Home / IBPS / Data Sufficiency Questions for RRB PO and Clerk

Data Sufficiency Questions for RRB PO and Clerk

Directions (1-5): In each of the following problems, there is one question and three statements I, II and III given below the question. You have to decide whether the data given in the statements is sufficient to answer the question. Read all the statements carefully and find which of the statements is/are sufficient to answer the given question. Choose the correct alternative in each question.


Q1. A is in which direction with respect to B?

I. C is to the North of D who is to the West of B.
II. A is to the west of C.
III. A is to the North-East of D.
(a) Only I and II
(b) Only III
(c) Any two of the three
(d) Only I and III
(e) Only I

S1. Ans.(a)
Sol. From statement I and II-
A is to the north-west of B.

Q2. How is ‘DATE’ written in the code language?
I. DEAR is written as $#@? in that code.
II. TREAT is written as %?#@% in that code.
III. TEAR is written as %#@? in that code,
(a) Only I and II
(b) Only II and III
(c) All I, II and III
(d) Only I and either II or III
(e) None of these

S2.Ans.(d)
Sol. Observing I, II and III, we find that similar letters have similar code symbols at the corresponding places in the code. So, this is direct-coding.
Thus, to find the code for DATE, we need the code for D which can be obtained from I only (i.e. $.) and the codes for A, T and E which can be obtained either from II or III (@, # and % respectively).

Q3. How is ‘looking’ coded in a code language?
I. ‘he is looking smart’ is coded as “ sx tz xc bq” and “she is looking smart market” is coded as “ bq tz ys xc ql”.
II. ‘he is gone’ is coded as “xc sx qr” and ‘market home smart’ is coded as ‘tz nf ql’
III. ‘smart railway station market’ is coded as ‘ly kx tz ql’
(a) Only I and II
(b) Only II and III
(c) Only I and III
(d) All I, II and III
(e) None of these

S3.Ans.(a)
Sol. Only I and II.
Looking=bq

Q4. Among A, B, C, D and E, who is tallest?
I. C is taller than B but not as tall as E.
II. D is shorter than only A and E.
III. E is not tallest.
(a) Only I
(b) Only I and II
(c) Only II and III
(d) Only I and III
(e) All I, II and III

S4. Ans.(c)
Sol.Only II and III are necessary to give the answer.
A is the tallest.
A>E>_>_>_

Q5. How is M related to N?
I. L is the only daughter of S, who is the only brother of his sister.
II. T is the daughter of U, who has two sons S and N.
III. T is the daughter of M, who is the mother of L.
(a) Only I and II
(b) Only II and III
(c) All I, II and HI
(d) I, II and III together are not sufficient
(e) None of these

S5. Ans.(b)
Sol. From II and III-
We can say that M is the mother of N.

Directions (6-15): Each of the following questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give the answer.
(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Q6. Towards which direction is Village M from Village T?
I. Village P is to the South of Village M and Village P is to the West of Village T.
II. Village K is to the East of Village M and Village K is to the North of Village T.

S6. Ans.(c)
Sol.


Q7. On which day in July was definitely Mohan’s mother’s birthday?
I. Mohan correctly remembers that his mother’s birthday is before eighteenth but after twelfth July.
II. Mohan’s sister correctly remembers that her mother’s birthday is after fifteenth but before nineteenth July.

S7. Ans.(d)
Sol.

Q8. How is D related to M?
I. K and D are only sisters of R.
II. M is married to R’s father.

S8. Ans. (e)
Sol. From both statement I and II-
D is daughter of M.

Q9. How is ‘near’ written in a code language?
I. ‘go near the tree’ is written as ‘sa na pa ta’ in that code language.
II. ‘tree is near home’ is written as ‘ja pa da sa’ in that code language.

S9. Ans.(d)
Sol.If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Q10. Among A, B, C, D and E, each has scored different marks in an exam, who has scored the lowest marks?
I. D has scored more marks than only three of them.
II. A has scored more marks than the only E.
S10. Ans.(b)
Sol. E as scored the lowest mark.
_ > _ > _ > A > E

Q11. What is the code for ‘time’ in the code language in which, ‘he made third centuries’ is written as ‘gift fat fit gat’?
I. In that code language ‘third time he pleased us’ is written as ‘kat kit mit git fit’.
II. In that code language ‘he made double centuries is written as ‘gat fat zat git’ and ‘give us time’ is written as ‘mat mit kit’.

S11. Ans.(d)
Sol. If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Q12. What is the position of P with respect to Q in a round table in seating arrangement (If all of them facing towards the center)?
I. Seven persons P, Q, R, S, T, U and V sat around a round table where P sat between U and V, S sat adjacent to V and R did not sit adjacent to S.
II. T sat on the immediate right of U.

S12. Ans.(e)
Sol.


Q13. Among A, B, C, D and E whose salary is the highest?
I. Combined salary of A and B is more than the combined salary of C and D but E’s salary is more than A’s or B’s.
II. Difference between A’s salary and C’s salary is more than the difference between D’s and B’s salaries where A’s salary and D’s salary are higher than C’s and B’s respectively.

S13. Ans.(d)
Sol. If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Q14. How many children does Mr X has?
I. Mr X has eight sons and each has one sister.
II. Number of sons of Mr X is eight times the number of his daughter(s).

S14. Ans.(a)

Sol. X has total nine children. One girl and eight sons.

Q15. How is B related to D? 
I. C is son of A and also father of D.
II. B is brother of C and E is the wife of D.
S15.Ans.(e) 
Sol. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
From both B is the uncle of D.

 

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Pie Chart DI Tricks & Tips

Pie Chart DI Tricks & Tips Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  Pie Charts …

Syllogism Tricks & Tips Day 1

Syllogism Tricks & Tips Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  Syllogism is one of …

error: