Home / Crack IBPS PO Bag / Quant Quiz On Probability Day 25 Bag

Quant Quiz On Probability Day 25 Bag

Quant Quiz On Probability Day 25 Bag


Get English,Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

  • There are 100 tickets in a box numbered 1 to 100. 3 tickets are drawn at one by one. Find the probability that the sum of number on the tickets is odd.
    A) 2/7
    B) 1/2
    C) 1/3
    D) 2/5
    E) 3/7

    View Answer
    Option B
    Solution:
    There will be 4 cases
    Case 1: even, even, odd
    Prob. = 1/2 × 1/2 × 1/2
    Case 2: even, odd, even
    Prob. = 1/2 × 1/2 × 1/2
    Case 3: odd, even, even
    Prob. = 1/2 × 1/2 × 1/2
    Case 4: odd, odd, odd
    Prob. = 1/2 × 1/2 × 1/2
    Add all the cases, required prob. = 1/2
  • There are 4 green and 5 red balls in first bag. And 3 green and 5 red balls in second bag. One ball is drawn from each bag. What is the probability that one ball will be green and other red?
    A) 85/216
    B) 34/75
    C) 95/216
    D) 35/72
    E) 13/36

    View Answer
    Option D
    Solution:
    Case 1:first green, second red
    Prob. = 4/9 × 5/8 = 20/72
    Case 2:first red, second green
    Prob. = 5/9 × 3/8 = 15/72
    Add the two cases
  • A bag contains 2 red, 4 blue, 2 white and 4 black balls. 4 balls are drawn at random, find the probability that at least one ball is black.
    A) 85/99
    B) 81/93
    C) 83/99
    D) 82/93
    E) 84/99

    View Answer
    Option A
    Solution:
    Prob. (At least 1 black) = 1 – Prob. (None black)
    So Prob. (At least 1 black) = 1 – (8C4/12C4) = 1 – 14/99
  • Four persons are chosen at random from a group of 3 men, 3 women and 4 children. What is the probability that exactly 2 of them will be men?
    A) 1/9
    B) 3/10
    C) 4/15
    D) 1/10
    E) 5/12

    View Answer
    Option B
    Solution:
    2 men means other 2 woman and children
    So prob. = 3C2 × 7C2 /10C4 = 3/10
  • Tickets numbered 1 to 120 are in a bag. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5?
    A) 8/15
    B) 5/16
    C) 7/15
    D) 3/10
    E) 13/21

    View Answer
    Option C
    Solution:
    Multiples of 3 up to 120 = 120/3 = 40
    Multiples of 5 up to 120 = 120/5 = 24 (take only whole number before the decimal part)
    Multiple of 15 (3×5) up to 120 = 120/15 = 8
    So total such numbers are = 40 + 24 – 8 = 56
    So required probability = 56/120 = 7/15
  • There are 2 people who are going to take part in race. The probability that the first one will win is 2/7 and that of other winning is 3/5. What is the probability that one of them will win?
    A) 14/35
    B) 21/35
    C) 17/35
    D) 19/35
    E) 16/35

    View Answer
    Option D
    Solution:
    Prob. of 1st winning = 2/7, so not winning = 1 – 2/7 = 5/7
    Prob. of 2nd winning = 3/5, so not winning = 1 – 3/5 = 2/5
    So required prob. = 2/7 * 2/5 + 3/5 * 5/7 = 19/35
  • Two cards are drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that both the cards drawn are face card (Jack, Queen and King)?
    A) 11/221
    B) 14/121
    C) 18/221
    D) 15/121
    E) 14/221

    View Answer
    Option A
    Solution:
    There are 52 cards, out of which there are 12 face cards.
    So probability of 2 face cards = 12C2/52C2 = 11/221
  • A committee of 5 people is to be formed from among 4 girls and 5 boys. What is the probability that the committee will have less number of boys than girls?
    A) 7/12
    B) 7/15
    C) 6/13
    D) 5/12
    E) 7/13

    View Answer
    Option D
    Solution:
    Case 1: 1 boy and 4 girls
    Prob. = 5C1 × 4C4/9C5 = 5/146
    Case 2: 2 boys and 3 girls
    Prob. = 5C2 × 4C3/9C5 = 40/126
    Add the two cases = 45/126 = 5/12
  • A bucket contains 2 red balls, 4 blue balls, and 6 white balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that they are not of same color?
    A) 5/11
    B) 14/33
    C) 2/5
    D) 6/11
    E) 2/3

    View Answer
    Option E
    Solution:
    Three cases
    Case 1: one red, 1 blue
    Prob = 2C1 × 4C1 / 12C2 = 4/33
    Case 2: one red, 1 white
    Prob = 2C1 × 6C1 / 12C2 = 2/11
    Case 3: one white, 1 blue
    Prob = 6C1 × 4C1 / 12C2 = 4/11
    Add all cases
  • A bag contains 5 blue balls, 4 black balls and 3 red balls. Six balls are drawn at random. What is the probability that there are equal numbers of balls of each color?
    A) 11/77
    B) 21/77
    C) 22/79
    D) 13/57
    E) 15/77

    View Answer
    Option E
    Solution:
    5C2× 4C2× 3C212C6

Directions (1-3): An urn contains some balls colored white, blue and green. The probability of choosing a white ball is 4/15 and the probability of choosing a green ball is 2/5. There are 10 blue balls.

  1. What is the probability of choosing one blue ball?
    A) 2/7
    B) 1/4
    C) 1/3
    D) 2/5
    E) 3/7

    View Answer
     Option C
     Solution: 
    Probability of choosing one blue ball = 1 – (4/15 + 2/5) = 1/3
  2. What is the total number of balls in the urn?
    A) 45
    B) 34
    C) 40
    D) 30
    E) 42

    View Answer
     Option D
     Solution:
    Probability of choosing one blue ball is 1/3
    And total blue balls are 10. So with 10/30 we get probability as 1/3
    So total balls must be 30
  3. If the balls are numbered 1, 2, …. up to number of balls in the urn, what is the probability of choosing a ball containing a multiple of 2 or 3?
    A) 3/4
    B) 4/5
    C) 1/4
    D) 1/3
    E) 2/3

    View Answer
     Option E
     Solution:
    There are 30 balls in the urn.
    Multiples of 2 up to 30 = 30/2 = 15
    Multiples of 3 up to 30 = 30/3 = 10 (take only whole number before the decimal part)
    Multiples of 6 (2×3) up to 30 = 30/6 = 5
    So total such numbers are = 15 + 10 – 5 = 20
    So required probability = 20/30 = 2/3
  4. There are 2 brothers A and B. Probability that A will pass in exam is 3/5 and that B will pass in exam is 5/8. What will be the probability that only one will pass in the exam?
    A) 12/43
    B) 19/40
    C) 14/33
    D) 21/40
    E) 9/20

    View Answer
     Option B
     Solution: 
    Only one will pass means the other will fail
    Probability that A will pass in exam is 3/5. So Probability that A will fail in exam is 1 – 3/5 = 2/5
    Probability that B will pass in exam is 5/8. So Probability that B will fail in exam is 1 – 5/8 = 3/8
    So required probability = P(A will pass)*P(B will fail) + P(B will pass)*P(A will fail)
    So probability that only one will pass in the exam = 3/5 * 3/8 + 5/8 * 2/5 = 19/40
  5. If three dices are thrown simultaneously, what is the probability of having a same number on all dices?
    A) 1/36
    B) 5/36
    C) 23/216
    D) 1/108
    E) 17/216

    View Answer
     Option A
     Solution:
    Total events will be 6*6*6 = 216
    Favorable events for having same number is {1,1,1}, {2,2,2}, {3,3,3}, {4,4,4}, {5,5,5}, {6,6,6} – so 6 events
    Probability of same number on all dices is 6/216 = 1/36
  6. There are 150 tickets in a box numbered 1 to 150. What is the probability of choosing a ticket which has a number a multiple of 3 or 7?
    A) 52/125
    B) 53/150
    C) 17/50
    D) 37/150
    E) 32/75

    View Answer
     Option E
     Solution:
    Multiples of 3 up to 150 = 150/3 = 50
    Multiples of 7 up to 150 = 150/7 = 21 (take only whole number before the decimal part)
    Multiples of 21 (3×7) up to 150 = 150/21 = 7
    So total such numbers are = 50 + 21 – 7 = 64
    So required probability = 64/150 = 32/75
  7. There are 55 tickets in a box numbered 1 to 55. What is the probability of choosing a ticket which has a prime number on it?
    A) 3/55
    B) 5/58
    C) 8/21
    D) 16/55
    E) 4/13

    View Answer
     Option D
     Solution:
    Prime numbers up to 55 is 16 numbers which are 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 43, 41, 47, 53.
    So probability = 16/55
  8. A bag contains 4 white and 5 blue balls. Another bag contains 5 white and 7 blue balls. What is the probability of choosing two balls such that one is white and the other is blue?
    A) 61/110
    B) 59/108
    C) 45/134
    D) 53/108
    E) 57/110

    View Answer
     Option D
     Solution:
    Case 1: Ball from first bag is white, from another is blue
    So probability = 4/9 * 7/12 = 28/108
    Case 1: Ball from first bag is blue, from another is white
    So probability = 5/9 * 5/12 = 25/108
    Add the cases
    So required probability = 28/108 + 25/108 = 53/108
  9. The odds against an event are 2 : 3 and the odds in favor of another independent event are 3 : 4. Find the probability that at least one of the two events will occur.
    A) 11/35
    B) 27/35
    C) 13/35
    D) 22/35
    E) 18/35

    View Answer
     Option B
     Solution:
    Let 2 events A and B
    Odds against A are 2 : 3
    So probability of occurrence of A = 3/(2+3) = 3/5. And non-occurrence of A = 2/5
    Odds in favor of B are 3 : 4
    So probability of occurrence of B = 3/(3+4) = 3/7. And non-occurrence of B = 4/7
    Probability that at least one occurs
    Case 1: A occurs and B does not occur
    So probability = 3/5 * 4/7 = 12/35
    Case 2: B occurs and A does not occur
    So probability = 3/7 * 2/5 = 6/35
    Case 3: Both A and B occur
    So probability = 3/5 * 3/7 = 9/35
    So probability that at least 1 will occur = 12/35 + 6/35 + 9/35 = 27/35
  10. The odds against an event are 1 : 3 and the odds in favor of another independent event are 2 : 5. Find the probability that one of the event will occur.
    A) 17/28
    B) 5/14
    C) 11/25
    D) 9/14
    E) 19/28

    View Answer
    Option A
     Solution:
    Let 2 events A and B
    Odds against A are 1 : 3
    So probability of occurrence of A = 3/(1+3) = 3/4. And non-occurrence of A = 1/4
    Odds in favor of B are 2 : 5
    So probability of occurrence of B = 2/(2+5) = 2/7. And non-occurrence of B = 5/7
    Case 1: A occurs and B does not occur
    So probability = 3/4 * 5/7 = 15/28
    Case 2: B occurs and A does not occur
    So probability = 2/7 * 1/4 = 2/28
    So probability that one will occur = 15/28 + 2/28 = 17/28
  1. From a pack of 52 cards, 1 card is chosen at random. What is the probability of the card being diamond or queen?
    A) 2/7
    B) 6/15
    C) 4/13
    D) 1/8
    E) 17/52

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    In 52 cards, there are 13 diamond cards and 4 queens.
    1 card is chosen at random
    For 1 diamond card, probability = 13/52
    For 1 queen, probability = 4/52
    For cards which are both diamond and queen, probability = 1/52
    So required probability = 13/52 + 4/52 – 1/52 = 16/52 = 4/13
  2. From a pack of 52 cards, 1 card is drawn at random. What is the probability of the card being red or ace?
    A) 5/18
    B) 7/13
    C) 15/26
    D) 9/13
    E) 17/26

    View Answer
    Option B
    Solution: 

    In 52 cards, there are 26 red cards and 4 ace and there 2 such cards which are both red and ace.
    1 card is chosen at random
    For 1 red card, probability = 26/52
    For 1 ace, probability = 4/52
    For cards which are both red and ace, probability = 2/52
    So required probability = 26/52 + 4/52 – 2/52 = 28/52 = 7/13
  3. There are 250 tickets in an urn numbered 1 to 250. One ticket is chosen at random. What is the probability of it being a number containing a multiple of 3 or 8?
    A) 52/125
    B) 53/250
    C) 67/125
    D) 101/250
    E) 13/25

    View Answer
    Option A
    Solution: 

    Multiples of 3 up to 250 = 250/3 = 83 (take only whole number before the decimal part)
    Multiples of 8 up to 250 = 250/3 = 31
    Multiples of 24 (3×8) up to 250 = 250/24 = 10
    So total such numbers are = 83 + 31 – 10 = 104
    So required probability = 104/250 = 52/125
  4. There are 4 white balls, 5 blue balls and 3 green balls in a box. 2 balls are chosen at random. What is the probability of both balls being non-blue?
    A) 23/66
    B) 5/18
    C) 8/21
    D) 7/22
    E) 1/3

    View Answer
    Option D
    Solution: 

    Both balls being non-blue means both balls are either white or green
    There are total 12 balls (4+3+5)
    and total 7 white + green balls.
    So required probability = 7C2/12C2 = [(7*6/2*1) / (12*11/2*1)] = 21/66 = 7/22
  5. There are 4 white balls, 3 blue balls and 5 green balls in a box. 2 balls are chosen at random. What is the probability that first ball is green and second ball is white or green in color?
    A) 1/3
    B) 5/18
    C) 1/2
    D) 4/21
    E) 11/18

    View Answer
    Option B
    Solution: 

    There are total 4+3+5 = 12 balls
    Probability of first ball being green is = 5/12
    Now total green balls in box = 5 – 1 = 4
    So total white + green balls = 4 + 4 = 8
    So probability of second ball being white or green is 8/12 = 2/3
    So required probability = 5/12 * 2/3 = 5/18
  6. 2 dices are thrown. What is the probability that there is a total of 7 on the dices?
    A) 1/3
    B) 2/7
    C) 1/6
    D) 5/36
    E) 7/36

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    There are 36 total events which can happen ({1,1), {1,2}……………….{6,6})
    For a total of 7 on dices, we have – {1,6}, {6,1}, {2,5}, {5,2}, {3,4}, {4,3} – so 6 choices
    So required probability = 6/36 = 1/6
  7. 2 dices are thrown. What is the probability that sum of numbers on the two dices is a multiple of 5?
    A) 5/6
    B) 5/36
    C) 1/9
    D) 1/6
    E) 7/36

    View Answer
    Option E
    Solution: 

    There are 36 total events which can happen ({1,1), {1,2}……………….{6,6})
    For sum of number to be a multiple of 5, we have – {1,4}, {4,1}, {2,3}, {3,2}, {4,6}, {6,4}, {5,5} – so 7 choices
    So required probability = 7/36
  8. There are 25 tickets in a box numbered 1 to 25. 2 tickets are drawn at random. What is the probability of the first ticket being a multiple of 5 and second ticket being a multiple of 3.
    A) 5/11
    B) 1/4
    C) 2/11
    D) 1/8
    E) 3/14

    View Answer
    Option D
    Solution: 

    There are 5 tickets which contain a multiple of 5
    So probability of 1st ticket containing multiple of 5 = 5/25 = 1/5
    Now:
    Case 1: If the ticket chosen contained 15
    If there was a 15 on first draw, then there are 7 tickets in box which contain a multiple of 3 out of 24 tickets. (25/3 – 1 = 8 – 1 = 7) – because 15 is already out from the box
    So probability = 7/24 (24 tickets remaining after 1st draw)
    Case 2: If the ticket chosen contained other than 15 (5 or 10 or 20 or 25)
    If 15 was not there on first draw, then there are 8 tickets in box which contain a multiple of 3 out of 24 tickets. (25/3 = 8) – because 15 is already out from the box
    So probability = 8/24 (24 tickets remaining after 1st draw)
    Add the cases for probability of multiple of 3 on second ticket, so prob. = 7/24 + 8/24 = 15/24 (added the cases because we want one of these cases to happen and not both)
    So required probability = 1/5 * 15/24 = 1/8 (multiplied the cases because we want both to happen)
  9. What is the probability of selecting a two digit number at random such that it is a multiple of 2 but not a multiple of 14?
    A) 17/60
    B) 11/27
    C) 13/30
    D) 31/60
    E) 17/30

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    There are 90 two digit numbers (10-99)
    Multiple of 2 = 90/2 = 45
    Multiple of 14 = 90/14 = 6
    Since all multiples of 14 are also multiple of 2, so favorable events = 45 – 6 = 39
    So required probability = 39/90 = 13/30
  10. There are 2 urns. 1st urn contains 6 white and 6 blue balls. 2nd urn contains 5 white and 7 black balls. One ball is taken at random from first urn and put to second urn without noticing its color. Now a ball is chosen at random from 2nd urn. What is the probability of the second ball being a white colored ball?
    A) 11/13
    B) 6/13
    C) 5/13
    D) 5/12
    E) 11/12

    View Answer
    Option A
    Solution: 

    Case 1: first was a white ball
    Now it is put in second urn, so total white balls in second urn = 5+1 = 6, and total balls in second urn = 12+1 = 13
    So probability of white ball from second urn = 6/13
    Case 2: first was a blue ball
    Now it is put in second urn, so total white balls in second urn remain 5, and total balls in second urn = 12+1 = 13
    So probability of white ball from second urn = 5/13
    So required probability = 6/13 + 5/13 = 11/13 (added the cases because we want one of these cases to happen and not both)

 

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Phrasal Verbs Tricks & Tips Day 1

Phrasal Verbs Tricks & Tips Day 1 Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  What …

Pie Chart DI Tricks & Tips

Pie Chart DI Tricks & Tips Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  Pie Charts …

error: