Home / Crack IBPS PO Bag / Reasoning Quiz On Data Sufficiency Day 26 Bag

Reasoning Quiz On Data Sufficiency Day 26 Bag

Reasoning Quiz On Data Sufficiency Day 26 Bag


Get English,Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

Directions(1-10): In each of the following questions, a question is followed by two  statements . Read all the statements and find that which statements are required to answer the question and answer accordingly.

  1. There are two cylindrical rollers – bigger and smaller. How many rotations will the bigger roller take to flatten a stretch of land(X)?
    The respective ratio of the radii of the bigger and the smaller roller is 7:3. Both the rollers are of the same length.
    II. The smaller takes 63 rotations to flatten the stretch of land(X).
    A) Either I or II
    B) Neither I nor II
    C) Only II
    D) Only I
    E) Both are required

    View Answer
      Option E
    Solution:
    From both the statements,
    Radius of the larger roller = 7x units
    Radius of the smaller roller = 3x units
    Area flattened by smaller roller in 63 rotations = 2*pi * 3x * l * 63
    Therefore, 6 * 63*pi*r*l = 2*pi * 7x * l * n
    => n = 27
  2. What was the total compound interest on a sum after three years?
    I. The interest after one year was Rs. 100 and the sum was Rs. 1000.
    II. The difference between simple interest and compound interest on a sum of Rs. 1000 at the end of two years was Rs. 10.
    A) Only II
    B) Only I
    C) Either I or II
    D) Neither I nor II
    E) Both I and II

    View Answer
      Option  C
    Solution:
    From statement I: r = (100*100)/1000 = 10%
    P = Rs. 1000 , r = 10%, t = 3 years
    Hence, CI can be described.
    From statement II: SI = (1000*r*2)/100 = 20r
    CI = 1000[(1+(r/100)^2) – 1] Therefore, CI – SI = 1000[(1+(r/100)^2) – 1] – 20r
    => r = 10
    Hence , CI can be determined.
  3. What is the marked price of the pen ?
    I. The marked price of the pen is 20% above the cost price of the pen.
    II. When a discount of 25% is given on the marked price of the pen, the loss incurred is 10%. The cost price of the pen is Rs.300.
    A) Both I and II
    B) Only I
    C) Neither I nor II
    D) Only II
    E) Either I or II

    View Answer
      Option D
    Solution:
    From statement I: no result comes.
    From statement II: x*(75/100) = (300*90)/100
    => x = 27000/75
  4. In how many days, men A , B and C together can finish the same piece of work
    I. A and B can together finish the same piece of work  in 6 days. B and C together can finish the same piece of work in 12 days. C and A can finish the same piece of work in 10 days .
    II. The time taken by A alone to finish the same piece of work is 24 days less than time taken by C alone to finish the same piece of work.
    A) Only I
    B) Either I or II
    C) Neither I nor II
    D) Only II
    E) Both I and II

    View Answer
      Option A
    Solution:
     From statement I: 2(A+B+C) = (1/6) + (1/12) + (1/10)
    From this we can find  (A + B + C) ‘s one day’s of work .
    From statement II: No such result can be concluded.
  5. In a  certain village is losing 12% of its water supply each day because of a burst water pipe, then what is the loss in rupees per day?
    I. The cost to the village for every 24000 gallons of water lost is Rs. 25.
    II. The daily water to the village is 700 m gallon.
    A) Neither I nor II
    B) Either I or II
    C) Only II
    D)Both I and II
    E) None of these

    View Answer
      Option D
    Solution:
    From statement I: We can find the loss in rupees .
    From statement II:  Loss of water supply = 700 million gallon * 12%
    Both the statements are required to answer the question.
  6. Rohan and Mohan start walking towards each other simultaneously. What is the distance between them when they start?
    I. 30 minutes after  crossing each other they were 1200 m apart.
    II. After crossing each other, Rohan reaches the starting point of Mohan in twice as much time as Mohan takes to reach the starting point of Rohan.
    A) Both I and II
    B) Only I
    C) Only  II
    D) Either I or II
    E) Neither I nor II

    View Answer
      Option E
    Solution:
    Both the statements are not sufficient to  answer the question.
  7. What is the area of the circular field?
    I. The area of the largest square that can be inscribed in the given circular field is 3000 sq. cm.
    II. The area of the smallest square in which the given circular field can be inscribed is 3600 sq. cm.
    A) Only II
    B) Either I or II
    C)Neither I nor II
    D) Both I and II
    E) Only I

    View Answer
      Option B
    Solution:
    Diagonal of the square = Diameter of the circular field
    From statement I: side of square = √3000 cm
    diagonal of square = √2 * √3000 cm
    Area of the circular field = 22/7 * (diagonal/2)^2
    From statement II: side of a square = √3600
    = 60cm = diameter of circle
    Area of circular field = (22/7)* 30*30
  8. Find the average of five consecutive odd numbers .
    I. The sum of the first two numbers is 5 more than the seventh number.
    II. The difference of fifth number and the first number is 10.
    A) Only I and II
    B) Only I
    C)Either I nor II
    D)Neither I nor II
    E) Both I and II

    View Answer
      Option D
    Solution:
    From both the statements, the values are hidden .
  9. What is the present age of  Tina ?
    I. Tina is 5 years older than her brother .
    II. The ratio of the present ages of her brother and Tina  is 4:5 resp.
    A)  Only I
    B) Only II
    C) Both I and II
    D) Either I or II
    E) Neither I nor II

    View Answer
      Option C
    Solution:
    From both the statements:
    => 5x – 4x = 5
    => x = 5
    Present age of Tina = 25 years.
  10. Every student  in a school was given one ticket for a function. The school was charged a total of $6000 for these tickets, all of which were of equal value. What was the price of one ticket?
    I. If the price of each ticket had been $2 more , the total bill would have increased by 40%.
    II. If the price of each ticket had been $1 less, the total cost would have been 1,200 less.
    A)  Only I
    B) Either I or II
    C)Only II
    D) Both I and II
    E) Neither I nor II

    View Answer
    Option B
    Solution:
    If the price of the one ticket is p , and the total number of tickets is n , then from the statement , (6000/n) = p
    From statement I : 8400/n = p + 2
    From statement II : (6000 –  1200)/n = p – 1

Directions (1-10): In each of the following questions, a question is followed by two statements numbered I and II. Read both the statements and answer accordingly.

  1. What is the direction of point A with respect to point K?
    Statement I: Point A is 6 m to the west of point B. Point C is 6 m to the south of point B. Point E is 4 m to the south of point D. Point C is 8 m to the west of point D. Point E is 10 m to the east of point F.
    Statement II: Point I is 7 m to the north of point H. Point I is 3 n to the west of point J. Point H is 6 m to the west if point G. Point F is 4 m to the north of point G. Point K is 2 m to the south of point J.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option E
    Solution:
    Point A in statement I and K in statement II. Point F in both statement s joins them to tell the direction.
  2. What is the distance between the final positions of Arun and Amit?
    Statement I: Arun starts from a point in north direction. After walking for 6 m he turns to right and walks 8 m to reach point B. Next he takes a right turn again and walks 5 m before turning to left. Next he walks 7 m and turns right. Leaks for 5 m and stops finally.
    Statement II: Amit starts walking in south direction form point B. Walks for 8 m and takes a left turn. Next walks for 10 M and turns to right, walks for and finally stops.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option D
    Solution:
    Since we do not know the final distance of Amit we cannot know the actual stopping point of Amit so cannot be determined from any of the statement or both together.
  3. How is B related to A?
    Statement I: K is brother of B. A is father of E. A is son of C. G is son of D. H is sister of G.
    Statement II: F is niece of G and sister of A. B is sister in law of G. D has only 3 children one of them being girl
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option D
    Solution:
    From both statements C and D are not linked in any way. If c and d are a couple then only B is wife of A.
  4. How is ‘may’ written in code language?
    Statement I: In that code language, ‘she he we’ is written as ‘ip ap de’ and ‘they we may’ is written as ‘ip pu od’.
    Statement II: ‘she could we’ is written as ‘ap su ip’ and ‘we he should’ is written as ‘en de ip’.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option D
    Solution:
    Codes for they and may both are unknown, so can’t be find for ‘may’.
  5. Who is tallest among – A, B , C, D, E and F?
    Statement I:  C is taller than B and shorter than D. D is not the tallest. B is taller than E. F is taller than C and also A.
    Statement II: F is taller than C and B both. D is taller than B. E is shorter than B. A is shorter than D.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option A
    Solution:
    From I F is tallest.
    From II F or D is tallest.
  6. How is A related to F?
    Statement I: M is sister of F. B is mother of M. D is father of L. L is brother-in-law of A. C is married to D and has only 2 children one of them being B. Only one of the children of D is married.
    Statement II: H is niece of G who is brother of A. K is father of A. B is only daughter-in-law of J. G is son of J. F is sister of H.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
     Option A
    Solution:
    From I: D and C have 2 children – B and L. Only 1 is married. B has children, so only B is married. L is not married so A can only be husband of B so father of F.
    From II: B is only daughter-in-law, can be wife of A, G or any other son of K and J. so A can be father or uncle of F.
  7. How is C related to A?
    Statement I: C is married to D. F is sister of A. H who is not married is son of D. F is sister-in-law of B. A is married to B.
    Statement II: A is husband of B. G is daughter of B. F is sister of A. D is father of H. C is mother of F
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
     Option B
    Solution:
    From I, gender of A and B is not known, so A can be son or daughter of C. So C mother/father of A
    From II, C is mother of A
  8. What is the direction of point A with respect to point G?
    Statement I: Point A is 5 m north of point B. Point B is 7 m to west of point C. Point E is 4 m west of point D. Point G is somewhere south of point E. Point C is 2 m north of point D.
    Statement II: Point A is 6 m west of point B. Point C is 3 m to south of point B. Point D is 2m north of point E. Point E 6 m west of point G. Point D is 8 m to west of point C.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option C
    Solution:
    From I, A is north-west of G
    From II also, A is north-west of G
  9. Who is sitting opposite E in a circle in which 6 people are sitting facing centre.
    Statement I: E is sitting to immediate left of A. There are 2 people in between A and C. F is immediate neighbor of C. D is sitting opposite B.
    Statement II:  B and E are sitting together. A is sitting opposite A. F and D are sitting together. A and B are not sitting together.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
      Option A
    Solution:
    From I, F is sitting opposite E.
    From II, many arrangements are possible.
  10. Who is sitting second to the left of B in a line in which all people are facing north? (B is not sitting at any extreme end)
    Statement I: C is sitting to immediate left of E. There are 2 people between A and E. D and A are immediate neighbors. There are 2 people between B and F. B and E are not sitting together.
    Statement II: D is sitting to immediate left of A. There are 2 people between A and E. C is sitting second to left of F
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

    View Answer
    Option C
    Solution:
    From I, arrangement is D A B C E F
    From II also, arrangement is D A B C E F

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Phrasal Verbs Tricks & Tips Day 1

Phrasal Verbs Tricks & Tips Day 1 Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  What …

Pie Chart DI Tricks & Tips

Pie Chart DI Tricks & Tips Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  Pie Charts …

error: