Home / IBPS / General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk

General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk

Q1. Which among the following two banks have launched co-branded credit cards for the customers recently?
(a) PNB and South Indian Bank
(b) SBI and Karnataka Bank
(c) ICICI and Indian Overseas Bank
(d) Axis Bank and Bank of Baroda
(e) Indian Bank and Bandhan Bank

S1. Ans.(b)

Sol. Karnataka Bank and SBI Card have launched co-branded credit cards for the customers of Karnataka Bank. Through this alliance, Karnataka Bank and SBI Card will launch two variants of the co-branded credit card named ‘Karnataka Bank Platinum SBI Card’ and ‘Karnataka Bank SimplySAVE SBI Card’. ‘Karnataka Bank Platinum SBI Card’, which has been designed keeping in mind the premium customers, offers features in line with their lifestyle and spending patterns. ‘Karnataka Bank SimplySAVE SBI Card’ is aimed at value-conscious consumers and offers rewards and features that enable customers to maximise their savings on their regular spends.

Q2. Who has appointed as the new chairman of Central Board of Excise and Customs (CBEC)?

(a) Vanaja N. Sarna
(b) Swati Gupta
(c) Tanushree Pareek
(d) Upendra Tripathy
(e) T S Anantharaman

S2. Ans.(a)
Sol. Vanaja N. Sarna has appointed as the new chairman of Central Board of Excise and Customs (CBEC). She has replaced Najib Shah after his retirement. Prior to becoming Member of the CBEC, she held the charge of Director General of Vigilance and Chief Vigilance Officer of the Department.

Q3. Which among the following countries has committed an ‘Official Development Assistance’ (ODA) of 371.345 billion yen (about Rs 21,590 crore) under 2016-2017 for various infrastructure projects, including the dedicated freight corridor in India?
(a) Malaysia
(b) Thailand
(c) South Korea
(d) Japan
(e) China

S3. Ans.(d)
Sol. Japan has committed an ‘Official Development Assistance’ (ODA) of 371.345 billion yen (about Rs 21,590 crore) under 2016-2017 for various infrastructure projects, including the dedicated freight corridor, in India. The notes in this regard were exchanged in New Delhi between S Selvakumar, Joint Secretary, Department of Economic Affairs and Kenji Hiramatsu, Ambassador of Japan to India.

Q4. Kanha tiger reserve in Madhya Pradesh has become the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot of its own. The Mascot has been named as……………..? 
(a) Bhoorsingh the Barasingha
(b) Shersingh the Shoreham
(c) Baghathakut the Bhagwat
(d) Singham the Singhatam
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. Kanha tiger reserve in Madhya Pradesh has become the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot of its own. The Mascot has been named ‘Bhoorsingh the Barasingha’ to present the hard ground swamp deer as the spirit of the reserve and spread awareness to save it from possible extinction. The Kanha tiger reserve, spread over Mandla and Balaghat districts, is the only place in the world where the species exists. Barasingha or Swamp Deer is the State animal of Madhya Pradesh.

Q5. Under OLTAS, only a Single Copy Challan is used with a tear of the portion for the Tax Payer. What does OLTAS stand for-
(a) Online Tax Accounting Service
(b) Online Tax Amounting System
(c) Online Timing Accounting System
(d) Online Tax Association Service
(e) Online Tax Accounting System

S5. Ans.(e)
Sol. Under On-line Tax Accounting System (OLTAS), only a Single Copy Challan is used with a tear off the portion for the Tax Payer.

Q6. CRAR stands for _________
(a) Capital to Risk-Weighted Assets Ratio
(b) Capital to Risk Assets Ratio
(c) Credit Rating-Weighted Assets Ratio
(d) Credit Rating Assets Ratio
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. The Capital Adequacy Ratio (CAR) or Capital-to-Risk weighted Assets Ratio (CRAR) is a measure of a bank’s capital. It is expressed as a percentage of a bank’s risk weighted credit exposures. It is used to protect depositors and promote the stability and efficiency of financial systems around the world.

Q7. Which among the following are long term corporate bonds that are unsecured in nature?
(a) DCF
(b) Debentures
(c) Covenant
(d) CRAs
(e) Cheque

S7. Ans.(b)
Sol. A long-term security yielding a fixed rate of interest, issued by a company and secured against assets are known as debentures. Debentures an unsecured loan certificate issued by a company.

Q8. Name the novel authored by Colson Whitehead that has won the Pulitzer Prize for fiction, recently.
(a) The Underground Railroad
(b) Don Quixote
(c) The Odyssey by Homer
(d) In Search of Time
(e) The Divine Comedy

S8. Ans.(a)
Sol. The literary blockbuster novel ‘The Underground Railroad’ authored by Colson Whitehead, which depicts the journey of a young woman escaping from slavery via a fantastical train system has won the Pulitzer prize for fiction.

Q9. ESAF Small Finance Bank has launched a social deposit scheme called _____________ in Thrissur, Kerala.
(a) FinTech Subsidy Scheme
(b) Hrudaya Deposit scheme
(c) PowerTex Form Scheme
(d) Ujala Deposit Scheme
(e) Hardik Deposit Scheme

S9. Ans.(b)
Sol. ESAF Small Finance Bank has launched a social deposit scheme called ‘Hrudaya Deposit scheme’ in Thrissur, Kerala.

Q10. Name the mobile manufacturing company that has recently partnered with Airtel and BSNL to set up 5G internet speed in India to introduce a fast internet ecosystem in the country.
(a) Samsung
(b) Micromax
(c) Nokia
(d) Vivo
(e) Gionee

S10. Ans.(c)
Sol. Nokia and Airtel along with state-owned network BSNL (Bharat Sanchar Nigam Ltd) have announced that they have partnered to set up 5G internet speed in India to introduce a fast internet ecosystem in the country.

Q11. Which among the following countries has beat Australia 4-3 in a thrilling hockey final of the 26th edition of the Azlan Shah Cup at Ipoh, Malaysia?
(a) Russia
(b) Singapore
(c) India
(d) New Zealand
(e) Great Britain

S11. Ans.(e)
Sol. Great Britain beat Australia 4-3 in a thrilling hockey final of the 26th edition of the Azlan Shah Cup at Ipoh, Malaysia. This victory came to Great Britain in the Azlan Shah Cup after 23 years. Australia is the world champions and had won the Azlan Shah title nine times. Great Britain becomes the first team from the British Isles to win the Azlan Shah title since 1994.

Q12. Chinnar Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state/UT? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Odisha
(d) Himachal Pradesh
(e) Kerala

S12.Ans.(e)
Sol. Chinnar Wildlife Sanctuary is located in the state of Kerala, amidst the hillocks of the Western Ghats. The protected forests are located at a high altitude. Chinnar Wildlife Sanctuary is covered with montane rain forests and wet green grasslands along with dry deciduous and thorny-shrub forests towards the south. Tiger, Leopard, Elephant, Sambhar Deer, Indian Bison, Nilgiri Tahr, Rusty-spotted cat and Grizzled Giant Squirrel etc. can be found here.

Q13. Tansa Dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) Uttarakhand
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Odisha

S13. Ans.(d)
Sol. Tansa dam is an earth fill and gravity dam on Tansa river near Mumbai, Thane district in the state of Maharashtra in India. The dam is one of the seven sources of drinking water to the city of Mumbai.

Q14. Who is the Chief Minister of Goa? 
(a) Manohar Parrikar
(b) Manohar Lal
(c) Pawan Kumar Chamling
(d) Pema Khandu
(e) Nara Chandrababu Naidu

S14. Ans.(a)
Sol. Manohar Parrikar is Chief Minister of Goa since 14th March 2017.

Q15. Which Bank has entered into a distribution agreement to sell the mutual fund products of HDFC Capital Asset Management Ltd (HDFCAML) during exchanged the memorandum of understanding in Mangaluru, Karnataka?
(a) State Bank of India
(b) Karur Vysya Bank
(c) Karnataka Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) ICICI Bank
S15. Ans.(c)
Sol. Karnataka Bank Ltd has entered into a distribution agreement to sell the mutual fund products of HDFC Capital Asset Management Ltd (HDFCAML) during exchanged the memorandum of understanding in Mangaluru, Karnataka. Investment in mutual funds will provide an opportunity to those customers who are uncomfortable about investing directly in stock markets as this tie-up will give HDFCAML an opportunity to expand its base in these centres.

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

20 Days IBPS RRB PO (Scale I) Mains Study Plan

IBPS RRB PO (Scale I) Mains Study Schedule The IBPS RRB Officer Scale Mains exam …

Pie Chart DI Tricks & Tips

Pie Chart DI Tricks & Tips Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  Pie Charts …

error: