Error Spotting & Correction Shortcut Tricks & Tips | | GovernmentAdda
Home / English Tricks / Error Spotting & Correction Shortcut Tricks & Tips

Error Spotting & Correction Shortcut Tricks & Tips

SSC CGL,CPO,GD 2018 Study Material & Book Free PDF Free Download Now
IBPS Clerk 2018 Study Material & Book Free PDF Free Download Now
Quant Booster – A Complete Maths Shortcut Book (850+ Pages) Download Now
Reasoning & GI Booster -Power Bank Book (1200+ Pages)  Free Download Now

Print Friendly, PDF & Email

How to Solve Spotting Error Questions


In order to be able to do that, you need to have mastery over the grammatical aspects of the language. Those aspects include: parts of speech, subject-verb agreement, voice, tenses, etc. You would also need to develop a fairly good vocabulary, so that you know how different words are used in different contexts.

And how can you attain mastery? By reading, writing, and practicing.

The numerous benefits of reading are out there, so I need not elaborate that. Read extensively, and that will almost automatically establish a firm grip over sentences’ structure and the identification of incorrectness in them. Read whatever you feel like: fiction, non-fiction, self-help, science and art journals, magazines, newspapers, blogs, poetry, drama. Explore genres. Reading will not only enhance your grip over grammar but also increase your reading speed. So that makes it a win-win situation.

Write, because only that will bring your efforts in reading into fruition. If you don’t jot stuff down on paper, you will never be able to analyze and work upon your grammar. The best form of developing writing skills is by maintaining a diary. Since it would be your personal diary, feel uninhibited to commit mistakes. Nobody’s going to give you grades over there, so relax. You can also start writing on MS Word and suchlike softwares, where a proofreading facility is available for free, so that you know where you’re going wrong. When you’ll start gaining some proficiency in writing, your ability to spot errors will improve by a large extent.

Practice, not only reading and writing, but also worksheets related to grammar, which can be easily found in libraries and on the internet. They have a variety of questions like editing and omission exercises, jumbled words, et al. If your agenda(improving error-finding ability) is more exam-specific, then these practice sheets can be of great help. Know however, that doing only grammar worksheets will only enhance your ability on a technical level. If you want to have effortless control over grammar, without having to reminisce the rules over and over again, reading and writing are the way to go.

How to Solve Sentence Correction Questions

Here you will have to find the correct alternative which is the most possible improvement the sentence. Sometimes, no correction is required in the sentence, so here the answer will be ‘No correction required’

Tips to solve Sentence Correction in Exam

(a) Read the given sentence carefully and try to spot grammatical errors by identifying if something “seems” wrong.

(b) Always look at all the choices given.

(c) If you feel that the original sentence seems fine then check to see if its grammar is ok also go through choices to see if any alternative provides you with the appropriate option

(d) Once you locate an error, eliminate all the options that include that error within them.

(e) Do not compare each and every option with the given question, this wastes time unnecessarily and involves higher chances of inaccuracy.

(f) Else, you can identify the difference among thew given choices and eliminate those that offer less effective or grammatically incorrect alternatives.

 

Make use of this rules and Practice Spotting errors to score more in any Competitive Exams.


SUBJECT – VERB AGREEMENT

  1. Two or more singular subjects connected by and usually take a verb in the plural.

Example

Incorrect- Hari and Ram is here.

Correct- Hari and Ram are here


  1. If two singular nouns refer to the same person or thing, the Verb must be Singular.

Example

Incorrect- The Secretary and Principal are coming.

Correct- The Secretary and Principal is coming.  (Here the same person is Secretary as well as Principal)


  1. If the singular subjects are preceded by each or every, the verb is usually singular.

Example

Incorrect- Every boy and girl were ready.

Correct- Every boy and girl was ready.


  1. Two or more singular subjects connected by or, ‘nor’, ‘either’….. ‘Or’, ‘neither’…. ‘Nor’ take a verb in the singular.

Example

Incorrect- Neither he nor I were there.

Correct- Neither he nor I was there.


  1. When the subjects joined by ‘or/nor’ are of different numbers, the verb must be plural, and the Plural Subject must be placed next to the Verb.

Example

Incorrect – Neither the Assistant Masters nor the Headmaster was present.

Correct- Neither the Headmaster nor the Assistant Masters were present.


  1. When the Subjects joined by or, nor are of different persons, the Verb agrees in person with the one nearest to it.

Example

Incorrect- Either he or I is mistaken.

Correct- Either he or I, am mistaken.


  1. A Collective Noun takes a Singular Verb when the collection is thought of as a whole, a Plural verb when the individuals of which it is composed are thought of.

Example

Correct- The Council has chosen the President.

Correct- The military were called out.


  1. Some Nouns which are singular in form but plural in meaning, take a Plural Verb.

Example

Incorrect- Mathematics are a branch of study in every school.

Correct- Mathematics is a branch of study in every school.


  1. Words joined to a Singular Subject by with, together with, in addition to, or, as well as, etc. are parenthetical, and therefore do not affect the number of the Verb.

Example

Incorrect- The Chief, with all his men, were massacred.

 Correct-The chief, with all his men, was massacred.


  1. When the Subject of the Verb is a Relative Pronoun care should be taken to see that the Verb agrees in Number and Person with the Antecedent of the relative.

Example

Incorrect- I, who is your friend, will guard your interests.

Correct- I, who am your friend will guard your interests.


WRONG USAGE OF PARTICIPLES AND INFINITIVES

  1. Ask, advise, allow, command, force, forbid, invite, encourage, compel, beg, order•, imagine, instruct, permit, persuade, tell, require, remind, teach, etc. are followed by Object + To +V2

Example

Incorrect- He advised to do it by me.

Correct- He advised me to do it.

But if these are used in Passive Voice, then they are followed by To +V,.

Correct- She was permitted to go with him.


  1. Know is followed by how/ where/when/why and Infinitive.

Example

Incorrect- I know to write a letter.

Correct- I know how to write a letter.


  1. After let, bid, behold, watch, see, feel, make etc. we use Bare-Infinitive and not To-infinitive.

Example

Incorrect- I heard him to speak on several subjects.

Correct- I heard him speak on several subjects.


  1. Bare Infinitive is used after Modal Auxiliaries (can, could, may, might, shall, should, will, would, must, dare not,

need not).

Example

Incorrect- You need not to work hard.

Correct- You need not work hard.


  1. Had better, had rather, had as soon … as …, had sooner etc. are followed by Bare Infinitive.

Example

Incorrect- He had better to go now.

Correct- He had better go now.


  1. Conjunction than is also followed by Bare Infinitive.

Example

Incorrect- He had better read than to write.

Correct- He had better read than write.


  1. When but is used as a Preposition and preceded by any form of the Verb do, then but is followed with Bare Infinitive.

Example

Incorrect- He did nothing but to wander.

Correct- He did nothing but wander.


  1. Every Participle must have a Subject of Reference.

Example

Incorrect- Being a rainy day Vijay decided to stay at home.

Correct- It being a rainy day Vijay decided to stay at home.


  1. For completed action Having + V is used in Active Voice, whereas Having + been + V or Being + V is used in Passive Voice. After should not be used in such a sentence.

Example

Incorrect- After the leader having been killed, the followers ran away.

Correct- The leader having been killed, the followers ran away.


  1. Participles like considering, judging, referring, concerning, regarding, viewing, broadly speaking etc. do not take any Subject of Reference.

Example

Correct – Considering the case, I took the decision.

Here ‘I’ is not a Subject of Reference of considering. So, there is no Subject of

Reference for ‘considering, still the sentence is correct.


WRONG USAGE OF VERBS

  1. When there are two Subjects in a sentence and they are not in the same Number, then we must have to use separate Auxiliaries (is, are, am, was, were, have, has) for both of them.

Example

Incorrect- Three killed and one were injured.

Correct- Three were killed and one was injured.


  1. A single Verb should be made to serve two Subjects, only when the form of Verb is same for both the subjects.

Example

Incorrect- I am seventeen years old and my sister fourteen.

Correct- I am seventeen years old and my sister is fourteen.


  1. Two auxiliaries can be used with one principal Verb, only when the form of the principal Verb is appropriate to both the auxiliaries. ‘

Example

Incorrect- He never has, and never will take such strong measures.

Correct- He never has taken, and never will take such strong measures.


  1. When there is only one auxiliary to two principal Verbs it should be correctly associated with the both.

Example

Incorrect- Ten candidates have passed one failed.

Correct- Ten candidates have passed, one has failed.


  1. A Past Tense in the main clause should be followed by a Past Tense in the subordinate clause.

Example

Incorrect- He succeeded because he works hard.

Correct- He succeeded because he worked hard.


  1. A Past Tense in main clause may be followed by a Present Tense in the subordinate clause when the subordinate clause expresses a universal truth.

Example

Incorrect- Our teacher said that the earth moved round the sun.

Correct- Our teacher said that the earth moves round the sun.


  1. When the subordinate clause comes after ‘lest’, the auxiliary Verb ‘should’ must be used, whatever be the Tense of the Verb in the main clause.

Example

Incorrect- We start early lest we shall miss the train.

Correct- We start early lest we should miss the train.


  1. An Adverb or Adverbial phrase should not be placed between ‘to’ and verbal part of the infinitive. (This is called the split infinitive).

Example

Incorrect- I hoped to immediately reply to your letter.

Correct- I hoped to reply immediately to your letter.


  1. An infinitive should be in the present tense unless it represents an action prior to that of the governing Verb.

Example

Incorrect- I should have liked to have gone-there.

Correct- I should have liked to go there.


  1. Gerund if preceded by a Pronoun, that Pronoun must be in Possessive case.

Example

Incorrect – He emphasized me going there.

Correct- He emphasized my going there.


  1. The Present Perfect Continuous Tense is used for an action that began in the past time and still going at the time of speaking. It is used with, Adverb of time introduced by ‘since’, ‘for’ and ‘how long’.

Example

Incorrect- How long are you working in this office?

Correct- How long have you been working in this office?


  1. A Verb when preceded by a Preposition must be the Gerund.

Example

Incorrect- They were punished for come late.

Correct- They were punished for, coming late.


  1. The Future Indefinite Tense is not used in the clauses of time, place and condition. Here the Present Indefinite Tense is used.

Example

Incorrect- I shall wait for you till you will finish your work.

Correct- I shall wait for you, till you finish your work.


  1. The Present Perfect Tense is not used with the Adverbs of past time like

yesterday, in 1990 etc. Here Past Indefinite Tense is used.

Example

Incorrect- I have bought a cycle yesterday.

Correct-I bought a cycle yesterday.

The Past Perfect Tense is used to represent the earlier of the two past actions.

Incorrect- When I reached the station, the train already left.

Correct- When I reached the station, the train had already left.


  1. Modal Auxiliaries are not used together. But two Auxiliaries can be connected by a Conjunction.

Example

Incorrect-He should must do it.

Correct- He should and must do it.


  1. When need or dare is followed by not, it turns into modal auxiliary. In that situation it takes Bare Infinitive ‘and we cannot use ‘needs not’ or ‘dares not’.

Example

Incorrect- He needs not do it.

Correct- He need not do it.


WRONG USAGE OF ADJECTIVES

  1. Adjectives of quantity show how much of a thing is meant. Adjectives of quantity (some, much, little, enough, all, no, any, great, half, sufficient, whole) are used for Uncountable Nouns only.

Example

Incorrect-I ate a few rice.

Correct- I ate some rice.


  1. Numeral Adjectives are used for Countable Noun only and they show how many persons or things are meant or in what order a person or thing stands.

Example

Incorrect- I have taught you little things.

Correct- I have taught you a few things.


  1. When cardinal and ordinal are used together ordinal precedes the cardinal.

Example

Incorrect- The four first boys will be given the chance.

Correct- The first four boys will be given the chance.


  1. Later, latest refer to time, latter and last refer to position.

Example

Incorrect- I reached at 10 AM. But he was latter than I expected.

Correct- I reached at 10 AM. But he was later than I expected.


  1. Farther means more distant or advanced; further means additional.

Example

Incorrect- He insisted on farther improvement.

Correct- He insisted on further improvement.


  1. Each is used in speaking of two or more things, every is used only in speaking of more than two.

Example

Incorrect- Every of the two boys will get a prize.

Correct- Each of the two boys will get a prize.


  1. To express quantity or degree some is used in affirmative sentences, any in negative or interrogative sentences.

Example

Incorrect- Have you bought some mangoes?

Correct- Have you bought any mangoes?


  1. In comparing two things, the Comparative should be used, the Superlative should not be used.

Example

Incorrect- Which is the best of the two?

Correct- Which is the better of the two?


  1. When two qualities of the same person or thing are compared, the Comparative in ‘er’ is not used. ‘More’ is used for this purpose.

Example

Incorrect- He is wiser than brave.

Correct- He is more wise than brave.


  1. When comparison is made by means of a comparative, the thing compared should be excluded from the class of things with which it is compared by using ‘other’ or some such word.

Example

Incorrect- He is cleverer than any boy in the class.

Correct- He is cleverer than any other boy in the class.


  1. When comparison is made by means of a superlative, the thing compared should include the class of things with which it is compared.

Example

Incorrect- He is the strongest of all other men.

Correct- He is the strongest of all men.


  1. When two persons or things are compared, it is important that the same parts of things should be compared.

Example

Incorrect- The population of Bombay is greater than Delhi.

Correct- The population of Bombay is greater than that of Delhi.


  1. Double comparatives and superlatives should not be used.

Example

  1. Incorrect- He is the most cleverest boy in the class.

Correct- He is the cleverest boy in the class.

  1. Incorrect- He is more wiser than his brother.

Correct- He ‘is wiser than his brother.


  1. The comparative Adjectives superior inferior, senior, junior, prior, anterior,Posterior prefer, etc., should be followed by ‘to’ instead of ‘than’.

Example

Incorrect- He is senior than me.

Correct- He is senior to me.

 

Questions for Practice

Directions: Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

  1. The area was plunged into, (1) / darkness mid a wave of (2) / cheering and shouting (3) / slogans like ‘Save and Earth’. (4) No error (5)
  2. The poll contestants approached the commission (1) / complaining that the hoardings (2) / violated the code of conduct (3)/ and influenced the public perception. (4) No error (5)
  3. The country has (1) / adequate laws but problems arise (2) / when these are not (3) / implemented in letter and spirit. (4) No error (5)
  4. The management feels that (1) / the employees of the organization are (2) / non – productive, and do not want (3) / to work hard (4)/ No error (5)
  5. As far the issue of land encroachment (1) / in villages is concerned, people will (2) / have to make a start from their villages by (3) / sensitizing and educating the villagers about the issue. (4) No error (5)

_______________________________________________

Answers :

1 (2) ; 2 (5) ; 3(5) ; 4 (3) ; 5(1)

1. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A.In developed economies, there is an increasing discussion that financial sector
may have become inefficiently large and products offered to household may have
become excessively complex.
B. As an alum of Ramjas College, i was transfixed by the inexorable manner in
which events on the college hurtled towards violence on February 21 and 22.
C.The easy part is to condemn the violence as all can agree that no one have the
right to take the law in their own hands.
D.As an agent provocateur he will be a draw on many campuses along with his
JNU colleagues Kanhaiya Kumar and Shehla Rashid.
E.The signatories, according to the FIR included Khalid, Later last year media
reports of his reported remarks on Hizbul leader Burhan Wani stirred in further
controversy.

Answer & Explanation
Answer – D.
Explanation: Statement A. Replace ‘household’ with ‘households’ .Most singular nouns can be
made plural by just adding an s to the end. Sentence talked about developed
economies which is plural so households will be correct.
Statement B. it should be ‘event at the college’ instead on the college’. At Used to
indicate a place
Statement C. Replace ‘has’ with ‘have’ , no one indicate a singular person.
Statement D. Sentence D has no errors
Statement E. ‘stirred up’ will be correct phrase instead of ‘stirred in’
Stirred up – to move one’s hand or an implement continuously or repeatedly through (a
liquid or other substance) in order to cool, mix, agitate, dissolve, etc., any or all of the
component parts: to stir one’s coffee with a spoon.
Only D Statement is grammatically correct.

2. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. The term “anti-India” may be a fair description of a belief system that do not
see India as a legitimate state.
B. She too advocates a nationalism that is a departure from mainstream and
which see India as a continuing cultural entity.
C. Media report state that the violence on February 22 when Left groups from
JNU organised a protest march was initiated by the BJP-aligned ABVP.
D. If the police is seen in these polarised times to be an instrument of political
authority hopefully a court supervised probe could clear the air.
E. After prolonged turbulence in the 70s and early 80s, Ramjas emerged as a
leading college with a respect faculty.

Answer & Explanation
Answer – D.
Explanation: Statement A. Replace ‘do not’ with ‘does not’, ‘Does’ is only used in singular, third
person. In other cases, ‘do’ is used.
Statement B. it should be ‘sees’ instead of ‘see’ only verbs with a third-person
singular noun or pronoun (he, she, boat, courage) as a subject ever have an addeds on
the end.
Statement C. Replace ‘report’ with ‘reports’ media is singular so add s,es with
verb.
Statement D. Statement D has no errors.
Statement E. it should be ‘respected faculty’ instead of ‘respect faculty’ because
statement talked past events.
Only Statement D is grammatically correct.

3. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. As a student of the English department in the mid-80s, i found my teachers to
be dedicated and open-minded.
B. Unfortunately the activist faculty behind the ill-starred seminar allowed its
agendas to overpower wise counsel.
C. In contrast, in many developing countries, alike India, there has been a
significant push to increase the usage of financial products – to “complete” the
market.
D. JDY was launched in India on 28 August 2014, with the objective of providing
banking services to a large proportion of the unbanked population in the India.
E. About 77% of the new accounts maintain a positive balance with the average
monthly balance with Rs 482, which is about 60% of the rural poverty line in India.

Answer & Explanation
Answer – A.
Explanation: Statement A. Statement A has no errors.
Statement B. Replace ‘its’ with ‘their’ ,use their – for living things. Its – for non
living things.
Statement C. it should be ‘like India’ not ‘alike India’ . If two things are alike that
means they are identical. If two things are like each other that means they are
similar but not identical. The two words are not used interchangeably.
Statement D. Omit ‘the’ from statement D. the is superfluous.
Statement E. it should be ‘balance of Rs 482’ instead of ‘balance with Rs 482’.
Only Statement A is grammatically correct.

4. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. We does find some evidence suggesting that the programme was associated
with an increase in investments, though the data underlying this test is very
limited.
B. India’s comeback in the second test from conceding an 87 runs lead in the first
innings against Australia to by the match with 75 runs has been truly spectacular.
C. what is disheartening is that the thrill of this victory has been overshadowed by
Aussie captain Steven Smith ‘brain fade’ moment.
D. However going by the demeanour for the two players in question, there is
enough reason to doubt Smith’s so-called harmless action.
E. There is no doubt that every country likes to play their cricket the way
Sutherland and Lehmann want cricket to be play.

Answer & Explanation
Answer – B.
Explanation: Statement A. Replace ‘does’ with ‘do’ use do with – I,we,you etc and does with
he,she it,name.
Statement B. Statement B is grammatically correct.
Statement C. add apostrophe with ‘Steven Smith’s’ apostrophe used for
possessives case.
Statement D.’ of the two players in question’ will be correct use of preposition so
replace ‘for’ with ‘of’
Statement E. it should be ‘played’ instead of ‘play’ with to be.
Only Statement B is grammatically correct.

5. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. Smith is easily the most valuable batsman of his team and the game would
have headed in a different direction if Smith were to be around at that stage.
B. It could also raise questions on whether such thing are discussed in team
meetings on how to go about referrals in case of confusion.
C. Why would any player give such a suggestion especially when the rule is crystal
clear about not involving the dressing room in any way in all?
D. Things are likely to even worsen for Air India as the private carriers have a
better and larger fleet and much more grandiose plans for the coming years.
E. Thus while Indigo airlines is expected to add 59 new aircraft over the next three
year Go airlines and Jet airlines are expected to add 63 and 55 airlines
respectively to their fleet over the next five years.

Answer & Explanation
Answer – D.
Explanation: Statement A. Replace ‘would have’ with ‘could have’ because would have used for
past abilities.
Statement B. it should be ‘such things’ instead of ‘such thing’ as per sentence.
Statement C. ‘at all’ will be appropriate use of preposition so replace ‘in’ with ‘at’
Statement D. Statement D has no errors.
Statement E. the correct sequence will be ‘next-three- years’ not ‘next three year’
Only Statement D is grammatically correct.

6. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. This is happening even after the government is spending tens of thousands of
crore on this huge white elephant.
B. This was to be used for infusion of equity, meeting cash deficits, guarantying
aircraft loans and repayment of Air India debt.
C. Though claims are being made of a further improvement in operating profits in
the current year, it is likely that the gains have been dented by the rise in oil price
in recent months.
D. Pressure on margins of Air India is going to rise with oil prices going on further
and the more efficient private airlines adding to their fleet.
E. Multi-kulti as in multiculturism, which essentially means the assimilation of the
immigrant in the native society.

Answer & Explanation
Answer – A.
Explanation: Statement A. Statement A has no errors.
Statement B. Replace ‘air India debt’ with ‘air India debts’ statement is talked
about more than one thing so ‘debts’ will be appropriate.
Statement C. it should be ‘prices’ instead of ‘price’.
Statement D. ‘going up’ will be correct phrase as per the statement. which means
Going up – to move or lead to or as if to a higher place or level; rise; increase .
Statement E. Statement E has preposition errors so Replace ‘in’ with ‘into’.
Only Statement A is grammatically correct.

7. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. The first thing after settling up that any new congregation tends to is create
their community hall of worship.
B. But a different religion naturally arises suspicion in many native minds, Will and
how quickly will the new religion be disseminated?
C. With race such an emotive topic in America, it is not hard to understand why
the world of whites and non-white don’t intersect easily.
D. Most new arrival have one thing uppermost in their minds: how to put food on
their table in a country where handouts are frowned upon.
E. This necessarily means that they have to interact with old Americans of every
stripe, whether as students as, teachers, managers, waiters, or taxi-drivers.

Answer & Explanation
Answer – B.
Explanation: Statement A. it should be ‘settling down’ instead of ‘settling up’ which means to
become quiet, calm, or orderly Settle down, children.
Statement B. Statement B has no errors.
Statement C. Statement C has parallelism error. The correct sequence will be
whites and non-whites.
Statement D. it should be ‘arrivals’ instead of ‘arrival’ with most of….
Statement E. ‘as’ is superfluous after students omit it.. as students, teachers,
manager..will be correct sentence.
Only Statement B is grammatically correct.

8. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. If one comes from a culture where homosexuality are tucked in the closet, and
arrives in a place where it is practiced uninhibitedly, one can be stunned,
especially if accosted by a gay person.
B. There is angst amongst some white women that Indian men will have fun with
whom, but when it comes to marriage, will ask their moms to find brides from
India.
C. Punjab government has failed in creating jobs because our public education
system, especially after independence, was meant to only produce clerk.
D. The book takes some names related to the Badal ministry because my coauthor
Sadhavi has done a lot of groundwork and research.
E. They even harbour some militant leaders, whom have been saying that they
can start the movement any time they want to.

Answer & Explanation
Answer – D.
Explanation: Statement A. Replace ‘are’ with ‘is’ because subject is singular so helping verb
should be singular.
Statement B. statement B has pronoun error, Replace ‘whom’ with ‘them’.
Statement C. Statement C talked about Punjab government’s job creation hence
‘clerk’ should be replaced with ‘clerks’
Statement D. Statement D has no errors.
Statement E. Replace ‘whom’ with ‘who’ Whom should be used to refer to the object
of a verb or preposition. When in doubt, try this simple trick: If you can replace the word
with “he”’ or “’she,” use who. If you can replace it with “him” or “her,” use whom.
Only Statement D is grammatically correct.

9. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. One of the reason the police was able to weed out terrorism from the state is
because the department used to work independently.
B. That has brought the police back to the colonial days when it used to work for
the British rather then the public.
C. DSPs are being posted by MLAs’ preferences whereas SHOs are being posted
according to corporators’ preferences.
D. The IPS officer should see that his inspectors bring upon the crime rate not by
concealing crime but by solving cases.
E. Police officers are hardly charged with corruption, I think a increase in pay-
scales could curb corruption to a large extent.

Answer & Explanation
Answer – C.
Explanation: Statement A.It should be’ reasons’ instead of ‘reason’
One of the + Plural verb
Statement B. Correct sequence should be ‘rather …than’ instead of ‘rather then’
Statement C. Sentence C has no errors.
Statement D. Sentence D has phrasal verb error .Replace ‘bring upon’ with ‘bring
down’. Bring down – (used with object), brought, bringing. 1. to carry, convey,
conduct, or cause (someone or something) to come with, to, or toward the
speaker: Bring the suitcase to my house.
Statement E. Replace ‘a’ with ‘an’.
Statement E. Replace ‘could’ with ‘would’.
Only Statement C is grammatically correct.

10. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. Outside schools waiting to pick them up, in doctors’ chambers on sick days, in
football grounds and dance studios, walking them to the park every day and
tucking them into bed every night.
B. We need to talk about men on International Women’s Day because until men
inhabit women worlds we will never stop having the need for an International
Women’s Day.
C. Often there are only a few of us and at decision-making levels, men-only
discussions are often still the norm.
D. Ask geriatric doctors how often their weekday waiting rooms fill with sons, See
how much detergent advertisements feature men.
E. A friend who is a primary caregiver for his toddler said that his friends assume
he is still looking of a ‘real’ job.

Answer & Explanation
Answer – C.
Explanation: Statement A. Replace ‘in’ with ‘at’ Used to indicate a place.
Statement B. Replace ‘women’ with ‘women’s’ apostrophe used for possession.
Statement C. Statement C has no errors.
Statement D. Replace ‘much’ with ‘many’ use many for countable nouns.
Statement E. The correct phrase will be ‘looking for’.
Looking for – Regard in a specified way.
Only Statement C is grammatically correct.
 

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now
Download Quant Power Bank (1000+ Pages)  Free Download Now

 

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

How to Solve Sentence Correction Improvement Problem Shortcut Tricks Tips Concept Learn Now

SSC CGL,CPO,GD 2018 Study Material & Book Free PDF Free Download Now IBPS Clerk 2018 …

error: