Home / Uncategorized / Speed, Time & Distance Tricks – 2

Speed, Time & Distance Tricks – 2

In this article I have covered questions related to Boat and Streams, Gun-shots and some other left over topics.
 
Q. 1)

Apply the direct formula
Average speed for the complete journey = 2XY/(X + Y) = 2*20*30/50 = 24 km/hr
Answer : (D)


        Q. 2)
Let the total distance be 100 km
Average Speed = Total Distance/Total Time
Total time = 70/20 + 10/25 + 20/8 = 3.5 + 0.4 + 2.5 = 6.4
Average Speed = 100/6.4 = 15.625 m.p.h


 
Q. 3)
 
This is again a very frequently asked question. Let the distance of his school be X km.
(Time taken to reach the school at 3 km/hr) – (Time taken to reach the school at 4 km/hr) = (10 + 10) minutes or 1/3 hours
X/3 – X/4 = 1/3
Hence X = 4 km
Answer : (B)
Direct Formula
Distance = S1*S2/(S1 – S2) * Time difference
S1 = 4 km/hr, S2 = 3 km/hr, Time Difference = 10 – (-10) = 20 minutes or 1/3 hours
Distance = 4*3/(4-3) * 1/3 = 4 km
Note: In the above formula, while calculating the time difference, “late” time is written with negative sign.
Q. 4)
Method 1
Let time taken by second runner  = t. So time taken by first runner = t + 32/60 = t + 8/15
Since distance is constant, hence speed and time are inversely proportional
S2/S1 = T1/T2
16/15 = (t + 8/15)/t
16/15 = 1 + 8/15t
1/15 = 8/15t
t = 8 hours
So second runner takes 8 hours to cover the distance with a speed of 16 km/hr
Hence distance = 8*16 = 128 km
Method 2
Let the distance be X km. Then,
X/15 – X/16 = 32/60
Solve for X
X = 128 km
Answer: (A)
 
Method 3 (Direct formula)
In such questions you can use the same formula you used for Q. (3)
Distance =  S1*S2/(S1 – S2) * Time difference
Distance = 16*15/(16 – 15) * (32/60) = 16 * 15 * 32/60 = 128 km
      Q. 5)
A man rows down a river 15 km in 3 hrs.
Hence, Downstream Speed(v) = 15/3 = 5 km/hr
Similarly, Upstream Speed(u) = 15/7.5 = 2 km/hr
v = Rate in still water + Rate of stream
u = Rate in still water – Rate of stream
Add the above 2 equations-
Rate in still water = (v + u)/2 = (5 + 2)/2 = 3.5 km/hr
Answer: (C)
 
Q. 6)
We have in the above question-
Speed of the current = (v – u)/2
u = 36/6 = 6 km/hr
v = 48/6 = 8 km/hr
Speed of the current = (8 – 6)/2 = 1 km/hr
Answer: (D)
 
 
Q. 7)
Let the distance be X km. Let he takes ‘t’ time downstream, then he will take ‘2t’ time upstream.
Downstream speed(v) = X/t
Upstream speed(u) = X/2t
Speed of the boat in still water/Speed of the current = (v + u)/(v – u) = (X/t + X/2t)/(X/t – X/2t)
= 3/2 : 1/2
= 3 : 1
Answer : (B)
 
Direct formula-
So, Speed of the boat in still water/Speed of the current = (2t + t)/(2t – t) = 3 : 1
Q. 8)
Given,
24/u + 28/v = 6     or    12/u + 14/v = 3    … (1)
30/u + 21/v = 6.5                                       … (2)
The best way to solve (1) and (2) is by eliminating a variable.
Multiply equation (1) by 3
36/u + 42/v = 9      … (3)
Multiply equation (2) by 2
60/u + 42/v = 13    … (4)
Subtract equation (3) from (4)
24/u = 4
u = 6 km/hr
Put u = 6 in equation (1)
v = 14 km/hr
Speed of the boat in still water = (u + v)/2 = (6 + 14)/2 = 10 km/hr
Answer: (D)
 
 
Q. 9) Two guns were fired from the same place at an interval of 13 minutes but a person in a train approaching the place hears the second shot 12 mins 30 seconds after the first. Find the speed of the train(approx) supposing that sound travels at 330 m/s.
A. 40             B. 47               C. 55                 D. 60
 
Distance travelled by sound in 30 sec = Distance travelled by train in 12 min 30 sec
Let the speed of the train be X m/sec
Distance travelled by sound in 30 sec = 330*30 metres
Distance travelled by train in 12 min 30 sec (750 sec) = X*750
330*30 = X*750
X = 13.2 m/sec = 13.2 * 18/5 km/hr = 47.52 km/hr
Answer: 47 km/hr
Explanation
When you hear the gun shot, that means the sound has travelled to your ears.
First consider a simple scenario when the train is not moving. When the two shots are fired from A, a person sitting in the train will hear them at an interval of 13 minutes only. The sound travels the distance from A to B.
 
Now let us consider the scenario when the train is moving from B to A. When the first shot is fired, the sound will travel from A to B and the person sitting inside the train will hear it instantly. Now when the second shot is fired after 13 minutes, the sound would not have to travel from A to B, because the person sitting inside the train is not at B any more. He has moved from position B to X. Hence the sound only needs to travel from A to X.
Hence in this case, the person is hearing the shot after 12 minutes 30 seconds. Instead of travelling for 13 minutes (from A to B), now the sound is travelling only for 12 min 30 sec (from A to X). Hence we can say,
AB = Distance travelled by sound in 13 minutes
AX = Distance travelled by sound in 12 minutes 30 seconds
XB = Distance travelled by sound in 30 seconds              … (1)
After 12 minutes 30 seconds, the sound moves from A to X and also the train moves from B to X.
BX = Distance travelled by train in 12 minutes 30 seconds              …  (2)
Hence from (1) and (2) we can say-
Distance travelled by sound in 30 sec = Distance travelled by train in 12 min 30 sec
 
Q. 10) Two guns were fired from the same place at an interval of 10 minutes and 30 seconds, but a person in a train approaching the place hears second shot 10 minutes after the first. The speed of train (in km/hr), supposing that sound travels at 330m/s is:

A. 19.8             B. 58.6               C. 59.4                 D. 111.8

Distance travelled by sound in 30 sec = Distance travelled by train in 10 minutes (600 sec)
330*30 = X*600
X = 16.5 m/sec or 59.4 km/hr
Answer: (C)
 
 
I have covered almost all the type of questions that are asked by SSC from this topic.
Facebook Comments

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

UIIC Assistant Preliminary Examination 2017 Strategy

UIIC Assistant Preliminary Examination 2017 Strategy Dear Students, as the Preliminary Examinations of UNITED INDIA …

error: