Speed Time & Distance Quiz For Upcoming Exams Answers | GovernmentAdda
Home / Speed Time & Distance Quiz For Upcoming Exams Answers

Speed Time & Distance Quiz For Upcoming Exams Answers

IB Security Assistant Free Mock Test Attempt Now For Free
IB Security Assistant Complete Free Study Material PDF Free Download Now
SSC CGL,CPO,GD 2018 Study Material & Book Free PDF Free Download Now
IBPS Clerk 2018 Study Material & Book Free PDF Free Download Now

 

Print Friendly, PDF & Email

Answers:-

Q1. Option C

Differences in Time taken for both movements are same here. So,

Speed = 2* (increased speed)*(decreased speed) /difference in speed

= 2*8*4 /8- 4

= 2*8*4/4

= 16kmph

 

Q2. Option D

Difference in time taken =40-30= 10min = 10/60 = 1/6 hr

Speed during the next journey= 15+3 =18kmph

So time taken, x/15 –x/18 = 1/6

3x/ (15*18) =1/6

X / (5*18) = 1/6

x = (18*5)/6

Distance (X) = 15km

 

Q3 Option C

Let assume the usual speed of the train X kmph

Then, 75% of usual speed = 75*x/100 =3x/4

Now, L /x = 12

L = 12x

Again, (L+450) /(3x/4) =18

12x+450 = 18*(3x/4)

450+ 12x = 27x/2

450+12x = 13.5x

1.5x = 450

X = 450/1.5 =675m

Speed = 18*(5/18) = 5m/s;

Time taken = Distance /Speed = 675/5= 135 Seconds

=> 135/60 min = 2 hr 15 min

 

Q4. Option B

 

Q5 Option C
Let the distance between Coimbatore and Ahmadabad be X

Speed of first train= x/4 km/h

Speed of second train =x/3 km/h

Let they meet y hrs after 7.00am

Then, according to the question,

X/4 *y +x/3 * (y-2) =X

Y/4 +(y-2)/3 =1

3y+4(y-2) =12

3y+4y-8 =12

7y=20

Y=20/7

Y =2 hrs 51 min 25 sec

Two trains cross each other = 7+2.51 = 9.51 am(approx)

 

Q6 Option A

Let the length of train B be X m.

Then, length train A =2X/5

Now the speed of train B to that of train A = (X/70): (2X/5 /45)

= (70/x) *(2x/225)

= 140: 225 = 28:45

 

Q7 Option C
Speed of the truck= D/T = 294/7 = 42km/hr

Now, Speed of car = (Speed of truck +14) km/hr = 42+14 = 56km/hr

Distance of car = 294+16 = 310 km

Time Taken = 310/56 = 5hr 32 min

 

Q8 Option B

Relative speed = (65.5 /35) *60 = 786/7 kmph

Speed of A = 786/7 -45 = 471/7 = 67.28 kmph

 

Q9 Option B

D=78km; a=16kmph, b=10kmph

According to the formula,

Distance travelled by

R = AC =2D*(a/a+b)

= 2*78 *(16/ (10+16))

= 2*78 *(16/26)

= 2*78*(8/13) =96km

 

Q10 Option C
Express:

Time taken to cover 75km (including stoppage) = 30min+6min =36min

Time taken to cover the total distance by Express= (36/75*825) +36min = 432min

Local Train:

Time taken to cover 37.5km (including stoppage) = 30min+2min =32min

In 32min, distance covered =37.5km

Required total distance = 432*(37.5/32)= 506.25km

GovernmentAdda Recommends

OnlineTyari Mock Tests

IBPS Clerk Complete Mock Test Package Attempt Now For Free
SSC CGL Complete Mock Test Package Attempt Now For Free
SSC CPO Complete Mock Test Package Attempt Now For Free
RRB ALP CBT 2 Complete Mock Test Package Attempt Now For Free

 

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now
Download Quant Power Bank (1000+ Pages)  Free Download Now
Reasoning & GI Booster -Power Bank Book (1200+ Pages)  Free Download Now

 

error: