General Awareness Questions SSC CGL Tier-1 | 11th August-Shift-2 | | GovernmentAdda
Home / SSC / General Awareness Questions SSC CGL Tier-1 | 11th August-Shift-2
Governmentadda telegram channel and group

General Awareness Questions SSC CGL Tier-1 | 11th August-Shift-2

130+ SSC CGL Previous Papers With Solution Free >> Download Now

Download Quant Power Book (800+ Pages) Free Download Now
Download Reasoning General Intelligence Power Book (1200+ Pages)  Free Download Now
Q1. Which article is related to State emergency?
Ans: Article 356
Q2. How many members of  Rajya Sabha are nominated by the President?
Ans:12
Q3.  Military exercise ‘Cobra Gold’ is held between Thailand and which country?
Ans:U.S
Q4. Which industry use Potassium sulfate?
Ans:fertilizers
Q5. Who wrote Akbarnama book?
Ans:Abu’l-Fazl
Q6. What type of relationship of Private and Govt. in Economy?
Q7. What does RRR means in environment?
Ans:reduce, reuse and recycle
Q8. Which is the longest cell in our body?
Ans:neurons
Q9. In which Neighbouring country Gurdwara Panja Sahib is located?
Ans:Pakistan.
Q10. What was the motto of 3rd five year plan?
Ans: self-reliance.
Q11. How many members are nominated by the President?
Ans:12(Rajya Sabha) + 2(Lok Sabha)
Q12. What is the Distance between two longitudes?
Ans:111 (approx) kilometers
Q13. Match the following: Sports with female players
Q14. Who initiated The Khalsa tradition ?
Ans:The tenth Sikh Guru, Gobind Singh,
Q15. What principle of light is used in optical fiber?
Ans:Total Internal Reflection.
Q16. What is the function of An electric motor?
Ans: Coverts electrical energy into mechanical energy.

Q17. Which of the following movie is directed by Satyajit ray?

Q18.Wind in sahara desert?

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now

 

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

SSC All Maths Books Free PDF Download NOW

130+ SSC CGL Previous Papers With Solution Free >> Download Now Download Quant Power Book (800+ …

error: