Home / Crack IBPS PO Bag / Reasoning Quiz On Data Sufficiency Day 25 Bag

Reasoning Quiz On Data Sufficiency Day 25 Bag

Reasoning Quiz On Data Sufficiency Day 25 Bag


Get English,Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

Directions: In each of the following questions, a question is followed by two or three statement. Read all the statements and find that which statements are required to answer the question and answer accordingly. 

  1. How much time will Train P take to cross Train Q (from the moment they meet) running in opposite directions (towards each other) ?
    statement I: The respective ratio of speeds of Train P and Train Q is 3 : 4. The sum of the lengths of Train P and Train Q is 700 metre.
    statement II: Train P can cross a signal pole in 12 seconds. It can cross 600  metre long station in 25 seconds.
    A) Only I
    B) Both I and II
    C) Only II
    D) Either I or II
    E) Neither I nor II

    View Answer
      Option E
    Solution:
    From statement I:
    Relative speed = 3x + 4x = 7x units
    Sum of Length of trains = 700 m
    Required time = 700/7x = no result
    From statement II:
    speed of train P = x/12 = (x + 600)/25
    => 25x = 12x + 7200
    => 13x = 7200
    => x = 7200/13
  2. What is the area the isosceles triangle A ?
    statement I: The length of the side opposite the single largest angle in the triangle is 8cm.
    statement II: The perimeter of triangle X is 20cm.
    A) Only II
    B) Only I
    C) Neither I nor II
    D) Both I and II
    E) Either I or II

    View Answer
      Option  D
    Solution:
    In a triangle, the side opposite the largest angle will be the longest. Correspondingly, the side opposite the smallest angle will be the shortest.
  3. What is the ratio between the two numbers a and b ?
    statement I: 50% of a is 25% of 80.
    statement II: 20% of b is 10% of 100.
    A) Both I and II
    B) Only I
    C)Only II
    D) Either I or II
    E) Neither I nor II

    View Answer
      Option A
    Solution:
    Both I and II required together.
  4. What is the age of R, in a group of P,Q, R,S and T whose average age is 45 years?
    statement I: Average of the age of S and T is 47 years?
    statement II: Average of the age of P and Q is 53 years?
    A)  Only II
    B) Only I
    C) Both I and II
    D) Neither I nor II
    E) Either I or II

    View Answer
      Option C
    Solution:
    From statement I and II:
    P + Q + R + S + T = 5 * 45 = 225 years ———-(1)
    P + Q = 106 years ————–(2)
    S + T = 94 years —————(3)
    From (1), (2) and (3), we get
    We get the age of  R .
  5. How many people are there in the aeroplane ?
    statement I: There are 45 females in the aeroplane.
    statement II: 30% of passengers are males and 10% are children.
    A) Either I or II
    B) Only II
    C) Only I
    D) Neither I nor II
    E) Both I and II

    View Answer
      Option E
    Solution:
    From statements I and II:
    Number of female passengers = 45
    There are  60% of the female in the aeroplane.
    Total no. of passengers = 45 *(100/60) = 75
  6.  The ratio between the present ages of the Rohit and Rina is 1 : 3. Find the present age of the Rina.
    statement I: Difference between the present ages of the Pooja and Rohit is 22 years.
    statement II:The present age of Pooja is 4 years less than thrice the present age of Rohit.
    statement III:Difference between the present ages of the Rina and Rohit is 26 years.
    A) Only III
    B) Either I and II together or III alone.
    C) All are together
    D) Only I and II
    E) None of the statements

    View Answer
      Option B
    Solution:
    From statement III: Age of Rina = 26/2 *13 = 39 years
    From statement I and II:
    Rina = 3Rohit , Pooja – Rohit = 22 and 3Rohit – Pooja = 4
    On solving, we get  Rina = 39 years
  7. What are the marks obtained by Sushil in Physics?
    statement I: Marks obtained in Biology is as much more than that in Chemistry as the marks obtained in Chemistry is more than that in Physics.
    statement II:The average marks obtained by Sushil in Physics, Biology and Chemistry are 65.
    statement III: Marks obtained by Sushil in Biology is 6 more than that obtained in Physics.
    A) None of  these
    B) Only I and II
    C) All statements together
    D) Only II and III
    E)  Only I

    View Answer
      Option C
    Solution:
    From statement I: Biology – Chemistry = Chemistry – Physics
    From statement II: Physics + Chemistry + Biology = 3*65 = 195
    From statement III: Biology = Physics + 6
    From all the above equations , Physics  = 62
  8. What is the area of the hall?
    statement I: Total cost of flooring the hall is Rs. 14,500.
    statement II: Labour cost of flooring the hall is Rs. 3000.
    statement III: Material cost of flooring per sq. metre is Rs. 150.
    A) All statements together
    B) Only II and III
    C)Only I and II
    D) None of these
    E) Only III

    View Answer
      Option A
    Solution:
    Let the area of the hall be x m^2.
    Then , total material cost  = Rs. 150x
    Labour cost = Rs. 3000
    Therefore,Total cost = 150x + 3000 = 14500
    From this we get the value of x.
    Hence , all the three statements are required.
  9. A,B,C,D and E are five friends. Their mean age is 18. What is the age of C ?
    Statement I : A’s age is 18
    Statement II : B’s age is 2 years less than E and E’s age is 6 years less than D.
    Statement III : C’s age is 6 years more than B’s age and 4 years more than E’s age.
    A) Only III
    B) Neither I and II nor III
    C) Only I and III
    D) All statements together
    E) Either I and III or II alone

    View Answer
      Option D
    Solution:
    A+B+C+D+E = 90
    From statement I : B+C+D+E = 72
    From statement II: B = E – 2 and E = D – 6
    so, D = E + 6
    From statement III: D = B + 6 and D = E + 4
    Combining all three statements, we get the age of C.
  10. What is the area of the right angled triangle ?
    statement I: The perimeter of the triangle is 5 times of the base.
    statement II: The one of the angles of the triangle is 60deg.
    statement III: The length of hypotenuse is 4 cm.
    A) Neither I and III nor II
    B) Either I and II or III
    C) All statements together
    D) Only II and III
    E) Only I and III

    View Answer
    Option D
    Solution:
    From statement II and III are sufficient to answer the question.

Directions (1-10): In each of the following questions, a question is followed by two statements numbered I and II. Read both the statements and answer accordingly.

  1. What is Bhavna’s rank in a class of 44 students?
    Statement I: Kartik whose rank is 17th in the class, is ahead of Preet by 6 ranks, Preet being 7 ranks ahead of Bhavna.
    Statement II: Suman is 26 ranks ahead of Bhavna and Priya is 6 ranks behind Bhavna while Savita stands  exactly in the middle of Suman and Priya in ranks, her rank being 17.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option C
  2. Who is paternal uncle of P?
    Statement I: P is brother of  L, who is daughter of Q, who is sister of N, who is brother of S.
    Statement II: M is brother of K, who is husband of L, who is mother of G, who is sister of P.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option B
    Solution:
    In statement 1, only the maternal relationships are given.
    In statement 2, M is paternal uncle of P
  3. Who amongst P, Q, R, S, T and U is the tallest?
    Statement I: P is taller than R and T but not as tall as U, who is taller than Q and S.
    Statement II: R is third in height in ascending order and not as tall as U, P and Q, Q being taller than P but not the tallest.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option C
    Solution:
    From statement 1, U is tallest
    From statement 2 also U is tallest: Order in ascending order is –  S/T, S/T, R P Q U
  4. Do A, B, and C stand in a straight line?
    Statement I: F is 2 km towards the south of E. K is 5 km towards the west of F. A is 2 km towards the north of F. B is 3 km towards the east of E and C is 4 km towards the east of B.
    Statement II: A is 2 km towards the north of L. K is 4 km towards the west of L. S is 1 km towards the south of K. M is 2 km towards the west of S. B is 3 km towards the north of M and C is 2 km towards the north of W.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option A
    Solution:
    From statement I,  A, B, C stand in stand in a straight line
    From statement II, Point C cannot be connected to the figure formed in which points A and B exists. So cannot be said about point C that it lies straight to A and B or not.
  5. Which direction is Preeti facing?
    Statement I:  If Gagan, who is currently facing east, turns 90 degree towards his right, he would face a direction exactly opposite to the direction Preeti is facing.
    Statement II: If Priya, who is currently facing south, turns left, walks 1 km and then takes a left turn again, she would face the same direction as Preeti.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option C
  6. How is ‘party’ coded in the language?
    Statement I: ‘going to a party’ is coded as ‘la fa qu tu’ and ‘for a party’ is coded as ‘fa me tu’.
    Statement II: ‘start the party’ is coded as ‘tu co ra’ and ‘going to start’ is coded as ‘qu co la’
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
     Option E
    Solution:
    From both: party – tu
  7. How is E related to F?
    Statement I: D is son of E. C is father of B. F is daughter of A. G is only brother of A. B is sister-in-law of G and sister of D.
    Statement II: A is father of F. D is sister of F. G is brother of A. K is mother of H. H is sister of G. C is only sister-in-law of H. E is father-in-law of C.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
     Option B
    Solution:
    From I, B can be wife of A or can be sister of G’s wife.
    From II, E is grandfather of F.
  8. 7 persons are sitting in a line facing north. Who is sitting second to left of D?
    Statement I: H is sitting immediate left of A. Two persons are sitting between A and B. 2 persons are sitting between E and D. D and F are immediate neighbors. E is somewhere left of B.
    Statement II: A is sitting second to left of C. F is third to right of C. A is exactly between H and E such that one of them is at extreme end. B and C are immediate neighbors.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option B
    Solution:
    From I, All people cannot be fitted in line
    From II, arrangement from left to right is H/E… A…H/E…C…B…D….F
  9. A is in which direction with respect to B?
    Statement I: A walks 1 km towards north-east from point P and then before walking 2 km towards south, walks 2 km towards east. Before walking 3 km towards west, B walks 4 km towards north from point P.
    Statement II:  B walks 2 km towards south from point P and then before moving 8 km towards north, walks 3 km towards west.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option A
  10. How is ‘he is smart’ written in the code language?
    Statement I: In the same code language ‘I want to be smart’ is written as ‘jai gai pa mai ka’, ‘he needs money’ is written as ‘tik si sa’ and ‘she needs sweets’ is written as ‘ko sa ja’
    Statement II: In the same code language ‘what she want to be’ is written as ‘jai ka aaj gai ko’, ‘I want sweets what he needs’ is written as ‘ja sa pa ka aaj tik’ and ‘smart are gentle’ is written as ‘bo mai ali’.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
    Option D
    Solution:
    From both statements also, code for ‘is’ is not known

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Phrasal Verbs Tricks & Tips Day 1

Phrasal Verbs Tricks & Tips Day 1 Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  What …

Pie Chart DI Tricks & Tips

Pie Chart DI Tricks & Tips Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  Pie Charts …

error: