Reasoning Questions : Direction Sense | | GovernmentAdda
Home / Quiz / Reasoning Questions : Direction Sense

Reasoning Questions : Direction Sense

Direction: Q(1-5) There are 5 friends A, B, C, D and E standing randomly. B is to the northeast of E. D is 2km to the east of E, who is 6km to the west of A. C is to the northwest of D and in the line of EB. D is 4km the south of B.

  1. In which direction is C with respect to A ?
    A.South west
    B.South east
    C.Northeast
    D.Northwest
    E.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – D.Northwest
    Explanation :Direction
  2. In which direction is A with respect to B ?
    A.Southeast
    B.Southwest
    C.Northwest
    D.Northeast
    E.None of these

    Answer
    Answer – A.Southeast
  3. What is the distance between D and A ?
    A.5km
    B.4km
    C.6km
    D.3km
    E.None of these

    Answer
    Answer – B. 4km
  4. What is the shortest distance between B and A?
    A.5√7km
    B.4√2km
    C.6√2km
    D.3√5km
    E.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – B. 4√2km
    Explanation :
    X= 42 + 42
    X = 4√2 
  5. What is the shortest distance between between B and E?
    A.2√7km
    B.5 √2km
    C.7√2km
    D.2√5km
    E.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – D. 2√5km
    Explanation :
    X= 42 + 22
    X = 2√5

Directions : Q(6-7) – Bala walked 25km towards west, took a left turn and walked 15km. He again took a left turn and walked 30km. He then took a right turn and stopped.

  1. Now he was facing which direction ?
    A.West
    B.East
    C.South
    D.North
    E.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – C.South
    Explanation :
    Direction
  2. Instead of turning right at the end if he took left and walked 20km, what is the shortest distance to his starting point?
    A.3√7km
    B.2√5km
    C.7√2km
    D.5√2 km
    E.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – D. 5√2 km
    Explanation :
    X= 52 + 52
    X = √50 = 5√2
  3. Raghav starts walking in south direction and walks a distance of 7 meters. Now he tooks a left turn and walk 6m. Again he takes a left turn and walk 15m and reached a point P. Find the distance between starting point and P and in which direction is the person from the initial point.
    A.10m, south east
    B.10m, north east
    C.20m, north west
    D.20m, south west
    E.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – B.10m, north east
    Explanation :Direction
    X= 62 + 82
    X = √100 = 10
  4. Dheepthi started from point A in south direction. After walking for 4 m she turned to her right and walked 5 m. Now she turned to her left and walked 3 m after which she turned to her right. Now she walked 4 m and turned to her right again and walked 15 m. Now finally she turned to her right and after walking for 7 m, she stopped at point B. What is the distance AB?
    A.2√34 m
    B.34 m
    C.3√17 m
    D.2√17 m
    E.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – D. 2√17 m
    Explanation :
    DirectionX^2 = 8^2 + 2^2
    X = √68= 2√17
  5. Riya started from her home to office. She started in east direction. After walking for 4 m she turned to her left and walked 8 m, now she turned left and walked 2 m. After this she turned to right walked 4 m. Now after turning to her right she walked 13 m and reached office. Find the shortest distance between her office and home.
    A.87 m
    B.9√41 m
    C.26 m
    D.3√41 m
    E.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – D. 3√41 m
    Explanation :
    DirectionX= 152 + 122
    X = √369= 3√41

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

English: Phrasal Replacement For Upcoming Exams

Which of the following phrases (1), (2), (3), (4) given below in the statements should …

Reasoning: Coding – Decoding For Upcoming Exams

Directions (Q. 1-10): Study the following information to answer the given questions. In a certain …

error: