Home / IBPS / New Pattern Fillers Questions

New Pattern Fillers Questions

Direction (1-15): Question given below, there are two statements, each statement consists of a blank. You have to choose the option which provides the correct set of words that fits in the blanks in both the statements appropriately making them meaningful and grammatically correct.
 
Q1. 
A. The towns and seaports are to be found as a rule at or near the mouths of those rivers which are not barricaded too ____by bars formed of mud or sand.
B. The work of reorganization was _________ carried out, and the gendarmerie school at Salonica, under British supervision, showed excellent results.
(a) revised
(b) nimble
(c) analogy
(d) efficiently

(e) release

S1. Ans.(d)
Sol. Efficiently-in a way that achieves maximum productivity with minimum wasted effort or expense.
Q2. 
A. My illness and the bad weather _____ to ruin my vacation.
B. In June 2006 he was convicted of belonging to a gang that _____ to commit the crime.
(a) cease
(b) conspired
(c) sanction
(d) appear

(e) real

S2. Ans.(b)
Sol. conspire-to secretly plan with someone to do something that is harmful or illegal; to happen in a way that produces bad or unpleasant results.
Q3. 
A. Some of those officers falsely accused and then absolved played a _______ role in suppressing the July plot.
B. Other small harbors on the lower Patagonian coast are not _____, owing to lack of population.
(a) prominent
(b) precise
(c) think
(d) domination
(e) debunk
S3. Ans.(a)
Sol.  prominent-leading, important, or well-known.
Q4.
A. The only man left was the former colonel whom my master had confined to camp for his rude and ____ behavior.
B. She’d never grown very big and was a little bow-legged, but she trotted around after him, black and _____ with short smooth ears.
(a) pendant
(b) good
(c) shape
(d) impudent

(e) coherent

S4. Ans.(d)
Sol. impudent-Not showing due respect for another person; impertinent.
Q5. A. She had no affectation; what she said was honest and _____, and she talked good sense.
B. Netanyahu, and even some _____ pundits are bragging about how Israel and America have never been closer.
(a) important
(b) clean
(c) success
(d) engage

(e) ingenuous

S5. Ans.(e)
Sol. ingenuous-(of a person or action) innocent and unsuspecting.
Q6. 
A. The capitalist is really a ____ on the workers.
B. These new companies are ______ feeding off the success of those who spent the last decade establishing the industry.
(a) killer
(b) imperfect
(c) parasite
(d) strongly

(e) believe

S6. Ans.(c)
Sol. parasite- an animal or plant that lives in or on another animal or plant and gets food or protection from it; a person or thing that takes something from someone or something else and does not do anything to earn it or deserve it.
Q7. 
A. He was given the job as a ____ for running a successful leadership bid
B. The compression and density make this a difficult book to read, but it richly ______ the effort.
(a) blessing
(b) reward
(c) help
(d) elaborate

(e) award

S7. Ans.(b)
Sol. reward-a thing given in recognition of service, effort, or achievement.
Q8. 
A. He seemed to be preparing to ____ an increase in public borrowing.
B. Failure to invoke ______ may lead to a loss of management control and unproductive employee behavior.
(a) boost
(b) sanction
(c) flood
(d) fast

(e) furious

S8. Ans.(b)
Sol. sanction-a threatened penalty for disobeying a law or rule.; official permission or approval for an action.
Q9.
A. But he announced he is shutting down most of his business ventures and will hand over the bulk of their financial reserves to his ______ work.
B. We find that the rich are still opening their slimmer wallets for _______ activity.
(a) reformed
(b) cease
(c) tend
(d) original

(e) charitable

S9. Ans.(e)
Sol. charitable- relating to the assistance of those in need.
Q10. 
A. Too often we make decisions based ____ upon what we see in the magazines.
B. More than half the people we spoke to here rely ___ on benefits.
(a) beyond
(b) active
(c) foster
(d) Solely

(e) venture

S10. Ans.(d)
Sol. solely- not involving anyone or anything else; only.
Q11. 
A. He had a ____impression of rain pounding on the packed earth.
B. The judges determined that the law was too ____ to be fairly enforced.
(a) exasperate
(b) clear
(c) vague
(d) difficult

(e) tenet

S11. Ans.(c)
Sol. vague-of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning.
Q12. 
A. Failure to wrestle teenagers out of bed before a viewing will also ____potential buyers
B. Further police activity may _____ victims from being candid with police and in court for fear of future investigation.
(a) help
(b) support
(c) create
(d) deter

(e) conspire

S12. Ans.(d)
Sol. deter-discourage (someone) from doing something by instilling doubt or fear of the consequences.
Q13. 
A. In our culture, girls are brought up to____ to the needs of others.
B. New York is a pragmatic place, where people _____ to think more about the how than the why.
(a) young
(b) entrust
(c) conduct
(d) incite

(e) tend

S13. Ans.(e)
Sol. tend- regularly or frequently behave in a particular way or have a certain characteristic.
Q14. 
A. When price becomes so _____ in consumer thinking, the system gets distorted.
B. Britain is on course for stronger growth in the final quarter after a surge in activity in the _____ services sector.
(a) present
(b) precious
(c) rise
(d) dominant

(e) running

S14. Ans.(d)
Sol. dominant-having power and influence over others; a dominant trait or gene.
Q15.
A. The only difference was this time we didn’t ____ four goals.
B. He had to ___at the end of his term that he had failed to deliver it.
(a) think
(b) concede
(c) revise
(d) appropriate

(e) assure

S15. Ans.(b)
Sol.concede- admit or agree that something is true after first denying or resisting it.

 

Facebook Comments

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

DAY 24 Study Bag : Crack IBPS PO PRE By GovernmentAdda.com

DAY 24 Study Bag : Crack IBPS PO PRE By GovernmentAdda.com Get English,Quant & Reasoning …

error: