150+ RRB NTPC Previous Solved Papers PDF |
Free Download Now |

RRB NTPC Free Study Material PDF |
Free Download Now |

RRB NTPC Free Mock Test |
Attempt It Now |

Quant Booster eBook – A Complete Maths Shortcut eBook |
GET Book Now |

SSC CGL,CPO,GD 2018 Study Material & Book Free PDF |
Free Download Now |

**Answer :-**

*1. (b) (Total capacity)**60**Efficiency 3 2**Hour → 20 30**(A) (B)**filling pipe**According to questions,**Pipe ‘A’ is closed after some time.**And Tank is filled in 18 minutes so**B started filling in beginning and**Worked till last i.e. 18 minutes**So, 2×18 = 36 units is filled**Work left = 60 – 36 = 24 units**This 24 units must be filled by Pipe**A in beginning.**It can fill it in**= 8 minutes*

*2. (d)**Efficiency**Hours →**(filling) (emptying)**Total efficiency of both pipes is**Tank will be filled in*

*3. (c) Apply formula of**Let ‘P’ pumps are required to empty the**Reservoir.**P = 10 pumps*

*4. (a) Pipe A : Pipe A-leakage**Efficiency → 2 : 1**Time 1 : 2**×36 1 unit = 36 hrs**36 hrs*

*5. (d) let (A+B) fills 1 liter in 1 minutes**Then (A+B) fills in 36 minutes = 36 liters**According to question**(A+B) work only 30 minutes then pipe filled by**(A+B) in 30 minutes is = 30 liters**Remaining part = 6 liters**6 liters part filled by A in = 10 minutes**1 part filled by A =**minutes**36 part filled by A =**= 60 minutes**A + B = 36 minutes**A = 60 minutes**(T.W)**180**Efficiency 3 5 liters/minute**60 36**(A) (A+B)**A’s efficiency = 3 liters/minutes**B’s efficiency = 2 liters/minutes.**B can alone fill the tank in**=**= 90 minutes*

*6. (c) (Total capacity)**120**Efficiency → 6 5 8**Hours → 20 24 15**(A) (B) (A+B+C)**(A+B+C) one day work = 8**6+5–C = 8**11–C = 8**C = 3**C = 3 units T.C = 120**×1 ×1**Actual 3 Galons 120 units**emptying**capacity**= 120 galons*

*7. (d)**120**Efficiency → 30 15 10 –12**Hours → 4 8 12 10**(P) (Q) (R) (S)**In order to fill the cistern in less time.**So, efficiency of filling should be more**Now, check all options**(A) → Q efficiency 15 units/hr**(B) → (P + R – S) efficiency**= 30+10–12 = 28 units/hr**(C) → (P + S) efficiency = 30 – 12**= 18 units/hr**(D) → (P + Q – S) efficiency**= 30+15–12 = 33 units/hr**Option ‘D’ is answer.**Since efficiency of option ‘D’ is highest.*

*8. (d) (Total capacity)**30**Efficiency→ 3 2**Hours → 10 15**(–A) (–A+B)**Emptying Filling**Pipe A is emptying at 3 units/hr**When filling pipe ‘B’ start function**then emptying rate comes down to**2 units/hr**So, filling pipe efficiency is**(3–2) = 1 unit/hr**Pipe ‘B’ will fill tank in =**= 30 hrs**Filling rate is 4 liters/minutes**It will fill 4×60 = 240 liters/hr.**Total capacity = 240×30 = 7200 liters*

*9. (c) (Total capacity)**12**Efficiency→ 3 2**Hours → 4 6**(A) (B)**A will fill 3 units of water in Ist hour**B will fill 2 units of water in IInd hours**5 units in 2 hours**5 units is filled in 2 hours**×2 ×2**10 units 4 hours**Work left = 12–10 = 2 units**Now, A will begin he completes 2**Units in**hours**Total time = 4**hours*

*10. (c) Qty Time(in minutes)**Boy → 4 liters 3**Girl→ 3 liters 4**Boy → (4 3)×4 = 16 liters**In 12 minutes**Girl→ (3 4)×3 = 9 liters**In 12 minutes**(Boy + Girl) pour**25 liters 12 minutes**×4 ×4**100 liters 48 minutes*

GovernmentAdda Recommends |
Online Tyari Mock Test |

RRB Group D Speed Test Attempt Now |
Attempt Now |

Railway RRB Pshyco Complete Package |
Get It Now |

SSC CHSL, CGL Mock Test (1 free+30 Paid) |
Attempt Now |

RRB JE Free Study Material PDF Books |
Free Download Now |

FCI Free Study Material PDF Books |
Free Download Now |

SSC JE Free Study Material PDF Books |
Free Download Now |

Download Quant Power Bank (1000+ Pages) |
Free Download Now |

Reasoning & GI Booster -Power Bank Book (1200+ Pages) |
Free Download Now |