Ratio & Proportion Quiz For Upcoming Exams Answers | GovernmentAdda
Home / Ratio & Proportion Quiz For Upcoming Exams Answers

Ratio & Proportion Quiz For Upcoming Exams Answers

NIACL AO Complete Mock Test Package Get Now For Free
IB Security Assistant Complete Free Study Material PDF Free Download Now
SSC CGL,CPO,GD 2018 Study Material & Book Free PDF Free Download Now
IBPS Clerk 2018 Study Material & Book Free PDF Free Download Now

 

Print Friendly, PDF & Email

Solution :-

1.(1) Ratio of amount collected
= (14 × 2) : (12 × 3) : (10 × 5)
= 28 : 36 : 50= 14 : 18 : 25
Sum of ratio = 14 + 18 + 25
= 57
∴ Amount colleted on day one
=14/57 × 4560 = Rs. 1120

2.(4) P’s present age = 8x years
Q’s present age = 5x years
After 4 years,
(8x + 4)/(5x + 4) = 4/3
= 24x + 12 = 20x + 16
= 24x – 20x = 16 – 12
= 4x = 4
x = 1
P’s age 7 years hence =8x + 7
= 8 + 7 = 15 years
Required ratio = 15 : 5 = 3 : 1

3.(2) Present age of younger child = x years
Present age of older child
= (x + 8) years
Sum of the present ages of 4 member family
= (4 × 40 + 4× 15) years
= (160 + 60) years = 220 years
Sum of present ages of 6 members
= 6 × 40 = 240 years
∴ Sum of the present ages of children
= 240 – 220 = 20 years
∴ x + x + 8 = 20
= 2x = 20 – 8 = 12
x = 6 years
∴ Present age of older child
= 6 + 8 = 14 years
∴ Required ratio= 14 : 6
= 7 : 3

4.(1) 4 years ago,
A’s age = 10 years,
B’s age = 3x years
∴ A’s present age
= (10x + 4) years
B’s present age = (3x + 4) years
According to the question,
(10x + 4 + 8)/2 – (3x + 4 + 8)
= – 2
= 3x + 12 – (5x + 6) = 2
= 3x + 12 – 5x – 6 = 2
= 5 – 2x = 2
= 2x = 6 – 2 = 4
x = 2
∴ B’s present age = 3x + 4
= 3 × 2 + 4 = 10 years

5.(5) Bob’s present age = x years (let)
∴ Abby’s present age
= (x + 8) years
According to the question,
After to the question, After 4 years
= (x + 4)/(x + 12) = 4/5
= 5x + 20 = 4x + 48
= 5x – 4x = 48 – 20
x = 28 years

6.(5) Total number of students in college A= 5x
Total number of students in college B = 8x
In college B,
Boys = 5/8 × 8x = 5x
Boys who study commerce
= 5x × 60/100 = 3x
Boys in other streams
= 5x- 3x =2x
∴ 2x = 800
x = 400
∴ Total number of students in college A
= 5x = 5 × 400 = 2000

7.(3) A : B = 3 : 4
A : C = 1 : 2 = 3 : 6
∴ A : B : C= 3 : 4 : 6
6 years hence,
3x + 4x + 6x + 18 = 96
= 13x = 96 – 18 = 78
= x = 78/13 = 6
∴ A’s present age
= 3x =18 years

8.(3) Let A’s present age be x years.
∴ B’s present age = (x+ 8) years
C’s present age = (x+ 16) years
After 12 years,
A’s age/ C’s age = 5/9
= (x +12)/(x+ 16 + 12)
= 5/9
= 9x + 108 = 5x + 140
= 9x – 5x = 140 – 108
= 4x = 32
x= 32/4 = 8
∴ Sum of the present age of A, B and C
= x + x + 8 + x + 16
= 3x + 24 = 3 × 8 + 24
= 48 years

9.(5) According to the question,
B = A + 3 = A = B – 3
and B = C – 3 = C = B + 3
Again, after 3 years, (B – 3 + 3)/(B + 3 + 3) = 4/5
= B/ B+ 6 = 4/5
= 5B = 4B + 24
= 5B – 4B = 24
= B = 24
∴ A + B + C
= B – 3 + B + B + 3
= 3B = 3 × 24 = 72 years

10.(5) Ranjana’s present age
= 15x years
Rakhi’s present age = 17x years
After 6 years,
(15x + 6)/(17x + 6) = 9/10
= 153x + 54 = 150x + 60
= 153x – 150x = 60 – 54
= 3x = 6
x= 2
∴ Ranjana’s age after 6 years
= 15x+ 6
= (15 × 2 + 6) years = 36 years

GovernmentAdda Recommends

OnlineTyari Mock Tests

IBPS Clerk Complete Free Mock Test Package Attempt Now For Free
IB Security Assistant Free Mock Test Attempt Now For Free
SSC CGL Complete Mock Test Package Attempt Now For Free
SSC CPO Complete Mock Test Package Attempt Now For Free

 

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now
Download Quant Power Bank (1000+ Pages)  Free Download Now
Reasoning & GI Booster -Power Bank Book (1200+ Pages)  Free Download Now

 

error: