New Pattern Error Questions For IBPS | | GovernmentAdda
Home / Quiz / New Pattern Error Questions For IBPS

New Pattern Error Questions For IBPS

Directions (1-15): Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, should be grammatically and structurally correct. Please note that the meaning & context of the sentence must not change. 

Q1. 
(a) She is afraid of going out alone at night.
(b) She is afraid at going out alone during night.
(c) She is afraid of go out alone at night.
(d) She is afraid of going out alone in night.
(e) She is afraid to going out alone at night.

S1. Ans.(a)
Sol.words with prepositions can take the gerund

Q2. 
(a) I heard of her having gain a prize.
(b) I heard of her gain a prize.
(c) I heard of her having gained a prize.
(d) I heard of her have gained a prize.
(e) I heard of her having gaining a prize.

S2. Ans.(c)
Sol. Compound Gerund: are formed by placing a past participle after the Gerunds of ‘have’ and ‘be’.

Q3. 
(a)My teacher got angry on me reading late in class.
(b)My teacher got angry over me for reading late in  the class.
(c)My teacher got angry at me reading late in class.
(d)My teacher got angry on my reading late in class.
(e)My teacher got angry over my reading late in the class.

S3. Ans.(d)
Sol.  The noun or pronoun preceding Gerund should always be in the Possessive case.

Q4. 
(a) On Hear the noise, the girl woke up.
(b) to hearing the noise, the girl woke up.
(c) Hearing the noise, the girl woken up.
(d) Hearing the noise, the girl woke up.
(e) over Hearing the noise, the girl woken up.

S4. Ans.(d)
Sol.  Like a Verb, it may govern a noun or pronoun.(Here the noun ‘noise’ is governed by the participle ‘hearing’)

Q5. 
(a)God will, we shall have another great monsoon season.
(b)God willing, we shall have another great monsoon season.
(c)If God willing, we shall have another greater monsoon season.
(d)God wills, we shall have another great monsoon season.
(e)If God wills, we shall have another greater monsoon season.

S5. Ans.(b)
Sol.  Participles used absolutely with a noun or pronoun going before it.

Q6. 
(a)I saw a  beautiful ,young,and well dressed woman.
(b)I saw a young, beautiful and well dressed woman.
(c)I saw a well- dressed, beautiful and young woman.
(d)I saw a young,and well dressed  beautiful  women.
(e) I saw well dressed woman a young, beautiful.

S6. Ans.(c)
Sol. When several adjectives are used before a noun to qualify it, then these adjectives should be placed in such an order that the adjective showing/indicating the basic nature of the noun is placed as near as possible to its noun/pronoun.

Q7. 
(a)Every son and every daughter of the country was a volunteer.
(b)Every son and every daughter of the country were volunteer.
(c)Every son and every daughter of the country were a volunteer.
(d)Every son and every daughter of the country was a volunteering.
(e) son and every daughter of the country was a volunteer.

S7. Ans.(a)
Sol.If two singular subjects are connected by ‘and’ preceded by ‘each, every, no’ then the verb is used in singular form.

Q8. 
(a)Two-thirds of the village are in ruins.
(b)Two-third of the village is at the ruins.
(c)Two-thirds of the village are at ruins.
(d)Two-thirds of the village is in ruins.
(e)Two-thirds of the village is in ruin.

S8. Ans.(d)
Sol.When a plural noun denotes some specific quantity or amount that is considered as a whole, the verb is generally used in singular form.

Q9. 
(a)She is good at neither Mathematics or Science.
(b)She is neither good at Mathematics nor in Science.
(c)She is good at neither Mathematics nor Science.
(d)She is neither good at Mathematics nor at Science.
(e)She is neither good at Mathematics or at Science.

S9. Ans.(c)
Sol. When conjunctions are used as correlatives, each of the correlated words should be placed immediately before the words ti be connected.

Q10. 
(a)He were promoted to the rank of a General manager.
(b)He was promoted to the rank of General manager.
(c)He was promoted to a rank of a General manager.
(d)He was promote for the rank of General manager.
(e) He was promoted to the rank of a General manager.

S10. Ans.(b)
Sol. He was promoted to the rank of General manager.

Q11. 
(a)If you work about 8 hours a day, than you will get through the examination.
(b)If you work for 8 hours a day, you will get through the examination.
(c)If you work for 8 hours a day, you will get at the examination.
(d)If you work for 8 hours a day, then you will get through the examination.
(e)If you work for 8 hours a day, than you will get through the examination.

S11. Ans.(b)
Sol. When two objects are joined by ‘as well/besides/along with /together with/in addition to/except/including with, the verb agrees with the first subject in number.

Q12. 
(a)I had already read few books that are in the library.
(b)I have already read the few books that are in the library.
(c)I have already read few books that are at the library.
(d)I have already read few books that are in the library.
(e)I have already read a few book that are at the library.

S12. Ans.(b)
Sol.Here the sense is positive and thus ‘few’ is incorrect.

Q13. 
(a)She is a girl who intelligent in all subjects.
(b)She is a girl intelligent in all subject.
(c)She is a intelligent girl  in all subjects.
(d)She is a girl intelligent in all subjects.
(e) She is intelligent girl in all subjects.

S13.Ans.(d)
Sol.When several adjectives qualify one noun, they can be placed after the noun which they qualify. An adjective can be used after the noun when it is enlarged by some qualifying phrase or clause

Q14. 
(a)They do not have a liking for such a person as me
(b)They do not have a liking for such a person as I.
(c)They do not has a liking for such a person as I.
(d)They do not has liking for such a person as I.
(e)They do not have a liking for such person as me.

S14. Ans.(b)
Sol. After ‘BUT’, ‘EXCEPT’, ‘BETWEEN’ and ‘LET’ the pronoun is used in objective case where as after such as in’ the subjective case

Q15. 
(a)The law and order situation in the state are under control
(b)The law and order situation at the state is under control
(c)The law and order situation in the state is under control
(d)The law and order situation about the state is under the control
(e)law and the order situation in the state is under control

S15. Ans.(c)
Sol. When two singular subjects are practically synonymous the verb should be in the singular form.

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

English: Phrasal Replacement For Upcoming Exams

Which of the following phrases (1), (2), (3), (4) given below in the statements should …

Reasoning: Coding – Decoding For Upcoming Exams

Directions (Q. 1-10): Study the following information to answer the given questions. In a certain …

error: