Home / Crack IBPS PO Bag / Reasoning Quiz On Puzzle Day 17 Bag

Reasoning Quiz On Puzzle Day 17 Bag

Reasoning Quiz On Puzzle Day 17 Bag


Buy English,Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

I. Study the following information carefully to answer the given questions

A, B, C, D, E, F and G are seven people live on seven different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7. Each one of them spends different amount per month. i.e. 20000, 15000, 10000, 25000, 30000, 35000 and 40000(But not necessarily in the same order). Each one of them likes different fruit i.e Lemon, Apple, Grapes, Mango, Pomegranate, Orange and Banana(But not necessarily in the same order).
The person who likes Mango lived immediately below the one who likes Banana. The one who spends Rs.20000 lives immediately above the one who spends Rs.40000. Only one person lives between B and E. The one who likes Grapes lives on even numbered floor while the one who likes Apple fruit lives on odd numbered floor and not on the third floor. B lives on one of the floors above E. Neither C nor A spends Rs.25000. The one who likes orange live one of the floors above Banana. E does not spend Rs. 10000. Person A lives on an odd numbered floor but not on the floor numbered three. The one who spends Rs.30000 lives immediately above A. Only two people live between A and the one who spends Rs.10000. The one who spends Rs.15000 lives on one of the odd numbered floors above D. The person who likes orange does not live in the floor numbered 5 while the person who likes Mango does not live in the floor numbered 2. Only three people live between C and the one who spends 15000. The one who spends Rs.10000 lives immediately above C. F spends 10000. The one who likes Lemon lives immediately above the one who likes Orange. The person who likes Grapes lives in middle floor exactly.

Explanation
Floor Persons Expenditure Fruit
7 G 25000 Lemon
6 B 30000 Orange
5 A 15000 Apple
4 E 20000 Grapes
3 D 40000 Pomegranate
2 F 10000 Banana
1 C 35000 Mango
  1. Which of the following is the Expenditure of B?
    A. Rs. 20000
    B. Rs. 40000
    C. Rs. 35000
    D. Rs. 30000
    E. None of these

    Answer
    D. Rs. 30000
  2. Which of the following combination is true as per the given arrangement?
    A. A – 15000 – Apple
    B. C – 30000 – Banana
    C. B – 35000 – Pomegranate
    D. F – 20000 – Grapes
    E. None of these.

    Answer
     A. A – 15000-Apple
  3. Who among the following lives in floor no 4?
    A. A
    B. C
    C. D
    D. F
    E. E

    Answer
     E. E
  4. Four among the following form a group in a certain way.Which of the following does not belong to Group?
    A. G – 15000
    B. A – 40000
    C. B – 20000
    D. F – 40000
    E. E – 10000

    Answer
    D. F – 40000
  5. Who among the following likes Mango?
    A. A
    B. C
    C. D
    D. F
    E. None of these.

    Answer
     B. C

II. Study the following information carefully to answer the given questions 

Seven students namely viz A, B, C, D, E, F and G of seven different colleges have seminar on seven different days, namely viz Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday of the same week but necessarily in the same order. Each student stays in a hostel in different floor. The lower most floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7.Each one of them likes different Games i.e Temple Run, Fruit Ninja, Clash of clans, Pokemon Go, Candy crush, Angry Bird and Crossy Road.(But not necessarily in the same order).
The one who likes Angry Bird lives immediately below the one who likes Candy crush. A does not like Fruit Ninja. G stayed in the second floor and has a seminar on Wednesday. The one who stayed in the first floor has a seminar on Saturday. The person who likes Temple Run lives on the floor above the floor numbered 4. More than four persons live between the person who likes Temple Run and the one Who likes Crossy Road. B has a seminar immediately before E. B does not have seminar on any of the days after G. The one who stayed in the seventh floor does not have a seminar on any of the days on or before Friday. The one who stayed in the third floor has a seminar immediately after C. E does not stay in the fifth floor. More than two persons live between the one who likes Candy crush and the one who likes Pokemon Go. The one who stays in sixth floor does not have a seminar immediately before or after G. F does not have any seminar on Sunday and does not live in third floor. D does not have seminar on any one of the days before A.

Explanation
Floor Person Day Games
7 D Sunday Temple Run
6 B Monday Candy crush
5 C Thursday Angry Bird
4 E Tuesday Fruit Ninja
3 A Friday Clash of clans
2 G Wednesday Pokémon Go
1 F Saturday Crossy Road
  1. F stays in which of the following floor?
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. None of these.

    Answer
    A. 1
  2. Who among the following likes Fruit Ninja?
    A. A
    B. C
    C. B
    D. F
    E. E

    Answer
    E. E
  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group ?
    A. D – Monday
    B. C – Tuesday
    C. A – Wednesday
    D. G – Saturday
    E. E – Sunday

    Answer
    E. E – Sunday
  4. Which of the following is correctly matched?
    A. D – Monday – Temple Run
    B. C – Tuesday – Candy crush
    C. A – Friday – Clash of clans
    D. G – Saturday – Fruit Ninja
    E. E – Sunday – Pokémon Go

    Answer
    C. A – Friday – Clash of clans
  5. Who among the following have seminar on Monday?
    A. A
    B. C
    C. B
    D. D
    E. E

    Answer
    C. B

I. Study the following information carefully to answer the given questions

Six People – A, C, D, E, F, and G live in eight different floors of building (but not necessarily in the same order). Two of the floors in the building are vacant. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them likes a different brands of perfumes, namely Adidas, Axe, Fogg, Gillette, Nivea and NIKE (but not necessarily in the same order). All have a different number of chocolates 2, 3, 4, 5, 6 and 8 but not in same order.

The difference of chocolates of C and G is equal to the number of chocolates hold by F. The number of floors above F is same as the number of floors between F and D. F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. There are three people live between the two vacant floors. Only three floors between D and the one who likes Gillette. The one who likes Nivea lives immediately above G. The difference of chocolates of D and A is equal to the number of chocolates hold by E. Only three floors between G and A. The one who likes NIKE lives immediately above the one who likes Adidas. C has more chocolates than G. C lives immediately above the one who likes Fogg. D has more chocolates than A. The number of floors between F and the one who likes AXE is only one. The one who likes AXE perfume immediately below one of the vacant floors. The floor number of the vacant floors are even – number. Only two floors are there between the one who likes NIKE and Gillette. C lived immediately below one of the vacant floors and not on the ground floor. C neither lived on floor number 5 nor floor number 3. A has more than 3 chocolates. The one who likes Axe lives on one of the floors below the floor number 4. G does not have 4 chocolates. A has neither 2 nor 6 chocolates. The number of chocolates hold by C, G and F together is “4” less than the number of chocolates hold by E, A and D together.

Explanation
Floor No Person Perfume Number of Chocolates
8 _ _ _
7 C Nivea 6
6 G Fogg 2
5 F Gillette 4
4 _ _ _
3 E AXE 3
2 A NIKE 5
1 D Adidas 8
  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. G has 2 chocolates
    B. E lives immediately above C
    C. Only three people live between F and the one who has 5 chocolates.
    D. D likes Fogg.
    E. All the given statements are true.

    Answer
    Answer – G has 2 chocolates
  2. Who amongst the following lives exactly between the fourth floor and the one who has 8 chocolates?
    A. B, C
    B. G, D
    C. F, G
    D. A, B
    E. E, A

    Answer
    Answer – E. E, A
  3. Which of the following pair represents vacant floors?
    A. 4, 6
    B. 2, 6
    C. 4, 8
    D. 2, 8
    E. 6, 8

    Answer
    Answer – Answer – C. 4, 8
  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?
    A. G – Nivea
    B. C – Gillette
    C. F – Nivea
    D. E – Adidas
    E. D – AXE

    Answer
    Answer – A. G – Nivea
  5. The number of chocolates hold by F is?
    A. Four
    B. Three
    C. None
    D. Five
    E. Two

    Answer
    Answer – A. Four

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Ten students namely viz P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y of ten different colleges but not necessarily in the same order have an exam on five different days starting from Monday to Friday of the same week. Each student have exam at two different time slots, i.e 08.00 AM or 11.00 A.M. Each one of them likes different brands of pens, namelyParker, Cello, Camlin, Papermate, Natraj, Sheaffer, Lemy, Shanghai Hero, Aurora and Watermen Pens (but not necessarily in the same order).
Only two people have exam between U and Y. Neither T nor V does not have the exam on Friday. X has the exam on Tuesday at 08.00 A.M. W does not have the exam at 11.00 AM. The number of people who have exam between V and S is same as the number of people who have exam between R and W. S does not have exam on any one of the days after T. U does not have exam on any of the days after W. Q has exam immediately before X. X does not have exam on any of the days before V. The one who has exam at 08.00 A.M. immediately before Y. S has exam immediately after the day of one who has the exam on Monday. U does not have the exam at 11.00 A.M. Only three people have exam between V and T. Four people have exam between the one who likes Parker pen and the one who likes Watermen Pens. The one who likes Watermen Pens has the exam on Wednesday. Y does not like Parker. Four people have exam between the one who likes Camlin and the one who likes Aurora. The one who likes Aurora has the exam on Thursday. X does not like Camlin. The one who likes Cello has exam immediately after the one who likes Natraj and immediately before the one who likes Papermate. The one who likes Shanghai Hero has exam immediately after the one who likes Sheaffer. The one who likes Sheaffer has the exam on Thursday.

Explanation
Person Day Time Slot Pen
V Mon 08.00 AM Parker
Q Mon 11.00 AM Camlin
X Tue 08.00 AM Natraj
S Tue 11.00 AM Cello
T Wed 08.00 AM Papermate
R Wed 11.00 AM Watermen Pens
U Thu 08.00 AM Aurora
P Thu 11.00 AM Sheaffer
W Fri 08.00 AM Shanghai Hero
Y Fri 11.00 AM Lemy
  1. How many persons have the exam at 11’0 clock between X and W?
    A. 5
    B. 6
    C. 3
    D. 4
    E. None of these.

    Answer
    Answer – C. 3
  2. Who among the following person has the exam at 8 A.M?
    A. Y
    B. W
    C. P
    D. R
    E. S

    Answer
    Answer – B. W
  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?
    A. Q – Tuesday
    B. S – Wednesday
    C. V – Tuesday
    D. P – Friday
    E. W – Friday

    Answer
    Answer – E. W – Friday
  4. Which of the following is correctly matched?
    A. X – Monday – Parker
    B. S – Tuesday – Cello
    C. Q – Friday – Lemy
    D. V – Tuesday – Papermate
    E. X – Wednesday – Aurora

    Answer
    Answer – B. S – Tuesday – Cello
  5. Who among the following like Shanghai Hero and Lemy?
    A. P, Q
    B. R, S
    C. T, V
    D. W, Y
    E. V, X

    Answer
    Answer – D. W, Y

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people, namely P,Q,R,S,T,U and V like seven different e-commerce websites namely Amazon, Flipkart, Snapdeal, E-bay, Jabong, Myntra and Paytm but not necessarily in the same order. Each people also works in the same office but at a different department on the basis of experience namely Administration (ADMIN), Marketing & Sales, (M&S), Accounts (ACC), Production (PO), Quality Management (QM), Human Resources (HR), and Public Relations (PR), but not necessarily in the same order. Each person also like different cars namely viz – Audi, BMW, Ford, Fiat, Hyundai, Chevrolet and Ferrari.

Note: Each person has been allocated to a department as per increasing order of experience with the one in ADMIN being the least experienced whilst the one in PR Being the most experienced.

T neither has the least experience than the one who likes Snapdeal. T neither has the least experience nor he works in QM. Q does not work in QM. The one who likes Flipkart does not work in PO. The person who likes Myntra has more experience than the one who likes Fiat. The one in Quality Management likes Chevrolet. The person who likes Jabong also likes the Hyundai car. Persons who have the least experience and most experience like BMW and Ferrari car respectively. Only one person has less experience than U. V likes Paytm and has more experience than the one who likes Amazon. S has less experience than the one in PO, but more experience than the one who likes Snapdeal. The one who has less experience than U likes E-bay. Only one person has more experience than P. P does not like Audi. The one in Marketing and Sales like Ford. The one in HR likes Jabong. Only two people have more experience than the one who likes Amazon

Explanation
Person Job E-Commerce Car
V PR Paytm Ferrari
P HR Jabong Hyundai
R QM Amazon Chevrolet
T PO Myntra Audi
S ACC Flipkart Fiat
U M&S Snapdeal Ford
Q ADMIN E-bay BMW
  1. As per the given arrangement, ADMIN is related to Ferrari and PR is related to Hyundai in a certain way. To which of the following is ACC related to the same way?
    A. Ferrari
    B. BMW
    C. Ford
    D. Fiat
    E. Chevrolet

    Answer
    Answer –E. Chevrolet
  2. Which of the following pairs of people who have more experience than P less experience than S?
    A. V, P
    B. V, U
    C. R, V
    D. T, Q
    E. R, P

    Answer
    Answer – B. V, U
  3. Which combination represents the department that T works in and the movie he likes?
    A. QM – Amazon
    B. PO – Snapdeal
    C. PO – Myntra
    D. ACC – E-bay
    E. ADMIN – E-bay

    Answer
    Answer – C. PO – Myntra
  4. Who amongst the following likes Fiat?
    A. S
    B. R
    C. P
    D. Q
    E. Other than those given as options

    Answer
    Answer – A. S
  5. Which of the following e-commerce websites does Q like?
    A. Snapdeal
    B. Myntra
    C. Amazon
    D. E-bay
    E. Flipkart

    Answer
    Answer – D. E-bay

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven persons – A, B, C, D, E, F and G – went to tour in the months of February, March, April May, July, October and December but not necessarily in the same order. Each one of them likes different brand of cycle viz., Firefox, Hercules, Atlas, BSA, Hero, Montra and Kross but not necessarily in the same order. Each person also like seven different brand of bikes namely viz – Honda, Yamaha, Suzuki, Harley Davidson, TVS, Royal Enfield and Vespa.

There are two persons went to tour between the one who likes Honda and the one who likes Vespa. E does not like Atlas. The person who likes Montra went to tour in the month having less than 31 days. The person who likes Honda went to tour on one of the months after March which has less than 31 days. The one who likes Hero went to tour in the month having less than 31 days. There is only one person between A and the person who likes Hero. The person who likes Vespa went to tour immediately before the one who likes Suzuki. G went to tour in that month which has less than 31 days. F went to tour immediately after G. Only one person went to tour between A and the who likes BSA. F does not like Harley Davidson. A does not like Montra. The one who likes Firefox went to tour immediately before the one who likes Kross. The person who likes Yamaha went to tour immediately before the one who likes Royal Enfield and immediately after the one who likes Honda. The one who likes Atlas went to tour immediately before A. C went to tour immediately after A. Only two persons went to tour between C and B.

Explanation
Month Person Cycles Bike
February G Montra Harley Davidson
March F Hercules Kit-Kat
April B Hero Honda
May D Atlas Yamaha
July A Firefox Royal Enfield
October C Kross Vespa
December E BSA Suzuki
  1. Which of the following brand of cycles is liked by C?
    A. Firefox
    B. BSA
    C. Montra
    D. Hercules
    E. Kross

    Answer
    Answer – E. Kross
  2. Which of the following combinations of Month-Person-Cycle-Bike is correct?
    A. March – G – Firefox – Harley Davidson
    B. July – A – Firefox – Royal Enfield
    C. October – E – Montra – Yamaha
    D. May – C – Atlas – TVS
    E. April – F – Hero – Vespa

    Answer
    Answer – B. July – A – Firefox – Royal Enfield
  3. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
    A. C went to tour in October
    B. A likes Kross
    C. D went to tour immediately before E.
    D. E went to tour in July
    E. None of the given statements is true

    Answer
    Answer – A. C went to tour in October
  4. Who among the following went to tour in May?
    A. F
    B. A
    C. C
    D. D
    E. B

    Answer
    Answer – D. D
  5. Who among the following likes Royal Enfield?
    A. E
    B. C
    C. A
    D. G
    E. B

    Answer
    Answer – C. A

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven Persons – A, B, C, D, E, F, and G – live on separate floors of a seven storey-ed building, but not in the same order. The ground floor of the building is numbered 1, the floor above it 2 and so on until the topmost floor is numbered 7. Each person likes different vegetables – Cabbage, Potato, Tomato, Onion, Carrot, Radish and Bean, but not necessarily in the same order. Each person has 7 different weight of their favorite vegetables starting from 1kg to 10 kg. The weight of Onion is more than 2 kg. The total weight of Carrot and Radish is 10 kg. The person who likes Onion lives on floor numbered four. A does not live on the lowermost floor. A lives on any odd numbered floor below the one who likes Onion. Only two persons live between A and the person who likes Bean. Only one person lives between B and F.  The total weight of Cabbage is square of the total weight of Carrot while The total weight of Bean is square of the total weight of Onion. F lives on an even numbered floor and does not like Onion. Only three persons live between the persons who like Cabbage and Tomato respectively. The person who likes Cabbage live on any floor above the B’s floor. The person who likes Cabbage does not live on the topmost floor. G lives on an even numbered floor but neither immediately above nor immediately below the floor of A. C does not like Cabbage or Tomato. Only two persons live between D and the one who likes Onion. The person who likes Carrot lives on the floor immediately above the floor of the person who likes Raddish. The difference between the weight of the Tomato and Radish is 2 kg. The floor number and the weight of favorite vegetable is same for the person C.

Explanation
Floor No Person Vegetables weight
7 C Potato 7 kg
6 G Bean 9 kg
5 E Cabbage 4 kg
4 B Onion 3 kg
3 A Carrot 2 kg
2 F Raddish 8 kg
1 D Tomato 6 kg
  1. D has how many kg of favourite vegetable?
    A. 2 kg
    B. 8 kg
    C. 6 kg
    D. 4 kg
    E. No one

    Answer
    Answer – C. 6 kg
  2. Which of the following statements is/are true according to the given information?
    A. E lives on floor numbered 5 and he does not like Onion
    B. A likes Carrot and he does not live on floor numbered 4
    C. C likes Potato and he does not have 6 kg.
    D. Only two persons live between the floors of E and F
    E. All the statements are true.

    Answer
    Answer – E. All the statements are true.
  3. Who among the following lives on the floor immediately above the floor of A?
    A. B
    B. F
    C. G
    D. C
    E. No one

    Answer
    Answer – A. B
  4. Who among the following lives exactly between the floors on which B and F live?
    A. F
    B. A
    C. D
    D. C
    E. No one

    Answer
    Answer – B. A
  5. Who among the following does like Carrot?
    A. A
    B. D
    C. B
    D. C
    E. No one

    Answer
    Answer – A. A

II. Study the following information carefully to answer the given questions

P, Q, R, S, T, U, V and W live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The ground floor is numbered one and the floor above it is numbered two and so on. The top most floor is numbered eight. Each of them likes a different news paper viz The Times of India, The Economic Times, Business Standard, THE HINDU, The Indian Express, The Financial Express, Deccan Chronicle and THE TRIBUNE but not necessarily in the same order.

P lives immediately above U, who lives on an odd numbered floor. The one who likes The Indian Express does not live on first floor. The one who likes The Economic Times lives on an even numbered floor but not on floor number 8. Only two persons live between U and the one who likes The Economic Times. Only one person lives between U and the one who likes The Indian Express. Neither T nor R lives on first floor. Only one person lives between R and S, who likes Business Standard. Only two persons live between T and P. Q lives on an even numbered floor and immediately above R. The one who likes THE HINDU lives on an even numbered floor and live immediately above the person who likes THE TRIBUNE. R does not like The Indian Express or THE TRIBUNE. Only two persons live between W and the one who likes The Times of India. Q lives on floor number four. The one who likes The Financial Express does not live on odd numbered floor. W does not like Deccan Chronicle.

Explanation
Floor Person News paper
8 P THE HINDU
7 U THE TRIBUNE
6 W The Financial Express
5 T The Indian Express
4 Q The Economic Times
3 R The Times of India
2 V Deccan Chronicle
1 S Business Standard
  1. Who among the following lives on floor 5?
    A. S
    B. R
    C. V
    D. T
    E. None of these

    Answer
     Answer –D. T
  2. Which of the following News papers does P like?
    A. THE HINDU
    B. THE TRIBUNE
    C. The Economic Times
    D. Deccan Chronicle
    E. None of these

    Answer
     Answer – A. THE HINDU
  3. Who among the following likes The Financial Express News paper?
    A. Q
    B. R
    C. W
    D. S
    E.None of these

    Answer
     Answer –C. W
  4. Who among the following lives between P and W?
    A. P
    B. R
    C. S
    D. U
    E.None of these

    Answer
     Answer –D. U
  5. Which of the following is true as per the arrangement?
    A. 4-R-The Times of India
    B. 7-W-THE HINDU
    C. 5-T-THE TRIBUNE
    D. 3-Q-The Economic Times
    E. None of these

    Answer
     Answer – E. None of these

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Profit & Loss Tricks & Tips 1

Profit & Loss Tricks & Tips Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  Profit and  …

DAY 5 Study Bag : Crack IBPS Exam

DAY 5 Study Bag : Crack IBPS Exam Strict Study Plan is a must Aspirants …

error: