Home / Quiz / New Pattern Fillers Questions For IBPS

New Pattern Fillers Questions For IBPS

Direction(1-15): In the Questions given below, there are two statements, each statement consists of a blank. You have to choose the option which provides the correct set of words that fits in the blanks in both the statements appropriately making them meaningful and grammatically correct.
Q1.A. The administration ______ protesters by agreeing to consider their demands.
B.The angry customer was not _____ by the clerk’s apology. 
(a)poked
(b)incite
(c)aggravate
(d)placated
(e) evoke
S1. Ans.(d)
Sol. placated-make (someone) less angry or hostile.
 
Q2.A.There are some questions about the applicant’s mental ____.
B.Test the platform for ____ before using it. 
(a)investigate
(b)keenness
(c)stability
(d)sharpness
(e)durability
S2. Ans.(c)

Sol.stability- the quality or state of being stable

Q3. A.The five men, their Land Rover, and their supplies were loaded into the _____military aircraft.
B.A _____ solar storm could fry power grids, knocking out electricity for months.
(a)minute
(b)gigantic
(c)contented
(d)concise
(e)analogy
S3. Ans.(b)

Sol. gigantic -extremely large

Q4. A.Have a plan but be _____ and adjust to emerging realities.
b.She’s been doing exercises to become stronger and more ____.
(a)rigid
(b)wise
(c)smart
(d)flexible
(e)innate
S4. Ans.(d)

Sol. flexible -capable of bending easily without breaking;(of a person) ready and able to change so as to adapt to different circumstances.

Q5. A.In science, it only takes one exception to ____ a rule.
B.Can we commission a poll to confirm or ____ that thesis?
(a)distinguish
(b)put above
(c)disprove
(d)trivial
(e) maintain
S5. Ans.(c)
Sol. disprove-prove that (something) is false.
Q6. A.One didn’t keep maps of the location of ___ they were hiding.
B.the mid-1980s saw an intensification of interest in community care, as _____ by the publication of four major reports
(a)witnesses
(b)said
(c)seen
(d)place
(e)people
S6. Ans.(a)

Sol.witness- be a sign or proof of (something); serve as evidence.

Q7. A. The visit was an ___ of the improvement in relations between the countries
B.There is no _____that either side is going to give up.
(a)submit
(b)indication
(c)subject
(d)clue
(e)dedication
S7. Ans.(b)
Sol.indication- a sign or piece of information that indicates something.
Q8. A.He didn’t seem like the kind whose moods ______ like her father’s.
B.He looked uncomfortable and his gaze ____ absently to the cabinets.
(a)looks
(b)stabilize
(c)transferred
(d)twist
(e)shifted
S8. Ans.(e)
Sol. shifted-move or cause to move from one place to another, especially over a small distance.
Q9. A. He couldn’t understand how such an awful substance could ____ so much emotion in him.
B. These sudden congealments in the state of revery, which a single word suffices to ____, do occur.
(a)need
(b)ask
(c)mediate
(d)evoke
(e)stifle
S9. Ans.(d)
Sol.evoke-bring or recall (a feeling, memory, or image) to the conscious mind
Q10.A.  Their newest ___ allows you to order their products online.
B. I realize now my ____ was doomed to failure from the start as my target was far better protected than I sensed.
(a) compel
(b) instinct
(c) keen
(d) interest
(e) venture
S10. Ans.(e)
Sol.venture- an undertaking involving uncertainty as to the outcome, especially a risky or dangerous one
Q11. A.They tried to ____ funds that were raised for his legal defense.
B.he always strains to _____ the most somber truths
(a)freeze
(b)seize
(c)cease
(d)find
(e)terminate
 
S11. Ans.(b)
Sol. seize -understand (something) quickly or clearly.
Q12. A.What he had just seen was no longer the ____and simple eye of a child
B.I’m not so____  as to believe everything he says
(a)ingenuous
(b)indigenous
(c)innovative
(d)interested
(e)anxious
S12. Ans.(a)
Sol.ingenuous- (of a person or action) innocent and unsuspecting.
Q13. A. She was ____ with the job of organizing the reception
B.All employees ____ with the care of children are checked by the police.
(a)thrust
(b)entrusted
(c)seen
(d)nurtured
(e)awarded
S13. Ans.(b)
Sol. entrusted-assign the responsibility for doing something to (someone).
Q14. A.foreigners in France illegally should be sent home, their employers ____ and border controls tightened up
B.His actions were not ___ by his superiors
(a)described
(b)redone
(c)sanctioned
(d)originally
(e)categorise
S14. Ans.(c)
Sol. sanction- to officially accept or allow (something)
Q15. A.I would like to ____my estimate.
B.The text has been _____ and published in a new edition.
(a)mend
(b)revised
(c)qualified
(d)set
(e)amend
S15. Ans.(b)
Sol. revised- to change, improve, or make additions to something such as a book, law, or piece of writing
Facebook Comments

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Reasoning Quiz On Puzzle Day 18 Bag

Reasoning Quiz On Puzzle Day 18 Bag Get English,Quant & Reasoning Tricks Book –    …

error: