Home / Crack IBPS PO Bag / Reasoning Quiz On Puzzle Day 18 Bag

Reasoning Quiz On Puzzle Day 18 Bag

Reasoning Quiz On Puzzle Day 18 Bag


Get English,Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

 

I. Study the following information carefully to answer the given questions

Ten students namely viz A, B, C, D, E, F, G, H, I and J of ten different colleges but not necessarily in the same order have exam on five different days starting from Monday to Friday of the same week. Each student have exam at two different time slots, i.e 08.00 AM or 11.00 A.M
Only two people have exam between F and J. Neither E nor G does not have exam on Friday. I has exam on Tuesday at 08.00 A.M. H does not have exam at 11.00 AM. The number of people who have exam between G and D is same as the number of people who have exam between C and H. D does not have exam on any one of the days after E. F does not have exam on any of the days after H. B has exam immediately before I. I does not have exam on any of the days before G. The one who has exam at 08.00 A.M. immediately before J. D has exam immediately after the day of one who has exam on Monday. F does not have exam at 11.00 A.M. Only three people have exam between G and E.

Explanation
Person Day Time Slot
G Mon 08.00 AM
B Mon 11.00 AM
I Tue 08.00 AM
D Tue 11.00 AM
E Wed 08.00 AM
C Wed 11.00 AM
F Thu 08.00 AM
A Thu 11.00 AM
H Fri 08.00 AM
J Fri 11.00 AM
  1. How many persons have exam at 11’0 clock between E and H?
    A. 5
    B. 6
    C. 2
    D. 4
    E. None of these.

    Answer
    Answer – C. 2
  2. Who among the following person has exam at 8 A.M?
    A. J
    B. H
    C. A
    D. C
    E. D

    Answer
    Answer – B. H
  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?
    A. B – Tuesday
    B. D – Wednesday
    C. G – Tuesday
    D. A – Friday
    E. H – Friday

    Answer
    Answer – E. H – Friday
  4. Which of the following is correctly matched?
    A. I – Monday
    B. D – Tuesday
    C. B – Friday
    D. G – Tuesday
    E. I – Wednesday

    Answer
    Answer – B. D – Tuesday
  5. Who among the following have exam on Friday?
    A. A, B
    B. C, D
    C. E, G
    D. H, J
    E. G, I

    Answer
    Answer – D. H, J

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight boxes namely A, B, C, D, E, F, G and H are placed from top to bottom not in the same order. They contain different types of flowers namely viz Jasmine, Rose, Lily, Lotus, Sunflower, Tulip, Orchid and Chrysanthemum. Boxes are made up of different materials among steel, plastic, wood and Aluminum box. Exactly two boxes are made of same material. Consider the box kept at top as 1st position.

Box D which is made up of plastic kept two places above B and both are in the top 4 positions when boxes are arranged from top to bottom. The box containing Lotus is kept immediately below wooden box and made up of same material as D. Box C is kept somewhere between G and H and H being below C. The two Aluminum boxes are kept vertically adjacent to each other. Lily is kept exactly middle between F and the box containing Tulip. H doesn’t contain Jasmine. Box E kept two places below box G which is kept immediately below the box containing Lotus. The box containing Chrysanthemum is placed at even numbered place but is not placed at the bottom. The steel box which kept at the top either contains Jasmine or Orchid. Box E, not made up of Aluminum. F which contains Sunflower is made up of wood. The box containing Rose is made up of wood. C doesn’t contain Jasmine or Chrysanthemum.

Explanation
Position Box Flower Box Type
1 A Jasmine Steel
2 D Chrysanthemum Plastic
3 F Sunflower Wood
4 B Lotus Plastic
5 G Lily Aluminium
6 C Orchid Aluminium
7 E Tulip Steel
8 H Rose Wood
  1. Which of the following box contains Rose?
    A. A
    B. D
    C. F
    D. H
    E. None of these.

    Answer
    D. H
  2. Which of the following box is made up of wood?
    A. A, B
    B. E, F
    C. B, E
    D. D, G
    E. H, F

    Answer
    E. H, F
  3. Which of the following statements is true? 
    A. B which contains Lotus is made up of wood
    B. G which is placed at 5th position is made up of plastic material
    C. E which contains Tulip is not made up of steel
    D. H is placed at bottom and is made up of steel.
    E. None of these

    Answer
    E. None of these
  4. Which of the following is correctly matched?
    A. G – Lily – Plastic
    B. F – Sunflower – Wood
    C. H – Rose – Steel
    D. E – Tulip – Plastic
    E. D – Chrysanthemum – Wood

    Answer
    B. F – Sunflower – Wood
  5. What does box G contain? 
    A.Orchid
    B.Tulip
    C.Lily
    D.Sand Wich
    E.Chrysanthemum

    Answer
    C.Lily

I. Study the following information carefully to answer the given questions

Seven People – A, B, C, D, E, F, and G live in eight different floors of the building (but not necessarily in the same order). One of the floors in the building is vacant. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them also owns different brands of laptops, namely Lenovo, Dell, HP, Samsung, Apple, Asus and TOSHIBA (but not necessarily in the same order).

The number of people leaving above F is same as the number of floors between F and D. F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. Only one person lives between B and the one who owns Samsung. Only three floors between D and the one who owns Apple. The one who owns Asus lives immediately above G, G owns neither Apple nor HP. E does not own Asus. Only three floors between G and A. The one who owns TOSHIBA lives immediately above the one who owns Lenovo, but not on the topmost floor. C lives one of the odd numbered floors above the one who owns Apple. The number of floors between F and the one who owns DELL is only one. Only one person lives between the one who owns TOSHIBA and the vacant floor. Only two people live between C and vacant floor. Two persons live between the one who likes Black colour and the one who likes Yellow Colour. Only one person lives between the one who likes Yellow and the one who likes White. There are two floors between the one who likes Orange and Brown. Four persons live between the one who likes Red and Blue. The one who likes Yellow colour lives on one of the floors above the floor numbered four. The person who lives on the sixth floor does not like white. The one who likes Red colour lives immediately above the one who likes Orange.

Explanation
Floor No Person Laptop Colour
8 B HP Black
7 C Asus Red
6 G Samsung Orange
5 F Apple Yellow
4 _ _ _
3 E DELL Brown
2 A TOSHIBA White
1 D Lenovo Blue
  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. G lives immediately above the one who likes Yellow.
    B. E lives immediately above C
    C. Only three people live between F and the one who owns TOSHIBA.
    D. D owns Samsung.
    E. All the given statements are true.

    Answer
    Answer – A. G lives immediately above the one who likes Yellow.
  2. Who amongst the following lives exactly between the vacant floor and the one who owns Lenovo Laptop?
    A. B, C
    B. G, D
    C. F, G
    D. A, B
    E. E, A

    Answer
    Answer – E. E, A
  3. Which of the following floor is vacant?
    A. 5
    B. 7
    C. 4
    D. 3
    E. 6

    Answer
    Answer – C. 4
  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?
    A. G – HP
    B. C – Apple
    C. F – Samsung
    D. E – Lenovo
    E. D – DELL

    Answer
    Answer – C. F – Samsung
  5. How many people live between C and the one who likes Brown colour?
    A. Four
    B. Three
    C. None
    D. Five
    E. Two

    Answer
    Answer – E. Two

II. Study the following information carefully to answer the given questions 

Seven students namely viz A, B, C, D, E, F and G of seven different colleges have the seminar on seven different days, namely viz Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday of the same week but necessarily in the same order. Each student stays in a hostel in different floor. The lowermost floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7.
G stayed on the second floor and has a seminar on Wednesday. The one who stayed on the first floor has a seminar on Saturday. B has a seminar immediately before E. B does not have the seminar on any of the days after G. The one who stayed on the seventh floor does not have a seminar on any of the days on or before Friday. The one who stayed on the third floor has a seminar immediately after C. E does not stay on the fifth floor. The one who stays on the sixth floor does not have a seminar immediately before or after G. F does not have any seminar on Sunday and does not live on the third floor. D does not have the seminar on any one of the days before A. Two persons live between the one who likes 5Star and the one who likes Kitkat. Only one person lives between the one who likes Kitkat and the one who likes Munch. Two persons live between the one who likes Munch and Snickers. Four persons live between the one who likes Dairy Milk and Bournville. The one who likes 5star lives on one of the floors above the floor numbered three. The persons who live on the fourth and fifth floor don’t like Snickers. The one who likes Munch lives immediately below the one who likes Dairy Milk.

Explanation
Floor Person Day Chocolate
7 D Sunday Kitkat
6 B Monday Dairy Milk
5 C Thursday Munch
4 E Tuesday 5star
3 A Friday Perk
2 G Wednesday Snickers
1 F Saturday Bournville
  1. F stays on which of the following floor?
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. None of these.

    Answer
    A. 1
  2. Who among the following person likes Munch?
    A. A
    B. C
    C. B
    D. F
    E. E

    Answer
    B. C
  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?
    A. D – Monday
    B. C – Tuesday
    C. A – Wednesday
    D. G – Saturday
    E. E – Sunday

    Answer
    E. E – Sunday
  4. Which of the following is correctly matched?
    A. D – Monday – Kitkat
    B. C – Tuesday – Munch
    C. A – Friday – Perk
    D. G – Saturday – Snickers
    E. E – Sunday – Kitkat

    Answer
    C. A – Friday – Perk
  5. Who among the following has the seminar on Sunday?
    A. A
    B. C
    C. B
    D. D
    E. E

    Answer
    D. D

I. Study the following information carefully to answer the given questions

Eight People – A, B, C, D, E, F, G and H live in ten different floors of a building (but not necessarily in the same order). Two of the floors in the building is vacant. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered ten. Each one of them also likes different mobiles, namely Lenovo, Apple, ONE PLUS, HTC, Samsung, Oppo, ASUS and Sony(but not necessarily in the same order). Each one of them also participates in different number of events starting from 1 to 10.

The one who likes SONY and APPLE not live on the floors numbered 8 and 7 respectively. The one who likes HTC lives immediately below the floor on which C lives. The number of people living below F is same as the number of people living between F and H. Only three floors between D and the one who likes Samsung. The number of floors between the one who likes ASUS and the one who likes HTC is two. The one who likes Oppo lives immediately above G. F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. The top most floor is vacant. Only one person lives between B and the one who likes HTC. Only three floors between G and A. The one who likes SONY lives immediately above the one who likes Lenovo. C lives one of the odd numbered floors above the one who likes Samsung. The number of floors between F and the one who likes APPLE is only one. Only one person lives between the one who likes SONY and the vacant floor. Only two people live between C and vacant floor. The number of floors between two vacant floors is five. Total number of events participated by B is one less than that of the total number of events participated by H. Total number of events participated by the person who lives on ground floor is the square of the total number of events participated by B. Total number of events participated by A is the difference of number of events participated by D and H. Total number of events participated by C is one less than that of B. Total number of events participated by F is one more than that of G. Total number of events participated by E is one more than that of F. Total number of events participated by G is the multiple of number of events participated by B and C. Total number of events participated by the one who likes Asus is four.

Explanation
Floor No Person Mobile Number of events
10 _ _ _
9 H ASUS 4
8 B ONE PLUS 3
7 C Oppo 2
6 G HTC 6
5 F Samsung 7
4 _ _ _
3 E Apple 8
2 A Sony 5
1 D Lenovo 9
  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. G lives immediately above the one who likes Samsung
    B. E lives immediately above C
    C. Only three people live between F and the one who likes SONY.
    D. D likes HTC.
    E. All the given statements are true

    Answer
    Answer – A. G lives immediately above the one who likes Samsung
  2. Who amongst the following participates in 5 events?
    A. B
    B. G
    C. F
    D. A
    E. C

    Answer
    Answer – D. A
  3. Which of the following floor is immediately above the vacant floor?
    A. 5
    B. 7
    C. 4
    D. 3
    E. 6

    Answer
    Answer -A. 5
  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?
    A. G – ONE PLUS
    B. C – Samsung
    C. F – HTC
    D. E – Lenovo
    E. D – APPLE

    Answer
    Answer – C. F – HTC
  5. How many people live between C and D?
    A. Four
    B. Three
    C. None
    D. Five
    E. Two

    Answer
    Answer –A. Four

II. Study the following information carefully to answer the given questions 

Twelve students namely viz A, B, C, D, E, F, G, H, I, J and K of twelve different colleges have Conference in six different months namely viz January, February, June, July, September and October on twelve different days i.e., (all persons have different dates) from 9th to 20th of any month but not necessarily in the same order. Two students must have Conference in the same month. Each student stays in a hostel in different floor. The ground floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 12.
There are five floors between the person who have Conference in June. The persons who have Conference in June does not occupy the floor above the floor numbered 10 and also not occupy the floor below the floor numbered 4. G stayed on the second floor and has a Conference on 19th. The one who stayed on the first floor has a Conference in September. E has a Conference on the date immediately after the date on which K has Conference. There are two persons live between G and H. The floor number and the Conference date is same for the person B. The person who has Conference on 15th lives immediately below E. K has Conference on one of the dates after 12 and before 16. There are four persons live between K and E. K has Conference in the month of June. B and I have Conference in the same month which has 31 days. D who lived in floor numbered 11, has the Conference in the month which has less than 30 days. Only one person lives between two persons who have Conference in the month of October. The persons who have Conference in the month of October live two of the floors above the floor numbered 6. There are five floors between B and I. There are six floors between the person J and the person who has Conference in the month of September. The person F stays in a middle between the person E and C. L does not have Conference in the month of June. The person who has Conference on 17th lives immediately above the person who has Conference on 20. H does not have Conference on 20th. L does not have Conference on 16th. There is only one person lives between the persons who have Conference in the month of July. There are four floors between the persons who have Conference on 19th and 10th. The person who has Conference on 17th lives immediately above the person who has Conference on 20th. H does not have Conference on 20th. A does not have Conference on 11th. The person who has Conference on 18th lives immediately above the person who has Conference on 11.

Explanation
Floor Person Month Date
12 B January 12
11 D February 17
10 A June 20
9 E October 14
8 F September 15
7 C October 10
6 I January 18
5 H July 11
4 K June 13
3 L July 9
2 G February 19
1 J September 16
  1. F stays on which of the following floor?
    A. 12
    B. 8
    C. 7
    D. 4
    E. None of these.

    Answer
    B. 8
  2. Who among the following has Conference in September?
    A. A, B
    B. J, F
    C. B, E
    D. D, G
    E. E, G

    Answer
    B. J, F
  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?
    A. C – October
    B. J – September
    C. F – September
    D. B – January
    E. E – October

    Answer
     C. F – September. Except F, others have Conference on even numbered dates.
  4. Which of the following is correctly matched?
    A. 12 – B – June – 17
    B. 12 – F – June – 17
    C. 2 – G – February – 19
    D. 2 – G – September – 19
    E. E – Sunday – July

    Answer
    C. 2 – G – February – 19
  5. Who among the following has Conference on 20th?
    A. A
    B. C
    C. B
    D. D
    E. J

    Answer
    A. A

I. Study the following information carefully to answer the given questions

A, B, C, D, E, F and G are seven people live on seven different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7. Each one of them earns different amount per month. i.e. 20000, 15000, 10000, 25000,30000, 35000 and 40000. (But not necessarily in the same order.). Each person likes different e-commerce websites namely Myntra, Shopclues, Jabong, Snapdeal, Flipkart, Amazon, and E-bay.

Three persons live between the one who likes Myntra and the one who likes Shopclues. The one who likes Myntra lives one of the floors above the floor numbered 4. Three persons live between the one who likes Flipkart and the one who likes Ebay. The person who lives on the ground floor does not like neither Jabong nor Shopclues. The one who likes Jabong lives on one of the floors below the floor numbered 4. The person who likes Amazon does not live on one of the floors below the floor numbered 4. The person who likes Myntra and Flipkart live on one of the floors above the floor numbered 4. The person who lives on the top most floor does not like Myntra. The one who earns Rs.20000 lives immediately above the one who earns Rs.40000. The one who earns Rs.15000 lives on one of the odd numbered floors above D. Only three people live between C and the one who earns 15000. The one who earns Rs.10000 lives immediately above C. F earns 10000. Three persons live between the one who likes Amazon and the one who likes Jabong. Only one person lives between B and E. B lives on one of the floors above E. Neither C nor A earns Rs.25000. E does not earn Rs. 10000. A lives on an odd numbered floor but not on the floor numbered three. The one who earns Rs.30000 lives immediately above A. Only two people live between A and the one who earns Rs.10000.

Explanation
Floor Persons Salary E-Commerce
7 G 25000 Amazon
6 B 30000 Myntra
5 A 15000 Flipkart
4 E 20000 Snapdeal
3 D 40000 Jabong
2 F 10000 Shopclues
1 C 35000 Ebay
  1. Which among the following is the salary of B?
    A. Rs. 20000
    B. Rs. 40000
    C. Rs. 35000
    D. Rs. 30000
    E. None of these

    Answer
    D. Rs. 30000
  2.  Which of the following combination is true as per the given arrangement?
    A. A – 15000 – Flipkart
    B. C – 30000 – Snapdeal
    C. B – 35000 – Jabong
    D. F – 20000 – Ebay
    E. None of these.

    Answer
    A. A – 15000 – Flipkart
  3.  Who among the following lives in floor no 3?
    A. A
    B. C
    C. D
    D. F
    E. None of these.

    Answer
    C. D
  4. Four among the following form a group in a certain way.Which of the following does not belong to Group?
    A. G – 15000
    B. A – 40000
    C. B – 20000
    D. F – 40000
    E. E – 10000

    Answer
    D. F – 40000
  5.  Who among the following likes E-bay?
    A. A
    B. C
    C. D
    D. F
    E. None of these.

    Answer
    B. C

II. Study the following information carefully to answer the given questions 

Eight people P, Q, R, S, T, U, V, and W were born in three different months(of the same year) but not necessarily in the same order, namely March, June and December such that not less than two people and not more than three people were born in a month. Each of them also likes a different fruit namely Guava, Peach, Banana, Cherry, Mango, Orange, Kiwi and apple but not necessarily in the same order. Each goes to Eight different Universities namely Indian Institute of Science, University of Delhi, Banaras Hindu University, Osmania University, IIT Madras, Shivaji University, Dr. APJ Abdul Kalam Technical University and University of Mumbai but not in necessarily same order

Only Q and W were born in March. R likes Apple and was born in the same month as T.
R was not born in December. The one who likes Mango was born in the month which has 30 days only. U was not born in the same month as T. S likes Cherry and born in the same month as U. V does not like Mango. The one who likes Kiwi and the one who likes Banana were born in the same month, The one who likes Kiwi was not born in the same month as W. U does not like Kiwi. The one who likes Guava was born in the same month as P. Q does not like Peach. T does not like Mango. Three people are there between the one who goes to IIT Madras on one of the months which has more than 30 days and the one who goes to Shivaji University on one of the months which has less than 31 days. Three people are there between the one who goes to Dr. APJ Technical University on one of the months which has more than 30 days and the one who goes to University of Delhi on one of the months which has more than 30 days. Three people are there between the one who goes to Osmania University on one of the months which has less than 30 days and the one who goes to Banaras Hindu University on one of the months which has more than 30 days. V does not go to Neither University of Mumbai nor IIT Madras. W does not go to University of Delhi.

Explanation
Persons Months Fruits University
Q March Orange IIT Madras
W March Peach Dr.APJ Technical
R June Apple Osmania
T June Guava University of Mumbai
P June Mango Shivaji
S December Cherry University of Delhi
U December Banana Banaras Hindu Univ
V December Kiwi Indian Institute of Science
  1. As per the given arrangement which of the following combination represents only the people who were born in December?.
    A. T, V
    B. U, P, T
    C. V, U
    D. P, T
    E. U, V, S

    Answer
    Answer – E. U, V, S
  2. As per the given arrangement which of the following person represent the one who was born in the same month as the one who likes Orange?
    A. U
    B. P
    C. R
    D. T
    E. W

    Answer
    Answer – E. W
  3. Which of the following fruits does T like as per the given arrangement?
    A. Orange
    B. Peach
    C. Guava
    D. Banana
    E. Other than those given as options

    Answer
    Answer – C. Guava
  4. Which of the following combinations is correct as per the given arrangement?
    A. December – Peach – Shivaji
    B. June – Orange – IIT Madras
    C. June – Banana – Indian Institute of Science
    D. March – Guava – Osmania
    E. December – Banana – Banaras Hindu University

    Answer
    Answer – E. December – Banana – Banaras Hindu University
  5. Who amongst the following goes to APJ Technical University as per the given arrangement?
    A. P
    B. V
    C. U
    D. W
    E. T

    Answer
    Answer – D. W

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Phrasal Verbs Tricks & Tips Day 1

Phrasal Verbs Tricks & Tips Day 1 Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  What …

Pie Chart DI Tricks & Tips

Pie Chart DI Tricks & Tips Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  Pie Charts …

error: