Home / Uncategorized / SBI PO New Pattern Based Questions Exercise 22

SBI PO New Pattern Based Questions Exercise 22

Quant New Pattern Questions for SBI PO

Directions (1-5): Each question below is followed by two statements A and B. You are to determine whether the data given in the statement is sufficient for answering the question. You should use the data and your knowledge of Mathematics to choose the best possible answer. 
Give answer (a) if the statement A alone is sufficient to answer the question, but the statement B alone is not sufficient. 
Give answer (b) if the statement B alone is sufficient to answer the question, but the statement A alone is not sufficient. 
Give answer (c) if both statements A and B together are needed to answer the question. 
Give answer (d) if either the statements A alone or statement B alone is sufficient to answer the question 
Give answer (e) if you cannot get the answer from the statements A and B together, but need even more data. 
Q1. Triangle ABC has angle BAC equal to 90°. What is the measure of the angle ABC? 
A. The angle ACB is 35°.
B. The angle CBA is 55°.
Q2. X, Y and Z are three consecutive even numbers (not necessarily in this order). What is the sum of these numbers? 
A. The difference between X and Z is 4.
B. One-third of Y is 14.
Q3. What is the salary of P, in a group of P, Q, R, S, T and U, whose average salary is Rs. 35,000? 
A. Total of the salary of Q and S is Rs. 54000.
B. Total of the salary of T and U is Rs. 58000.
Q4. What is the rate p.c.p.a. on an amount of Rs. 6,000 deposited in a Bank? 
A. The simple interest for four years is Rs. 3600.
B. The difference between the simple interest and compound interest is Rs. 894.0375.
Q5. What is the number? 
A. 20% of that number is one fifth of that number.
B. 5/6th of that number is less than that number by 15.
Directions (6-10): Each of the questions consists of a question followed by three statements. You have to study the questions and the statements and decide which of the statements(s) is/are necessary to answer the question. 
Q6. What is the area of the hall? 
I. Material cost of flooring per sq metre is Rs. 250
II. labour cost of flooring the hall is Rs. 3,500
III. Total cost of flooring the hall is Rs. 14,500
(a) I and II only
(b) II and III only
(c) All I, II and III
(d) Any two of the three
(e) None of these
Q7. What was the percentage of discount offered?
I. Profit earned by selling the article for Rs. 252 after giving discount was Rs. 52.
II. Had there been no discount the profit earned would have been Rs. 80
III. Had there been no discount the profit earned would have been 40%.
(a) I and II only
(b) II and either I or III only
(c) I and III only
(d) I and either II or III only
(e) None of these
Q8. What is the speed of the train?
I. The train crosses a signal pole in 13 sec.
II. The train crosses a platform of length 250 m in 27 seconds.
III. The train crosses another train running in the same direction in 32 seconds.
(a) I and II only
(b) I and III only
(c) II and III only
(d) Any two of the three
(e) None of these
Q9. What is the population of State ‘A’?
I. After increasing the population of State A by 15% it becomes 1.61 lakhs
II. Ratio of population of State A to that of State B is 7 : 8 respectively
III. Population of State B is 1.6 lakhs
(a) I only
(b) II and III only
(c) I and II only
(d) Either only I or II and III
(e) All I, II and III
Q10. How many workers are required for completing the construction work in 10 days?
I. 20% of the work can be completed by 8 workers in 8 days
II. 20 workers can complete the work in 16 days
III. One eighth of the work can be completed by 8 workers in 5 days
(a) I and II only
(b) II and III only
(c) I only
(d) III only
(e) Any one of three
Directions (11-15): In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and–
Give answer (a) if x>y 
Give answer (b) if x≥y
Give answer (c) if x<y
Give answer (d) if x≤y
Give answer (e) if x = y or the relationship cannot be established. 
Solution:
 
S1. Ans.(d)
Sol.
From statement A
∠ABC = 180 – (∠BAC + ∠ACB)
= 180 – (90+ 35) = 55°
From statement B, ∠ABC = 55°
S2. Ans.(c)
Sol.
A. x-z=4 or z-x=4
B. y/3=14⇒y=42
So, no. are 40, 42, 44
So, both statements together are required to answer the question
S3. Ans.(e)
Sol.
P + Q + R+ S +T +U = 6 × 35000 = 210000
A. Q +S = 54000
B. T + U = 58000
P + R = 210000 – (54000 + 58000)
= 210000 – 112000
=98000
We can not find salary of P from given data
S5. Ans.(b)
Sol.
A. Let no. is x
x ×20%  =x/5
B. 5x/6=x-15
⇒ x=90
So, statement A is insufficient whereas statement B alone is sufficient to answer the question.
S6. Ans.(c)
Sol.
Let area = x m²
Then,
250x + 3500 = 14500
By this equation, we can find x
So all three statements are required
S7. Ans.(d)
Sol.
I. S.P. = 252
Profit = 52
C.P. = 252 – 52 = 200
II. Profit = 80 (when no discount)
So, M.P =200+80=280
III. When discount = 0
Profit = 40%
Profit =200×40/100=80
So, we can calculate M.P. and consequently discount percentage.
So, statement I with either II or III is necessary to answer the question
So from above equations, we can see statement I & II are sufficient to find out speed of train.
S9. Ans.(d)
Sol.
I. A ×115/100=1.61 lakh
II. A∶B=7∶8
III. B=1.6 lakh
So, we can see, population of A can be find out either only by statement I or statement II & III together.
S10. Ans.(e)
Sol.
I. n×10=8×8×5
II. n×10=20×16
III. n×10=8×5×8
So, from any of the three statements, we can get the answer.
S11. Ans.(e)
Sol.
I.
x^2-1200=244
x^2=1444
x= ±38
II. y+122=159
y=159-122=37
∴ No relation can be established between x & y

 

 

 

 

New Pattern English Questions for SBI PO 2017

Directions (1-10): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

 

Q1. Propitious: During recession, conditions are not propitious to the development of business.

(a) lucky

(b) suspicious

(c) favorable

(d) fortunate

(e) affordable

Q2. Ephemeral: We often long to hold on to the ephemeral joy of childhood.

(a) harmless

(b) remarkable

(c) sporadic

(d) transitory

(e) heavenly

Q3. Unsavory: Many democracies resort to unsavory methods to control dissidence.

(a) disagreeable

(b) coercive

(c) bribing

(d) coaxing

(e) cunning

Q4. Stonewalling: After two months of stone-walling, a breakthrough came out of the blue.

(a) trying

(b) blocking

(c) preventing

(d) cajoling

(e) delaying

Q5. Loopholes: There are enough loopholes in the law to raise serious doubts about its serving the intended purpose.

(a) amendments

(b) vagaries

(c) ambiguities

(d) openings

(e) drawbacks

Q6. Instigate: The B.J.P. won a two-thirds majority vote simply by instigating communal hatred.

(a) fabricating

(b) inciting

(c) spawning

(d) generating

(e) aggravating

Q7. Hegemony: Musharaf’s continuity in power signifies the continuation of Pakistani Army’s hegemony in the political process and its compulsive hostility towards India.

(a) dominance

(b) role

(c) edge

(d) advantage

(e) plan

Q8. Horrendous: The recent petrol pump and prime land allotment scams did not expose corruption but mammoth patronage, not crime but horrendous class exploitation.

(a) explicit

(b) implicit

(c) clear

(d) horrifying

(e) awful

Q9. Machiavellian: Politicians often resort to Machiavellian tactics to stay in power.

(a) grandiose

(b) scheming

(c) majestic

(d) clumsy

(e) evil

Q10. Polemics: As usual our politicians are busy with polemics and politics.

(a) speeches

(b) appearances

(c) controversial debates

(d) power

(e) performance

Directions (11-15): In each of the following questions, a capitalized pair of words is given followed by five numbered pairs of words. Select from choices the pair which exhibits the same relationship as the capitalized pair of words and mark its number as your answer.

Q11. TOP : SPINS : :

(a) earth : rotates

(b) car : accelerates

(c) moon : dark

(d) toy : destroy

(e) None of the above

Q12. MILK : SPOIL : :

(a) metal : bend

(b) water : filter

(c) flower : wilt

(d) fish : swim

(e) None of the above

Q13. MUNIFICENT : GENEROSITY : :

(a) vivacious : happiness

(b) domineering : timidity

(c) indisputable : doubt

(d) fortunate : haplessness

(e) None of the above

Q14. SHIP : DISEMBARK : :

(a) train : run

(b) fail : arrest

(c) charge : job

(d) horse : dismount

(e) None of the above

Q15. RETREATING : ADVANCING : :

(a) oblique : indirect

(b) red : crimson

(c) dorsal : ventral

(d) snowy : windy

(e) None of the above

 

Solutions

S1. Ans.(c)

Sol. Propitious-giving or indicating a good chance of success; favourable. According to the context of the sentence, the conditions are not favorable because of recession.

S2. Ans.(d)

Sol. Ephemeral-lasting for a very short time. The short lasting joy of childhood.

S3. Ans.(a)

Sol. Unsavory: disagreeable and unpleasant because morally disreputable.

S4. Ans.(e)

Sol. stonewall-delay or obstruct (a request, process, or person) by refusing to answer questions or by being evasive.

S5. Ans.(c)

Sol. Loopholes-an ambiguity or inadequacy in the law or a set of rules.

S6. Ans.(b)

Sol. instigate-encourage or stir up (violent or unlawful behaviour).

S7. Ans.(a)

Sol. Hegemony-leadership or dominance, especially by one state or social group over others.

S8. Ans.(d)

Sol. Horrendous: extremely unpleasant, horrifying, or terrible.

S9. Ans.(e)

Sol. Machiavellian-cunning, scheming, and unscrupulous, especially in politics.

S10. Ans.(c)

Sol. polemic-the practice of engaging in controversial debate or dispute.

S11. Ans.(a)

Sol. Just as a top spins, the earth rotates.

S12. Ans.(c)

Sol. Milk gets destroyed when it gets spoilt and a flower gets destroyed when it wilts.

S13. Ans.(a)

Sol. Munificence represents generosity, just as vivaciousness represents happiness.

S14. Ans.(d)

Sol. To get off ship one disembarks. To get off a horse, one dismounts from it.

S15. Ans.(c)

Sol. Retreating and advancing are opposite actions. Similarly, dorsal and ventral are adjectives which refer to the back and front of an animal’s body. All other choices are synonyms in nature.

 

Reasoning New Pattern Questions for SBI PO

Directions (1-3): In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between ‘strong’ arguments and ‘weak’ arguments. ‘Strong’ arguments are those which are both important and directly related to the question. ‘Weak’ arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.
Each question below is followed by three arguments numbered (A), (B) and (C). You have to decide which of the arguments is a ‘strong’  argument and which is a ‘weak’ argument.
Q1. Statement: Should there be a cap on drawing ground water for irrigation purposes in India?
Arguments:
(A) No, irrigation is of prime importance for food production in India and it is heavily dependent on ground water in many parts of the country.
(B) Yes, water tables have gone down to alarmingly low levels in some parts of the country where irrigation is primarily dependent on groundwater, which may lead to serious environmental consequences.
(C) Yes, India just cannot afford to draw groundwater any further as the international agencies have cautioned India against it.
(a) Only (A) and (B) are strong
(b) Only (B) and (C) are strong
(c) Only (A) and (C) are strong
(d) All(A), (B) and (C) are strong
(e) None of these


S1. Ans.(a)

Sol. (A) is strong as it addresses the problem of food scarcity. (B) is strong as the environment is a very important issue. (C) is weak because “the caution” part is neither convincing nor mature.

 
Q2. Statement: Should there be a complete ban on setting up thermal power plants in India?
Arguments:
(A) Yes, this is the only way to arrest further addition to environmental pollution.
(B) No, there is a huge shortage of electricity in most parts of the country and hence generation of electricity needs to be augmented.
(C) No, many developed countries continue to set up thermal power plants in their countries.
(a) None is strong
(b) Only (A) is strong
(c) Only (B) is strong
(d) Only (C) is strong
(e) Only either (A) or (B) is strong

S2. Ans.(c)

Sol. (A) is weak because it is not true: note the use of ‘only’ (B) is strong as the country’s power needs can’t be ignored. (C) is weak as it is argument by example.

Q3. Statement: Should there be a restriction on the construction of high-rise buildings in big cities in India?
Arguments:
(A) No, big cities in India do not have adequate open land plots to accommodate the growing population.
(B) Yes, only the builders and developers benefit from the construction of high-rise buildings.
(C) Yes, the Govt. should first provide adequate infrastructural facilities to the existing buildings before allowing the construction of new high-rise buildings.
(a) Only (B) is strong
(b) Only (C) is strong
(c) Only (A) and (C) are strong
(d) Only (A) is strong
(e) None of these

S3. Ans.(c)

Sol. (A) is strong as space constraints do play a crucial role. (B) is false: the buyers also benefit in terms of cost and greenery. (C) is strong as mere buildings do not make sense. Without proper infrastructure, they become worse than rural houses to live in.

 
Directions (4-6): In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered (A), (B) and (C). A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true,then decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing. 
Q4. Statement: A heavy unseasonal downpour during the last two days has paralysed the normal life in the state in which five persons were killed but this has provided a huge relief to the problem of acute water crisis in the state.
Courses of action:
(A) The state government should set up a committee to review the alarming situation.
(B) The state government should immediately remove all the restrictions on use of potable water in all the major cities in the state.
(C) The state government should send relief supplies to all the affected areas in the state.
(a) None
(b) Only (A)
(c) Only (B) and (C)
(d) Only (C)
(e) All (A),(B) and (C)

S4. Ans.(a)

Sol.The alarming situation is pretty obvious. So a review committee is not required. Hence I does not follow. Water crisis is not the concern of the statement. Hence II does not follow. Merely two days of downpour does not merit “relief supplies”; one assumes there is not a flood-like situation as yet. Hence III does not follow.

Q5. Statement: The school dropout rate in many districts in the state has increased sharply during the last few years as the parents of these children make them work in the fields owned by others to earn enough for them to get at least one meal a day.
Courses of action:
(A) The Govt. should put up a mechanism to provide foodgrains to the poor people in these districts through public distribution system to encourage the parents to send their wards to school.
(B) The Govt should close down some of these schools in the district and deploy the teachers of these schools to nearby schools and also ask remaining students to join these schools.
(C) Govt. should issue arrest warrants for all the parents who force their children to work in fields instead of attending classes.
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Only (A) and (B)
(e) None of these

S5. Ans.(a)

Sol.(A) would be a step in the right direction: it would ensure that hunger does not deprive children of education. (B) is escapism. (C) is absurd.

Q6. Statement: One aspirant was killed due to stampede while participating in a recruitment drive of police constables.
Courses of action:
(A) The officials in charge of the recruitment process should immediately be suspended.
(B) A team of officials should be asked to find out the circumstances which led to the death of the aspirant and submit its report within a week.
(C) The Govt. should ask the home department to stagger the number of aspirants over more number of days to avoid such incidents in future.
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Only (B) and (C)
(e) None of these

S6. Ans.(d)

Sol.(A) does not make sense unless it be known that these officials are the culprits. (B) is necessary to prevent such incidents is the future. So is (C).

Directions (7-9): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Given answer
(a) if only Assumption I is implicit.
(b) if only Assumption II is implicit.
(c) if either assumption I or Assumption II is implicit.
(d) if neither Assumption I nor Assumption II is implicit.
(e) if both Assumptions I and II are implicit.
Q7. Statement: The highway police authority put up large boards at regular intervals indicating the speed limit and dangers of over-speeding on the highways.
Assumptions: 
I. Most of the motorists may drive their vehicles within the speed limit on the highways.
II. Motorists generally ignore such cautions and over-speed on the highways.

S7. Ans.(a)

Sol.The boards have been put with the assumption that they may have a positive impact.

Q8. Statement: The sarpanch of the village called a meeting of all the heads of the families to discuss the problem of acute shortage of drinking water in the village.
Assumptions: 
I. The sarpanch had earlier called such meetings to discuss about various problems.
II. Most of the heads of families may attend the meeting called by the sarpanch.

S8. Ans.(b)

Sol.There is no indication of an earlier meeting. Hence I is not implicit. II is implicit in the calling of the meeting.

Q9. Statement: The municipal corporation advised all the people living in the shanties along the beaches to move to higher places during monsoon.
Assumptions: 
I. Many people living in the shanties may leave the city and relocate themselves elsewhere in the state.
II. The majority of the people living in the shanties along the beach may try to relocate to higher places during monsoon.

S9. Ans.(b)

Sol. I is not implicit because the corporation has not advised the people to leave the city.

 
Directions (10-12): Below in each question are given two statements (A) and (B). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or of a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choices correctly depicts the relationship between these two statements.
Mark answer
(a) if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect.
(b) if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect.
(c) if both the statement (A) and (B) are independent causes.
(d) if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.
(e) if both the statements (A) and (B) are effects of some common cause.
Q10. A. State Govt has ordered the immediate ban on airing of certain movie channels on television.
B. A few social activists have come together and demanded the ban on telecasting ‘Adult’ movies on television.

S10. Ans.(b)

Sol. The pressure of the social activists has led to the banning.

Q11. A. Government has tightened security checks at all important places and also at various public places.
B. Incidences of terrorist attacks are increasing day by day.

S11. Ans.(b)

Sol.A large number of terrorist attacks has led to tightened security checks.

Q12. A. There is an outbreak of several epidemics in the country.
B. There was the worst flood situation ever experienced in the past in most parts of the country.
S12. Ans.(b)

Sol. The flood has led to epidemics.

Q13. The condition of the roads in the city has deteriorated considerably during the first two months of monsoon and most of the roads have developed big potholes.
Which of the following can be a possible effect of the above cause?
(a) The municipal corporation had repaired all the roads in the city before the onset of monsoon with good quality material.
(b) A large number of people have developed spine-related injuries after regularly commuting long distances by road within the city.
(c) The municipal corporation has been careful in choosing the contractors for repairing roads in the past.
(d) People always complain about potholed roads during the monsoon months.
(e) None of these

S13. Ans.(b)

Sol. Big potholes on a road may affect with spine-related injuries commute long distances by road within the city.

Q14. It has been reported in many leading newspapers that the current year’s monsoon may be below the expected level as many parts of the country are still not getting adequate rainfall.
Which of the following can be a possible fallout of the above situation?
(a) People from those affected areas with less rainfall may migrate to urban areas.
(b) Govt. may announce ex gratia payment to all the farmers affected in these areas.
(c) Govt. may declare these areas as drought-affected.
(d) People may blame the govt. and agitate for not getting adequate water for cultivation.
(e) None of these

S14. Ans.(c)

Sol.

Q15. A few travelers were severely beaten up by villagers recently in a remote rural part of the state as the villagers found the movement of the travelers suspicious. The district authority has sent a police team to nab the culprits.
Which of the following inferences can be drawn from the above statement? (An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts.)
(a) The villagers dislike the presence of strangers in their vicinity.
(b) Villagers are generally suspicious in nature.
(c) Travelers prefer to visit the countryside.
(d) The govt. generally provides protection to travelers across the country.
(e) None of these

S15. Ans.(d)

Sol. The govt provides security to tourists across the country. That is why the govt has sent a police team to nab the culprits.

Facebook Comments

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

IBPS RRB Officer Scale 1 Analysis 10th September All Shift

The IBPS RRB Prelims exam for today was similar to yesterday’s exam. Here is the …

  • one ideal goal

    Is there any way to attempt reasoning quiz in Hindi

error: