Quant Quiz On Profit & Loss Day 15 Bag | | GovernmentAdda
Home / Crack IBPS PO Bag / Quant Quiz On Profit & Loss Day 15 Bag

Quant Quiz On Profit & Loss Day 15 Bag

Quant Quiz On Profit & Loss Day 15 Bag


Buy Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

 

  • A dealer buys a product at Rs. 1920 , he sells at a discount of 20% still he gets the profit of 20% . What is the selling price of that product?
    A) Rs.1159
    B) Rs.1550
    C)Rs.2304
    D) Rs.1785
    E) Rs.1245

    View Answer
      Option  C
    Solution:
    CP ——– SP ———-MP
    100—-(20% profit)—-120——-(20% discount) ——150
    => SP = 1.2CP =  2304
  • The ratio of cost price and marked price of an article  is 2:3 and ratio of percentage profit and percentage discount is 3:2. What is the discount
    percentage ?
    A) 18.58%
    B) 20.25%
    C) 16.66%
    D) 22.13%
    E) 14.51%

    View Answer
      Option  C
    Solution:
    CP : MP = 2x : 3x
    => profit = x
    profit % : discount % = 3 : 2
    Let CP = 200 , SP = 300
    But (3x/100)*200 + (2x/100)*300  = 100
    => x = 8.33%
    Discount 2x = 16.66%
  • A firm of readymade garments makes both men’s and women’s shirts. Its average profit is 6% of the sales. Its profit in men’s shirts average 8% of the sales and women’s shirts comprise 60% of the output. Find the average profit per sales rupee in women’s shirts .
    A) 1.2560
    B) 0.0125
    C) 0.0566
    D) 0.0466
    E) 1.1562

    View Answer
      Option D
    Solution:
    According to questions,
    women’s shirts comprise 60% of the output.
    Therefore, Men’s shirts comprise 40% of the output.
    Average profit from men’s shirts = 8% of 40 = 3.2 out of 40
    Overall average profit = 6 out of 100
    Average profit from women’s shirts = 2.8 out of 60
    = 0.0466 out of each shirt.
  • A shopkeeper marks his goods 20%  above his cost price and gives 15% discount on the marked price. Find his gain%.
    A) 2%
    B) 8%
    C) 11%
    D) 6%
    E) 7%

    View Answer
      Option
    Solution:
    CP = 100 , MP = 120
    D = (15/100)*120 = 18%
    SP = 102
    P% = (P/CP)*100 = (2/100)*100 = 2%
  • A, B and C invest in the ratio of 3 : 4 :5 . The percentage of return on their investments are in the ratio of 6 : 5 : 4 . Find the total earnings, if B earns Rs. 250 more than A.
    A) 7500
    B) 6999
    C) 4575
    D) 7250
    E) 2500

    View Answer
      Option D
    Solution:
                                 A ————– B ————– C
    Invetsment          3x ———— 4x ————— 5x
    Rate of return     6y% ———-5y%————— 4y%
    Return                (18xy/100)—-(20xy/100)—–(20xy/100)
    Total = (18+20+20) = 58xy/100
    B’s earnings  – A’s earnings = 2xy/100 = 250
    Total earnings = 58xy/100 = 7250
  • Jagran group launched a new magazine in January 2004. The group printed 10000 copies initially for Rs. 50000. It distributed 20% of its stock freely as specimen copy and 25% of the rest magazines are sold at 25% discount and rest at 16.66% discount whose printing price was Rs. 12 per copy . What is the overall gain or loss in the first month’s issue of magazine, if the magazine could not realize the income from advertisements or other resources?
    A) 56%
    B) 62%
    C) 74%
    D) 50%
    E) 68%

    View Answer
      Option A
    Solution:
    Total cost = Rs.50,000
    Total sale price  = 2000 * 9 + 6000 * 10 = 78,000
    Profit% = (28000/50000)*100 = 56%
  • A dishonest trader marks up his goods by 80% and gives discount of 25% . Besides he gets 20% more amount per kg from wholeseller and sells 10% less per kg to customer. What is the overall profit percentage ?
    A) 63%
    B) 72%
    C) 88%
    D) 55%
    E) 80%

    View Answer
      Option E
    Solution:
    CP = 100/120 = 10/12
    SP = 135/90 = 18/12
    Profit % = {[(18/12) – (10/12)]/(10/12)} *100 = 80%
  • By selling 12 marbles for a rupee, a shopkeeper loses 20% . In order to gain 20% in the transaction , he should sell the marbles at the rate of how many  marbles for a rupee?
    A) 14
    B) 8
    C)11
    D) 9
    E) 22

    View Answer
      Option B
    Solution:
    SP of 12 marbles  = Rs.1 , loss = 20%
    CP of 12 marbles = Rs. (1/0.8) = Rs. 1.25
    SP of 12  marbles at a gain of 20%
    CP * 1.2 = 1.25 *1.2
    = Rs. 1.5
    It means in order to gain 20%, he should sell 12 marbles for Rs.1.5
    For Rs. 1 , he should sell 12/1.5 = 8 marbles
  • A shopkeeper bought a DVD marked at Rs. 200 at successive discounts of 10% and 15% respectively. He spent Rs. 7 on transport and sold the table for Rs.208 .What will be his profit percentage ?
    A) 58%
    B) 44%
    C) 30%
    D) 50%
    E) 62%

    View Answer
      Option C
    Solution:
    Single equivalent discount for 10% and 15% = (15 + 10  – (15*10/100))%
    = 23.5%
    CP of DVD = 200*(100- 23.5)% = Rs.153
    Expense on transport = Rs. 7
    Actual CP = 153 + 7 = Rs. 160
    Profit % = [(208 – 160)/160]*100 = 30%
  • The cost of setting up a magazine is Rs.2800. The cost of paper and ink is Rs.80/ 100 copies and printing  cost is Rs. 160 / 100 copies. In the last month 2000 copies were printed but only 1500 copies could be sold at Rs. 5 each . Total 25% profit on the sale price was realized. There is one more resource of income from the magazine which is advertising. What sum of money was obtained from the advertising in magazine?
    A) Rs.1654
    B) Rs.1522
    C) Rs.1750
    D) Rs.1975
    E) Rs.1800

    View Answer
    Option D
    Solution:
    Setup cost = Rs.2800
    Paper , ink = Rs. 1600
    Printing cost = Rs. 3200
    Total cost = Rs. 7600
    Total sale price = 1500*5 = 7500
    Let the amount obtained from advertising is x,
    then
    (7500+x) – 7600 = 25% of 7500
    => x = 1975

 

  • A dealer offers a discount of 20% and still makes a profit of 20% and he further allows 4 articles free on the sale of 12 articles. Find the ratio of cost price to market price.
    A) 1:2
    B) 4:5
    C) 3:7
    D) 2:5
    E) 5:7

    View Answer
      Option A
    Solution:
    Formula : MP(1 – d%) = CP(1+g%)
    MP(80/100) = CP(120/100)
    CP/MP = 80/120———(1)
    Now,
    16 articles given in the cost of 12 articles
    MP of one article = total /12——–(2)
    CP of one article = total /16———(3)
    For one article:
    CP/MP= (80/16)/(120/12) = 1/2
  • A and B are dealers of a bike company. The price of a bike is Rs.28,000. A gives a discount of 10% on whole , while B gives a discount of 12% on the first Rs.20,000 and 8% on the rest Rs.8000. What is the difference between their selling price?
    A) Rs.110
    B) Rs.180
    C) Rs.240
    D) Rs.200
    E) Rs.90

    View Answer
      Option C
    Solution:
    A’ s discount = 2800
    B’s discount = 2400+640 = 3040
    Required difference = 3040-2800 = Rs.240
  • Sonata sells a wrist watch to a wholeseller making a profit of 10%. The wholesaler sells it to the retailer making a profit of 10%. A customer purchases it by paying Rs.990. Thus the profit of retailer is 2(3/11)% what is the cost incurred by the Sonata to produce it?
    A) Rs.755
    B) Rs.950
    C)Rs.850
    D) Rs.550
    E) Rs.800

    View Answer
      Option E
    Solution:
    [((x*1.1)*1.1)*(1125/1100)] = 990
    => x = 800
  • Fanta and Coke, there are two companies, selling the packs of cold-drinks. For the same selling price Fanta gives two successive discounts of 10% and 25%. While Coke sells it by giving two successive discounts of 15% and 20%. What is the ratio of their marked price?
    A) 110:111
    B) 120:125
    C) 131:133
    D) 136:135
    E) 140:141

    View Answer
      Option D
    Solution:
    Fanta *0.9*0.75 = Coke *0.85*0.80
    Fanta/Coke = 136/135
  • Profit on selling 10 candles equals selling price of 3 bulbs. While loss on selling 10 bulbs equals selling price of 4 candles. Also profit percentage equals to the loss percentage and cost of a candle is half of the cost of a bulb. What is the ratio of selling price of candle to the selling price of a bulb?
    A) 2:1
    B) 3:2
    C)7:9
    D) 5:3
    E) 3:1

    View Answer
      Option B
    Solution:
    Candle  —————— Bulb
    CP ….x ——————– y
    SP…..a———————b
    and   y = 2x
    Profit  = 10(a – x) = 3b
    Loss     = 10(y – b) = 4a
    Profit% = (3b/10x)*100———–(1)
    and Loss% = (4a/10y)*100———-(2)
    Again,
    equating (1) & (2), we get
    a/b = 3/2
  • A person wants to reduce the trade tax so he calculates his profit on the sale price instead of on the cost price. In this way by selling a article for Rs. 280 he calculates his profit as 14(2/7)%. What is his actual profit percentage ?
    A) 20.12%
    B) 16.66%
    C) 15.66%
    D) 22.21%
    E) 31.11%

    View Answer
      Option B
    Solution:
    CP ————-SP
    240…..(- 14 2/7)……280
    Actual profit% = (40/240)*100 = 16.66%
  • A  person sold an electronic watch at Rs. 96 in such a way that his percentage profit is same as the cost price of the watch . If he sells it at twice the percentage profit of its previous percentage then find the new selling price.
    A) Rs.132
    B) Rs.120
    C) Rs.123
    D) Rs.100
    E) Rs.110

    View Answer
      Option A
    Solution:
    SP = x + (x*x)/100 = 96%
    => x = 60
    New , SP = 60+(60*120)/100 = Rs. 132
  • A bookseller procures 40 books for Rs. 3200 and sells them at a profit equal to the selling price of 8 books. What is the selling price of one dozen books, if the price of each book is same?
    A) Rs.1300
    B) Rs.1100
    C) Rs.800
    D) Rs.1200
    E) Rs.1000

    View Answer
      Option D
    Solution:
    CP = Rs. 3200/40 = Rs.80
    Now SP of 40 books =  CP of 40 books + SP of 8 books
    => SP of 32 books = 3200
    SP of 1 book = Rs.100
    Therefore,
    Required SP of 1 dozen books  = Rs. 1200
  • A firm of readymade garments makes both men’sand women’s shirts. Its average profit is 6% of the sales. Its profit in men’s shirts average 8% of the sales and women’s shirts comprise 60% of the output. What is the average profit per sales rupee in women’s shirts.
    A) 0.1243
    B) 0.5416
    C) 0.0466
    D) 0.5247
    E) 0.2451

    View Answer
      Option C
    Solution:
    Women’s shirts comprise = 60%
    Men’s shirts comprise =40%
    Average profit from men’s shirts = 8% of 40 = 3.2 out of 40
    Overall average profit = 6 out of 100
    Average profit from women’s shirts = 2.8 out of 60 i.e. 0.0466 out of each shirt.
  • Of the two varieties of rice available, variety A is bought at Rs.32 per kg and variety B at Rs.80 per kg. Two varieties of rice are mixed together in the respective ratio of 8:5 and the mixture is sold at Rs.72 per kg. What per cent of profit approximately the seller receives ?
    A) 50%
    B) 40%
    C) 30%
    D) 55%
    E) 43%

    View Answer
    Option E
    Solution:
    Let 8 kg of first variety of rice and 5 kg of second variety is mixed.
    CP of 13 kg of rice = (8*32 + 5*32) = Rs. 656
    SP of 13 kg of rice = 72*13 = Rs.936
    Profit = 936 – 656 = Rs.280
    Profit% = (280/656)*100 = 43%
  1. Raman calculates his profit % on the selling price whereas Rajeev calculates his on the cost price. They find that the difference of their profits Rs.150. If the selling price of both the m are the same and both of them get 50% profit. Find their selling price.
    A) Rs. 620
    B) Rs. 900
    C) Rs.870
    D) Rs.750
    E) Rs.550

    View Answer
      Option B
    Solution:
    selling price = [Diff. * 100 * (100 + 50)]/(50)^2
    =  [150 * 100 * 150 ]/ 2500 = 900
  2. A trader has 600kgs of rice ,  a part of which he sells at 15% profit and the remaining quantity at 20% loss. On the whole , he incurs an overall loss of 6% .What is the quantity of rice he sold at 20% loss?
    A) 300kg
    B) 410kg
    C) 360kg
    D) 210kg
    E) 500kg

    View Answer
      Option C
    Solution:
    Quantity  of rice sold at 20% loss = x kg (let)
    Quantity of rice sold at 15% gain  = (600 – x ) kg
    (600 – x) * (115/100) + (x*80)/100 = (600 * 94)/100
    => x = 12600/35 = 360 kg
  3. A camel and a cart together cost Rs. 5000.If  by selling the camel at a profit of 10% and the cart at a loss of 10% a total profit of 2.5% is made ,then what is the cost price of the camel ?
    A) Rs.4500
    B) Rs. 3125
    C) Rs. 3000
    D) Rs.2100
    E) Rs.3800

    View Answer
      Option B
    Solution:
    Let the cp of the camel and the cart be x and (8000-x) resp.
    sp of camel = 1.1x
    sp of cart = 0.9(5000-x)
    Therefore ,
    1.1x * 0.9(5000 – x) = 5000 * 1.025
    => x = Rs. 3125
  4. If there is a loss of  40% when a good is sold at (2/5)th of its earlier selling price. Find the profit%  after selling the good at a certain price.
    A) 24.15%
    B) 31.3%
    C) 47%
    D 35%
    E) 50%

    View Answer
      Option E
    Solution:
    CP = (2/3) of SP
    SP = (100+P) / 100 of CP
    Equating both the above equations,
    Profit = 50%
  5. There are two watches of cost Rs. 800. One is sold at a profit of 16% and the other at a loss of 8%. If there is no loss  or no gain in the whole transaction, the cost price of the watch on which the shopkeeper gains is?
    A) Rs. 400
    B) Rs.740
    C) Rs.504
    D) Rs.450
    E) Rs.645

    View Answer
      Option  A
    Solution:
     profit …………….loss
    +16 …………….. -8
    ———–0
    8……………16
    1 : 2
    Therefore ,
    price of watch sold at profit = (1/2) * 800 =  Rs. 400
    price of watch sold at loss = 2 * 800 = Rs. 1600
  6. Niel bought 30kg rice at the rate of Rs.9.50/kg and 40kg of rice at the rate of Rs. 8.50/kg and mixed them. She told the mixture at the rate of Rs. 8.90/kg. Find the total profit or loss in the whole transaction.
    A) Rs.4 profit
    B) Rs.2 loss
    C) Rs.2 profit
    D) Rs.4 loss
    E) None of these

    View Answer
      Option B
    Solution:
    Total CP = 30 *9.50 + 40 * 8.50 =625
    Total SP = 8.9(30+40) =623
    Loss = Rs.2
  7. If a shopkeeper sell a TV at 15% profit and a DVD at 12% loss then he earns Rs. 540 as total profit but if he sells the TV at 12% loss and the DVD at 15% proft then there is no loss or profit.Find the price of the TV and the DVD ?
    A) Rs.11,000 and Rs. 2000
    B) Rs.15,000 and Rs. 3000
    C) Rs.11,000 and Rs. 6000
    D) Rs.10,000 and Rs.8000
    E) Rs.17,000 and Rs. 4000

    View Answer
      Option D
    Solution:
    .             TV ……………… DVD
    CP—–500…………….400
    SP—–+15%…………   -12%
    P = 75……………  L = -48
    Total profit  = 75 – 48 = Rs. 27
    27 *20 = Rs. 540
    CP of TV = 500 * 20 = Rs . 10,000
    CP of DVD = 400 * 20 = Rs. 8000 
  8. A cloth merchant uses 120cm scale while buying,instead a meter scale ,but uses an 80 cm scale while selling the same cloth. If he offers a discount of 20% on cash payment. Find the profit percent.
    A) 40%
    B) 35%
    C) 20%
    D) 15%
    E) 30%

    View Answer
      Option C
    Solution:
    After discount = (80 * 120)/100 = 96
    Profit = 96 – 80 = 16
    Therefore , Profit% = (16*100)/80 = 20%
  9. An article is marked 50% over its cost price.Two successive discounts of 12% and 13(1/2)% are allowed on the marked price of the article.Find the profit or loss percent after selling at discount.
    A) 8%
    B) 10%
    C) 13%
    D) 14.18%
    E) 7.4%

    View Answer
      Option D
    Solution:
    Let the CP be Rs. 100
    SP = 150 * (88/100) * (86.5/100) = Rs. 114.18
    Therefore ,
    = (14.18/100)*100 =14.18%
  10. A trader marked his goods at such a price that after allowing a discount of 12(1/2) % for cash payment, he makes a profit of 20% . What is the marked price of the good which costs Rs. 210 ?
    A) Rs.300
    B) Rs.210
    C) Rs.470
    D) Rs. 288
    E) Rs.200

    View Answer
    Option D
    Solution:
    Required MP = [210 * (100+20)]/(100-12.5) = (210 *120)/87.5 = Rs. 288

 

  • If a person reduce his selling price of an article by rs40 then the suggested profit of 33(1/3)% convert into loss of 20%. Find the cost price?
    A) Rs60
    B) Rs75
    C) Rs100
    D) Rs150

    View Answer
    Option B
    Solution: 

    .                                        C.P………………S.P
    33(1/3)% gain=1/3            3………………….4
    20%LOSS= 1/5                 5………………….4
    Make C.P same & we will get
    15………..20
    15…………12
    20-12 =8
    8 =40
    1 =5
    15 =75
  • The price of an article increase by 20% and a man now get 10kg less, if he also reduce his consumption by 20%, then find how much kg of article he used to purchase in normal price?
    A) 15kg
    B) 20kg
    C) 30kg
    D) 40kg

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    .       100
    80             120
    120 -80 =40
    40/120 * T =10
    T = 30kg
  • A shopkeeper sell his goods at 25% loss but he uses false weight of 30%. Find the loss or profit of shopkeeper in this whole process?
    A) 50/7% profit
    B) 50/3% profit
    C) 50/7% loss
    D) 50/3% loss

    View Answer
    Option A
    Solution: 

    .          1000
    700                 750
    750 – 700 = 50
    50/700 *100 = 50/7% profit
  • A shopkeeper sells an article at 25% profit. Had he bought it for 10% loss and sold it for rs16 less, he would have earned 30% profit. What is the actual cost price?
    A) 100
    B) 150
    C) 175
    D) 200

    View Answer
    Option D
    Solution: 

    let C.P = 100
    CP………………….SP
    100……………….125
    At 10% loss
    90………………….117…..125- 117= 8
    .         +30% profit
    8 =16
    1 =2
    100 =200
  • A dishonest milkman sells milk at cost price but he mixes water and earns 14(2/7)%. Find the ratio of mixture and milk in the mixture?
    A) 7 : 1
    B) 7 : 8
    C) 1 : 7
    D) 8 : 7

    View Answer
    Option D
    Solution: 

    milk : water
    100 14(2/7)
    7 : 1
    Milk =7
    Mixture = 7+1 =8
    Mixture : milk
    8 : 7
  • A man sells his two articles at Rs1200. At one he gains 25% and at another he gains 16(2/3)%. Overall he gains 20%. Find the cost price of first article?
    A) 500
    B) 400
    C) 600
    D) 700

    View Answer
    Option B
    Solution: 

    first we find C.P of both
    20% gain = 1/5
    SP is 1200, so 1+5 = 6 = 1200. SO 5 = 1000
    25……………………………….50/3
    …..                 20
    10/3…………………………..5
    2 : 3
    2/5*1000 = 400
  • A sold an article to B at the profit of 25%, B sold it to C at loss of 10% and C sold it to D at the profit of 20%. If D paid rs27, then how much A paid to buy this article?
    A) Rs20
    B) Rs15
    C) Rs12
    D) Rs9

    View Answer
    Option A
    Solution: 

    125/100 * 90/100 * 120/100 * X = 27
    X = rs20
  • A man buys some toffees at 5 toffee in 3rupee and same number of toffee at 5 toffee in rs4. He sold all of them at 5 toffee in 4 rupee. Find his overall gain or loss percent?
    A) 16(2/3)%
    B) 10%
    C) 20%
    D) 14(2/7)%

    View Answer
    Option D
    Solution: 

    .           Rs………..Qty
    .             3………….5
    .             4………….5
    C.P       Rs7      10toffees
    He sold at 5toffees in Rs4 so for 10toffees he gets Rs8
    C.P =Rs27………. S.P = Rs28
    Profit % = 1/7 *100 = 14(2/7) %
  • By selling 144 hens Mahesh suffer a loss equal to the selling price of 6 hens. Find his loss percent?
    A) 4%
    B) 3%
    C) 9%
    D) 4(1/2)%

    View Answer
    Option A
    Solution: 

    loss = C.P – S.P
    S.P of 6 hen = C.P of 144 hens – S.P of 144 hens
    S.P of 150 hens = C.P of 144 hens
    6/150 *100 = 4% loss
  • If a man wants to gain 33(1/3)% after allowing a discount of 16(2/3)%. Then find how much percent he has to increase his C.P to make M.P ?
    A) 33(1/3)%
    B) 50%
    C) 60%
    D) 66(2/3)%

    View Answer
    Option C
    Solution: 

    gain 33(1/3)% =1/3
    C.P …………………..S.P
    3…………………………4
    Discount 16(2/3)% =1/6
    M.P…………………….S.P
    6………………………….5
    Now make S.P same and we will get..
    C.P………….S.P……………M.P
    15……………20……………..24
    24-15 = 9
    9/15 * 100 = 60%

 

  • A shopkeeper sold a T.V set for Rs17,940 with a discount of 12.5% and Gained 5%. If no discount is allowed then what will be his gain percent?
    A) 20%
    B) 25%
    C) 30%
    D) 15%
    E) 18%

    View Answer
    Option A
    Solution:  
    .    MP…………SP
    .     8……………. 7
    Gain – 5% = 1/20
    CP………SP
    20……….21
    Make SP same.
    CP…….SP……….MP
    20……..21……….24
    MP – CP = 4
    (4/20)*100= 20%
  • If 8kg of tea price costing Rs56/kg is blended with 32kg of tea of Rs69/kg and 25kg of Rs75/kg and the mixture is sold at 20% profit. Find the selling price (in rupees) of mixture?
    A) 82.64
    B) 83.64
    C) 80
    D) 85
    E) 84.56

    View Answer
    Option B
    Solution:
    (8*56 + 32*69 + 25*75)/ 65 = 69.70
    (69.70/100) * 120 = 83.64
  • If the price of an article increased by 25% and his expenditure increases by 15%, a person gets 4kg less article. Find the original quantity of article (in kg).
    A) 50
    B) 54
    C) 45
    D) 40
    E) 48

    View Answer
    Option A
    Solution:
    100
    .             115…………..125
    125 – 115 =10
    10/125 * T = 4
    T = 125 * 4/10 = 50
  • An article is sold at 25% profit. Had it been sold at Rs30 less then there would have been a loss of 25%. What was the cost price (in Rupees)?
    A) 75
    B) 45
    C) 60
    D) 90
    E) 72

    View Answer
    Option C
    Solution:
    Profit = 25% = 1/4
    CP………….SP
    4………………5
    Loss 25%= CP SP
    .                  4…..3
    In both SPs, difference = 5-3 = 2
    2=30
    1=15
    4=60
  • Even after reducing the marked price of a fan by Rs64, a shopkeeper makes a profit of 15%. If the cost price of fan is Rs640 what percent of profit would have been made if he had sold the fan at the market price?
    A) 20%
    B) 25%
    C) 30%
    D) 40%
    E) 34%

    View Answer
    Option B
    Solution:
    Profit = 15% = 3/20. So
    CP…………SP
    20…………23
    640……….736
    M.P = 736+64 = 800
    Profit % = 160/640* 100 = 25%
  • 6. A man gets a profit of 28% after allowing discount of 11(1/9)%. Find how much percent the cost price should be increased to make this Mark Price?
    A) 40%
    B) 45%
    C) 44%
    D) 46%
    E) 52%

    View Answer
    Option C
    Solution:
    Gain – 28%     CP………SP
    .                      100………128
    Discount 11(1/9)% = 1/9
    MP………..SP
    9…………….8
    Make SP same
    CP…………SP…………….MP
    100……….128……………144
    MP – CP =44%
  • The sale price of an article including the sales tax is Rs560. The rate of sales tax is 16(2/3)%. If the shopkeeper has made a profit of 14(2/7)% then find the cost price (in rupees)?
    A) 420
    B) 450
    C) 500
    D) 550
    E) 480

    View Answer
    Option A
    Solution:
    Sales tax = 16(2/3)% = 1/6
    After sales tax………………SP
    .        7………………………..6
    Gain = 14(2/7)% = 1/7
    CP………….SP
    7…………….8
    Make SP same
    CP…………SP……….sales tax
    21………….24………….28
    420………………………560
  • A horse and a cow were sold for Rs49,500 each. The horse was sold at a loss 10% and cow at a gain of 10%. The entire transaction resulted in?
    A) Profit of Rs1000
    B) Loss of Rs1000
    C) No loss, no gain
    D) Profit of Rs2020
    E) Loss of Rs2000

    View Answer
    Option B
  • A manufacturer of a certain item can sell all items that he can produce at the selling price of Rs50 each. It cost him Rs30 in materials and labour to produce each item and he has overhead expenses of Rs5000 per week in order to operate the plant. The number of units he should produce and sell in order to make a profit of at least Rs3000 per week?
    A) 370
    B) 350
    C) 400
    D) 450
    E) 430

    View Answer
    Option C
    Solution:
    50x – (30x + 5000) = 3000
    20x = 8000
    x = 400
  • A shopkeeper sold his article at cost price but he uses false weight and gives 400gm instead of 600gm. Find his loss or profit percent?
    A) 62%
    B) 40%
    C) 50%
    D) 30%
    E) 55%

    View Answer
    Option C
    Solution:
    (600-400)/400 *100 = 200/400 * 100=50%

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

DAY 5 Study Bag : Crack IBPS Exam

DAY 5 Study Bag : Crack IBPS Exam Strict Study Plan is a must Aspirants …

Bar Graph DI Tricks & Tips

Bar Graph DI Tricks & Tips Get English Quant & Reasoning Tricks Book –  Bar …

error: