Home / Solution to the quiz

Solution to the quiz

150+ RRB NTPC Previous Solved Papers PDF  Free Download Now
RRB NTPC Free Study Material PDF Free Download Now
RRB NTPC Free Mock Test Attempt It Now
Quant Booster eBook – A Complete Maths Shortcut eBook   GET Book Now
SSC CGL,CPO,GD 2018 Study Material & Book Free PDF Free Download Now

 

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Option B
Solution:
Present ratio P:M ==>2:9
After 10years P:M=4:11
Then
(2x+10)/(9x+10) = 4/11
22x+110=36x+40
X=5.
Then Mother‘s present age=9*5=45yrs.
After 15 yrs Mother‘s age is=60yrs.

Q2. Option C
Solution:
Given
A:B=5:x –1
A = C – 18 —2
C + 9 = 47 =>C=47-9=38yrs.
A – B = C —3
From 2 A=38-18=20yrs.
From 1 20/B=5/x==> B=4x
From 3 4x-20=38
X=14.5.

Q3. Option A
Solution:
Let 16 yrs ago the age of mine was=x
(x+24)/(8x+24)=1/3
X=48/5=9.6
My present age is 9.6+16=25.6
Present age of my Uncle =8*9.6+16=92.8
Required ratio =(25.6-8)/(92.8-8) =17.6/84.8=11:53.

Q4. Option D
Solution:
A+B=11(A-B)
A:B=6:5
According to 2nd condition
6x+5x+10=13(6x-5x)=5
A‘s age =6*5=30.

Q5. Option C
Solution:
F+M+S=42*3=126
The age of family after 6 years =36*5=180
The age of bride after 6 years=180-(126+18+5)
=180-149==>31yrs
Age of bride at the time of marriage=31-6=25yrs.

Q6. Option B
Solution:
From option 54-45=1/11(45+54)
9=9
Condition satisfied

Q7. Option D
Solution:
M – L = L – N
(M + N) = 2L
Given (M + N) = 60
then 2L=60==>L=30
But can‘t able to find M value
Therefore, cannot be determined.

Q8. Option C
Solution:
Let daughter‘s age = A and mother‘s age = B
Given: 3A+B = 75 and A+2B = 80
Solving A, we will get A = 14.

Q9. Option B
Solution:
Let P‘s age = X
R 12 yrs older than P so R‘s age = x+12
Q is thrice as old as P so Q‘s age = 3x
x + (x+12) + 3x = 57
=> 5x = 45
x = 9
P‘s age = 9
Q‘s age = 3x = 27
R‘s age = x+12 = 21
Q-R=27-21=6yrs.

Q10. Option A
Solution:
Epsi age =7-2=5yrs
Let Sharmi age be x years.
Then (x-10)/6=5
X=40

Q11. Option B
Solution:
Let Arun‘s present age be x years. Then, father‘s present age =(x + 3 x) years = 4x
years.
Then (4x+8)=5/2(x+8)
8x+16=5x+40
3x=24
X=8.
Required ratio, (4x+16)/(x+16) =48/24=2.

Q12. Option A
Solution:
Let the daughter‘s age be x years.
Then, father‘s age = 4x.
Mother‘s age = 4x – 10; Son‘s age = x + 6.
So, x + 6 = (4x-10)/2 ==> x=11.
Therefore Mother‘s age = 4X – 10= 44 – 10 = 34 years

Q13. Option C
Solution:
Present age of Thomas‘s son = x years
Thomas‘s present age = 3x years
Thomas‘s father‘s present age = 3x*2=6x
X+3x+6x=33 1/3 *3
10x=100/3*3==>x=10
Then diff between Thomas son‘s and father‘s age is
60-10=50yrs

Q14. Option D
Solution:
Father‘s age was 28 years when my sister was born.
My sister‘s age was 4 years when my brother was born.
Therefore, father‘s age was 28+4=32 years when my brother was born.

Q15. Option D
Solution:
Can‘t be determined

GovernmentAdda Recommends  Online Tyari Mock Test
RRB Group D Speed Test Attempt Now Attempt Now
Railway RRB Pshyco Complete Package  Get It Now
SSC CHSL, CGL Mock Test (1 free+30 Paid) Attempt Now

 

RRB JE Free Study Material PDF Books Free Download Now
FCI Free Study Material PDF Books Free Download Now
SSC JE Free Study Material PDF Books Free Download Now
Download Quant Power Bank (1000+ Pages) Free Download Now
Reasoning & GI Booster -Power Bank Book (1200+ Pages) Free Download Now

 

error: