Home / Crack IBPS PO Bag / Radar DI Tricks & Tips

Radar DI Tricks & Tips

Radar DI Tricks & Tips


Buy Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

Introduction to Radar Chart

Radar chart is a graphical way to compare data by displaying data in a “web-like” form looking like spider web. So it is also known as spider chart/graph. Usually, it is applied to evaluate multiple alternatives based on multiple criteria.

INTRODUCTION

Radar charts, sometimes known as spider, start or web charts, are a two-dimensional chart type designed to plot one or more series of values over multiple common quantitative variables by providing an axis for each variable, arranged radially as equi-angular spokes around a central point. The values for adjacent variables in a single series are connected by lines, and, frequently, the polygonal shape created by these lines in filled with a colour. Beyond this there are many subtle variations that have different consequences with respect to the efficacy of the chart. These variations will be covered at appropriate points in the following critique.

Radar Chart from Wikipedia

 

Benefits of Using Radar Charts

Benefit 1: They provide a very easy way to see if someone is competent or not.

By overlaying multiple “webs” on a radar chart, you can do visual comparisons against reference data sets very easily. For example, you could compare a student to his classmates by overlaying the average radar chart from the entire class on top of his personal radar chart.

Benefit 2: They are great input in the development of learning plans

Weaknesses or strengths in performance are easy to see on radar charts. When someone is far above or below a standard, you will be able to observe a clear “balloon out” or “cave in” pattern.

This makes it easier for time-crunched advisors to find and address issues when they’re working with students. It also makes it easy to identify performers who stand out from the crowd. Those top performers may be able to help others in areas they are particularly good at. What is more, it may highlight trainees who should spend more time in training to catch up with other.

Radar Charts for Problem Solving

Radar charts are widely used in many fields, including education, business or other presentation. Here you can learn how to use a Radar Chart as a problem-solving technique, being especially useful in performance measurement. To solve a problem, sometimes you need to learn or analyze the problem comprehensively, through facts or figures. How can you dig out more useful information from the dry number? Radar chart is a great helper for you to make static data more meaningful and useful. It helps you compare and clarify so that you can see the differences and deficiencies. See how you can solve problems by radar chart through one real case.

Problem Solving Example: Performance Evaluation Radar Chart

Performance Appraisal Spider

For this example, possible analyses might include:

  1. Susan is better in punctuality, communication skills teamwork and meeting deadline.
  2. Calvin’s technical knowledge is better than Susan.
  3. The largest difference is found in teamwork.
  4. Susan’s performance is better as a whole.
  5. Calvin ought to improve his soft skills to be more competent.

We have seen the data through Table and Bar chart. Now we calculate this data through Radar chart.

Number of mobile phones manufactured(in thousand) by 6 different companies in the years 2001 and 2002

As you can see Blue lines indicate year 2001 and Red line indicates year 2002.

Let’s Solve the problems.

1. In 2002,Which company manufactured the maximum number of Mobile Phones?

(a) Nokia

(b) Sony

(c)  Apple

(d) Samsung

Solution:

From the Chart you can clearly see the maximum number of Mobile Phones manufactured by Apple in 2002= 30,000 , Answer C

 

2. What is the average number of Mobile phones (in thousand) manufactured by all companies taken together in 2001?

(a) 17.5

(b) 18.5

(c) 20

(d) 22

Solution:

In 2001 Mobile manufactured,

Nokia= 20000, Micromax=10000, Samsung=5000, Apple= 10000, Sony=35000,HTC=25000

Total=20+10+5+10+35+25/6=105/6=17.5 Thousand,

Answer A

 

3. The respective ratio between the number of Mobile Phones manufactured by Micromax in 2001 and that by Samsung in 2002 is ?

(a) 3 : 4

(b) 4 : 5

(c) 1 : 2

(d) 7 : 8

Solution:

The number of Mobile Phones manufactured by Micromax in 2001= 10000

The number of Mobile Phones manufactured by Samsung in 2002= 20000

Required Ratio= 10000 : 20000= 1 : 2,

Answer C

 

4. The difference between the number of Mobile Phones manufactured by Nokia, Micromax and Samsung in 2001 and that by Apple , Sony and HTC in 2002 is ?

(a) 20000

(b) 30000

(c) 22000

(d) 25000

Solution:

The number of Mobile Phones manufactured  by Nokia, Micromax and Samsung in 2001, = 20 +10 +5=35000

The number of Mobile Phones manufactured  by Apple , Sony and HTC in 2002, =30 +20 +10=60000

Required difference= 60000-35000= 25000,

Answer D

 

5. What is the percentage increase in production of Mobile Phones by Apple in 2001 in comparison to that in 2002?

(a) 200%

(b) 100%

(c) 300%

(d) 250%

Solution:

Production of Mobile Phones by Apple in 2001= 10

Production of Mobile Phones by Apple in 2002= 30

Percentage increase= 30-10/10 X 100% = 200%,

Answer A

 

Directions: The following radar graphs show the Trade Growth (in $ billion) of world and China from the previous year for the year 1977 to 1985. Refer to the graphs to answer the questions that below:

Que. 6 What is the per cent increase in trade growth of China in the year 1980 over that of the same in 1979?

1.70%
2.10%
3.17%
4.35%
5.None of these

Solution

Answer:2Growth in China in 1979 = 250 $billion

Growth in China in 1980 = 275 $billion

We have, % change = (Change/Initial value) × 100

So, % Increase = [(275 – 250)/250] × 100 = (25/250) × 100

= 10%

Que. 7 Average world trade growth is how much per cent more or less than the average trade growth of china during the entire shown period?
1.More, 25%
2.Less, 30%
3.Less, 39%
4.More, 80%
5.Less, 25%

Solution

Answer:3We have, Average growth = Total growth/no. of years

Average World trade growth = (100 + 150 +175 + 175 + 150 + 200 + 225 + 250 + 275)/9

= 1700/9 =188.89 $billion

Average China trade growth = (100 + 200 + 250 + 275 + 275 +300 + 350 + 500 + 550)/9

= 2800/9 = 311.11 $billion

Thus, average world trade growth is less than that of China by (311.11 – 188.89) = 122.22 $billion

Required % = (122.22/311.11) × 100 = 39.28 ≈ 39% less

Que. 8 What is the ratio of the total World trade to total trade of China in the year 1985, if the total trade of world in 1976 is $ 5267 billion and total trade of China in 1979 is $ 1200 billion?
1.2 : 1
2.3 : 1
3.2 : 3
4.3 : 2
5.8 : 3

Solution

Answer:1Considering the growth from 1979 to 1985,

Trade in China 1985 = 1200 + 275 + 275 + 300 + 350 + 500 + 550

= 3450 $billion

Considering the growth from 1976 to 1985,

World trade in 1985 = 5267 + 100 + 150 + 175 + 175 + 150 + 200 + 225 + 250 + 275

= 6967 $billion

Ratio required = 6967/3450 ≈ 2/1

Que. 9 If the total trade of China in the year 1979 is $ 1200 billion, what it will be in the year 1985?
1.$ 3456 billion
2.$ 3786 billion
3.$ 3954 billion
4.$ 3450 billion
5.None of these

Solution

Answer:4Total trade of China in the year 1979 is $ 1200 billion.

Considering the growth from 1979 to 1985,

Trade in 1985 = 1200 + 275 + 275 +300 + 350 + 500 + 550

= 3450 $billion

Que. 10 If the total trade of world in the year 1976 is $ 5267 billion, what it will be in the year 1985?
1.$ 6176 billion
2.$ 6967 billion
3.$ 6965 billion
4.$ 6987 billion
5.None of these

Solution

Answer: 2Total trade of world in the year 1976 is $ 5267 billion.

Considering the growth from 1976 to 1985,

Trade in 1985 = 5267 + 100 + 150 +175 + 175 + 150 + 200 + 225 + 250 + 275

= 6967 $billion

 

Directions (Q.1-5): Study the following radar graph carefully to answer the questions that follow :
Number of seats won by various political parties in the legislative assemblies of different states 

1. The total number of seats won by the C is what per cent more or less than that by the D in all states together?
(a) 8.21% more
(b) 7.69% less
(c) 6.56% more
(d) 9.71% less
(e) 10% less

2. What is the ratio of the total number of seats won by the A to the total number of seats won by the B in all states together?
(a) 3 : 2
(b) 4 : 5
(c) 5 : 6
(d) 6 : 7
(e) 8 : 7

3. If 30% seats of the Maharashtra legislative assembly are won the females and 40% seats of the Gujarat legislative assembly are won by the females, then the male members of the Maharashtra legislative assembly are what per cent more or less than the male members of the Gujarat legislative assembly?
(a) 36.11% more
(b) 33.18% less
(c) 43.28% more
(d) 54.38% more
(e) 62.48% less

4. 40% members of the Haryana legislative assembly and 50% members of the UP legislative assembly are chargesheeted for involvement in crimes. Among these, 50% and 20% are females in the Haryana and UP legislative assembly respectively. Then the number of male members of the Haryana legislative assembly who are chargesheeted is what percentage more or less than the number of female members of the UP legislative assembly who are chargesheeted?
(a) 250% more
(b) 30% more
(c) 53.85% more
(d) 23% less
(e) 50.45% less

5. Which political party won the highest number of seats in the given eight states?
(a) C
(b) D
(c) B
(d) A
(e) Either A or C

I. Study the following Radar Graph and answer the given questions

Number of new countries registered (in thousand) in four countries in various years.

Radar Graph

  1. In which year is the average of the number of companies registered the maximum?
    A. 2008
    B. 2010
    C. 2009
    D. 2011

    Answer & Explanation
    Answer – C. 2009
    Explanation :
    Average of the number of companies registered in 2008 = [5 + 20 + 15 + 40]*1000/4 = 20000
    Average of the number of companies registered in 2009 = [10 + 30 + 40 + 35]*1000/4 = 28750
    Average of the number of companies registered in 2010 = [5 + 25 + 15 + 20]*1000/4 = 16250
    Average of the number of companies registered in 2011 = [25 + 20 + 20 + 35]*1000/4 = 25000
  2. The number of companies registered in 2015 is what percentage more or less than the number of companies registered in the year 2008?
    A. 44.44%
    B. 43.75%
    C. 22.22%
    D. 11.11%

    Answer & Explanation
    Answer – B. 43.75%
    Explanation :
    Number of companies registered in 2015 = [20 + 20 + 40 + 35]*1000 = 115000
    Number of companies registered in 2008 = [5 + 20 + 15 + 40]*1000 = 80000
    % = [(115000 – 80000)/ 80000]*100 = 43.75% more
  3. What is the ratio of the number of companies registered in Japan to that in China during 2008 to 2015?
    A. 39:40
    B. 23:24
    C. 40:41
    D. 24:23

    Answer & Explanation
    Answer – B. 23:24
    Explanation :
    Number of companies registered in Japan during 2008 to 2015 = 230*1000 = 230000
    Number of companies registered in China during 2008 to 2015 = 240*1000 = 240000
    Ratio = 23:24
  4. The total number of companies registered in France is how much more or less than the total number of companies registered in China?
    A. 34.14%
    B. 33.13%
    C. 29.16%
    D. 11.11%

    Answer & Explanation
    Answer – C. 29.16%
    Explanation :
    Total number of companies registered in France = 170*1000 = 170000
    Total number of companies registered in china = 240*1000 = 240000
    % = [(240000 – 170000)/ 240000]*100 = 29.16% less
  5. In which country is the average number of companies registered the maximum?
    A. Germany
    B. Japan
    C. China
    D. France

    Answer & Explanation
    Answer – C. China
    Explanation :
    Average number of companies registered in France = 170000/4 = 42500
    Average number of companies registered in Germany = 125000/4 = 31250
    Average number of companies registered in Japan = 230000/4 = 57500
    Average number of companies registered in China = 240000/4 = 60000
    Average number of companies registered in China is the maximum

II. Study the Radar Graph carefully and answer the questions given below.
The graph shows annual income (in Crore) of eight companies (CTS, TCS, Wipro, Infosys, HCL, Tech Mahindra, IBM, L&T) in three years 2013, 2014, 2015.

Radar-graph-company

  1. Which of the following company earns the maximum income during three years?
    A. TCS
    B. Infosys
    C. HCL
    D. Tech Mahindra

    Answer & Explanation
    Answer – C. HCL
    Explanation :
    Total income of TCS during three years =[40 + 30 + 70] = 140 crore
    Total income of Infosys during three years =[10 + 70 + 60] = 140 crore
    Total income of HCL during three years =[60 + 80 + 70] = 210 crore
    Total income of Tech Mahindra during three years =[50 + 30 + 70] = 150 crore
  2. Income of CTS in 2014 is what percentage less than the income of Infosys in 2015?
    A. 50/3%
    B. 55/3%
    C. 59/3%
    D. 61/3%

    Answer & Explanation
    Answer – A. 50/3%
    Explanation :
    Income of CTS in 2014 = 50 Crore
    Income of Infosys in 2015 = 60 Crore
    =[(60-50)/60]*100 = 50/3%
    Income of CTS in 2014 is 50/3% percentage less than the income of Infosys in 2015.
  3. If the profit of IBM is 12% of its annual income in 2013 and the profit of Wipro is 14% of its annual income in 2015, then what is the difference between the expenditure of Wipro in 2015 and that of IBM in 2013?
    A. 16.2 crore
    B. 17.2 crore
    C. 18.2 crore
    D. 19.2 crore

    Answer & Explanation
    Answer – A. 16.2 crore
    Explanation :
    Income of IBM in 2013 = 50 crore
    profit of IBM is 12% of its annual income = 12% of 50 crore = 6 crore
    Expenditure of IBM in 2013 = 50 crore – 6 crore = 44 crore
    Income of Wipro in 2015 = 70 crore
    profit of Wipro is 14% of its annual income = 14% of 70 crore = 9.8 crore
    Expenditure of Wipro in 2015 = 70 crore – 9.8 crore = 60.2 crore
    Difference in Expenditure = 60.2 crore – 44 crore = 16.2 crore
  4. If the expenditure of Tech Mahindra is 82% of its income in 2014 and that of Wipro is 84% of its income in 2015. What is the ratio of their profits in 2014 to that in 2015.
    A. 27:56
    B. 33:57
    C. 25:56
    D. 25:57

    Answer & Explanation
    Answer – A. 27:56
    Explanation :
    Income of Tech Mahindra in 2013 = 30 crore
    Expenditure of Tech Mahindra in 2013 = 82% of 30 crore = 24.6 crore
    Profit of Tech Mahindra in 2013 = 30 crore – 24.6 crore = 5.4 crore
    Income of Wipro in 2015 = 70 crore
    Expenditure of Wipro in 2015 = 84% of 70 crore = 58.8 crore
    Profit of Wipro in 2015 = 70 crore – 58.8 crore = 11.2 crore
    Required Ratio = 5.4 : 11.2 = 54:112 = 27:56
  5. What is the ratio of the total income of HCL and Tech Mahindra over the given period?
    A. 7:5
    B. 3:5
    C. 2:5
    D. 2:7

    Answer & Explanation
    Answer – A. 7:5
    Explanation :
    Total income of HCL during three years =[60 + 80 + 70] = 210 crore
    Total income of Tech Mahindra during three years =[50 + 30 + 70] = 150 crore
    Required Ratio = 210 :150 = 7:5

Directions: Study the radar graph carefully and answer the questions that follow:

Number of students (in thousands) in two different universities in six different years

Number of Students

6. What was the difference between the number of students in university-1 in the year 2010 and the number of students in university-2 in the year 2012?

(1) Zero (2) 5,000
(3) 15,000 (4) 1,0000
(5) 1,000

7. What is the sum of number of students in university-1 in the year 2007 and the number of students in university-2 in the year 2011 together?

(1) 50,000 (2) 55000
(3) 45000 (4) 57000
(5) 40000

8. If 25% of the students in university-2 in the year 2010 were females, what was the number of male students in the university-2 in the same year?

(1) 11250 (2) 12350
(3) 12500 (4) 11500
(5) 11750

9. What was the percent increase in the number of students in University-1 in the year 2011 as compared to the previous year?

(1) 135 (2) 15
(3) 115 (4) 25
(5) 35

10. In which year was the difference between the number of students in university-1 and the number of students in univeisity-2 highest?

(1) 2008 (2) 2009
(3) 2010 (4) 2011
(5) 2012

Answers of Above Questions

6. (1) 7. (5) 8. (1) 9. (4) 10. (5)

Directions (Q. 1-5): Study the following radar graph carfully to answer the questions that follow: Number of seats won by various political parties in the legistative assemblies of different states67.1

  1. The total number of seats won by the BSP is what per cent more or less than that by the Left parties in all states together?

1) 8.21% more

2) 7.69% less

3) 6.56% more

4) 9.71% less

5) 10% less

  1. What is the ratio of the total number of seats won by the BJP to the total number of seats won by the Congress in all states together?

1) 3 : 2

2) 4 : 5

3) 5 : 6

4) 6 : 7

5) 8 : 7

  1. If 30% seats of the Maharashtra legislative assembly are won by the females and 40% seats of the Gujarat legislative assembly are won by the females, then the male members of the Maharashtra legislative assembly are what per cent more or less than the male members of the Gujarat legislative assembly?

1) 2.08% more

2) 3.18% less

3) 4.28% more

4) 5.38% more

5) 6.48% less

  1. 40% members of the Haryana legislative assembly and 50% members of the UP legislative assembly are chargesheeted for involvement in crimes. Among these, 50% and 20% are females in the Haryana and UP legislative assembly respectively. Then the number of male members of the Haryana legislative assembly who are chargesheeted is what percentage more or less than the number of female members of the UP legislative assembly who are chargesheeted?

1) 250% more

2) 300% more

3) 142.85% more

4) 230% less

5) 220.45% less

  1. Which political party won the highest number of seats in the given eight states?

1) BSP

2) Left parties

3) Congress

4) BJP

5) Either BJP or BSP

 

Answers:

  1. 2
  2. 5
  3. 1
  4. 3
  5. 4

Directions (Q. nos. 1 to 5):   Study the following radar graph carefully and answer the questions that follow.

Data

1.  What was the difference between the number of students in university 1 in the year 2010 and the number of students in university 2 in the year 2012?

(1) 0               (2) 5000                    (3) 15000                   (4) 10000                 (5) 1000

2. What is the sum of the number of students in university 1 in the year 2007 and the number of students in university 2 in the year 2011 together?

(1) 50000              (2) 55000                 (3) 45000                       (4) 57000                      (5) 40000

3. If 25% of the students in university 2 in the year 2010 were females, what was the number of male students in the university 2 in the same year?

(1) 11250             (2) 12350            (3) 12500            (4) 11500              (5) 11750

4. What was the per cent increase in the number of students in university 1 in the year 2011 as compared to the previous year?

(1) 135             (2) 15             (3) 115             (4) 25              (5) 35

5.  In which year the difference between the number of students in university 1 and the number of students in university 2 highest?

(1) 2008             (2) 2009             (3) 2010             (4) 2011             (5) 2012

 

Correct answers are

1 (1)         2(5)        3(1)         4(4)             5(5) 

 

 

Facebook Comments

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

English Quiz On Revision on Error Spotting & Correction Day 22 Bag

English Quiz On Revision on Error Spotting & Correction Day 22 Bag Get English,Quant & Reasoning …

error: