b) Principal and agent
c) Bailor and bailee
d) All of the above
e) None of the above

6. Hypothecation is:
a) A transaction of conditional sale
b) A legal transaction whereby goods may be made available as security for a debt
c) Transfer of ownership by the borrower to the lender
d) Either a or b
e) None of the above

7. Payment of a cheque may be countermanded by the ___
a) Payee
b) Drawer
c) True owner
d) Drawee
e) None of these

8. J.S. Verma Committee Report relates to:
a) Strengthening of weak banks
b) Corporate Governance
c) Bank Mechanization
d) All of the above
e) None of the above

9. AUsance Bill when presented for acceptance has to be accepted/ dishonoured within:
a) 24 hours
b) 36 hours
c) 48 hours
d) 60 hours
e) 26 hours

10. Invoice is a:
a) Accounting document
b) Legal document
c) Commercial document
d) All of the above
e) None of the above

ANSWER :-
1) a
2) d
3) b
4) c
5) b
6) b
7) b
8) a
9) c
10) c

Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now
Reasoning & GI Booster -Power Bank Book (1200+ Pages) Free Download Now

 

About Burning Desire

Check Also

200+ Banking Awareness Free PDF for Banking | SSC | Railway | State PCS | UPSC – Download Now

150+ RRB NTPC Previous Solved Papers PDF  Free Download Now RRB NTPC Free Study Material …

error: