Directions for the Question (1-4): Study the following pie-charts to answer these questions.
Question 1: If 22% of the Production department persons are posted at Hyderabad region, then what % of Hyderabad workforce are in Production department?
(c) 68 %
Question 2: How many supervisors are posted in Calcutta region?
(d) Data insufficient
Question 3: If 11% officers of the company are in Administration and Accounts department of which 75% are posted at Calcutta, then what percent of total officers of the company are posted at Administration and Accounts, Calcutta?
(e) Data insufficient
Question 4: If under expansion programme, the company recruits 12% of workforce of Hyderabad and Mumbai regions, but 6% of workforce of Calcutta region retires, and workforce at other regions remains the same, then what will be the total workforce of the company?
Directions for the Questions (5-9): The pie charts below show the break-up of the total revenue and total sales volume for a company, for the year ended 2003.
(Total revenue= Rs. 11,39,200 million and total sales volume= 653610 unit. Based on the data provided in both the figures, answer the question that follow)
Question 5: What is the net revenue per Esteem sold, approximately?
(a) Rs. 1481000
(b) Rs. 1348000
(c) Rs. 1532000
(d) Rs. 1326000
(e) Rs. 1491000
Question 6: The highest net revenue per vehicle comes from
(a) M 800
Question 7: If volume of sales of Omni was increased by 25% and this sales increase ‘was’ entirely at the cost of M 800, then what is the percentage decrease in M 800 volume sales?
Question 8: If the net revenue from Alto was to be excluded, what percent of the revenue would Zen form?
Question 9: Which of the following is true?
(i) The sum of the revenue generated by Zen and Omni is lesser than twice that of Alto.
(ii) If the revenue of Esteem and Alto be interchanged, Alto’s revenue per unit would be more than that for Zen.
(iii) The revenue per unit of Esteem is greater than that for M 800.
(a) (i) only
(b) (ii) only
(c) (iii) only
(d) Both (ii) and (iii)
(e) None of these
Answer 1: (a)
Let the total Workforce = 100.
Workforce in Production = 49.
22% of Production = 22% of 49 = 10.78
So 10.78 workers in Hyderabad are in production department.
Total workforce in Hyderabad = 28
Therefore the percentage =10.78/28 x 100 = 38.5%
Correct option is (a)
Answer 2: (d)
As percentage of supervisor posted in Calcutta region is not given so data is insufficient.
Correct option is (d)
Answer 3: (b)
The number of employees in the Administration and Accounts department = 11% of 68700 = 7557
The number of employees in Administration and Accounts department posted in Calcutta = 75% of 7557 = 5668
So the required percentage = 5668/68700 x 100 = 8.25%
Correct option is (b)
Answer 4: (c)
The total workforce at Hyderabad = 28% of 68700 = 19236
The total workforce at Mumbai = 22% of 68700 = 15114
The total workforce at Calcutta = 15% of 68700 = 10305
So the new recruitment = 12% of (19236 + 15114) = 12% of 34350 = 4122
The total retirement = 6% of 10305 = 618.3
Hence the total workforce = 68700 + 4122 – 618.3 = 72203.7 72204
The correct option is (c)
Answer 5: (a)
Answer 6: (b)
The ratio of percentage of revenue to volume
For M 800 = 48/58
For Omni = 21/11
For Esteem = 17/20
For Zen= 3/3=1
The ratio for Omni is maximum. Hence highest net revenue per vehicle comes from Omni.
Thus the correct option is (b)
Answer 7: (d)
The sale of Omni = 11% of 653610 = 71897
The sale of M 800 = 58% of 653610 = 379094
The new sale of Omni = 71897 × 1.25 = 89871
The increase in the sale of Omni = 89871 – 71897 = 17974 which is the decrease in the sale of M 800
Hence the required percentage decrease = (17974/379094)X100 = 4.74%
Let the total volume be 100.
Volume of Omni = 11 and volume of M 800 = 58.
Now the new volume of Omni is 11× 1.25 = 13.75.
Thus increase = 2.75.
Thus the decrease of M 800 =2.75/58 x 100 = 4.74%
Correct option is (d)
Answer 8: (c)
Let the total revenue be Rs. 100.
The revenue from Alto = Rs 11 and revenue from Zen = Rs 3
Now if the net revenue from Alto is excluded then the net revenue = 100 – 11 = Rs 89
The required percentage =3/89 x 100 = 3.37%
The correct option is (c)
Answer 9: (d)
From the pie chart 21+3 > 2 × 11 , thus the sum of Zen and Omni is more than twice of Alto. Therefore, first statement is incorrect.
Now in the second statement, if the revenue of Esteem and Alto be interchanged, then revenue per unit of Alto = 17/8 and that of Zen is 3/3= = 1. So the revenue of Alto is more than that of Zen. Hence statement 2 is true.
In statement 3, the revenue per unit of Esteem = 17/20 = 0.85 and that of M 800 is 48/58 = 0.83.
Hence Statement 3 is also true.
Option (d) is correct.
|GovernmentAdda Recommends Oliveboard Mock Test Series 2018|