Home / Crack IBPS PO Bag / Reasoning Quiz On Seating Arrangement Linear Day 13 Bag

Reasoning Quiz On Seating Arrangement Linear Day 13 Bag

Reasoning Quiz On Seating Arrangement Linear Day 13 Bag


Buy Quant & Reasoning Tricks Book – Buy Now

Study the following information carefully to answer the given questions.
Ten persons from ten different cities viz. Delhi, Jaipur, Patna, Indore, Mangaluru, Chennai, Hyderabad, Bengaluru, Raipur and Sri Nagar are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1- A, B, C, D and E are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. In row 2 – P, Q, R, S and T are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row either faces another member of the other row or seated behind each other.(All the information given above does not necessarily represent the order of seating in the final arrangement.) Each one of them like different colors viz, Grey, Brown, Black, Blue, White, Yellow, Red, Pink, Orange and Green but not necessarily in the same order.

The person from Indore sits to the immediate right of Q, who seated exactly in the middle of the row. P faces one of the immediate neighbors of the person from Jaipur. D faces one of the immediate neighbors of the person from Patna. S is not from Patna. D is neither from Mangaluru nor from Chennai. P sits immediate right of the person from Raipur. R sits one of the extreme ends of the line and from Raipur. C sits third to the right of person from Jaipur. Only One person sits between the person from Raipur and Q. C sits to the immediate right of the person who faces S. Only two people sit between C and E.  S is neither from Delhi nor from Bengaluru. The person from Mangaluru sits second to the right of the one who faces North Direction. One of the immediate neighbors of the person from Mangaluru behind the person from Patna. P does not face A and faces south direction. The person from Delhi sits exactly between the persons from Sri Nagar and Mangaluru. The person from Chennai faces the person from Sri Nagar. T faces North Direction and sits immediate left of Q. Only one person sit between the persons from Patna and Indore. A faces the opposite direction to the person from Hyderabad. Two persons sit between the one who likes Brown and the one who likes Grey. Three persons sit between the one who likes Red and the one who likes Green. Neither s nor R like Red. D does not like Green. R and S does not like Black. The person who likes Brown sits between the person who likes White and Black. The person who likes Pink sit between Blue and Orange. C does not like orange.

Explanation

Explanation-north-south-colour

  1. Who amongst the following faces the person from Indore?
    A. The person from Delhi
    B. D
    C. The person from Mangaluru
    D. The person from Raipur
    E. B

    Answer
    Answer – E. B
  2. Q is from which of the following Cities?
    A. Patna
    B. Indore
    C. Hyderabad
    D. Raipur
    E. Mangaluru

    Answer
    Answer – C. Hyderabad
  3. Which of the following is true regarding C?
    A. C faces south direction
    B. None of the given options is true
    C. C is from Bengaluru
    D. The person from Indore faces C
    E. The person from Hyderabad is an immediate neighbor of C

    Answer
    Answer – A. C faces south direction
  4. R is related to Indore in the same way as C is related to Mangaluru based on the given arrangement, To who amongst the following is T related to the following same pattern?
    A. Delhi
    B. Sri Nagar
    C. Patna
    D. Raipur
    E. Chennai

    Answer
    Answer – E. Chennai
  5. Who among the following likes White?
    A. Q
    B. U
    C. V
    D. S
    E. T

    Answer
    Answer – D. S

Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight friends C, D, E, F, L, M, N and O are seated in a straight line, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north while some face South. Only three people sit to the right of M. E sits second to the left of M. F sits third to the right of O. O is not an immediate neighbour of M. O does not sit at any of the extreme ends of the line. Both the immediate neighbours of O face south.
D sits second to the right of N. As many people sit between M and D as between M and L. Immediate neighbours of F face opposite directions(i.e., If one person faces north then the other person faces south and vice-versa). C faces south. L and F face direction opposite to C.(i.e If C faces north then both L and F face south and vice-versa)

Explanation
Explanation-direction-north-south
  1. Which of the following is true, based on the given arrangement?
    A. D faces North
    B. Only three people face South
    C. L sits at one of the extreme ends of the line
    D. O and E face the same directions
    E. None of the given options is true

    Answer
    Answer – D. O and E face the same directions
  2. How many people sit to the left of O?
    A. Three
    B. More than four
    C. One
    D. Four
    E. Two

    Answer
    Answer – C. One
  3. Who amongst the following faces South?
    A. E
    B. M
    C. F
    D. L
    E. O

    Answer
    B. M
  4. Who amongst the following sits second to the left of L?
    A. O
    B. F
    C. D
    D. No one as less than two people sit to the left of L
    E. N

    Answer
    Answer –B. F
  5. Who amongst the following represent the persons sitting at extreme ends of the line?
    A. D, N
    B. C, D
    C. L, N
    D. D, L
    E. C, N

    Answer
    Answer – B. C, D

II. Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight people B, C, D, E, F, G, H and I are sitting in a straight line with equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing North and some of them are facing south.

  • E sits immediate right of the person who sits at one of the extreme ends of the line. Only three people sit between E and G. B sits exactly between D and H.
  • C sits third to the right of H. F is an immediate neighbour of G and faces south. G sits second to the right of C. D sits third to the left of G. B and E face the same direction as C(i.e if C faces north then B and E also face North and Vice-Versa).
  • Immediate neighbours of G face opposite directions(i.e. if one neighbour faces North then the other neighbour faces south and Vice-Versa)
  • Person who sit at the extreme ends of the line face opposite directions(i.e. if one neighbour faces North then the other neighbour faces south and Vice-Versa)
  • D and H face the same direction as I(i.e if I faces north then D and H also face North and Vice-Versa).
Explanation
Explanation-
  1. In the given arrangement, how many people will sit between D and G?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One

    Answer
    Answer – A. Two
  2. Who amongst the following sits third to the right of B?
    A. E
    B. I
    C. Other than those given as options
    D. F
    E. G

    Answer
    Answer – B. I
  3. How many people face South as per the given arrangement?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One

    Answer
    Answer – C. Four
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. IH
    B. EG
    C. DF
    D. EB
    E. BC

    Answer
    Answer – D. EB
  5. Who amongst the following sits at the extreme right end of the row?
    A. G
    B. C
    C. I
    D. H
    E. E

    Answer
    Answer – B. C

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons from ten different countries viz. Mumbai, Chennai, Bengaluru, Kolkatta, Pune, Hyderabad, Jaipur, Ahmedabad, Surat and Kochi are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1- A, B, C, D and E are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. In row 2 – P, Q, R, S and T are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row either faces another member of the other row or seated behind each other.(All the information given above does not necessarily represent the order of seating in the final arrangement.). Each person stays in ten different floors numbered 1 to 12.(From Ground floor to Top floor)

There is only one floor between the person from Mumbai and the person from Pune. S is not from Bengaluru. D is neither from Pune nor from Hyderabad. P sits immediate right of the person from Surat. R sits one of the extreme ends of the line and from Surat. C sits third to the right of the person from Chennai. P does not face A and faces south direction. The person from Mumbai sits exactly between the persons from Kochi and Pune. The person from Hyderabad faces the person from Kochi. The person from Surat stays on the odd numbered floor. T faces North Direction and sits immediate left of Q. Only one person sit between the persons from Bengaluru and Kolkatta. The person from Kolkatta sits to the immediate right of Q, who seated exactly in the middle of the row. P faces one of the immediate neighbors of the person from Chennai. D faces one of the immediate neighbors of the person from Bengaluru. The person from Kochi stays on the top floor. Only One person sits between the person from Surat and Q. C sits to the immediate right of the person who faces S. The person from Hyderabad stays on the 4th floor. Only two people sit between C and E. S is neither from Mumbai nor from Ahmedabad. The person from Pune sits second to the right of the one who faces North Direction. One of the immediate neighbors of the person from Pune behind the person from Bengaluru. A faces the opposite direction to the person from Jaipur. The persons from Bengaluru, Jaipur and Kolkatta stay on the consecutive floors. The floor number of the person from Chennai is the double of the floor number of the person from Surat. The floor number of the B is the square of the floor number of P. Neither E nor A stays on floor numbered 6. 

Explanation
Explanation-
  1. Who amongst the following faces the person from Hyderabad?
    A. The person from Mumbai
    B. D
    C. The person from Pune
    D. The person from Surat
    E. B or E

    Answer
    Answer – B. D
  2. T stays on which of the following floors?
    A. 1
    B. 2
    C. 4
    D. 6
    E. 8

    Answer
    Answer – A. 1
  3. Which of the following is true regarding C?
    A. C faces south direction.
    B. None of the given options is true
    C. C is from Bangladesh
    D. The person from India faces C
    E. The person from Hungary is an immediate neighbor of C

    Answer
    A. C faces south direction.
  4. R is related to Kolkatta in the same way as C is related to Pune based on the given arrangement, To who amongst the following is T related to the following same pattern?
    A. Mumbai
    B. Sri Nagar
    C. Bengaluru
    D. Surat
    E. Hyderabad

    Answer
    Answer – E. Hyderabad
  5. Who amongst the following sit at extreme ends of the row?
    A. The person stays on 8th floor and R
    B. The persons from Ahmedabad and A
    C. D and the person stays on 10th floor
    D. The persons from Hyderabad and Bengaluru
    E. A, E

    Answer
    Answer – C. D and the person stays on 10th floor

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten friends are sitting in two parallel rows of six seats each. One seat is vacant in each row. M, N, O, P and Q are sitting in row-1 facing South. D, E, F, G and H are facing North. Each likes a different Chocolate i.e. 5star, Dairy Milk, Munch, Kitkat, Perk, Snickers, Bourneville, Gems, Eclairs and Galaxy. Each person has different number of their favourite chocolates – 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 15 and 16.

The difference between the chocolates hold by N and O is 3. G sits third to the right of F and likes Kitkat. Only two people sit between E and the vacant seat. E does not like Perk or Munch Chocolate. Q is not an immediate neighbour of O. N likes Galaxy. The persons who sit at the extreme end of the line have chocolates in consecutive order. Neither E nor H has 8 chocolate. One of the neighbors of vacant seat in both rows have chocolates in odd number. The one who likes Munch Chocolate faces the one who likes Gems. The one who likes Munch sits opposite to the one who sits third right of the person who sits opposite to G. O is not an immediate neighbour of P. H, who likes neither Perk nor Snickers, does not face the vacant seat. Neither G nor F sits at any of the extreme ends of the row. P faces F. Vacant seats are not opposite to each other. Two seats are there between O and N, who sits third right of the one who likes Bournville. The one who likes Eclairs Chocolate faces the one who likes Kitkat. The persons who like the 5star and Gems are adjacent to each other. Vacant seat of row – 1 is not an immediate neighbour of P. E sits at one of the extreme ends of the row. F does not like 5star and Gems. Vacant seat of row-1 does not face G who doesn’t sit at any of the extreme ends of the row. The person who likes 5star has 3 chocolates. The total number of chocolates hold by Q is the half of the total number of chocolates hold by H. The total numbers of chocolates hold by M, F and G is the Square of the total number of chocolates hold by P, Q and M respectively. Neither P nor G has 4 chocolate.

Explanation
Explanation-
  1. In the given arrangement, if two people come and sit to the immediate left of E, how many people will sit between D and E?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One

    Answer
    Answer – B. Three
  2. Who amongst the following sits third to the right of F?
    A. The one who likes Kitkat
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. D
    E. The one who likes Perk

    Answer
    Answer – A. The one who likes Kitkat
  3. Which of the following faces the vacant seat of Row – 1?
    The one who likes Kitkat
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. F
    E. The one who has 15 chocolate

    Answer
    Answer – E. The one who has 15 chocolate
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. QE
    B. ND
    C. HO
    D. PG
    E. FP

    Answer
    Answer – E. FP
  5. Who among the following has 11 chocolate?
    A. Q
    B. N
    C. D
    D. E
    E. None of the above

    Answer
    Answer – B. N

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons from ten different countries viz. Denmark, Japan, Pakistan, India, Mauritius, Canada, Hungary, Bangladesh, Russia and Singapore are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1- A, B, C, D and E are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. In row 2 – P, Q, R, S and T are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row either faces another member of the other row or seated behind each other.(All the information given above does not necessarily represent the order of seating in the final arrangement.)

S is not from Pakistan. D is neither from Mauritius nor from Canada. P sits immediate right of the person from Russia. R sits one of the extreme ends of the line and from Russia. C sits third to the right of person from Japan. P does not face A and faces south direction. The person from Denmark sits exactly between the persons from Singapore and Mauritius. The person from Canada faces the person from Singapore. T faces North Direction and sits immediate left of Q. Only one person sit between the persons from Pakistan and India. The person from India sits to the immediate right of Q, who seated exactly in the middle of the row. P faces one of the immediate neighbors of the person from Japan. D faces one of the immediate neighbors of the person from Pakistan. Only One person sits between the person from Russia and Q. C sits to the immediate right of the person who faces S. Only two people sit between C and E. S is neither from Denmark nor from Bangladesh. The person from Mauritius sits second to the right of the one who faces North Direction. One of the immediate neighbors of the person from Mauritius behind the person from Pakistan. A faces the opposite direction to the person from Hungary.

Explanation
Explanation-
  1. Who amongst the following faces the person from Canada?
    A. The person from Denmark
    B. D
    C. The person from Mauritius
    D. The person from Russia
    E. B or E

    Answer
    Answer – B. D
  2. T is from which of the following Countries?
    A. Pakistan
    B. India
    C. Hungary
    D. Russia
    E. Mauritius

    Answer
    Answer – A. Pakistan
  3. Which of the following is true regarding C?
    A. C faces south direction.
    B. None of the given options is true
    C. C is from Bangladesh
    D. The person from India faces C
    E. The person from Hungary is an immediate neighbor of C

    Answer
    A. C faces south direction.
  4. R is related to India in the same way as C is related to Mauritius based on the given arrangement, To who amongst the following is T related to the following same pattern?
    A. Denmark
    B. Sri Nagar
    C. Pakistan
    D. Russia
    E. Canada

    Answer
    Answer – E. Canada
  5. Who amongst the following sit at extreme end of the row?
    A. The person from Denmark and R
    B. The persons from Bangladesh and A
    C. D and the person from Japan
    D. The persons from Canada and Pakistan
    E. A, E

    Answer
    Answer – 3. D and the person from Japan

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons – P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y are sitting in two rows with five persons in each row. In Row – 1, the persons are facing south and in Row – 2, the persons are facing north. Each person in row one faces a person from the other row. All of them have a laptop of different companies, viz  HP, Lenovo, Acer, Dell,  Sony, Samsung, TOSHIBA, Apple, Asus and HCL but not necessarily in the same order.

R owns TOSHIBA. The one who likes Dell sits opposite to the one who is second to the right of Q. X does not like HCL. T sits opposite to the one who sits second to the left of the person who owns Acer. There is only one person stands between Q and R. The persons who like Sony and Samsung sit opposite each other. U sits opposite to P, who owns HP. The one who owns Lenovo sits opposite the one who owns Apple. Y is not facing the north but sits third to the left of V, who owns Lenovo. T sits at one of the ends of the row and owns Samsung. The one who owns Apple is on the immediate right of S, who does not own HCL. The persons who own Acer and Dell are not facing the north direction. 

Explanation
Explanation-
  1. S owns which of the following brand of laptop?
    A. Asus
    B. Apple
    C. Sony
    D. TOSHIBA
    E. None of the above

    Answer
    Answer – A. Asus
  2. How many persons sit between S and R?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Can’t be determined
    E. None of the above

    Answer
    Answer – B. Two
  3. Which of the following statements is/are true?
    A. W owns HCL and sits at one of the ends of the row.
    B. U sits on the immediate left of the one who owns Lenovo.
    C. The one who owns Asus sits on the immediate left of the one who owns HCL.
    D. Only (A) and (B)
    E. Only (B) and (C)

    Answer
    Answer – D. Only (A) and (B)
  4. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?
    A. W, S
    B. U, P
    C. V, P
    D. X, R
    E. V, Q

    Answer
    Answer – C. V, P
  5. Who among the following sit at the extreme ends of the row?
    A. Y, X
    B. W, T
    C. W, R
    D. S, U
    E. None of the above

    Answer
    Answer – B. W, T

I. Study the following information carefully to answer the given questions

A group of eight friends – A, C, F, S, X, M, I and W – are sitting in a straight line facing north.

Each of them has different company cars– Datsun, Renault, Hyundai, Tata, Maruti, Toyota, BMW and Volkswagen. Each of them likes different colours – Pink, Yellow, Red, Black, Blue, Orange, White and Green, but not necessarily in the same order.

  • C, who has a Maruti car, sits third to the left of F. Neither C nor F sits at the extreme ends of the line. A, who likes Pink colour, has Hyundai car. A is not an immediate neighbour of either C or F.
  • S is two places away from M and likes Orange colour. M, who has BMW car, likes Red colour. I, who has Datsun car, sits at an extreme end of the line and likes White colour.
  • X, who has Tata car likes Green colour and sits on the immediate left of C. C does not like either Blue or Yellow colour.
  • One who has Volkswagen sits on the immediate left of who has Datsun car. F, who has Renault car, does not like Yellow colour.
Explanation
SA Line
  1. The person who likes yellow has which company car ?
    1.Datsun
    2.BMW
    3.Toyota
    4.Tata
    5.None of these

    Answer
    Answer – 3.Toyota
  2. What is the position of F with respect to X ?
    1.Fourth to the right
    2.Second to the left
    3.Immediate right
    4.Third to the left
    5.None of these

    Answer
    Answer – 1.Fourth to the right
  3. If A is related to black, W is related to Blue then M is related with which color ?
    1.Green
    2.Orange
    3.White
    4.Pink
    5.None of these

    Answer
    Answer – 2.Orange
  4. Four of the following five are alike in a certain way based on their position, which one does not belong to that group ?
    1.WFI
    2.ACM
    3.SMC
    4.XCW
    5.None of these

    Answer
    Answer – 4.XCW
  5. Which of the following is correct according to the given information ?
    1.Two persons sits between W and who likes pink colour
    2.X and I are sits at the extreme end of the line
    3.C likes Orange colour
    4.X is sit between who has Maruti and Hyundai cars
    5.Both 1 and 4

    Answer
    Answer – 5.Both 1 and 4

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Ten Stationery items Pencil, Books, Notes, Pens, Sharpners, Chalk, Stickers, Gum, Scale, Covers are palced in 10 boxes numbered 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 and 10 are placed adjacent to one another in two different rows of 5 boxes each.

  • Boxes with odd numbers are situated opposite to the boxes with even numbers and no two even number boxes with even number and no two boxes with odd numbers are adjacent to each other. No two boxes have consecutive numbers.
  • Box no 8 is occupied by books and it is to the extreme left of one end of the row.
  • Box 4 and 6 are not in the row of box no 8 and any of the boxes numbered 4, 6, and 3 are not in the middle of the row.
  • Gums are placed in Box no 5.and its box is not situated in the row where box no 6 is situated.
  • Notes are placed in an odd numbered box and placed in a row where Books are situated but both are not adjacent to each other.
  • Sharpner’s and Chalk’s box are adjacent to box no 6 and Chalk’s box is not adjacent to box no 4.
  • Pencil’s & Cover’s box are placed in the same row. Pen’s box is even numbered but not 10 and diagonally opposite to box no 1 which contains stickers
  • Box no 6 is second from the one of the end of the row. Stickers’s box is neither opposite to Sharpners’s box nor adjacent to it.
Explanation
  1. The pack of notes are placed in which number box ?
    1.7
    2.9
    3.8
    4.3
    5.None of these

    Answer
    Answer – 1.7
  2. Covers are kept in which number box ?
    1.4
    2.6
    3.2
    4.3
    5.Can’t be determined

    Answer
    Answer – 5.Can’t be determined
  3. The number 9 box is placed opposite to which box and contains which stationery ?
    1.5, Chalk
    2.6, Covers
    3.8, Pens
    4.10, scale
    5.None of these

    Answer
    Answer – 4.10, scale
  4. If pencil is placed in the box numbered 4 then which box is placed  opposite to the box which contains pencils ?
    1.Pencils
    2.Covers
    3.Stickers
    4.Gum
    5.None of these

    Answer
    Answer – 4.Gum
  5. If the box 1 is related to Sharpners, box 10 is related to Pens then Box 8 is related with ?
    1.Scale
    2.Books
    3.Chalk
    4.Notes
    5.None of these

    Answer
    Answer – 1.Scale

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Profit & Loss Tricks & Tips 1

Profit & Loss Tricks & Tips Buy Quant & Reasoning Tricks Book –  Profit and  …

DAY 5 Study Bag : Crack IBPS Exam

DAY 5 Study Bag : Crack IBPS Exam Strict Study Plan is a must Aspirants …

error: