Home / Quiz / English Quiz / Cloze Test Quiz / English Cloze Test For IBPS PO 2017

English Cloze Test For IBPS PO 2017

Directions(1-6): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully:

In sustaining the U.S troops, he did the right and sensible thing. Obama White House examined the risk of (1) and the outcomes looked ugly. (2) would have been unwise. Significant scaling up would also have been unwise. That is the lesson from the (3) (in the number of U.S troops earlier). We could not have fundamentally changed the balance of power without a large number of forces there for ever. No timeline is a wise strategy. Increased pressure is likely to push Pakistan into a corner, unlikely to deliver results in terms of cooperation on critical security issues, and it will make Pakistan feel (4) and cornered. I don’t have high hopes, though I give them credit for the rhetorical clarity. I am also not sure that if Pakistan did most or all what we want them to do, in terms of (5) safe havens of the Haqqani network, facilitating talks with the Taliban, that it would make a meaningful change in the balance in Afghanistan. The (6) in Afghanistan is organic, largely organically funded. The safe havens help the Taliban, but I don’t think, they are vital to the Taliban. So even if, unexpectedly the pressure on Pakistan produces results, I don’t think its impact on the situation in Afghanistan will be significant.

  1. a) drawdown
    b) decreasing
    c) bolster
    d) guzzle
    e) fortify
  2. a) pullout
    b) recoiling
    c) disengagement
    d) withdrawl
    e) retirement
  3. a) surge
    b) surfing
    c) wave
    d) billowed
    e) comber
  4. a) proneable
    b) vulnerable
    c) untenable
    d) guarding
    e) sensitive
  5. a) disengage
    b) assembling
    c) constructed
    d) dismantling
    e) combined
  6. a) insurgence
    b) coup
    c) counterintersurgency
    d) overthrow
    e) misprision
Directions(7-16): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully:
Greenhouse gases are only (7) of the story when it comes to global warming. Changes to one part of the climate system can (8) additional changes to the way the planet absorbs or reflects energy. These secondary changes are (9) climate feed backs, and they could more than double the amount of warming caused by carbon dioxide alone. The primary feedbacks are (10) to snow and ice, water vapour, clouds, and the carbon cycle.
Perhaps the most well (11) feedback comes from melting snow and ice in the Northern Hemisphere. Warming temperatures are already (12) a growing percentage of Arctic sea ice, exposing dark ocean water during the (13) sunlight of summer. Snow cover on land is also (14) in many areas. In the (15) of snow and ice, these areas go from having bright, sunlight-reflecting surfaces that cool the planet to having dark, sunlight-absorbing surfaces that (16) more energy into the Earth system and cause more warming.

7.
a) Whole
b) part
c) material
d) issue
e) most

8.
a) Raise
b) brings
c) refer
d) stop
e) cause

9.
a) Sensed
b) Called
c) Nothing
d) But
e)Term
10.
a) due
b) results
c) reason
d) those
e) because
11.
a) done
b) known
c) ruled
d) bestowed
e) said
12.
a) mastering
b) sending
c) melting
d) calming
e) increasing
13.
a) make-shift
b) ceasing
c) troubled
d) perpetual
e) absent
14.
a) dwindling
b) manufactured
c) descending
d) generating
e) supplied
15.
a) progress
b) reduced
c) existence
d) midst
e) absence
16.
a) repel
b) waft
c) monitor
d) bring
e) access

ANSWERS

  1. a
  2. d
  3. a
  4. b
  5. d
  6. a
  7. b
  8. e
  9. b
  10. a
  11. b
  12. c
  13. d
  14. a
  15. e
  16. d

About Abhijeet Singh

Check Also

English: Phrasal Replacement For Upcoming Exams

Which of the following phrases (1), (2), (3), (4) given below in the statements should …

Reasoning: Coding – Decoding For Upcoming Exams

Directions (Q. 1-10): Study the following information to answer the given questions. In a certain …

error: