Home / Crack IBPS PO Bag / Quant Quiz On Missing DI Day 10 Bag

Quant Quiz On Missing DI Day 10 Bag

Quant Quiz On Missing DI Day 10 Bag


Buy Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

(Q.no: 1-5). Refer to the table and answer the given questions.
NA refers the data which is not needed for a particular question. The number of working days of A, B, C, D is given below and some of them are missing. Take the data of the first row for the first question and the second row for the second question and so on.

A B C D Ratio Total Number of Working Days
_ 25 NA NA Efficiency (A : B) = 5 : 4 NA
_ _ _ NA NA _
16 64/5 32 NA NA NA
NA NA 50 _ _ _
NA 9 8 3 NA _
  1. A started a work alone and then B joined her 5 days before actual completion of the work. For how many days A worked alone?
    A. 9
    B. 11
    C. 10
    D. 25
    E. 12

    Answer & Explanation
    Answer – B. 11
    Explanation :
    Efficiency (A : B) = 5 : 4
    Number of days(A : B) = 4x : 5x = 4x : 25
    ∴ Number of days required by A to finish the work alone = 4x
    = 4 x 5 = 20.
    A and B work together for last 5 days = 5 x 9 = 45%
    Efficiency of A = 5% and B’s efficiency = 4%
    ∴ No. of days taken by A to complete 55% work = 55/5 = 11days
  2. Working together B and C take 50% more number of days than A, B and C together take and A and B working together, take 8/3 more number of days than A, B and C take together. If A, B and C all have worked together till the completion of the work and B has received Rs.120 out of total earnings of Rs. 480 then in how many days did A, B and C together complete the whole work?
    A. 2 days
    B. 4 days
    C. 6 days
    D. 8 days
    E. 5 days

    Answer & Explanation
    Answer – E. 5 days
    Explanation :
    The days ratio of (A + B + C) : (B + C) = X:3X/2 = 2X:3x;
    Efficiency ratio = 3X:2X
    Efficiency of A = x.
    (480/3X) = Rs.160
    Amount received by B = Rs.120 & C = 200
    160:120:200 =4:3:5
    1/4:1/3:1/5= 15:20:12;
    (1/15+1/12+1/20)*Y = 1
    Y = 5 days
  3. All of them started to work together but A leaves after 4 days. B leaves the job 3 days before the completion of the work. How long would the work last?
    A. 6 days
    B. 9 days
    C. 18 days
    D. 5 days
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – B. 9 days
    Explanation :
    Let the work lasted for x days,
    A’s 4 day’s work + B (x – 3) day’s work + C’s x day’s work = 1
    ⇒ (4/16) + (x – 3) / (64/5) + x/32 = 1
    ⇒ 5(x – 3)/64 + x/32 = 1 – 1/4
    ⇒ [5(x – 3) + 2x] / 64 = 3/4
    ⇒ 7x – 15 = 48
    ∴ x = (48 + 15)/7 = 63/7 = 9 days
  4. C started the work and left after some days, when 25% work was done. After it D joined and completed it working for 25 days. In how many days C and D can do the complete work, working together?
    A. 6
    B. 8
    C. 10
    D. 12
    E. 20

    Answer & Explanation
    Answer – E. 20
    Explanation :
    Efficiency of C = (100/50) = 2%
    Rest work = 75%
    ∴ Efficiency of D = 75/25 = 3%
    ∴ Combined efficiency of C and D = 5%
    ∴ Number of days required by C and D to work together = 100/5 = 20 days.
  5. B and C started the work. After 3 days D joined them. What is the total number of days in which they had completed the work?
    A. 12
    B. 8
    C. 4
    D. 6
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – C.4 days
    Explanation :
    Efficiency of B and C = 11.11 + 5.55 = 16.66%
    Work done in 3 days = 3 x 16.66 = 50%
    Rest work done by B, C and D = 50/50 = 1 day
    Work can be completed in 4 days.

(Q.no: 6 -10). Refer to the table and answer the given questions.

NA refers the data which is not needed for a particular question. The price details of 5 products are given below and some of them are missing. Take the data of the first row for the first question and the second row for the second question and so on.

Product MP CP SP Profit(%) Loss(%) Profit/Loss
Mobile NA 8400 __ 5% 5% _
Investment NA NA NA NA 40% NA
2 Bags NA __ __ 14% 14% NA
TV 40% 54000 __ __ NA NA
Machine NA NA  NA 30% 20% NA
  1. Rahul purchased a mobile and sold it for a loss(loss % given in the table). From that money, he purchased another article and sold it for a gain of (Profit % given in the table). What is the overall gain or loss?
    A. Profit of Rs.21
    B. Profit of Rs.24
    C. Loss of Rs.21
    D. Loss of Rs.24
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – C. Loss of Rs.21
    Explanation :
    CP = 8400
    SP = 8400 * 95/100 = 7980
    CP = 7980
    SP = 7980 * 105/100 = 8379
    Difference = 8400 – 8379 = 21
  2. A, B and C invests rupees 8000, 12000 and 10000 respectively in a business. At the end of the year the balance sheet shows a loss of initial investment. Find the share of loss of B.
    A.4000
    B.4500
    C.4800
    D.5000
    E.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – C.4800
    Explanation :
    Total loss after one year = 30000*40/100 = 12000
    share of B = (40/10)*12000 = 4800
  3. A Shop Keeper sells two bags for Rs. 500 each. On one, he gets % profit(as per the table) and on the other he gets % loss(as per the table). His profit or loss in the entire transaction was?
    A. 64/25 % Gain
    B. 49/25 % Gain
    C. 64/25 % Loss
    D. 49/25 % Loss
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – D. 49/25 % Loss
    Explanation :
    % = x
    Loss % = x²/100 = 196/100 = 49/25%
  4. The price of TV was marked up by %(as per the table).It was sold at a discount of 20% on the marked price. What was the profit percent of the cost price?
    A. 10%
    B. 11%
    C. 15%
    D. 12%
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – D. 12%
    Explanation :
    Explanation:
    40 – 20 + [40 * (-20)/100] = 20 – 8 = 12%
  5. Preethi sold a machine to Shalini at a profit of %(as per table). Shalini sold this machine to Arun at a loss of %(as per table). If Preethi paid Rs.5000 for this machine, then find the cost price of machine for Arun?
    A. 6200
    B. 5200
    C. 4800
    D. 4750
    E. None of these

    Answer & Explanation
    Answer – B. 5200
    Explanation :
    R1 = 30% R2 = 20%
    5000 * 130/100 * 80/100 = Rs. 5200

(Q.no: 1-5). Refer to the table and answer the given questions.
Total Population in Five Cities = 15,00,000

Cities Total Population(In Lakhs) Rural : Urban Male : Female Literate : Illiterate % of Graduate out of Literates
P _ 7:3 10:11 2:3 _
Q 4.15 _ 7:3 _ 45
R _ 8:5 _ 7:4 _
S 5.25 _ 11:4 _ 65
T _ 11:9 _ 2:3 _
  1. The total population of City P and R is 7,85,000. The difference between the total population of City P and R is 2.65 lakhs. If the City P has more population than City R then the urban population of City P and R together is approximately what percent of total population of these two Cities?
    A. 32%
    B. 12%
    C. 13%
    D. 11%
    E. None of the Above

    Answer & Explanation
    Answer – A. 32%
    Explanation :
    P + R = 7,85,000
    (R has more population than P) R – P = 265000
    P = 5,25,000 ; R = 2,60,000
    Urban population of City P and R = 3/10 * 5,25,000 + 5/13 * 2,60,000 = 257500
    % = (257500 / 785000)*100 = 32%
  2. The difference between the number of male and female in the City P is 10000. Approximately, by what percent of urban population of City P less than its Rural population?
    A. 75%
    B. 57%
    C. 55%
    D. 68%
    E. None of the Above

    Answer & Explanation
    Answer – B. 57%
    Explanation :
    X = Total population in City A
    1/21 * x = 10000 => x = 2,10,000
    Rural Population = 1,47,000
    Urban Population = 63,000
    % = (Difference / Rural Population)*100 = (84,000 / 147000)*100 = 57%
  3. One – fourth of total population of City R is 2,20,000.  If the total number of Literate graduates of City Q and S are 22,500 and 52,000. What % of the total population of City Q, R and S together is literate?
    A. 28.6%
    B. 37.9%
    C. 50.6%
    D. 25.6%
    E. 45.6%

    Answer & Explanation
    Answer – B. 37.9%
    Explanation :
    1/4 * R = 2,20,000 => R = 8,80,000
    Literate population of City R = 7/11 * 8,80,000 = 5,60,000
    Total number of Literate graduates of City Q = 22500 = 45%
    x = Literate population of City Q
    45% of x = 22500 => x = 50000
    Total number of Literate graduates of City S = 52000 = 65%
    y = Literate population of City S
    65% of y = 52000 => x = 80000
    % = (690000/1820000) * 100 = 37.9%
  4. The difference between the total population of City R and T is 30,000. The ratio of total population of City R and T is 44:41. Total % of Literate graduates of City R and T is 90%. If the % Literate graduates of City T is equalled to two times of Literate graduates of City R then what is the difference between the number of graduates from City R and City T?
    A. 13800
    B. 12600
    C. 14400
    D. 15800
    E. 12400

    Answer & Explanation
    Answer – C. 14400
    Explanation :
    3/85 * x = 30000 => x = 850000
    44/85*850000 = 440000 = City R Population
    7/11*440000 = 280000
    Number of graduates from City R = 30% of 280000 = 84000
    41/85*85000 = 410000 = City T Population
    2/5*410000 = 164000
    Number of graduates from City T = 60% of 1,64,000 = 98400
    Difference = 14400
  5. What is the sum of female population in City Q and male population in City S together ?
    A. 5,76,000
    B. 5,09,500
    C. 5,40,000
    D. 5,60,500
    E. None of the Above

    Answer & Explanation
    Answer – B. 5,09,500
    Explanation :
    Sum = 3/10 * 415000 + 11/15 *525000 = 124500 + 385000 = 509500

(Q.no: 6 -10). Refer to the table and answer the given questions.

Year Total Number of Votes % of Valid Votes Respective Ratio of Valid votes of male & Valid votes of female
2011 __ __ 5:3
2012 500 __ 5:4
2013 1000 38% __
2014 __ 60% 7:5
2015 2500 40% __
  1. In 2013, if the number of valid votes of female was 100, what was the respective ratio of number of valid votes of male and number of valid votes of female same year?
    A. 15:19
    B. 13:11
    C. 14:5
    D. 13:5
    E. 15:17

    Answer & Explanation
    Answer – C. 14:5
    Explanation :
    38% of 1000 = 380
    Valid votes of Female = 100
    Valid votes of Male = 380 – 100 = 280
    => 280:100
    => 14:5
  2. The total number of votes increased by 50% from 2012 to 2016. If 16% of the votes valid in 2016, what was the number of valid votes in 2016?
    A. 205
    B. 250
    C. 120
    D. 140
    E. 130

    Answer & Explanation
    Answer – C. 120
    Explanation :
    50% of 500 = 250
    = 500 + 250 = 750
    16% of 750 = 120
  3. If the average number of valid votes in 2012 and 2015 was 635, approximately, what percent of total votes valid in 2012?
    A. 30%
    B. 31%
    C. 54%
    D. 40%
    E. 50%

    Answer & Explanation
    Answer – C. 54%
    Explanation :
    Number of valid votes in 2012 and 2015 = 1270
    2015: 40% of 2500 = 1000
    1270 – 1000 = 270
    (270/500)*100 = 54%
  4. In 2014, if the difference between number of valid votes of male and number of valid votes of female was 150, what was the total number of votes in 2014?
    A. 1845
    B. 1500
    C. 1660
    D. 1600
    E. 1720

    Answer & Explanation
    Answer – B. 1500
    Explanation :
    x = Valid Votes; y = Total Votes
    (1/6)*x = 15
    x = 900
    60% of y = 900
    y = 1500
  5. In 2011, the respective ratio of total number of votes to valid votes was 5:4. Number of valid votes of female in 2011 constitutes what percent of the total number of votes in the same year?
    A. 35%
    B. 25%
    C. 15%
    D. 30%
    E. Can not be determined

    Answer & Explanation
    Answer – D. 30%
    Explanation :
    [4x * (3/8) / 5] * 100 = 30%

Directions (1 – 5): Study the following table carefully and answer the questions that follow:
Three persons A, B, C invested different amounts in different years for different time period and shared profit from total profit given as per table. Some values are missing. Answer the questions on the basis of given table and information in question.

  1. B’s investment in 2015 is 6000 less than that of A in same year. C’s profit in 2015 is Rs 17,500. Find for how many months did C invest his money in 2015?
    A) 12
    B) 10
    C) 9
    D) 8
    E) 7

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    B’s investment in 2015 = 24000 – 6000 = 18000
    So
    Ratio of profits of A : B : C is
    24000*9 : 18000*12 : 21000*Y
    72 : 72 : 7y
    So 7y/(72+72+7y) * 57500 = 17500
    Solve, Y = 9
  2. Find the profit of C in 2014, if the profits of A and B in the same year is Rs 10,500 and Rs 13,500.
    A) Rs 25,000
    B) Rs 20,000
    C) Rs 18,000
    D) Rs 15,000
    E) Rs 22,000

    View Answer
    Option D
    Solution: 

    Let total profit in 2014 = Rs A
    Ratio of profit share of A : B : C is
    21*X : 24*9 : 20*(X+4)
    Now 21X/[ 21*X + 24*9 + 20*(X+4)] * A = 10500………..(1)
    Also 24*9/[ 21*X + 24*9 + 20*(X+4)] * A = 13500………….(2)
    Divide both equations:
    21X/24*9 = 105/135
    Solve, X = 8
    Put X = 8 in one of the equations above. A = 39,000
    Also Put X = 8 in 21*X : 24*9 : 20*(X+4)
    So ratio becomes 7 : 9 : 10
    So profit of C = 10/26 * 39,000 = Rs 15,000
  3. In 2013, profit of A and C together is Rs 13,750 and also difference in their profit shares is Rs 1250. Find the total profit in that year.
    A) Rs 20,250
    B) Rs 19,750
    C) Rs 22,550
    D) Rs 19,350
    E) Cannot be determined

    View Answer
    Option E
    Solution: 

    Ratio of profit share of A : B : C is
    R*10 : 18000*8 : R*12
    5R : 18000*4 : 6R
    So (5R+6R)/(5R + 72000 + 6R) * A = 13750
    Also, (6R-5R)/(5R + 72000 + 6R) * A = 1250
    Solving 1st equation gives 2nd equation. So 1 equation in two variables cannot give answer.
  4. B’s investment in 2016 is 20% greater than that of A in same year. If profit of B is Rs 21,000, then what is the profit of C?
    A) Rs 18,500
    B) Rs 13,500
    C) Rs 19,500
    D) Rs 16,500
    E) Rs 17,500

    View Answer
    Option E
    Solution: 

    B’s investment is = 120/100 * 25000 = Rs 30,000
    So ratio of profits of A : B : C is
    25000*12 : 30000*Z : 25000*Z
    60 : 6Z : 5Z
    So profit of B = 6Z/(60 + 11Z) * 59500 = 21,000
    Solve, Z = 10
    So ratio becomes 60 : 6*10: 5*10 = 6 : 6 : 5
    So profit of C = 5/17 * 59500 = Rs 17,500
  5. In 2012, the difference between the profit shares of B and C is Rs 650 and profit share of A is Rs 5200. If investment of A is Rs7000 less than 3000 times the investment time (in months) of C, find the total investment of all three.
    A) Rs 51000
    B) Rs 46000
    C) Rs 48000
    D) Rs 52000
    E) Rs 45000

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    Ratio of profit share of A : B : C is
    P*8 : (P+2000)*Q : (P+4000)*Q
    So [(P+4000)*Q – (P+2000)*Q]/[ P*8 : (P+2000)*Q : (P+4000)*Q ] * 16250 = 650 …………………..(1)
    Also given [8P]/[ P*8 : (P+2000)*Q : (P+4000)*Q ] * 16250 = 5200………………………(2)
    Divide both equations (1) and (2)
    P = 2000Q ………………………………(3)
    Also given, P = 3000*Q – 7000 ……………………….(4)
    From (3) and (4) now
    Q = 7, P = 14000
    So total investment = 14000 + 16000 + 18000 = Rs 48000

Directions (6 – 10): Study the following table carefully and answer the questions that follow:
A person invested different amount in different years at different rate of interest for different years as described in below table. Some values are missing. Answer the questions on the basis of given table and information in question.

I = Interest received after 1 year

  1. In 2013, if the interest was calculated semi-annually, the interest would have been Rs 2060.804 for given time period. Find the interest when compounded annually.
    A) Rs 1960
    B) Rs 2070
    C) Rs 2040
    D) Rs 2220
    E) Rs 2150

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    Rate semi-annually = 4/2 = 2%
    Interest = Rs2060.804 for given period, means it is not for 1 year, but the whole period.
    So CI = 25000+2060.804 = 27060.804
    So 25000 [1 + 2/100]n = 27060.804
    So 25000 [1 + 2/100]n = 27060.804
    [51/50]n = 27060804/25000000
    [51/50]n = 27060804/25000000
    [51/50]n = 6765201/6250000
    50= 6250000
    So we check, 514
    So, n = 4 [this is semi-annually] means actual time period  = 4/2 = 2 years
    So Amount compounded annually = 25000 [1 + 4/100]2 = Rs 27040
    So CI = 27040 – 25000 = Rs 2040
  2. In 2014, the difference between compound interest and simple interest for the given period is Rs 40. If the sum is invested for 3 years, what will be the compound interest after 3 years?
    A) Rs 2728
    B) Rs 2655
    C) Rs 2328
    D) Rs 2522
    E) Rs 2544

    View Answer
    Option D
    Solution: 

    SI for 1 year = Rs 800, so for 2 years = 2*800 = Rs 1600
    So according to formula for 2 years, R = 2*(difference between CI and SI)/SI * 100
    R = (2*40/1600) *100 = 5%
    Now use,
    PR2/1002 = (difference between CI and SI)
    P * 52/ 1002 = 40
    Solve, P = Rs 16000
    So amount after 3 years = 16000 [1 + 5/100]3 = Rs 18522
    So CI = 18522 – 16000 = Rs 2522
  3. In 2015, if rate of interest is increased by 3%, what will be the amount received after given period?
    A) Rs 52,000
    B) Rs 45,000
    C) Rs 42,000
    D) Rs 47,000
    E) Rs 54,000

    View Answer
    Option B
    Solution: 

    First find the rate of interest, 25000*r*1/100 = 1750
    Solve, r = 7%
    So new rate = 7+ 3 = 10%
    So Interest = 15000*10*8/100 = Rs 20,000
    So amount = 25000 + 20000 = Rs 45,000
  4. In 2016, the amount becomes Rs 57,400 after 8 years, find the rate of interest.
    A) 6%
    B)10%
    C) 7%
    D) 9%
    E) 8%

    View Answer
    Option E
    Solution: 

    Interest after 1 year = Rs 2800, so after 6 years = 2800*6 = Rs 16800
    Let principal amount = Rs x
    So in 6 years, amount becomes (x+16800) and in 8 years it becomes 57,400
    So interest in 2 years = 57400 – (x+16800) = Rs(40600-x)
    So after 1 year = Rs(40600-x)/2 which is Rs 2800
    So (40600-x)/2 = Rs 2800
    Solve, x = Rs 35,000
    Now 35000*r*1/100 = 2800
    Solve, r = 8%
  5. In 2012, the person invested Rs 7000 at simple interest and rest at compound interest. If the total amount received after respective periods is Rs 17,920, then find the time period for which the amount was invested at compound interest.
    A) 1 year
    B) 3 years
    C) 4 years
    D) 2 years
    E) None of these

    View Answer
    Option D
    Solution: 

    7000 + 7000*6*5/100 + 8000 * [1 + 5/100]n = 17920
    8000*[21/20]n = 8820
    Solve, n = 2 years
Facebook Comments

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Statement and Assumptions Tricks & Tips

Statement and Assumptions Tricks & Tips Get English,Quant & Reasoning Tricks Book –  The statements …

error: