New Pattern Fillers Quiz | | GovernmentAdda
Home / Quiz / New Pattern Fillers Quiz

New Pattern Fillers Quiz

Direction(1-10): In each of the following questions, three statements are given with a missing word in each. You have to fill the blanks of first two statements with the first word of the option and the blank of the third statement with the second word of the option.

Q1. A.The ____ of the economy encourages investment.
B.The job calls for a great deal of emotional _______.
C. Proud people often look down __________ others.
(a)path,upon
(b)clarity,off
(c)stability,upon
(d)contenment,on
(e) resentment,over

S1. Ans.(c)
Sol. stability-the state of being stable.
To look down upon is defined as to consider someone or something lesser or inferior in some way

Q2. A.The company has done a poor job of ____ its computer network.
B.The people of the town were employed in ________ and improving their new lives.
c.We should involve all our colleagues in __________ important decisions.
(a)solving, causing
(b)dragging, deciding
(c)keeping, trying
(d)maintaining, making
(e)dissolving, talking

S2. Ans.(d)
Sol.maintain- to keep in existence or continuance; preserve; retain

Q3. A.We need to ____this question once and for all.
B.I’m still waiting for my nerves to ___.
C. For such a __________ task, there should be some special task force.
(a)discuss,big
(b)settle,gigantic
(c)solve,small
(d)calm,minute
(e) placate,trivial

S3. Ans.(b)
Sol.  settle – to make a final decision about (something); to become quiet or calm

Q4.A.The _____ population is concentrated in or near the large cities.
B.He was treated like a _____, working for minimum wage, missing his family and having to move on from his musical career.
C.His __________ attitude is the root cause of most of his problems.
(a)clear,rigid
(b)officer,bad
(c)immigrant , inflexible
(d)alien,roughness
(e) emmigrant,flexible

S4. Ans.(c)
Sol.immigrant- a person who comes to live permanently in a foreign country.

Q5. A.There is a labor ____between workers and management.
B.You can ____ your bill if you believe it is inaccurate.
C.If you __________ yourself with the culture of that area, you will be able to enjoy life there.
(a)consult,love
(b)resolution, add
(c)disagreement,connect
(d)fight,imbibe
(e)dispute ,familiarize

S5. Ans.(e)
Sol.dispute- a disagreement or argument; to say or show that (something) may not be true, correct, or legal; familiarize-give (someone) knowledge or understanding of something.

Q6. A.The nurse turned the patient on his side and asked him if he was ______ .
B.They stayed at a _______  distance from the crowd.
C.I do not approve __________ the views expressed by you.
(a)happy, of
(b)safe, for
(c)repeated, trouble
(d)comfortable,of
(e) evidence, failed

S6. Ans.(d)
Sol. comfortable-not used before a noun: not having any physically unpleasant feelings: experiencing  physical comfort

Q7. A. We have been ____  to many changes in recent years. 
B.Rising ticket sales bear _____ to the band’s popularity. 
C.When he __________ that his life was in danger he called out for help.
(a) indication, finished
(b)disproof, developed
(c)witnessed ,realized
(d)information, rise
(e) data, declined

S7. Ans.(c)
Sol.witness- show that the band is popular; we have seen many changes in recent years

Q8. A.In both these rites, we seem to have a ______ of ritual, and the parallelism of sacrifice and liberation is clear.
B.He sent the manuscript out for _____ .
C.Our country is committed to __________ peace all over the world.
(a)Captured, shifted
(b) Conceded, vacillated
(c)Relinquished, changed
(d)Duplication, maintaining
(e)Challenged, wanted

S8. Ans.(d)
Sol.duplication-the action or process of duplicating something.

Q9. A.Her ______ to clear her parents’ name allowed her no other focus in life.
B.She showed her ____ by not attending the meeting.
C.That may seem like a _____ point, but it is not universally agreed on.
(a)Decision, solution
(b) resolution,trivial
(c)view, keenly
(d)Taken, stabilized
(e) Average, familiar

S9. Ans.(b)
Sol. resolution- a firm decision to do or not to do something.

Q10. A. His current statements are completely at ____  with his earlier position.
B.There are other sayings in the book that appear to be at ______  with its fundamental thought.
C.The police have not yet made a _____ identification of the victim.
(a)variance,positive
(b)establish,comment
(c)disregarding,view
(d)variance, process
(e)fulfilling,comfortable

S10. Ans.(a)
Sol. variance- an amount of difference or change; the fact or quality of being different, divergent, or inconsistent.

Direction(11-15)  In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct.If none of these words fit well, mark your answer as none of these.

Q11. A.He changed his mind and ______  the company’s offer.
B.The construction of new houses ______  five percent this year.
C.The company ____ to comment on the scandal.
(a)declined
(b)said
(c)increment
(d)regret
(e)none of these

S11. Ans.(a)
Sol.decline-(typically of something regarded as good) become smaller, fewer, or less; decrease;  to say no to something in a polite way

Q12. A.The country health agency has _____ one inspector to monitor conditions in nursing homes.
B.Luckily enough I have this ________  flat that is just along from my house that I go to every day.
C.The new tractors use only high-priced _____  accessories.
(a)single
(b)dedicated
(c)versatile
(d)beautiful
(e)none of these

S12. Ans.(b)
Sol. dedicated-TO devote wholly and earnestly, as to some person or purpose

Q13. A.He made mistakes, but he was willing to take _____  and responsible enough to take corrective action.
B.We based the age on when the _____  of the mine changed hands and when it was last worked.
C.In almost every sphere of life, the trend is to trade in _____  for access.
(a)mind
(b)decision
(c)ownership
(d)concise
(e) none of these

S13. Ans.(c)
Sol.  ownership -the act, state, or right of possessing something.

Q14. A.We know nothing of how _____, or otherwise, any of these tasks were performed.
B.The converse proposition, that persons _____  protected from mosquito bites escape malaria, has been made the subject of several remarkable experiments.
C.it is essential to make sure businesses operate ______to maximize profits.
(a)beneficial
(b)efficiently
(c)slightly
(d)poorly
(e)none of these

S14. Ans.(b)
Sol.efficiently-civilization in a way that achieves maximum productivity with minimum wasted effort or expense.

Q15. A. When the foreign ____ perished, the old culture once more came to the surface.
B.As _____  and technology advance, people begin to create more than they consume.
C.Modern ______ is a product of industrialization and globalization.
(a)people
(b)civilization
(c)discord
(d)industry
(e)none of these

S15. Ans.(b)
Sol. civilization-the stage of human social development and organization which is considered most advanced; the society, culture, and way of life of a particular area.

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Reasoning: Seating Arrangement Floor Puzzles For IBPS Exams

Direction (Quest 1 – 5) : Read the following information and answer the questions given below. G, …

English: Phrasal Replacement For Upcoming Exams

Which of the following phrases (1), (2), (3), (4) given below in the statements should …

error: