IBPS Po Pre Memory Based Questions 7th & 8th October All Shifts | | GovernmentAdda
Home / Memory Based Papers / IBPS Po Pre Memory Based Questions 7th & 8th October All Shifts

IBPS Po Pre Memory Based Questions 7th & 8th October All Shifts

130+ SSC CGL Previous Papers With Solution Free >> Download Now

Download Quant Power Book (800+ Pages) Free Download Now
Download Reasoning General Intelligence Power Book (1200+ Pages)  Free Download Now

IBPS Po Pre Memory Based Questions 7th & 8th October All Shifts


Section-Wise IBPS PO Questions Asked 7th October 2017 – (Shift 1)

 

IBPS PO Questions Asked – English

  1. Reading Comprehension (Memory Based)The effects of the worst economic downturn since the Great Depression are forcing changes on state governments and the U.S. economy that could linger for decades. By one Federal Reserve estimate, the country lost almost an entire year’s worth of economic activity – nearly $14 trillion – during the recession from 2007 to 2009.The deep and persistent losses of the recession forced states to make broad cuts in spending and public workforces. For businesses, the recession led to changes in expansion plans and worker compensation. And for individual Americans, it has meant a future postponed, as fewer buy houses and start families. Five years after the financial crash, the country is still struggling to recover. “In the aftermath of [previous] recessions there were strong recoveries. That is not true this time around,” said Gary Burtless, a senior fellow at the Brookings Institution. “This is more like the pace getting out of the Great Depression.” For years, housing served as the backbone of economic growth and as an investment opportunity that propelled generations of Americans into the middle class. But the financial crisis burst the housing bubble and devastated the real estate market, leaving millions facing foreclosure, millions more underwater, and generally stripping Americans of years’ worth of accumulated wealth.
    Anthony B. Sanders, a professor of real estate finance at George Mason University, said even the nascent housing recovery can’t escape the effects of the recession. Home values may have rebounded, he said, but the factors driving that recovery are very different than those that drove the growth in the market in the 1990s and 2000s. Sanders said more than half of recent home purchases have been made in cash, which signals investors and hedge funds are taking advantage of cheap properties. That could freeze out average buyers and also means little real economic growth underpins those sales. Those effects are clear in homeownership rates, which continue to decline. In the second quarter of this year, the U.S. homeownership rate was 65.1%, according to Census Bureau data, the lowest since 1995. In the mid-2000s, it topped 69%, capping a steady pace of growth that began after the early 1990s recession. Reversing that will be a challenge, in part because credit has tightened and lending rules have been toughened in an effort to avoid the mistakes that inflated the housing bubble in the first place.
    “Credit expanded, and now contracted, and it’s going to be tight like this as far as the eye can see,” Sanders said. “We so destroyed so many households when the bubble burst, there’s just not the groundswell to fill the demand again.” Some are skeptical that the tight credit market and new efforts to regulate the financial markets, like the Dodd-Frank law, will prove lasting. Americans have often responded with calls for regulation after financial sector-driven crises and accusations of mismanagement, according to Brookings’ Burtless.
    “But eventually, those fires cool down,” he said. “It’s not as though this memory of what can go wrong sticks with us very long.” That can be seen in the intense efforts to water down Dodd-Frank’s regulations, Burtless said. Federal regulators have already made moves to relax requirements for some potential homeowners who were victims of the recent housing crisis. Even those steps and an unlikely return to easy credit might not fuel a full housing recovery without economic growth to back it up. As Sanders, referring to the growth in low-wage and part-time employment, put it: “At those wages, it’s tough to scramble together down payments and mortgages.”
    Turmoil in the housing market has already reshaped the makeup of households nationwide. Homeownership rates among people with children under 18 fell sharply during the recession, declining 15% between 2005 and 2011, according to Census Bureau data. In some states it was far worse. For Michigan, the decline in homeownership was 23%, and in Arizona and California it was 22%. Lackluster job growth has outlived the downturn. A study by the Economic Policy Institute showed wages for all workers, when adjusted for inflation, grew just 1.5% between 2000 and 2007. But the last five years wiped out even those modest gains—the study found wages declined for the bottom 70% of all workers since the recession began. However, some areas have seen manufacturing jobs climb back from recessionary lows, and the energy sector has been a boon for some Midwestern states. One hopeful sign for workers is the shift away from manufacturing growth in the typically low-wage South back toward the Rust Belt states, reversing a movement that was taking hold before the downturn. That trend is documented in a 2012 report from the Brookings Institution, “Locating American Manufacturing: Trends in the Geography of Production.” From 2000 to 2010, both the Midwest and South lost manufacturing jobs at about the national rate of 34%. But the Midwest has seen nearly half of all manufacturing jobs gained since 2010, almost double the increase in the South. For Michigan, the growth was 19%; in Indiana, 12%. Even with that growth, there are caveats. Autoworker unions have ceded ground with companies on wages and benefits, for example, allowing new hires to work for lower pay and fewer benefits than those who’ve held their jobs longer. Unemployment remains stubbornly high in some states, and the jobs created have leaned heavily toward part-time and low-pay work. A study from the San Francisco Federal Reserve found the proportion of U.S. jobs that are part-time is high, as many of the jobs lost during the recession have not returned.Questions Asked Error Spotting-
    1.a)Many food items have now been exempt from GST to ostensibly soften the
    b)blow on the poor. But an exemption should not be conflated
    c) into zero-rating, given that no input tax credit
    d) will be available by manufacturers of exempt items.
    2.a) Technology is not to blame, as Luddites would have it.
    b)The notional reality a phone provides, with its replicas
    c) of social interactions and experiences perceived as the
    d) only ones to be had, is the bogeyman.
    3.a) The Centre has debarred real estate developers for marketing ongoing
    b) projects that are yet to be registered with the real estate regulatory authority
    c) in the respective state, as per the Real Estate Act, 2016.
    d) The Union housing ministry need to get real and reconsider.
    4.a) Construction is a key driver of economic
    b) activity in general. Real estate and construction
    c) have not been done too well
    d) and was hit by demonetisation.
    5.a)A zero rate of import duty means no protection for the
    b)domestic manufacturer. Still, a range of information technology products
    c) came to be selling under Indian brand names,
    d)competing with products in China.
    6.a) Many Indians seamlessly switch from there mother tongue to Hindi
    b) and English and back. Among the elite and
    c) the would-be elite, the danger is neglect of the mother
    d) tongue in the pursuit of the English.

 

IBPS PO Questions Asked – Reasoning

Syllogism Questions Asked (Memory Based)

Direction (1-2):

Statement:

All remarks are feedbacks

Some feedbacks are words

No word is a digit

1). Conclusion:

Some Feedbacks are definitely not digits.

All digits being feedbacks is a possibility.

2). Conclusion:

All remarks being words is a possibility

At least some remarks are digits.

3). Statements:

Some files are boxes

All boxes are carton

No carton is a plastic

Conclusion:

No file is a plastic.

Some files are plastics.

4). Statement:

Some desks are chairs

Some chairs are seats

No seat is a table

Conclusion:

All desks can never be table

Some chains are definitely not tables.

5). Statements:

All routes are ways

All ways are paths

Some ways are bridges

Conclusion:

At least some bridges are routes

All routes being bridge is a possibility.

Inequalities

Puzzles Set-1:
Seven person A, B, C, D, E, F G likes seven colours. Yellow White Red Orange Blue Gray Black. They visit in different days starting from Monday to Sunday
1) A visits one day after Thursday.
2) Only 4 people are in between A and B
3) The one who likes Red colour visits immediately after B.
4) Only one person visit between Red and Blue
5) The one who like white colour visit before one of days on which day C visits
6) The one who like white colour does not visit on Monday.
7) Only 1 person is in between D and E. D like Yellow.
8) There are same as many person in between A and Blue colour which are one less in between B and C.
9) Neither G nor F likes Black.
10) G does not visit on Saturday and like grey colour .

Puzzle Set-2:
J, K, L, M, N, O and P are seven different boxes of different colours i.e. Brown, Orange, Silver, Pink, Yellow, White and Green but not necessarily in the same order.
Box which is of Brown colour is immediately above J. There are only two box between M and the box which is of Brown colour. Box which is of Silver colour is above M but not immediately above M. Only three box are between L and the box which is of Silver colour.
The box which is of Green colour is immediately above L. The box which is of Pink colour is immediately above the box P. Only one box is there between K and N. Box K is above N. Neither box K nor J is of Yellow colour. J is not of orange colour.

Quantitative Aptitude Memory Based Questions: IBPS PO Prelims Slot 1

 

NUMBER SERIES QUESTIONS ASKED IN IBPS PO 2017 SLOT 1

 

1)      17, 98, 26,89,35, (80)

(17 + 9 =26, 26 + 9 =35, 98-9 =89, 89-9 =80)

2)      2,17,89,359,1079, 2159

(2*6+5 , 17*5+4, 89*4+3, 359*3+2, 1079*2+1)

3)      3,5,15,45,113, 243

(13+1, 23+2,33+3,43+4,53+5)

4)      7,4.5,5.5,12,49,393

(7*0.5+1, 4.5*1+1, 5.5*2+1, 12*4+1, 49*8+1)

5)      3240, 540, 108,27,9,4.5

(3240/6, 540/5, 108/4, 27/3,9/2)

 

 

To Clear Mains You Must Buy Below Books Available At Very Low Price


To Clear English Sections You must Have English Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Quantitative Aptitude Section You must Have Quantitative Aptitude Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Reasoning Section You must Have Reasoning Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Computer Awareness Section You must Have Computer Awareness Book Buy Now From Here

Buy Now

 

D.1-5) Study the following graph and answer the given questions:

Q.1) What is the difference between the number of chairs on Wednesday and the number of chairs on Monday in both the stores together?

a) 24

b) 32

c) 28

d) 30

e) 20

Q.2) What is the ratio between the total number of chairs on Tuesday and Thursday together in store A and the total number of chairs onsame days in store B?

a) 5:7

b) 4:5

c) 7:6

d) 7:8

e) 3:5

Q.3) If the number of chairs in store A on Saturday is 25% of total number of chairs on Thursday, what is the average number of chairs in store A on Wednesday, Friday and Saturday together?

a) 24

b) 36

c) 30

d) 38

e) 20

Q.4) If the number of chairs sold in store A and Bon Tuesdayis  and  respectively, what is the number of unsold chairs in both the stores together?

a) 12

b) 15

c) 16

d) 18

e) 20

Q.5) The number of chairs in both the stores on Friday is approximately what percentage less than the number of chairs in both the stores on Wednesday?

a) 12%

b) 15%

c) 16%

d) 10%

e) 11%

D.6-10) Study the following graph and answer the given questions:

Class Total students % of students participated
Dance Play
VI 500 15 8
VII 400 10 6
VIII 360 25 10
IX 250 10 12

 

Q.6) Find the total number of student’s participated dance competition in class VI and VII together

a) 120

b) 125

c) 115

d) 130

e) 135

Q.7) What is the difference between the total number of students in class VIII who did not participated in any competitionand the total number of students in class IX who did not participated in any competition?

a) 30

b) 36

c) 24

d) 34

e) 39

Q.8) What is the approximate average number of students participated dance competition in class VI, VII and VIII together?

a) 54

b) 72

c) 78

d) 50

e) 68

Q.9) What is the ratio between the number of students participated dance competition in class IX and the number of students participated play competition in class VIII?

a) 21:32

b) 23:35

c) 22:23

d) 25:36

e) 21:23

Q.10) If the number of students in class VIII, ratio of male to female who did not participated in any competition is 7:6, what is the total number of female did not participated in any competition?

a) 120

b) 115

c) 108

d) 96

e) 124

Q.11) 2, 17, 89, 359, 1079, ?

a) 2159

b) 2345

c) 1895

d) 1279

e) 2239

Q.12) 7, 4.5, 5.5, 12, 49, ?

a) 392

b) 393

c) 320

d) 380

e) 375

Q.13) 17, 98, 26, 89, 35, ?

a) 72

b) 82

c) 80

d) 78

e) 44

Q.14) 3240, 540, 108, 27, ?, 4.5

a) 6

b) 8

c) 5

d) 9

e) 7

Q.15) 3, 5, 15, 45, 113, ?

a) 243

b) 234

c) 235

d) 243

e) 254

Q.16) (√80.965-√25.24)×(√120.97+√16.32)=?

a) 80

b) 70

c) 85

d) 60

e) 90

Q.17) 55.24-345.34÷22.96=2×?

a) 40

b) 20

c) 30

d) 10

e) 15

Q.18) √(3100.17÷62.043+13.978)=?

a) 7

b) 6

c) 8

d) 9

e) 11

Q.19) (184.23-29.95÷5)×29.96=?

a) 5340

b) 5430

c) 5240

d) 5450

e) 5140

Q.20) (111.87×51÷14.24)=11.32+?

a) 388

b) 397

c) 367

d) 390

e) 379

Q.21) A alone can do a piece of work in 24 days. The time taken by A to complete one-third of work is equal to time taken by B to complete half of the work. How many days are required to complete by A and B working together?

a) 7 2/5

b) 6 2/3

c) 7 3/5

d) 8 3/5

e) 9 3/5

Q.22) Sum of the ages of A, B, C and D is 76 years. 7 years hence, their age ratio is 7:6:5:8. Find C’s present age?

a) 20

b) 12

c) 11

d) 13

e) 14


Answer Keys

1. B 2. C 3. D 4. B 5. A 6. C 7. E 8. E 9. d10. C 11. A 12. B 13. C 14. D 15. D 16. E 17. B 18. C 19. A 20. B 21. E 22. D

 

Approximation Questions Asked In IBPS PO Prelims 1st Slot:

1) (√80.997 – √25.001) × (√120.98 + √16.02)= ?

Answer:

(√80.997 – √25.001) × (√120.98 + √16.02)

= (√81 – √25) × (√121 + √16)

= 4*15 = 60

2)  (184.002 – 29 ÷ 5)x 29.997= ?

Solution:

= (184-30/5 ) x 30

= 5340

3) (111.91×51) ÷ 14.02 = 11.002+ ?

Solution:

(112×51) ÷ 14 = 11+ ?

(8×51) = 11+ ?

= 397

4) 53.01 – 345.02 ÷ 22.99 = 2×?

Solution:

53 – 345 ÷ 23 = 2×?

53-15 = 2×?

=17

5) √(3099.985 ÷ 62.001+14.001) = ?

Solution:

√(3100 ÷ 62+14) = ?

√(50+14) = ?

= 8

 

Section-Wise IBPS PO Questions Asked 7th October 2017 – (Shift 2)

 

IBPS PO Questions Asked – English

 

  • Reading Comprehension- 10 Questions Asked (2- Antonyms, 2- Synonyms)Massa’s story would be familiar to many coffee farmers in Uganda, and around the world. Coffee is highly vulnerable to climate change. Rising temperatures and increasingly erratic rainfall are already exposing trees to more pests and diseases, and decreasing both the quantity and quality of the crop, according to a global survey of coffee research published in September. Overall, the survey found that climate pressure could reduce the area suitable worldwide for coffee production 50 percent by 2050. That would be a devastating blow to the global coffee supply, which is already struggling to keep pace with rising demand. A paper published in Nature in June made similar dire predictions for Ethiopia, driving home the point for East Africa.
    For coffee addicts in the U.S. and Europe, these impacts will likely manifest as a slightly higher bill for a slightly worse cup of coffee. But for the world’s 25 million coffee farmers, most of whom are smallholders like Massa whose fortunes rise and fall with the harvest, the consequences will be much more dire.
    Uganda is especially vulnerable, because coffee is the country’s economic cornerstone. Now, scientists, government officials, farmers, and entrepreneurs, from the top of Mount Elgon to downtown Kampala to remote areas still reeling from warlord Joseph Kony, are scrambling to save the industry from climate change.
    Uganda ranks number eight worldwide in coffee production by volume, on par with Peru, and second in Africa after Ethiopia. Uganda typically produces 3-4 million 60-kilogram bags of coffee each year, which accounts for only two to three percent of global production and is far below behemoths like Brazil (55 million bags) or Vietnam (25 million). The majority of what Ugandan farmers grow is Robusta, a relatively low-quality variety that is often used for mass production—think Folgers, rather than your local hipster roastery.
    Nevertheless, over the past century, coffee here has advanced into Uganda’s most important and valuable industry, worth more than $400 million. It’s responsible for at least 20 percent of the country’s export revenue, and according to the Uganda Coffee Federation, one in five Ugandans, nearly eight million people, derive most or all of their income from coffee. Roughly 90 percent of the country’s coffee is produced by smallholders like Massa.
    President Yoweri Museveni, who has ruled Uganda since 1986 and cultivates a folky farmer-statesman persona, refers to coffee as an “anti-poverty crop” and is pushing an ambitious (and according to many experts here, completely unattainable) goal of increasing production five-fold, to 20 million bags by 2020. Coffee demand worldwide is projected to double by 2050, and Uganda wants in. It could be a solution to a variety of chronic social problems, particularly the rural poverty and food insecurity that afflict one-quarter of the population, and a $3.3 billion trade deficit (Uganda spends twice as much on petroleum imports as it earns from coffee).
    But challenges abound, even without climate change. Farmers often lack access to basic equipment like fertilizer, irrigation, and high-quality seeds; services like bank loans, agricultural training, and market data; and infrastructure like paved roads and processing facilities. Most farms are small—the larger ones no bigger than a football field—and with a rapidly growing rural population, the land is divided into ever-smaller pieces. Weak land rights laws leave small farmers exposed to land grabs by wealthy neighbors or foreign investors. Many young people would rather try their luck in Kampala than follow their parents onto the farm. Women are frequently sidelined because land and household finances are traditionally controlled by men.
    Overall, Uganda’s coffee farming practices have not advanced much since the time of Massa’s forebears, and farming incomes have stagnated among the lowest levels in Africa. As a result, farmers here are at a disadvantage to compete in a global market increasingly characterized by mechanization and unforgiving quality standards—and they’re entering the fight against climate change with one hand tied behind their backs.
  • Phrasal Replacemets – 5-10 Questions (Easy- Moderate)
  • No Parajumble Questions Asked
  • Spotting Error- 15-20 Questions (Easy to Moderate Level)
    Spotting Error has new pattern. A sentence will be given with marked portion A,B,C,D,E. This time you have to identify the part which contains error and you have to mark the ans which parts are corrects iin the given sentence.
    For Example:-

 

IBPS PO Questions Asked – Reasoning

  1. Alphabet Test – The word in the alphabet test was ‘TRANSFER’.
  2. Circular Arrangement – 8 persons sitting around a circular table. 4 of them facing inside & 4 of them facing outside.
  3. Linear Seating Arrangement – 8 Persons sitting in a single row & all of them facing north.

Puzzles Asked were

  1. A certain number of people are sitting in a horizontal line facing north. Rajan sits fouth from the left end. Seema sits third to the right of Rajan. Puja is right of Seema. There are as many as people sitting between Puja & Digvijay as many as between Seema & Puja. Digvijay sits at the right end.
  2. Eight people sitting on a circular table A,B,C,D,P,Q,R & S. Four are facing facing the centre and the others are facing outside. Q sits third the left of D. Neither A & S nor P is the neighbour of Q. P sits second to the right of S. S not sitting next to D. Immediate neighbours of Q are facing opposite direction to Q. The neighbours of C are facing the centre.
  3. Eight people sitting in a line facing north P,Q,R,S,T,U,V & W. And each of the belong to the different age groups 8,11,15,17,19,21,23 & 25.
  4. A, B, C, D, E, F and G are seven friends, all of a different height and fatness.
    (I)  B is the thinnest and tallest among them.
    (II) D is not as short as E, but shorter than C.
    (III) G is not as Fat as C, but Fatter than F.
    (IV) C and E are taller than G but shorter than A.
    (V) F is fatter than E and the shortest among them.
    (VI) C is third among them in fatness in descending order.

 Inequality Section (Easy Level)

No Syllogism Asked

 

IBPS PO Questions Asked – Quant

  1. Number Series –
    7, 7, 13, 37, 97, ?                         Ans – 217
    3.25, 6.5, 19.5, 78, 390, ?         Ans – 2340
    3, 5, 13, 43, 177, ?                       Ans – 891
    68, 117, 61, 124, 54, ?                Ans – 131
    9, 3.5, 2.5, 4, 15, ?                      Ans – 119
  2. Four person A, B, C and D. The sum of their present age is 176. Four years ago ratio of their age was 11: 9 : 6 : 14, then find the present age of A.

 

DATA INTERPRETATION QUESTION SET ASKED IN SLOT 2 OF IBPS PO PRELIMS 2017

 

Direction: Read the given data and answer the following question.

Each student in the class either participate in any one of the events or don’t participate in any events.

Classed of school Total number of students Total no of student who didn’t participate in any of the competition Ratio between no of students who participated in singing and dance
V 450 330 7:3
VII 340 160 4:5
VIII 330 225 3:4
IX 400 240 3:5
X 300 215 2:3

 

Q.1) What is the difference between the number student, who participate in dance from class V & VII to number of students who participate in singing from same class.

  1. a) 25
  2. b) 28
  3. c) 35
  4. d) 20
  5. e) 30

Q.2 Number of students who participate in dance competition from class VIII is what percentage of number of students who don’t participate in any of the events from class IX.

  1. a) 20%
  2. b) 25%
  3. c) 30%
  4. d) 35%
  5. e) 40%

Q.3 The total number of students who participated in dance competition from class XI is 5/9th those who participated in singing from class VIII. What number of students participated in dance from class XI ?

  1. a) 29
  2. b) 26
  3. c) 31
  4. d) 20
  5. e) 33

Q.4 What is the total number students who participated in dance from all the classes?

  1. a) 447
  2. b) 387
  3. c) 347
  4. d) 367
  5. e) 417

Q.5 What is the difference between total number of students who participated in singing from all classes to total number of students who participated in reasoning from all classes?

  1. a) 43
  2. b) 53
  3. c) 58
  4. d) 71
  5. e) 34

To Clear Mains You Must Buy Below Books Available At Very Low Price


To Clear English Sections You must Have English Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Quantitative Aptitude Section You must Have Quantitative Aptitude Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Reasoning Section You must Have Reasoning Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Computer Awareness Section You must Have Computer Awareness Book Buy Now From Here

Buy Now

 

Section-Wise IBPS PO Questions Asked 7th October 2017 – (Shift 3)

IBPS PO Questions Asked – English

  1. Error Detection – A sentence was divided into 5 different parts (a,b,c,d,e) and options included combination of parts (eg- bcd, ace etc). You have to identify that option which do not contain any error.

Direction(1-5): In the question given below, there is error in one or more sentences. Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, is grammatically incorrect or structurally incorrect.

1. (I)Please put on your shoes.
(II)Please put your shoes on.
(III)Please put on them.
(IV)Please put them on.
select the most appropriate option
(a) ONLY I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only Iv
(e) both (II) and (IV)

2. (I)The teacher called on Josh.
(II)The teacher called Josh on.
(III)The teacher called on him.
(IV)The teacher called Josh on him.
select the most appropriate option
(a) ONLY I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only Iv
(e) both (II) and (IV)

3. (I)The detectives came some new clues across in their investigation.
(II)The detectives came across some new clues in
their investigation
(III)The detectives came out some new clues across in their investigation.
(IV)The detectives came some new across clues in their investigation.
select the most appropriate option
(a) ONLY II
(b) Only I
(c) Only III
(d) Only Iv
(e) both (I), (III) and (IV)

4. (I)The teacher called on Josh.
(II)The teacher called Josh on.
(III)The teacher called on him.
(IV)The teacher called Josh on him.
select the most appropriate option
(a) ONLY I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only Iv
(e) both (II) and (IV)

5. (I)The new employee finally turned up at noon.
(II)The new employee finally turned himself up at noon.
(III)The new employee finally turned it up at noon.
(IV)The new employee finally turned at noon up.
select the most appropriate option
(a) ONLY I
(b) both (II) and (IV)
(c) Only III
(d) Only (I) and (III)
(e) (II), (III) and (IV).

IBPS PO Questions Asked – Reasoning

  1. Puzzle – based on ordering & ranking of 8 Box.
  2. Scheduling Puzzle – 8 students having exam on different months (March, July, Sep, Nov) & dates.
  3. Linear Arrangement – 8 people sitting in a single row facing to north.
  4. A person start walking at point A and walk 14 m south then he take right turn walk 8m & reaches to point B. Again he take right turn & walk 3m. Finally he take a right turn and walk 21 m to reach to point C.

IBPS PO Questions Asked – Quant

  1. Data Interpretation –
    i) Bar Graph – Number of products sold by two companies A and B in month Jan to May.
    ii) Tabular DI – Number of students participate in Olympiad from classes IX to XII. The % of male students participated in Olympiad & number of students do not participate in Olympiad.

Section-Wise IBPS PO Questions Asked 7th October 2017 – (Shift 4)

IBPS PO Questions Asked – Reasoning

8 person seat in a square table person seat in middle facing north and seat at corner facing outside
G seat 2nd right of H. H seat in the middle of square. As many person seat between G and F is same seat between G and D. Fand D are not neighbours of G.C seats at the corner.E seats 2nd to the right of C.A is not a immediate neighbour of D

IBPS PO Questions Asked – Quant

Simple interest on the sum A is 11% per annum and compound interest on the sum
B which is 400 more than A in 2 years is 140% more of simple interest of A. Find the value of A?

 

Section-Wise IBPS PO Questions Asked 8th October 2017 – (Shift 1)

 

IBPS PO Questions Asked – English

Q1) Reading Comprehension – Based on “Indian Literacy in private organization”.
Antonyms & Synonyms – 3 Qs
Most of the Qs were Inference based.
1 Qs was, what could be the title of the passage?

Synonyms and Antonyms Asked in IBPS PO Prelims 8th Oct 2017:

 

  1. Bleak

Definition: (of an area of land) lacking vegetation and exposed to the elements.

Synonyms: bare, exposed, desolate, stark, arid, desert

Usage: bleak and barren moor.

  1. Overwhelming

Definition: very great in amount.

Synonyms: very large, profuse, enormous, immense
Usage: His party won overwhelming support.

  1. Linger

Definition: stay in a place longer than necessary because of a reluctance to leave.

Synonyms: wait around, stay, remain, stay put, wait; loiter

Usage: The crowd lingered for a long time, until it was almost dark

  1. Underlay

Definition: place something under (something else), especially to support or raise it.

Usage: The green fields are underlaid with limestone

  1. Limited

Definition: restricted in size, amount, or extent; few, small, or short.

Synonyms: restricted, finite, bounded, little, narrow
Usage: limited number of places are available.

  1. Tandem

Definition: having two things arranged one in front of the other.

Usage: A tandem trailer

  1. Disinclined

Definition: unwilling; reluctant.

Synonyms: reluctant, unwilling, unenthusiastic, unprepared, indisposed
Usage: She was disinclined to abandon the old ways.

  1. Persistent

Definition: continuing firmly or obstinately in an opinion or course of action in spite of difficulty or opposition.

Synonyms: tenacious, persevering, determined, resolute, purposeful
Usage: One of the government’s most persistent critics.

IBPS PO Questions Asked – Reasoning

Q1) Circular Arrangement – 8 people, all facing inside.

Q2) Floor Puzzle – Tricky with more number of possibility cases.

Q3) Linear Seating Arrangement – Easier

Q4) Scheduling – Students studying in different days (Mon, Tue, Wed, Thr, Fri, Sat) of a week & one more variable was given.

There are eight people T S U V W X Y Z live on different floor of a building. Living in different states.

  • Z live on a odd no floor above floor no 3.the one from Gujarat live immediately below Z.
  • Three persons live between Z and the one who is from Rajasthan.
  • As many people live above z as below X. V live immediately below Y.
  • Y live on an odd no floor above X.
  • One person live between who is from Maharashtra and Y.
  • U live on an odd no floor. One from Kerala live immediately above U.
  • As many persons live between U & Z as between s and Goa.
  • More than two persons live Y and one from Bihar.
  • T is neither from Bihar nor from Odisha.

 

IBPS PO Questions Asked – Quant

1) 1, 20, 58, 134, 286, ?

Logic: ×2+18, ×2+18, ×2+18

Answer: 590

2) 8, 7, 13, 38, 151, ?

Logic: ×1-1, ×2-1, ×3-1, ×4-1

Answer: 754

3) 32, ?, 1024, 2048, 2048

Logic: ×8, ×4, ×2, ×1

Answer: 256

4) 9, 5, 6, 10.5, 23, ?

Logic: ×0.5+0.5, ×1+1. ×1.5+1.5, ×2+2

Answer: 60

5) 18, 20, 26, 38, 58, 88

Logic: Difference of Difference- 4, 6, 8, 10

Answer: 58

 

Q2) Data Interpretation –

  1. Tabular Graph – Employees working in 5 different firms. Number of employees working in finance were given & percentage of employees working in HR were given. The questions were based on averages & ratio. This DI was more time consuming than the Pie chart.
  2. Pie Chart – Number of students studying in different classes with percentage of students studying in different sections was given.

 

To Clear Mains You Must Buy Below Books Available At Very Low Price


To Clear English Sections You must Have English Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Quantitative Aptitude Section You must Have Quantitative Aptitude Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Reasoning Section You must Have Reasoning Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Computer Awareness Section You must Have Computer Awareness Book Buy Now From Here

Buy Now

 

Section-Wise IBPS PO Questions Asked 8th October 2017 – (Shift 2)

 

IBPS PO Questions Asked – English

Q1) Reading Comprehension .

Q2) Synonyms – “Bleak”.

RC passage asked in today’s 2nd shift

In August 2016 the Pew Research Center asked more than 2,000 U.S. adults about the state of the nation. Nearly half agreed that “compared with 50 years ago, life for people like you in America today is worse.” Of those who said they supported Donald Trump’s presidential campaign, 81% thought life has gotten worse.
Economists had a field day pointing out the error of the respondents’ ways. By almost every objective measure, an overwhelming majority of Americans are better off today than in the 1960s. Houses are bigger and come with air conditioning. Crime rates are lower. Air and water pollution have been much reduced. Medical conditions that constituted death sentences are now mere annoyances. Fifty years ago, the telephone service for one in four U.S. households was a party line shared with the neighbors; today a “phone” is a private, portable device that is tens of thousands times more powerful than the computers that guided Apollo 11.
Yet if the discontented are wrong about the material facts, they are very right about the underlying reality. Fifty years ago, people across a broad swath of society saw their living standards improving year by year, and they expected much the same for their children. Today, according to Pew, only one American in four anticipates that the next generation will be better off than Americans are now. It is a bleak view of the future, arising from public expectations that will be very difficult for political leaders to fulfill.
The America those unhappy voters remember, or think they remember, had no shortage of discontents: The Vietnam War, the struggle against racial discrimination, rising crime, worsening pollution, the ever-present risk of nuclear war. Protests, strikes, and riots were staples of the evening news. But the memory that stands out is not one of turmoil but one of prosperity, of an America in which economic conditions were steadily getting better for almost everyone.
The boom lasted for a quarter-century, with only minor interruptions. Between 1948 and 1973, average hourly earnings in the United States rose 75%, adjusted for inflation, and the earnings of factory workers grew even faster. The unemployment rate for married men averaged a nearly invisible 3%, and few of those displaced workers remained jobless long enough to exhaust their unemployment benefits. High-school education became universal and college was a realistic goal for working-class children, bringing the tantalizing promise of upward mobility. The millions of families who moved from sagging double-deckers in worn-out cities to single-family homes in the suburbs, with a dog in the yard and a car in the garage, needed no convincing that they were better off.
Some of these achievements were the results of government policies and programs. But economic experts also claimed credit for the strong macroeconomic performance that underlay it all. The “New Economics,” as it was called, claimed to have learned to use the tools at government’s disposal — taxes, public spending, and monetary policy — to keep the economy on a course of low unemployment, minimal inflation, and steady economic growth. As Walter Heller, chief economic adviser to Presidents Kennedy and Johnson, proudly told an audience at Harvard in 1966, “Conceptual advances and quantitative research in economics are replacing emotion with reason.”
In late 1973 matters changed abruptly. As late as October of that year, even as the Arab oil producers were cutting production, raising prices, and declaring an embargo against the United States, forecasts everywhere called for another year of strong growth. Instead, the world economy went into a tailspin. When recovery came, economic growth in all the wealthy economies was far more tenuous than before the oil crisis. Unemployment rates have generally been far higher, job losses more frequent, employee benefits less generous. Reversing the trend of the previous quarter-century, owners of capital have fared far better than owners of labor in almost every country. Nowhere have politicians succeeded in restoring the rapid, widely shared growth that their constituents were taught to expect.
The failure to bring back the good times is not for want of trying. The underlying problem, though, is one that governments can do little to fix: lagging productivity growth.
During the boom years, raising productivity was easy. Millions of sharecroppers and subsistence farmers were drawn into factory jobs where they did their work with advanced machinery instead of horses and mules. Large investments in education had an immediate payoff in the form of a more highly skilled workforce, and new expressways helped get goods to market more easily. Meanwhile, reductions in trade barriers forced companies to become more efficient if they hoped to survive. But once that low-hanging fruit was picked, raising productivity became a far more difficult task. After growing about 4.4% per year from 1951–1973, average productivity in 12 wealthy economies has grown less than 2% per year since 1974. Nothing governments have done — lowering taxes on business, deregulating and privatizing industries, funding scientific research, weakening unions, reforming education — has changed that trend.
Slow productivity growth is the main cause of slow economic growth, and slow economic growth makes it all but impossible for everyone’s boat to rise. No wonder angry citizens want dramatic change — in Austria and Spain and South Korea just as much as in the United States. But while voters may see the problem in a political establishment that is out of touch, the populist politicians who are challenging that establishment are unlikely to fare better. In the short term, they may be able to medicate the economy with a big tax cut or a dose of deficit spending. When the effects of that treatment wear off, though, the effects of slow productivity growth will linger

IBPS PO Questions Asked – Reasoning

Q1) Linear Seating Arrangement – 8 people sitting in a single line. Some of them facing north & some facing south.

Q2) Square Sitting Arrangement – 8 people sitting in a square. 4 of them sitting in a center & facing towards inside & those sitting at the corner facing toward outside.

Q3) Floor Puzzle – Difficult since more number of possible cases.

Q4) Double Line up – People sitting in two row & like different fruits. In row I people are facing toward north & in row II people are facing toward south.

 

IBPS PO Questions Asked – Quant

Q1) Data Interpretation – Two sets

  1. Pie Chart
  2. Bar Graph

Number Series Questions Asked In Exams – Slot 2

1) 104, 102, 96, 84, ? 34

Logic: Difference of Difference- 4, 6, 8, 10

Answer: 64

2) 6, 280, 410, 468, 490, ?

Logic: Difference of Difference- 144, 72, 36, 18

Answer: 494

3) 11, 5, 4, 4.5, 7, ?

Logic: ×0.5-0.5, ×1-1, ×1.5-1.5, ×2-2

Answer: 20

4) 3072, 192, 24, 6, ?, 3

Logic: ÷16, ÷8, ÷4, ÷2

Answer: 3

5) 3, 4, 9, 28, 113, ?

Logic: ×1+1, ×2+1, ×3+1, ×4+1

Answer: 566

 

Section-Wise IBPS PO Questions Asked 8th October 2017 – (Shift 3)

 

IBPS PO Questions Asked – English

Q1) Reading Comprehension – Based on “Digitalisation of Education Sector in Worldwide”

Q2) Synonyms – Hypnotically

 

IBPS PO Questions Asked – Reasoning

Q1) Scheduling Puzzle – 8 Persons having their birthday in two different dates i.e 15th, 24th of the months May, April, November, December.

Q2) Floor Puzzle – 8 persons lives in 8 different floor. They also have different birds with them.

Q3) Linear Seating Arrangement- 15 People sitting in a line a single row & all of them are facing towards north.

Q4) Circular Seating Arrangement – 8 Persons sitting around a circular table. Some of them facing toward center & some outside.

Q5) Alphabet Test – The word was YOURSELF.

 

 

  • Consider the word “YOURSELF”, arrange the vowels in alphabetical order from left to right and then consonant letters in alphabetical order from left to right. Now, take the next alphabet for each letter in the changed arrangement. Which letter comes fourth from the right from the last letter.

 

  • B is son of A. C is the father of A. C is married to S. T is the only daughter of C and mother of F then how is A related to F?

 

  • Akshaya starts from Point A towards west after walked 16m, she takes a right turn walked 14m then takes a right turn walked 18m and finally takes a left turn walked 16m to reach point B. Kavin starts from Point C and walked 30m towards north to reach Point C and takes a left turn walked 16m to reach Point B then what is the direction of Point C with respect to Point A?

 

  • Eight persons F, G, H, I, J, K, L and M attend seminar on four different months January, April, November and december of the same year. Seminar was conducted on either 15 th or 25 th of the month. G attends the seminar 15 th of the month which has only 30 days. M and J attends the seminar on the same month before G, but not in April. M attends the seminar after J. No one attends the seminar after F. Only one person attends the seminar between M and K. Both H and L attend the seminar on the 15 th of different month. L does not attend the seminar on December. L and I attend the seminar on the same month.

 

IBPS PO Questions Asked – Quant

Q1) Data Interpretation – Two sets

  1. Tabular Graph – Percentage of people working in 4 different department. The Qs were based on ratio, sum, percentage, average etc. This DI was easy.
  2. Pie Chart – This DI was bit calculative & time taking.

 

Section-Wise IBPS PO Questions Asked 8th October 2017 – (Shift 4)

 

IBPS PO Questions Asked – English

Q1) Reading Comprehension – Based on “Global Warming and Paris Climate Pact”

 

IBPS PO Questions Asked – Reasoning

Q1) Scheduling Puzzle – Based on 4 months & 2 dates consisting of 8 people.

Q2) Floor Puzzle – 8 persons in 8 different floor & one more variable was given.

Q3) Linear Seating Arrangement – People sitting in a single row & all of them facing north.

Q4) Square Seating Arrangement – 8 Persons sitting in a square table. 4 Persons sitting in the center are facing inside while 4 sitting at the corners are facing outside.

Q5) Puzzle – 6 boxes were arranged in a order and weight of 2 of them was given.

 

IBPS PO Questions Asked – Quant

Q1) Data Interpretation – Two sets

  1. Tabular Graph
  2. Pie Chart

 

Puzzles Set-1:

There are eight people T S U V W X Y Z live on different floor of a building. Living in different states.

  • Z live on a odd no floor above floor no 3.the one from Gujarat live immediately below Z.
  • Three persons live between Z and the one who is from Rajasthan.
  • As many people live above z as below X. V live immediately below Y.
  • Y live on an odd no floor above X.
  • One person live between who is from Maharashtra and Y.
  • U live on an odd no floor. One from Kerala live immediately above U.
  • As many persons live between U & Z as between s and Goa.
  • More than two persons live Y and one from Bihar.
  • T is neither from Bihar nor from Odisha.

Puzzle Set-2

There are seven teachers A, B, C, D, E, F, G teaching seven different subjects physics, Eco, Geography, Bio, chemistry, Maths and history. The salary is divided into three salary Slabs. 3-5 Lpa, 6-8 Lpa & 10 – 13 Lpa.

F receives 12 lakh. There are three persons in the salary slab of 10-13 lakhs. B and G earn lower salary slab than F’s salary slab but not the lowest slab. D earns more than the one who teaches economics but are in the same slab. C and E doesn’t teach economics. The person who teaches physics and Economics is in the same slab. The person who teaches geography and maths earn lower than E. b doesn’t teach geography. F does not teach chemistry or Biology. E does not teach chemistry.

Puzzle Set-3

There were eight people S,T,U, V, W,X,Y & Z staying in eight floors and belong to eight different states.

Z lives in a odd number floor but doesn’t live in the third floor. Z does not belong to Gujarat. There are three floors between Z and the one who belongs to Rajasthan. The number of floors in which Z lives is equal to the number of floors below x. There are three floors between X & S. V lives immediately below Y. Y lives on  odd number floor. Y lives above on a floor above X. one peson lives between Y and Maharastra. The person who belongs to kerela lives on one of the floor above U. U lives on an odd number floor. The number of persons living between U & Z is equal to the persons living between S and Goa. More than two people live between Y and Bihar. T does not belong to Bihar & Delhi.

Puzzle Set-4

Eight persons F, G, H, I, J, K, L and M attend seminar on four different months January, April, November and december of the same year. Seminar was conducted on either 15 th or 25 th of the month. G attends the seminar 15 th of the month which has only 30 days. M and J attends the seminar on the same month before G, but not in April. M attends the seminar after J. No one attends the seminar after F. Only one person attends the seminar between M and K. Both H and L attend the seminar on the 15 th of different month. L does not attend the seminar on December. L and I attend the seminar on the same month.

 

Puzzles Set-5:

Seven person A, B, C, D, E, F G likes seven colours. Yellow White Red Orange Blue Gray Black. They visit in different days starting from Monday to Sunday
1) A visits one of the day after Thursday.
2) Only 4 people are in between A and B
3) The one who likes Red colour visits immediately after B.
4) Only one person visit between Red and Blue
5) The one who like white colour visit before one of days on which day C visits
6) The one who like white colour does not visit on Monday.
7) Only 1 person is in between D and E. D like Yellow.
8) There are same as many person in between A and Blue colour which are one less in between B and C.
9) Neither G nor F likes Black.
10) G does not visit on Saturday and not like grey colour .

Monday D Yellow
Tuesday B White
Wednesday E Red
Thursday G Orange
Friday C Blue
Saturday F Grey
Sunday A Black

 

Puzzle Set-6:

J, K, L, M, N, O and P are seven different boxes of different colours i.e. Brown, Orange, Silver, Pink, Yellow, White and Green but not necessarily in the same order.
Box which is of Brown colour is immediately above J. There are only two box between M and the box which is of Brown colour. Box which is of Silver colour is above M but not immediately above M. Only three box are between L and the box which is of Silver colour.
The box which is of Green colour is immediately above L. The box which is of Pink colour is immediately above the box P. Only one box is there between K and N. Box K is above N. Neither box K nor J is of Yellow colour. J is not of orange colour.

O- Silver
K- Orange
M- Yellow
N- Green
L- Pink
P- Brown
J- White

 

To Clear Mains You Must Buy Below Books Available At Very Low Price


To Clear English Sections You must Have English Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Quantitative Aptitude Section You must Have Quantitative Aptitude Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Reasoning Section You must Have Reasoning Tricks Book Buy Now From Here

Buy Now

To Clear Computer Awareness Section You must Have Computer Awareness Book Buy Now From Here

Buy Now

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now

 

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Banking & Insurance All Reasoning Books Free PDF Download NOW

130+ SSC CGL Previous Papers With Solution Free >> Download Now Download Quant Power Book (800+ …

error: