Home / Crack IBPS PO Bag / Reasoning Quiz On Machine Input Output Day 10 Bag

Reasoning Quiz On Machine Input Output Day 10 Bag

Reasoning Quiz On Machine Input Output Day 10 Bag


Buy Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

I. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input: 23 Kite Animation 64 National 71 58 Operation Venue 96 Element 15
Step I: Operation 23 Kite Animation 64 National 71 Venue 96 Element 15 58
Step II: Element Operation 23 Kite Animation National 71 Venue 96 15 58 64
Step III: Animation Element Operation 23 Kite National 71 Venue 15 58 64 96
Step IV: 15 Animation Element Operation 23 Kite National 71 58 64 96 Venue
Step V: 23 15 Animation Element Operation Kite 71 58 64 96 Venue National
Step VI: 71 23 15 Animation Element Operation 58 64 96 Venue National Kite

Step VI is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: Adventure 59 36 Sample 81 Internet Bridge 14 Load 47 Uniform 62

Explanation
Input : Adventure 59 36 Sample 81 Internet Bridge 14 Load 47 Uniform 62
Step I : Uniform Adventure 59 36 Sample 81 Internet Bridge Load 47 62 14
Step II : Internet Uniform Adventure 59 Sample 81 Bridge Load 47 62 14 36
Step III: Adventure Internet Uniform 59 Sample 81 Bridge Load 47 14 36 62
Step IV : 47 Adventure Internet Uniform 59 81 Bridge Load 14 36 62 Sample
Step V : 59 47 Adventure Internet Uniform 81 Bridge 14 36 62 Sample Load
Step VI : 81 59 47 Adventure Internet Uniform 14 36 62 Sample Load Bridge
  1. Which elements come exactly between ’59’ and ‘Bridge’ in Step II of the given input?
    A. Only Load
    B. Only 62
    C. Only Internet
    D. Both 81 and Sample
    E. Both Adventure and 36

    Answer
    Answer – D. Both 81 and Sample
  2. Which of the following combinations represents the first two and the last two element of the step VI of the given Input?
    A. 81, 59, Load, Bridge
    B. 81, 62, Sample, Load
    C. 50, 47, Bridge, Sample
    D. 62, 14, Internet, Uniform
    E. 62, 81, Uniform, Load

    Answer
    Answer – A. 81, 59, Load, Bridge
  3. If in the Step III, ‘Internet’ interchanges its position with ’81’ and ‘Sample’ also interchanges its position with ’14’, then which element will be third to the left of ’47’?
    A. 14
    B. Sample
    C. Adventure
    D. Internet
    E. 81

    Answer
    Answer – D. Internet
  4. Which step are the elements ‘Bridge Load 47 14’ found in the same order?
    A. Sixth
    B. Third
    C. Fourth
    D. The given order of elements is not found in any step
    E. fifth

    Answer
    Answer – B. Third
  5. Which elements come exactly between ‘Uniform’ and ‘Bridge’ in step V of the given Input?
    A. Only Load
    B. Only 81
    C. Only Internet
    D. Both 81 and Sample
    E. Both Adventure and 36

    Answer
    Answer – B. Only 81

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input: sheet 17 table 20 53 onion door 39
Step I: 39 table 17 20 53 onion door sheet
Step II: table 39 20 17 53 onion sheet door
Step III: door 20 39 17 53 onion sheet table
Step IV: 20 door 17 39 53 onion table sheet
Step V: sheet 17 door 39 53 onion table 20
Step VI: 17 sheet 39 door 53 onion 20 table

Step VI is the largest step of above arrangement as the intended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: Grapes 15 Youthful 25 60 Opinion Pearl 30

Explanation
Input : Grapes 15 Youthful 25 60 Opinion Pearl 30
Step I : 30 Youthful 15 25 60 Opinion Pearl Grapes
Step II : Youthful 30 25 15 60 Opinion Grapes Pearl
Step III: Pearl 25 30 15 60 Opinion Grapes Youthful
Step IV : 25 Pearl 15 30 60 Opinion Youthful Grapes
Step V : Grapes 15 Pearl 30 60 Opinion Youthful 25
Step VI : 15 Grapes 30 Pearl 60 Opinion 25 Youthful
Step I : Shift 1st and last element & Shift 2nd and 3rd element
Step II : Shift 1st and 2nd; 3rd and 4th; shift last two …. and so on up to the step: Number, Word, Number, Word …
  1. How many steps will be required to complete the rearrangement?
    A. Four
    B. Five
    C. Six
    D. Seven
    E. None of these

    Answer
    Answer –C. Six
  2. Which step are the elements ’15 30 60 Opinion’ found in the same order?
    A. Sixth
    B. Third
    C. Fourth
    D. The given order of elements is not found in any step
    E. fifth

    Answer
    Answer – C. Fourth
  3. Which elements come exactly between ‘Pearl’ and ’60’ in step V of the given Input?
    A. Only Youthful
    B. Only 30
    C. Only Opinion
    D. Both 30 and Opinion
    E. None of these

    Answer
    Answer – B. Only 30
  4. If in the Step III, ’30’ interchanges its position with ‘Opinion’ and ’15’ also interchanges its position with ’60’, then which element will be third to the right of ’15’?
    A. Youthful
    B. Opinion
    C. 30
    D. 60
    E. None of these

    Answer
    Answer – A. Youthful
  5. Step II of an Input is :
    Youthful 30 25 15 60 Opinion Grapes Pearl
    Which one of the following will be step VI?

    A. 15 Grapes 25 Pearl 60 Opinion 30 Youthful
    B. 15 Opinion 30 Pearl 60 Grapes 25 Youthful
    C. 15 Grapes 30 Pearl 60 Opinion 25 Youthful
    D. There will be no such step
    E. None of these

    Answer
    Answer – C. 15 Grapes 30 Pearl 60 Opinion 25 Youthful
  1. Study the following information carefully and answer the given questions.
    When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input: daily 79 do diverse 57 14 dear 86 63 domain 42 dog
Step I: diverse daily 79 do 57 dear 86 63 domain 42 dog 41
Step II: domain diverse daily 79 do 57 dear 86 63 dog 41 24
Step III: daily domain diverse 79 do dear 86 63 dog 41 24 75
Step IV: dear daily domain diverse 79 do 86 dog 41 do 75 36
Step V: dog dear daily domain diverse do 86 41 24 75 36 97
Step VI: do dog dear daily domain diverse 41 24 75 36 97 68
Step VI is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: table 63 tour 19 typhoon 72 25 to tea 48 tablet 56

Explanation
Input: table 63 tour 19 typhoon 72 25 to tea 48 tablet 56
Step I: typhoon table 63 tour 72 25 to tea 48 tablet 56 91
Step II: tablet typhoon table 63 tour 72 to tea 48 56 91 52
Step III: table tablet typhoon 63 tour 72 to tea 56 91 52 84
Step IV: tour table tablet typhoon 63 72 to tea 91 52 84 65
Step V: tea tour table tablet typhoon 72 to 91 52 84 65 36
Step VI: to tea tour table tablet typhoon 91 52 84 65 36 27
  1. Which element comes exactly between ‘typhoon’ and ‘tour’ in Step III of the given input?
    A. 63
    B. to
    C. 91
    D. table
    E. 56

    Answer
    Answer – A. 63
  2. Which of the following combinations represent the sixth and eighth element in Step II of the given input from left end?
    A. 63 and tablet
    B. tea and 63
    C. 72 and tablet
    D. 72 and tea
    E. 48 and table

    Answer
    Answer – D. 72 and tea
  3. If in the last step ‘2’ is added to each of the odd numbers and ‘1’ is subtracted from each of the even numbers, then how many numbers multiple of ‘3’ will be formed?
    A. Two
    B. One
    C. None
    D. Three
    E. More than three

    Answer
    Answer – A. Two
  4. Which element is fourth to the left of one which is ninth from the left end in second last step?
    A. table
    B. 72
    C. typhoon
    D. 91
    E. tablet

    Answer
    Answer – C. typhoon
  5. If the Step IV, ’72’ interchange its position with ‘table’ and ‘typhoon’ also interchanges its position with ’91’ then which element will be to the immediate right of ’91’?
    A. 63
    B. to
    C. 52
    D. typhoon
    E. 72

    Answer
    Answer – A. 63

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)
Input: 41 snow 10 eagle 97 nose 26 65 animal date
Step I: 97 41 10 eagle nose 26 65 animal date snow
Step II: nose 97 41 10 eagle 26 animal date snow 65
Step III: 41 nose 97 10 26 animal snow 65 eagle
Step IV: date 41 nose 97 10 animal snow 65 eagle 26
Step V: 10 date 41 nose 97 snow 65 eagle 26 animal

Step V is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: orange 36 59 yellow 41 exam test 12 lemon 85

Explanation
Input: orange 36 59 yellow 41 exam test 12 lemon 85
Step I: 85 orange 36 59 41 exam test 12 lemon yellow
Step II: test 85 orange 36 41 exam 12 lemon yellow 59
Step III: 41 test 85 36 exam 12 lemon yellow 59 orange
Step IV: lemon 41 test 85 exam 12 yellow 59 orange 36
Step V: 12 lemon 41 test 85 yellow 59 orange 36 exam
  1. Which element comes exactly between 85 and lake in Step III of the given input?
    A. 59
    B. yellow
    C. test
    D. orange
    E. exam

    Answer
    Answer – E. exam
  2. If in the first step, ’59’ interchanges its position with ‘lemon’ and ‘orange’ also interchanges its position with ’12’ then which element will be to the immediate left of ’41’?
    A. 59
    B. orange
    C. 12
    D. exam
    E. lemon

    Answer
    Answer – E. lemon
  3. Which of the following combinations represent the first two and last two elements in the step V of the given input?
    A. 41, test and orange, 36
    B. 12, lemon and 36, exam
    C. 12, lemon and orange, 36
    D. lemon, 41 and 36, exam
    E. lemon, 41 and 59, orange

    Answer
    Answer – B. 12, lemon and 36, exam
  4. Which of the following element is fourth to the right of the one which is ninth from the right end in step V of the given input?
    A. 36
    B. yellow
    C. 85
    D. exam
    E. 12

    Answer
    Answer – B. yellow
  5. In which step are the elements ‘test 85 yellow 59’ found in the same order?
    A. Third
    B. Fourth
    C. Second
    D. Fifth
    E. The given order of elements is not found in any step

    Answer
    Answer – D. Fifth

 

Facebook Comments

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Statement and Assumptions Tricks & Tips

Statement and Assumptions Tricks & Tips Get English,Quant & Reasoning Tricks Book –  The statements …

error: