Reasoning Questions – Coded Inequalities | | GovernmentAdda
Home / Reasoning Tricks / Reasoning Questions – Coded Inequalities
Governmentadda telegram channel and group

Reasoning Questions – Coded Inequalities

130+ SSC CGL Previous Papers With Solution Free >> Download Now

Download Quant Power Book (800+ Pages) Free Download Now
Download Reasoning General Intelligence Power Book (1200+ Pages)  Free Download Now

Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Direction(1-5): Study the following information to answer the given questions
A$B means A is not smaller than B
A@B means A is neither smaller than nor equal to B
A#B means A is neither greater than nor equal to B
A&B means A is neither greater than nor smaller than B
A*B means A is not greater than B

  1. Statements: O & A, A $ R, R # S, S * Q
    Conclusions:
    I. Q @ R
    II. S @ O
    III. R & O
    IV. R # O

    A. Only I is true
    B. Only III is true
    C. Only IV is true
    D. Either III or IV is true
    E. Either III or IV and I are true
    Answer
    Answer – E. Either III or IV and I are true
  2. Statements: A * E, E $ F, F # O, O @ L
    Conclusions:
    I. L # F
    II. E @ O
    III. A # O
    IV. E @ L

    A. None is true
    B. Only I is true
    C. Only II is true
    D. Only III is true
    E. Only IV is true
    Answer
    Answer – A. None is true
  3. Statements: B @ Q, Q # A, A & L, L * N
    Conclusions:
    I. N $ A
    II. L @ Q
    III. B @ N
    IV. Q # N

    A. I, II and III are true
    B. I, II and IV are true
    C. I, III and IV are true
    D. I, III and IV are true
    E. All are true
    Answer
    Answer – B. I, II and IV are true
  4. Statements:  E # M, M * N, N @ O, O $ P
    Conclusions:
    I. P # M
    II. P # N
    III. M # O
    IV. N @ E

    A. II and III are true
    B. II and IV are true
    C. III and IV are true
    D. I, and IV are true
    E. All are true
    Answer
    Answer – D. II, and IV are true
  5. Statements: A $ E, E @ F, F * G, G # H
    Conclusions:
    I. H @ E
    II. A $ G
    III. E @ H
    IV. A @ F

    A. None is true
    B. Only I is true
    C. Only II is true
    D. Only III is true
    E. Only IV is true
    Answer
    Answer – E. Only IV is true

Directions (Q.No – 6-10) In these questions, relationships between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.

Give Answer
A. If only Conclusion I follows
B. If only Conclusion II follows
C. If either Conclusion I or II follows
D. If neither Conclusion I nor II follows
E. If both Conclusions I or II follow

  1. Statement:  B≥E<N<Q<R=S
    Conclusions:
    I. S>E
    II.Q<B
    Answer
    Answer – A. If only Conclusion I follows
  2. Statement:  P≥Q>R<E=G>N
    Conclusions:
    I. P>G
    II. R>N
    Answer
    Answer – D. If neither Conclusion I nor II follows
  3. Statement:  A>S>P>O=E
    Conclusions:
    I. P≥E
    II. S>E
    Answer
    Answer – B. If only Conclusion II follows
  4. Statement:  A=B≥C, D<C
    Conclusions:
    I. A≥D
    II. B>D
    Answer
    Answer – B. If only Conclusion II follows
  5. Statement:  P≥R<Q=D>E>O
    Conclusions:
    I. P>E
    II. Q>O
    Answer
    Answer – B. If only Conclusion II follows

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now

 

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Reasoning Power Question Bank By Governmentadda Free PDF Download

130+ SSC CGL Previous Papers With Solution Free >> Download Now Download Quant Power Book (800+ …

error: