Home / Quiz / Data Interpretation – Missing DI

Data Interpretation – Missing DI

(Q.no: 1-5). Refer to the table and answer the given questions.
NA refers the data which is not needed for a particular question. The number of working days of A, B, C, D is given below and some of them are missing. Take the data of the first row for the first question and the second row for the second question and so on.

A B C D Ratio Total Number of Working Days
_ 25 NA NA Efficiency (A : B) = 5 : 4 NA
_ _ _ NA NA _
16 64/5 32 NA NA NA
NA NA 50 _ _ _
NA 9 8 3 NA _
  1. A started a work alone and then B joined her 5 days before actual completion of the work. For how many days A worked alone?
    A. 9
    B. 11
    C. 10
    D. 25
    E. 12

    Answer & Explanation
    Answer – B. 11
    Explanation :
    Efficiency (A : B) = 5 : 4
    Number of days(A : B) = 4x : 5x = 4x : 25
    ∴ Number of days required by A to finish the work alone = 4x
    = 4 x 5 = 20.
    A and B work together for last 5 days = 5 x 9 = 45%
    Efficiency of A = 5% and B’s efficiency = 4%
    ∴ No. of days taken by A to complete 55% work = 55/5 = 11days
  2. Working together B and C take 50% more number of days than A, B and C together take and A and B working together, take 8/3 more number of days than A, B and C take together. If A, B and C all have worked together till the completion of the work and B has received Rs.120 out of total earnings of Rs. 480 then in how many days did A, B and C together complete the whole work?
    A. 2 days
    B. 4 days
    C. 6 days
    D. 8 days
    E. 5 days

    Answer & Explanation
    Answer – E. 5 days
    Explanation :
    The days ratio of (A + B + C) : (B + C) = X:3X/2 = 2X:3x;
    Efficiency ratio = 3X:2X
    Efficiency of A = x.
    (480/3X) = Rs.160
    Amount received by B = Rs.120 & C = 200
    160:120:200 =4:3:5
    1/4:1/3:1/5= 15:20:12;
    (1/15+1/12+1/20)*Y = 1
    Y = 5 days
  3. All of them started to work together but A leaves after 4 days. B leaves the job 3 days before the completion of the work. How long would the work last?
    A. 6 days
    B. 9 days
    C. 18 days
    D. 5 days
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – B. 9 days
    Explanation :
    Let the work lasted for x days,
    A’s 4 day’s work + B (x – 3) day’s work + C’s x day’s work = 1
    ⇒ (4/16) + (x – 3) / (64/5) + x/32 = 1
    ⇒ 5(x – 3)/64 + x/32 = 1 – 1/4
    ⇒ [5(x – 3) + 2x] / 64 = 3/4
    ⇒ 7x – 15 = 48
    ∴ x = (48 + 15)/7 = 63/7 = 9 days
  4. C started the work and left after some days, when 25% work was done. After it D joined and completed it working for 25 days. In how many days C and D can do the complete work, working together?
    A. 6
    B. 8
    C. 10
    D. 12
    E. 20

    Answer & Explanation
    Answer – E. 20
    Explanation :
    Efficiency of C = (100/50) = 2%
    Rest work = 75%
    ∴ Efficiency of D = 75/25 = 3%
    ∴ Combined efficiency of C and D = 5%
    ∴ Number of days required by C and D to work together = 100/5 = 20 days.
  5. B and C started the work. After 3 days D joined them. What is the total number of days in which they had completed the work?
    A. 12
    B. 8
    C. 4
    D. 6
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – C.4 days
    Explanation :
    Efficiency of B and C = 11.11 + 5.55 = 16.66%
    Work done in 3 days = 3 x 16.66 = 50%
    Rest work done by B, C and D = 50/50 = 1 day
    Work can be completed in 4 days.

(Q.no: 6 -10). Refer to the table and answer the given questions.

NA refers the data which is not needed for a particular question. The price details of 5 products are given below and some of them are missing. Take the data of the first row for the first question and the second row for the second question and so on.

Product MP CP SP Profit(%) Loss(%) Profit/Loss
Mobile NA 8400 __ 5% 5% _
Investment NA NA NA NA 40% NA
2 Bags NA __ __ 14% 14% NA
TV 40% 54000 __ __ NA NA
Machine NA NA  NA 30% 20% NA
  1. Rahul purchased a mobile and sold it for a loss(loss % given in the table). From that money, he purchased another article and sold it for a gain of (Profit % given in the table). What is the overall gain or loss?
    A. Profit of Rs.21
    B. Profit of Rs.24
    C. Loss of Rs.21
    D. Loss of Rs.24
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – C. Loss of Rs.21
    Explanation :
    CP = 8400
    SP = 8400 * 95/100 = 7980
    CP = 7980
    SP = 7980 * 105/100 = 8379
    Difference = 8400 – 8379 = 21
  2. A, B and C invests rupees 8000, 12000 and 10000 respectively in a business. At the end of the year the balance sheet shows a loss of initial investment. Find the share of loss of B.
    A.4000
    B.4500
    C.4800
    D.5000
    E.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – C.4800
    Explanation :
    Total loss after one year = 30000*40/100 = 12000
    share of B = (40/10)*12000 = 4800
  3. A Shop Keeper sells two bags for Rs. 500 each. On one, he gets % profit(as per the table) and on the other he gets % loss(as per the table). His profit or loss in the entire transaction was?
    A. 64/25 % Gain
    B. 49/25 % Gain
    C. 64/25 % Loss
    D. 49/25 % Loss
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – D. 49/25 % Loss
    Explanation :
    % = x
    Loss % = x²/100 = 196/100 = 49/25%
  4. The price of TV was marked up by %(as per the table).It was sold at a discount of 20% on the marked price. What was the profit percent of the cost price?
    A. 10%
    B. 11%
    C. 15%
    D. 12%
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – D. 12%
    Explanation :
    Explanation:
    40 – 20 + [40 * (-20)/100] = 20 – 8 = 12%
  5. Preethi sold a machine to Shalini at a profit of %(as per table). Shalini sold this machine to Arun at a loss of %(as per table). If Preethi paid Rs.5000 for this machine, then find the cost price of machine for Arun?
    A. 6200
    B. 5200
    C. 4800
    D. 4750
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – B. 5200
    Explanation :
    R1 = 30% R2 = 20%
    5000 * 130/100 * 80/100 = Rs. 5200
Facebook Comments

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Reasoning Quiz On Statement and Cause & Effect Day 23 Bag

Reasoning Quiz On Statement and Cause & Effect Day 23 Bag Get English,Quant & Reasoning …

error: