Quant Quiz On Table DI Day 6 Bag | | GovernmentAdda
Home / Crack IBPS PO Bag / Quant Quiz On Table DI Day 6 Bag

Quant Quiz On Table DI Day 6 Bag

Quant Quiz On Table DI Day 6 Bag


Buy Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

Directions(1-5): Study the following table carefully to answer the questions that follow.

Number of flights (in hundreds) cancelled in five different states during six different years

  1. What was the average number of flights cancelled in all the states together in the year 2008?
    A) 150
    B) 195
    C) 238
    D) 220
    E) 200

    View Answer
      Option C
    Solution:
    Required average = [(1.4 + 1.5 + 2.2 + 1.3 + 5.5)/5]*100
    = 238
  2. In which state the number of flights cancelled continuously increased during the year 2004 to 2009?
    A)  Assam
    B) Rajasthan
    C) Haryana
    D) West Bengal
    E) Punjab

    View Answer
      Option D
    Solution:
    West Bengal
  3. What is the difference between the number of flights cancelled in Assam in the year 2007   and the total number of flights cancelled in Rajasthan in the years 2005, 2007 and 2008 together?
    A) 155
    B) 200
    C) 110
    D) 230
    E) 280

    View Answer
      Option B
    Solution:
    Number of flights cancelled in Assam in 2007 = 270
    Number of flights cancelled in Rajasthan in 2005, 2007 and 2008
    = (0.7 + 1.8 + 2.2) * 100 = 470
    Required difference = 470 – 270 = 200
  4. Number of flights cancelled in Haryana in the year 2004 was what per cent of the total number of flights cancelled in Punjab over all the years together?
    A) 20%
    B) 32%
    C) 40%
    D) 48%
    E) 22%

    View Answer
      Option B
    Solution:
    Total number of flights cancelled in Punjab over the years 
    =(1.4 + 1.3 + 0.5 + 2.7 + 1.4 + 2.7)*100 = 1000
    Required % = (320/1000)*100 = 32%
  5. What was the respective ratio between the number of flights cancelled in Rajasthan in the year 2006 and number of flights cancelled in West Bengal in the 2009?
    A) 1 : 15
    B) 3 : 22
    C) 4 : 17
    D) 1 : 30
    E) 2 : 15

    View Answer
    Option D
    Solution:

    Required ratio = 0.2 : 6 = 2 : 60 = 1 : 30
  1. Directions(6-10): Study the following table carefully and answer the question given below it.
  2. If farmer  D and farmer E, both sell 240 kgs. of Bajra each what would be the respective ratio of their earnings?
    A) 9 : 13
    B) 14 : 15
    C) 17 : 19
    D) 11 : 13
    E) 10 : 19

    View Answer
      Option B
    Solution:
    Required ratio = 240 * 28 : 240 * 30 = 14 : 15
  3. What is the average price per kg of Bajra sold by all the farmers together?
    A) 22
    B) 25.10
    C) 23.3
    D) 33.5
    E) 41.15

    View Answer
      Option
    Solution:
    Average price of Bajra = (22 + 24.5 + 21 + 28 + 30)/5 = Rs. 25.10 per kg
  4. If farmer C sells 180 kgs. each of Corn , Paddy and Jowar grains how much would be earn?
    A) Rs. 15200
    B) Rs.12690
    C)Rs.11050
    D) Rs.19500
    E) Rs.14500

    View Answer
      Option B
    Solution:
    Farmer C’s earnings = (180*24  + 180*26 + 180*20.5) = Rs. 12690
  5. If farmer A sells 350 kg of Rice , 150kg of Corn and 250 kg of Jowar , how much would he earn?
    A) Rs.24510
    B) Rs.11452
    C) Rs. 15420
    D) Rs. 18375
    E) Rs.11450

    View Answer
      Option D
    Solution:
    Farmer’s A earnings = (350 * 30  + 150 * 22.5 + 250 * 18) = Rs.18375
  6. Earnings on 150 kg of Paddy sold by farmer B are approximately what per cent of the earnings on the same amount of Rice sold by the same farmer?
    A) 48%
    B) 52%
    C) 69%
    D) 70%
    E) 65%

    View Answer
    Option C
    Solution:
    Required % = (25/36)*100 = 69%(approx.)

Directions(1-5): Study the following table to answer the given questions.

  1. What is the difference between total number posts and clerks?
    A) 42563
    B) 45278
    C) 32690
    D) 25478
    E) 52480

    View Answer
      Option C
    Solution:
    Number of posts = 72760
    Number of clerks = 105450
    Difference = 105450 – 72760 = 32690
  2. In Kolkata , number of Specialist Officers is approximately what per cent of that of Officers?
    A) 12%
    B) 10%
    C) 6%
    D) 8%
    E) 11%

    View Answer
      Option D
    Solution:
    Required % = (1200/14900)*100 = 8%
  3. In Chennai, the number of Clerks is approximately how much per cent more than that of Officers?
    A)  10%
    B) 22%
    C) 18%
    D) 21%
    E) 30%

    View Answer
      Option B
    Solution:
    Required % = (2000/9000)*100 = 22%
  4. Which centre has the highest number of candidates?
    A) Delhi
    B) Bangalore
    C) Mumbai
    D) Kolkata
    E) Chennai

    View Answer
      Option C
    Solution:
    Number of candidates:
    Bangalore -> 2000 + 5000 + 50 + 2050 + 750 = 9850
    Delhi -> 15000 + 17000 + 160 + 11000 + 750 = 43910
    Mumbai -> 170000 + 19500 + 70 + 7000 + 900 = 44470
    Kolkata -> 14900 + 17650 + 70 + 1300 + 1200 = 35120
  5. Which centre has 300% more number of Clerks as compared to Bangalore?
    A) Delhi
    B) Mumbai
    C) Bangalore
    D) Chennai
    E) Hyderabad

    View Answer
      Option E
    Solution:
    Number of Clerks in Hyderabad  = 20000 which is 300% more than 5000 at Bangalore.

Directions(6-10): Study the following table and answer the given questions.


Note:
I). Data relate to the number of students studying in colleges A,B, C and D in the year 2009. The mentioned colleges offer courses in three streams only – Arts, Commerce and
Science.
II). Total students strength = students studying (Arts + Commerce + Science)

  1. Number of students studying Arts in college C is what percent of number of students studying Arts in college D?
    A) 18(2/3)
    B) 21(2/3)
    C) 17(1/2)
    D) 20(3/2)
    E) 11(1/3)

    View Answer
      Option B
    Solution:
    In college C , Percentage of students who study science = 100 – 25 – 25 = 50%
    Therefore , 50% == 1040
    Then, Students who study Arts = (1040/50)*25 = 520
    In college D , Percentage of students who study Science  = 100 – 50 – 30 = 20
    Therefore, 20% == 960
    Then, Students who study Arts  = (960/20)*50 = 2400
    Required % = (520/2400)*100 = 65/3 = 21(2/3)
  2. What is the total number of students studying Commerce in colleges C and D together?
    A) 1078
    B) 2000
    C)1850
    D) 1960
    E) 2144

    View Answer
      Option D
    Solution:
    Students who study Commerce :
    College C = (1040/50)*25 = 520
    College D = (960/20)*30 = 1440
    Sum = 520 + 1440 = 1960
  3. What is the average number of students studying Science in all the mentioned colleges?
    A) 780
    B) 875
    C) 750
    D) 800
    E) 700

    View Answer
      Option B
    Solution:
    Average number of students who study Science = (750 + 750 + 1040 + 960)/4 
    = 3500/4 = 875
  4. What is the difference between the total student strength of college A and B together and that of colleges C and D together ?
    A) 1850
    B) 1999
    C) 1480
    D) 2250
    E) 2380

    View Answer
      Option E
    Solution:
    Total number of students:
    College A ,
    Therefore , 25% == 750
    Then, 100% == (750/25)*100 = 3000
    College B,
    Therefore, 50% == 750
    Then, 100% == (750/50)*100 = 1500
    College C,
    50%== 1040
    Then , 100% == 1040*2 = 2080
    College D,
    20% == 960
    Then, 100% == (960/20)*100 = 4800
    Required difference  = (4800+2080) – (3000+1500)
    = 6880 – 4500 = 2380
  5. Total number of students studying Arts and Commerce together in college A is what percent more than that of college B ?
    A) 156
    B) 110
    C) 200
    D) 150
    E) 198

    View Answer
      Option C
    Solution:
    In college A,
    Percentage of students who study Science = 100 – 20 – 55 = 25%
    Therefore, 25% == 750
    Students who study Arts = (750/25)*20 = 600
    Students who study Commerce  = (750/25)*55 = 1650
    Sum = 600+1650 = 2250
    In college B,
    Percentage of students who study in Science = 100 – 30 – 20 = 50%
    Therefore , 50% == 750
    Students who study Arts = (750/50)*30 = 450
    Students who study Commerce  = (750/50)*20 = 300
    Sum = 450+300 = 750
    Required % = [(2250-750)/750]*100 = 200

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Cloze Test Tricks & Tips

Cloze Test Tricks & Tips Cloze Test Preparation Strategy A Cloze reading test is an …

DAY 5 Study Bag : Crack IBPS Exam

DAY 5 Study Bag : Crack IBPS Exam Strict Study Plan is a must Aspirants …

error: