Home / Quiz / English Questions: Antonyms and Synonyms

English Questions: Antonyms and Synonyms

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly or same meaning.

  1. A. venom
    B. debar
    C. poison
    D. devour
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C

    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: C – A both are synonyms
    venom ; a poisonous substance secreted by animals such as snakes, spiders, and scorpions and typically injected into prey or aggressors by biting or stinging. and venom is the synonym of poison.
  2. A. Yearn
    B. pine
    C. surge
    D. patron
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C

    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: both are Antonyms
    Yearn; – have an intense feeling of longing for something, typically something that one has lost or been separated from. and pine the synonym of poison.
  3. A. dearth
    B. acquisition
    C. odium
    D. trick
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C

    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: B – A both are Antonyms
    acquisition; an asset or object bought or obtained, typically by a library or museum.
    dearth; a scarcity or lack of something.
  4. A. insinuate
    B. lenient
    C. suppress
    D. wrest
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C

    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: C – A are Antonyms
    suggest or hint (something bad) in an indirect and unpleasant way.
    suppress- forcibly put an end to.
  5. A. invective
    B. casual
    C. vanity
    D. acclamation
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – A

    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: D – A are Antonyms
    invective insulting, abusive, or highly critical language and acclamation is loud and enthusiastic approval.
    acclamation is applausive .
  6. A. laconic
    B. concise
    C. enemy
    D. fragile
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C

    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: A – B are synonyms
    laconic – (of a person, speech, or style of writing) using very few words.
  7. A. narrative
    B. debar
    C. recital
    D. devour
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C

    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: C – A both are synonyms
    narrative; a spoken or written account of connected events; a story which is the synonyms of recital.
  8. A. ambiguous
    B. explicit
    C. surge
    D. patron
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C

    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: A – B both are Antonyms.
    ambiguous; open to more than one interpretation; not having one obvious meaning.
    explicit; stated clearly and in detail, leaving no room for confusion or doubt.
  9. A. suave
    B. ascribe
    C. impute
    D. denounce
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C

    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: C – B are synonyms
    ascribe – regard something as being due to (a cause).
    impute – represent (something, especially something undesirable) as being done or possessed by someone; attribute.
  10. A. wilt
    B. odium
    C. circulum
    D. revive
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – A

    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: D – A are antonyms
    wilt – (of a plant, leaf, or flower) become limp through heat, loss of water, or disease; droop.
    revive – restore to life or consciousness.
Facebook Comments

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Reasoning Quiz On Statement and Cause & Effect Day 23 Bag

Reasoning Quiz On Statement and Cause & Effect Day 23 Bag Get English,Quant & Reasoning …

error: