Reasoning Questions – Blood Relation | | GovernmentAdda
Home / Quiz / Reasoning Questions – Blood Relation

Reasoning Questions – Blood Relation

Direction(1-5) Read the following information carefully to answer the following questions

‘A # B’ means ‘A is the daughter of B’
‘A © B’ means ‘B is the brother of A’
‘A = B’ means ‘B is the sister of A’
‘A & B’ means ‘A is the son of B’
‘A * B’ means ‘A is the father of B’
‘A @ B’ means ‘A is the mother of B’

  1. What does the expression ‘P @ R = Q © S & T’?
    A. T is the husband of P
    B. R is the son of T
    C. R is the daughter of T
    D. T is the wife of P
    E. None of these

    Answer
    Answer- A. T is the husband of P
  2. Which of the following indicates that ‘A is the paternal uncle of B’?
    A. A & U # Q @ R © B
    B. A & U & R @ Q © B
    C. B & R & Q @ U © A
    D. B & Q # U @ R © A
    E. None of these

    Answer
    Answer – C. B & R & Q @ U © A
  3. Which of the following can be the correct conclusion drawn from the expression
    ‘A = P # Q © V * R’?
    A. R is the grandson of P
    B. A is the uncle of Q
    C. Q is the uncle of R
    D. R is the niece of Q
    E. None of these

    Answer
    Answer E. None of these
  4. Which of the following can be correct conclusion drawn from the expression
    ‘E & C @ D © G = F’?
    A. D is the brother of F
    B. C has two sons and two daughters
    C. D is the sister of F
    D. F is the sister of E
    E. None of these

    Answer
    Answer D. F is the sister of E
  5. Which of the following indicates ‘M is the daughter of N’?
    A. Q * P # C @ N @ V
    B. N * D # R @ M @ B
    C. F @ N # R * M
    D. F © M = B # N
    E. None of these

    Answer
    Answer B. N * D # R @ M @ B

Directions(6-8): Study the following information carefully and answer the questions given below:
P is the daughter of Q. R has only two children – P and S. T is the brother of U. S is married to V. R has only two daughters. W is the mother of Q. T is married to P. W is married to X. R is the son of Y.

  1. Who among the following is the father of Q?
    A. W
    B. Y
    C. R
    D. X
    E. None of these

    Answer
    Answer – D. X
  2. Who among the following is the sister-in-law of U?
    A. S
    B. P
    C. Q
    D. W
    E. Y

    Answer
    Answer – B. P
  3. How is R related to T?
    A. Father-in-law
    B. Mother-in-law
    C. Father
    D. Mother
    E. Brother

    Answer
    Answer A. Father-in-law

Directions(Q.No: 9 & 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
P is the brother of Q. Q is the mother of R. R is the sister of S. S is married to T. U is the father of Q. U has only one daughter. U is married to V. P is the brother of W. X is the father-in-law of W.

    1. How is W related to R?
      A. Cannot be determined
      B. Mother
      C. Uncle
      D. Father
      E. Aunt

      Answer
      Answer C. Uncle
    2. If X is the father of M, then how is W related to M?
      A. Cousin
      B. Husband
      C. Wife
      D. Cannot be determined
      E. Brother

      Answer
      Answer B. Husband

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

English: Phrasal Replacement For Upcoming Exams

Which of the following phrases (1), (2), (3), (4) given below in the statements should …

Reasoning: Coding – Decoding For Upcoming Exams

Directions (Q. 1-10): Study the following information to answer the given questions. In a certain …

error: