Home / Crack IBPS PO Bag / Reasoning Quiz On Puzzle Day 19 Bag

Reasoning Quiz On Puzzle Day 19 Bag

Reasoning Quiz On Puzzle Day 19 Bag


Get English,Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

I. Study the following information carefully to answer the given questions

Eight people Sneha, Savita, Soniya, Sarangi, Seeta, Sona, Samaira and Sajna went to an ice cream parlor to have ice cream of different flavors, vanilla, pista, strawberry, butterscotch, mint, mango, chocolate and orange. They all like different colours. There are four boys and four girls.

  • Sneha likes red and her brother likes pista ice cream. Sajna likes chocolate ice cream, and his friend like mango.
  • Seeta likes pista ice cream and neither he nor Soniya likes white, yellow, or black. Pink colour is liked by a girl and the boy who liked vanilla doesn’t like green colour. The one who likes blue, eats mint ice cream. Sarangi likes magenta.
  • Samaira doesn’t mango or orange ice cream, but likes Yellow. Savita doesn’t like white. None of the girls like mango ice cream and none of the boys like strawberry.
  • Also, the girl who likes orange ice cream doesn’t like magenta or red. Samaria’s brother Sona doesn’t like Mango ice cream and black colour. Soniya doesn’t like blue, and Sneha doesn’t like Butterscotch.
Explanation
Sneha (-) Red Strawberry
Savita (-) Blue Mint
Soniya (-) Pink Orangee
Sarangi (+) Magenta Mango
Seeta (+) Green Pista
Sona, (+) White Vanilla
Samaira (-) Yellow Butterscotch
Sajna (+) Black Chocolate
  1. Who likes Butterscotch ice cream?
    1.Sajna
    2.Soniya
    3.One who likes pink
    4.Samaira
    5.One who likes red

    Answer
    Answer – 4.Samaira
  2. If red is related to chocolate and Pink related to vanilla, what is mango related to?
    1.Black
    2.Magenta
    3.Green
    4.White
    5.Pista

    Answer
    Answer – 3.Green
  3. Who likes the colour green?
    1.Samaira
    2.One who likes orange ice cream
    3.Sneha’s brother
    4.Soniya
    5.None of these

    Answer
    Answer – 3.Sneha’s brother
  4. Pick the odd one.
    1.Red
    2.Blue
    3.Pink
    4.Yellow
    5.Black

    Answer
    Answer -5.Black
  5. If these eight people sit in a line from right to left in the alphabetical order of their names, what will be the position of the person who likes strawberry ice cream ?
    1.First  from the right end
    2.Third from the left end
    3.First from the left end
    4.Cannot be determined
    5.Eight from the left end

    Answer
    Answer – 2.Third from the left end
    Explanation:
    Soniya (-) Sona, (+) Sneha (-) Seeta (+) Savita (-) Sarangi (+) Samaira (-) Sajna (+)

II. Study the following information carefully to answer the given questions

6 people, an engineer, an IAS, IES, IFS, IPS, and IRS officers lives in a building that has 7 floors, numbered 1-7, where 1 is the lower most floor. They like different drinks, Sprite , Coca-Cola, Limca, Pepsi, 7-up and Tropicana.

  • The one who likes Coca-Cola doesn’t live immediate to the one who likes 7 up. Two people live above the IRS officer.
  • The IAS officer doesn’t like Tropicana. The one who likes sprite doesn’t live on the sixth floor. The IAS and IPS officers live on even numbers floors.
  • The IPS officer likes 7 up and lives below the IFS officer. There is one person between the ones who likes Coca-Cola and Limca.
  • The one who likes Tropicana lives on the fourth floor. Two people live between the IPS and IFS officers. The IES officer lives below the IRS officer.
Explanation
7
6 IAS Pepsi
5 IFS Coca-Cola
4 IRS Tropicana
3 Engineer / IES Limca
2 IPS 7 up
1 IES / Engineer Sprite
  1. Who lives on the fourth floor?
    1.One who likes Sprite
    2.Engineer
    3.One who likes 7 up
    4.IRS  officer
    5.None of  these

    Answer
    Answer – 4.IRS  officer
  2. Which floor is vacant?
    1.1
    2.6
    3.4
    4.7
    5.None of these

    Answer
    Answer – 4.7
  3. What drink does the Engineer like?
    1.Pepsi
    2.Sprite
    3.7 up
    4.Cannot be determined
    5.None of the above

    Answer
    Answer – 4.Cannot be determined
  4. Who lives immediate to the IAS officer?
    1.One who likes sprite
    2.One who likes Pepsi
    3.IRS officer
    4.One who likes Coca-Cola
    5.Cannot be determined

    Answer
    Answer – 4.One who likes Coca-Cola
  5. What is the drink liked by the IES officer?
    1.Pepsi
    2.Coca-Cola
    3.Tropicana
    4.7 up
    5.None of the above

    Answer
    Answer – 5.None of the above

I. Answer the questions on the basis of the information given below.

Ten students namely vizJaidev, Jaya, Jeeva, Janaki, Jyothi, Jaspal, Jamuna, Jagadish, Jayanthi and Jasmine of ten different colleges but not necessarily in the same order have exam on five different days starting from Monday to Friday of the same week. Each student have exam at two different time slots, i.e09.00 AM or 11.00 A.M
The number of people who have exam between Jamuna and Janaki is same as the number of people who have exam between Jeeva and Jagadish. Only two people have exam between Jaspal and Jasmine. Neither Jyothi nor Jamuna does not have exam on Friday.Jayanthi has exam on Tuesday at 09.00 A.M. Jagadish does not have exam at 11.00 AM. Janaki does not have exam on any one of the days after Jyothi. Jayanthi does not have exam on any of the days before Jamuna.Jaspal does not have exam on any of the days after Jagadish. Jaya has exam immediately before Jayanthi.The one who has exam at 09.00 A.M. immediately before Jasmine. Janaki has exam immediately after the day of one who has exam on Monday. Jaspal does not have exam at 11.00 A.M. Only three people have exam between Jamuna and Jyothi.

Explanation
Person Day Time
Jamuna Monday 9 A.M
Jaya Monday 11 A.M
Jayanthi Tuesday 9 A.M
Janaki Tuesday 11 A.M
Jyothi Wednesday 9 A.M
Jeeva Wednesday 11 A.M
Jaspal Thursday 9 A.M
Jaidev Thursday 11 A.M
Jagadish Friday 9 A.M
Jasmine Friday 11 A.M
  1. Which of the following is correctly matched?
    1.Jayanthi – Monday
    2.Jyothi – Tuesday
    3.Jaya – Friday
    4.Janaki – Tuesday
    5.Jayanthi – Wednesday

    Answer
    Answer – 4.Janaki – Tuesday
  2. Who among the following have exam on Thursday?
    1.Jaya,Jamuna
    2.Jeeva, Jyothi
    3.Jyothi, Jaya
    4.Jaspal, Jaidev
    5.Jamuna, Jayanthi

    Answer
    Answer – 4.Jaspal, Jaidev
  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?
    1.Jagadish– Friday
    2.Janaki – Wednesday
    3.Jamuna– Tuesday
    4.Jaidev – Friday
    5.Jaya – Tuesday

    Answer
    Answer – 1.Jagadish– Friday
  4. Who among the following person has exam at 9 A.M?
    1.Jasmine
    2.Jaidev
    3.Jagadish
    4.Jeeva
    5.Janaki

    Answer
    Answer – 3.Jagadish
  5. How many persons have exam at 11’0 clock between Jyothi and Jagadish?
    1.4
    2.3
    3.2
    4.1
    5.None of these.

    Answer
    Answer – 3.2

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven different boxes L, M, N, O, P, Q and R of different colours viz., Green, Red, Blue, Yellow, Purple, Pink and Orange are arranged one above the other. The box at the bottom of arrangement is numbered 1, the above box is numbered 2 and so on. M is immediately above P. More than two boxes are above the Green box. The Yellow box is immediately below L. Only one box is between the Green box and Q. R is immediately above the Pink box. Only one box is between M and the Red box. Only two boxes are between the Red and the Orange box. Only two boxes are between the Yellow box and the Green box. The blue box is neither at the top nor at the bottom of the arrangement. M is above Red box. N is immediately above Q. Neither N nor R is a Yellow box. R is not a Green box.

Explanation
Position Box Colour
7 N Purple
6 Q Orange
5 M Blue
4 P Green
3 R Red
2 L Pink
1 O Yellow
  1. Which of the following is the colour of Box “P”?
    1.Red
    2.Purple
    3.Pink
    4.Green
    5.None of the Above

    Answer
    Answer – 4.Green
  2. Which of the following is correctly matched?
    1.Q– Purple
    2.M – Yellow
    3.P – Blue
    4.L – Pink
    5.O – Red

    Answer
    Answer – 4.L – Pink
  3. Which combination represents the position of N and its colour?
    1.5 – Purple
    2.4 – Pink
    3.1 – Yellow
    4.4 – Green
    5.7 – Purple

    Answer
    Answer – 5.7 – Purple
  4. As per the given arrangement, R is related to Orange and L is related to Blue in a certain way. To which of the following is O related to the same way?
    1.Yellow
    2.Pink
    3.Green
    4.Purple
    5.None of the Above

    Answer
    Answer – 3.Green
  5. Which box is in between the box numbered 6 and the box of green colour?
    1.Box numbered 3
    2.Pink
    3.Box numbered 4
    4.Blue
    5.None of the Above

    Answer
    Answer – 4.Blue

I. Study the following information carefully to answer the given questions

Eight People – A, B, C, D, E, F, and G live in ten different floors of a building (but not necessarily in the same order). Two of the floors in the building is vacant. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered ten. Each one of them also likes different apps, namely WhatsApp, Wechat, IMO, Hike, Line, Viber, Google Allo and Telegram(but not necessarily in the same order).

The number of people living below F is same as the number of people living between F and H. F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. The top most floor is vacant. Only one person lives between B and the one who likes Hike. Only three floors between D and the one who likes Line. The number of floors between the one who likes Google Allo and the one who likes Hike is two. The one who likes Viber lives immediately above G. Only three floors between G and A. The one who likes TELEGRAM lives immediately above the one who likes Whatsapp. C lives one of the odd numbered floors above the one who likes Line. The number of floors between F and the one who likes WECHAT is only one. Only one person lives between the one who likes TELEGRAM and the vacant floor. Only two people live between C and vacant floor. The number of floors between two vacant floors is five. The one who likes TELEGRAM and WECHAT not live in the floors numbered 8 and 7 respectively. The one who likes Hike app lives immediately below the floor in which C lives.

Explanation
Floor No Person app
10 _ _
9 H Google Allo
8 B IMO
7 C Viber
6 G Hike
5 F Line
4 _ _
3 E Wechat
2 A Telegram
1 D Whatsapp
  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. G lives immediately above the one who likes Line
    B. E lives immediately above C
    C. Only three people live between F and the one who likes TELEGRAM.
    D. D likes Hike.
    E. All the given statements are true

    Answer
    Answer – A. G lives immediately above the one who likes Line
  2. Who amongst the following lives exactly between the two vacant floors?
    A. B
    B. G
    C. F
    D. A
    E. C

    Answer
    Answer – E. C
  3. Which of the following floors are vacant?
    A. 5, 10
    B. 7, 10
    C. 4, 10
    D. 3, 10
    E. 6, 10

    Answer
    Answer – C. 4, 10
  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?
    A. G – IMO
    B. C – Line
    C. F – Hike
    D. E – Whatsapp
    E. D – WECHAT

    Answer
    Answer – C. F – Hike
  5. How many people live between C and E?
    A. Four
    B. Three
    C. None
    D. Five
    E. Two

    Answer
    Answer – E. Two

II. Study the following information carefully to answer the given questions 

Seven students namely viz A, B, C, D, E, F and G of seven different colleges have Seminar in seven different months namely viz January, February, June, July, September, October and November on seven different days, namely viz Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday of the same week but necessarily in the same order. Each student stays in a hostel in different floor. The ground floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7.
There are four floors between the person who have seminar in November and January. G stayed on the second floor and has a seminar on Wednesday. The one who stayed on the first floor has a seminar on Saturday. B has a seminar on the day immediately before E. B does not have seminar on any of the days after G. The one who stayed on the seventh floor does not have a seminar on any of the days on or before Friday. There are three floors between the person who have seminar on July and September. The one who stayed on the third floor has a seminar on the day immediately after C. B does not have seminar in January. E does not stay on the fifth floor. The one who stays on sixth floor does not have a seminar on the day immediately before or after G. F does not have any seminar on Sunday and does not live in third floor. D does not have seminar on any one of the days before A. The top three floors occupied by the persons who have seminar on one of the months which has 31 days. A has seminar on one of the month which has less than 30 days.

Explanation
Floor Person Month Day
7 D January Sunday
6 B October Monday
5 C July Thursday
4 E June Tuesday
3 A February Friday
2 G November Wednesday
1 F September Saturday
  1. F stays in which of the following floor?
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. None of these.

    Answer
    A. 1
  2. Who among the following has Seminar in September?
    A. A
    B. F
    C. B
    D. D
    E. E

    Answer
    B. F
  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?
    A. D – Monday
    B. C – Tuesday
    C. A – Wednesday
    D. G – Saturday
    E. E – Sunday

    Answer
    E. E – Sunday
  4. Which of the following is correctly matched?
    A. D – Monday – February
    B. C – Tuesday – June
    C. A – Friday – February
    D. G – Saturday – September
    E. E – Sunday – July

    Answer
    C. A – Friday – February
  5. Who among the following has Seminar on Sunday?
    A. A
    B. C
    C. B
    D. D
    E. E

    Answer
    D. D

Directions (Q. 1 to 5): Answer the questions on the basis of the information given below.

Six friends– Kalash, Kalyan, Kamal, Kannan, Kapil and Kiran- work in different banks- SBI, BOB, BOI, CBI, SBT and PNB – and they are located on six different floors of a building, numbered 1 to 6. They drive six different cars Baleno, Swift, Alto, Kwid, Ritz and Ford, in no particular order. Each bank is closed on a different day from Monday to Saturday. Kalyan drives Ritz and his bank,BOB is on the 6th floor of the building. Kapil and Kalash have banks on even numbered floors which are closed on Saturday and Monday. SBI is on the lowest floor and it is closed on Tuesday. CBI bank is on the floor next to Kalyan and it is closed on Thursday. The manager of PNB drives a Ford and has leave on Monday. Kiran drives a Kwid and he has only one neighbour. One of the banks on even numbered floors has leave on Friday. Kannan is located two floors below Kamal and he drives an Alto. Kapil, who is not a neighbour of Kamal, drives a Baleno and has leave on Saturday. SBT is on an even numbered floor.

Explanation
Floor Person Car Bank Day
6 Kalyan Ritz BOB Friday
5 Kamal Swift CBI Thursday
4 Kalash Ford PNB Monday
3 Kannan Alto BOI Wednesday
2 Kapil Baleno SBT Saturday
1 Kiran Kwid SBI Tuesday
  1. Who is the working in SBI?
    1.Kalash
    2.Kiran
    3.Kannan
    4.Kalyan
    5.Kamal

    Answer
    Answer – 2.Kiran
  2. Which car does Kapil drive?
    1.Ford
    2.Ritz
    3.Baleno
    4.Kwid
    5.Swift

    Answer
    Answer – 3.Baleno
  3. Who has leave on Thursday?
    1.Kannan
    2.Kiran
    3.Kalash
    4.Kalyan
    5.Kamal

    Answer
    Answer – 5.Kamal
  4. If Kannan is related to Kamal and Kapil is related to Kalash, in the same way Kiran is related to?
    1.Kalyan
    2.Kiran
    3.Kalash
    4.Kannan
    5.Kamal

    Answer
    Answer – 4.Kannan
  5. Which of the following combination is correct?
    1.Kannan – BOI – Swift
    2.Kamal – CBI – Alto
    3.Kalash – SBT – Ford
    4.Kalyan – BOB – Baleno
    5.Kiran – SBI – Kwid

    Answer
    Answer – 5.Kiran – SBI – Kwid

Directions (Q. 6 to 10): Answer the questions on the basis of the information given below.

Eight friends – Ganesh, Gaurav, George, Giri, Gokul, Gowri, Gopal, and Gayathri – go to a Sports Complex on different days of the week, from Monday to Friday. They take part in eight different games – Football, Basketball, Cricket, Badminton, Swimming, Archery, Table Tennis and Hockey, not necessarily in any order. Two of them walk to the complex, two go by cycle, two by bike and two by car.

Gowri goes by bike on Tuesday along with GANESH who plays Table Tennis.Gayathri and Gaurav travel by car on different days after the day on which GANESH goes to the complex. Gokul plays Basketball on the day exactly between Gayathri and Gaurav. GANESH and Gokul go by cycle. Georgealone goes for Archery on the day before Gowri. Football and Cricket practice is held on Friday. Gayathri plays Badminton. Gopal, who plays cricket and Giri, who plays Hockey, walk to the sports complex. Giri goes to the complex on the same day as Gokul.

Explanation
Monday George Bike Archery
Tuesday Gouri Bike Swimming
Ganesh Cycle Table tennis
Wednesday Gayathri Car Badminton
Thursday Giri Walk Hockey
Gokul Cycle Basketball
Friday Gaurav Car Football
Gopal Walk Cricket
  1. What sport does Gowri take part in?
    1.Cricket
    2.Basketball
    3.Hockey
    4.Football
    5.Swimming

    Answer
    Answer – 5.Swimming
  2. How does George travel to the sports complex?
    1.Walk
    2.Car
    3.Cycle
    4.Bike
    5.Cannot be determined

    Answer
    Answer – 4.Bike
  3. Which of the following combinations is true about Monday?
    1.Table Tennis, Cycle
    2.Football, Bike
    3.Cricket, Car
    4.Archery, Bike
    5.Hockey, Walk

    Answer
    Answer – 4.Archery, Bike
  4. Which of the following pairs of person and game is correct?
    1.Gowri, Cricket
    2.Gopal, Badminton
    3.George, Basketball
    4.Gaurav, Football
    5.Ganesh, Swimming

    Answer
    Answer – 4.Gaurav, Football
  5.  Which two people play on Thursday?
    1.Gayathri, Gaurav
    2.Ganesh, Gowri
    3.Gaurav, Gopal
    4.Gokul, Giri
    5.George, Gokul

    Answer
    Answer – 4.Gokul, Giri

 

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Phrasal Verbs Tricks & Tips Day 1

Phrasal Verbs Tricks & Tips Day 1 Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  What …

Pie Chart DI Tricks & Tips

Pie Chart DI Tricks & Tips Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  Pie Charts …

error: