Syllogism Shortcut Tricks Tips & Concept | | GovernmentAdda
Home / Reasoning Tricks / Syllogism Shortcut Tricks Tips & Concept
Governmentadda telegram channel and group

Syllogism Shortcut Tricks Tips & Concept

130+ SSC CGL Previous Papers With Solution Free >> Download Now

Download Quant Power Book (800+ Pages) Free Download Now
Download Reasoning General Intelligence Power Book (1200+ Pages)  Free Download Now

Syllogism Tricks & Tips


Syllogism is one of the most important and interesting topics in Reasoning and Solving Syllogism is always fun if you understand the shortcuts. If you understand the below concepts I assure you that you can solve 5 syllogism problems in just 1 min.

Syllogisms often appears as a part of Logical Reasoning or Verbal Reasoning. It consists of some premises (statements) and one or more conclusions. The conclusions are derived from the given statements. The statements and conclusions may often seem to be illogical or go against what we know to be facts according to our daily lives. But we MUST assume the statements to be true. Whether the conclusion is true or not in the context of the true statements given, is what the question is about in syllogisms.

Have a Pen with you. Go through all the concepts one by one. Understand how to draw Venn Diagrams for each concepts. Then understand how the conclusion are made for each concepts.(Just don’t Scroll down fast!!!).

 

In syllogism all you need to understand the statement, draw the Venn diagram one by one and derived the conclusion.

Point to Remember while Solving Syllogism

  • Anything is possible in a statement.
  • Negative Answer will never be there.

Simple Case:

 

Concept-1
Statement: All A is B.
Venn diagram: 

Conclusions:
a) All A is B
b) Some A is B
c) Some B is A

Concept-2
Statement: Some Apple is Fruit. Some Fruit is Mango.
Venn diagram: 

Conclusions:
a) Some Apple is Fruit
b) Some Fruit is Apple
c) Some Fruit is Mango
d) Some Mango is Fruit

Concept-3
Statement: Some A is B. All B is C.
Venn diagram: 

Conclusion:
a) Some A is B
b) Some A is C
c) Some C is A
d) Some C is B
e) Some B is C
f) All B is C

Concept-4
Statement: All A is B. Some B is C.
Venn diagram: 

Conclusion:
a) All A is B
b) Some A is B
c) Some B is A
d) Some B is C
e) Some C is B
Note: There is no direct relation between A & C, so it is not possible to derive any conclusion between A & C.

Concept-5
Statement: All B is A. All C is A.
Venn diagram: 

Conclusion:
a) All B is A
b) All C is A
c) Some B is A
d) Some A is B
e) Some C is A
f) Some A is C
Note: There is no direct relation between B & C, so it is not possible to derive any conclusion between B & C.

Concept-6
Statement: No A is B.
Venn diagram: 

Conclusion:
a) No A is B
b) No B is A
c) Some A is not B
d) Some B is not A

Concept-7
Statement: All A is B No B is C.
Venn diagram: 

Conclusions:
a) All A is B
b) Some A is B
c) Some B is A
d) No B is C
e) No C is B
f) Some B is not C
g) Some C is not B
h) No A is C
i) No C is A
j) Some A is not C
k) Some C is not A

Concept-8
Statement: Some Apple is Fruit. No Fruit is Mango.
Venn diagram: 

Conclusion:
a) Some Apple is Fruit
b) Some Fruit is Apple
c) No Fruit is Mango
d) No Mango is Fruit
e) Some Fruit is not Mango
f) Some Mango is not Fruit
g) No Apple is Mango
h) No Mango is Apple
i) Some Apple is not Mango
j) Some Mango is not Apple

 

POSSIBILITY CASE:

When the term possibility arises in conclusion, we need to check:
• When “Some Relation” is given in statement and “All” is desired in the conclusion [POSSIBILITY=TRUE]
• When “No Relation” is given in statement and “All/Some” is desired in the conclusion [POSSIBILITY=TRUE]

In a statement these word are possibilities:
  • Can be
  • Possible
  • May be / might be
  • Chances
  • Occurs
  • is being a possibility
  • is a possible

In a statement these word are sureties:

  • Can Never be
  • Can

Rule-1
Statement: All A is B.
Venn diagram:

Possibility: All B being A is a possibility

Rule-2
Statement: Some A is B.
Venn diagram:

Possibility:
a) All A being B is a possibility
b) All B being A is a possibility

Example:

Statement: Some Apple is Fruit. Some Fruit is Mango. Some Mango is Tree
Venn diagram: 

Conclusion:
a) Some Apple being Mango is a possibility.
b) Some Mango being Apple is a possibility.
c) Some Apple being Tree is a possibility.
d) Some Tree being Apple is a possibility.
e) Some Fruit being Tree is a possibility.
f) Some Tree being Fruit is a possibility.

 

 

Practice Problems On Syllogism


 

  • Statements:
    All donkeys are cows.
    No cow is Pearl.
    All Pearls are Monkeys.

    Conclusions:
    I. All donkeys being monkeys is a possibility.
    II. All monkeys being cows is a possibility.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only conclusion I follows
    Explanation :
  • Statements:
    All bags are tools.
    Some tools are coins.
    Some coins are dolls.
    Conclusions:
    I. All bags being coins is a possibility.
    II. At least some dolls are tables.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only I follows
    Explanation :syl-two
  • Statements:
    All lamps are pots.
    All pots are roses.
    No rose is a flower
    Conclusions:
    I. All roses are pots
    II. All lamps are roses
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. If only conclusion II follows.
    Explanation :syl-three
  • Statements:
    All flowers are nuts.
    Some nuts are walls.
    All chairs are walls
    Conclusions:
    I. Some nuts are chairs
    II. At least some walls are flowers
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – D. If neither conclusion I nor II follows
    Explanation :sylog-four
  • Statements:
    Some marbles are cats.
    All cats are pillows.
    No pillow is a dog
    Conclusions:
    I. Some marbles are definitely not dogs
    II. No marble is a dog
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. If only conclusion I follows.
    Explanation :syl-five
  • Statements:
    Some bats are owls.
    All owls are walls.
    No wall is a rose.
    Conclusions:
    I. All bats being walls is a possibility
    II. All roses being bats is a possibility
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer – E. If both conclusions I and II follow.
    Explanation :syl-six
  • Statements:
    All bulls are nets.
    No net is a pipe.
    All pipes are monkeys.
    Conclusions:
    I. No monkey is a bull
    II. All nets being monkeys is a possibility.
    A. if only conclusion I follows.
    B. if only conclusion II follows.
    C. if either conclusion I or II follows.
    D. if neither conclusion I nor II follows.
    E. if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. if only conclusion II follows.
    Explanation :
  • Statements:
    All cats are bulls.
    Some bulls are cyclones.
    No cyclone is a table.
    Conclusions:
    I. All cats being cyclone is a possibility
    II. No table is a bull
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. If only conclusion I follows. syl-eight
  • Statements:
    Some pillows are dolls.
    All dolls are ices.
    All ices are seats.
    No lamp is ice.
    Conclusions:
    I. Some lamps are dolls is a possibility.
    II. All lamps being seats is a possibility
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. If only conclusion II followssyl-nine
  • Statements:
    No seat is a tube.
    No tube is horse.
    No horse is Pen
    Conclusions:
    I. Some seats are pens.
    II. Some tubes being pens is a possibility.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only conclusion II follows syl-ten
     
  • Statements:
    Some lemons are oranges.
    All oranges are apples.
    No apple is grapes. 
    Conclusions:
    I. All grapes being lemons is a possibility.
    II. All lemons being apples is a possibility.
    III. All oranges being lemons is a possibility.
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only II and III follow
    D. None follows
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – E. None of these
    Explanation :syl-one
  • Statements:
    Some Owls are Ants
    All Ants are Guns
    No Gun is a Ball
    Conclusions:
    I. Some Owls being Balls is a possibility
    II. All Guns are Ants
    III. Some Guns are definitely Balls
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Both (A) and (B) follow
    D. Only III follow
    E. None Follows
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only I follows
    Explanation :syl-two
  • Statements:
    All dolls are cots.
    No cot is a Pillow.
    All Pillows are Mangoes.
    Conclusions:
    I. All dolls being mangoes is a possibility.
    II. All mangoes being cots is a possibility.
    III. All mangoes being dolls is a possibility.
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only I follows
    Explanation :syl-three
  • Statements:
    Some A are C.
    Some C are E.
    All E are F.
    Some F are G.
    Conclusions:
    I. Some A are F.
    II. Some F are E.
    III. At least some E are G.
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only II follows
    Explanation :syl-four
  • Statements:
    All Banks are Parks
    Some Parks are Pencils
    No pencil is Monkey
    All Monkeys are Brinjals
    Conclusions:
    I. No Bank is Brinjal
    II. No Monkey is Park
    III. Some Banks are Brinjals
    A. Only I follows
    B. Either III or I follows
    C. Only I and II follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – B. Either III or I follows
    Explanation :syl-five
  • Statements:
    Some banks are bags.
    All banks are noses.
    No nose is a pillow.
    Conclusions:
    I. All noses are banks.
    II. All pillows being banks is a possibility.
    A. Only I follows
    B. Either I or III follows
    C. Only II follows
    D. Neither I nor II follows
    E. All follows
    Answer & Explanation
    Answer – D. Neither I nor II follows
    Explanation :syl-six
  • Statements:
    Some guns are fruits.
    No fruit is an ant.
    All ants are monkeys.
    Conclusions:
    I. Some fruits are definitely not monkeys.
    II. Some ants are not guns.
    III. Some guns being not monkey is a possibility.
    A. Only III follows
    B. Only III and II follow
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only III follows
    Explanation :syl-seven
  • Statements:
    All marbles are Dolls
    No Doll is an eagle
    All eagles are Tigers
    Conclusions:
    I. No eagle is a marble
    II. All Dolls being Tigers is a possibility
    III. All Marbles being Tigers is a possibility
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusions I, II and III follow
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only conclusions I, II and III follow
  • Statements:
    All desks are tables.
    All tables are schools.
    No School is a land.
    Conclusions:
    I. No table is a land.
    II. Some desks being land is a possibility.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only conclusion I follows
  • Statements:
    No stone is a table.
    No table is horn.
    No horn is Pillow
    Conclusions:
    I. Some stones are pillows.
    II. Some tables being pillows is a possibility.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only conclusion II follows
     

In each group of questions below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

  1. Conclusions:
    All chairs being bags is a possibility 
    Some bags are Jugs
    Statements:
    Statements – 1: Some chairs are bags. Some bags are fruits. All fruits are jugs
    Statements – 2: Some chairs are bags. No bag is fruit. All fruits are jugs
    Statements – 3: No chair is bag. Some bags are fruits. All fruits are jugs
    Statements – 4: No chair is bag. No bag is fruit. All fruits are jugs
    Statements – 5: Some chairs are bags. No bag is fruit. Some fruits are jugs
    A. Only Statements – 2
    B. Only Statements – 1
    C. Only Statements – 4
    D. Only Statements – 5
    E. Only Statements – 3
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 1
    Explanation :
  2. Conclusions:
    Some homes can be water
    Some monkeys can be homes
    Statements:
    Statements – 1: All Monkeys are roses. No rose is home. Some homes are rabbits. No rabbit is water
    Statements – 2: All Monkeys are roses. No monkey is home. Some homes are rabbits. No rabbit is water
    Statements – 3: All Monkeys are roses. No rose is home. No monkey is home. No rabbit is water
    Statements – 4: All Monkeys are roses. No rose is home. Some homes are rabbits. All rabbits are water
    Statements – 5: All Monkeys are roses. Some roses are homes. Some homes are rabbits. No rabbit is water
    A. Only Statements – 5
    B. Only Statements – 4
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 2
    E. Only Statements – 1
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only Statements – 5
    Explanation :
  3. Conclusions:
    No Banana is blue
    No Mango is Pomegranate

    Statements:
    Statements – 1: All Bananas are Pomegranate. All Pomegranate are Papaya. All Papayas are Mango. No Mango is Blue

    Statements – 2: All Bananas are Pomegranate. Some Pomegranate are Papaya. Some Papayas are Mango. Some Mangos are Blue
    Statements – 3: All Bananas are Pomegranate. Some Pomegranate are Papaya. No Papaya is Mango. All Mangos are Blue
    Statements – 4: All Bananas are Pomegranate. Some Pomegranate are Papaya. All Papayas are Mango. All Mangos are Blue
    Statements – 5: All Bananas are Pomegranate. Some Pomegranate are Papaya. Some Papayas are Mango. No Mango is Blue
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 3
    Explanation :syl-bana
  4. Conclusions:
    All lions are fans is a possibility.
    All lions are tree is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: No tree is fan. Some pigs are fans. All rings are lions. No lion is fan
    Statements – 2: All trees are fans. Some pigs are fans. All rings are pigs. No lion is pig
    Statements – 3: Some trees are fans. Some pigs are fans. All rings are lions. No lion is pig
    Statements – 4: All trees are fans. Some pigs are fans. All rings are pigs. No lion is fan
    Statements – 5: All trees are fans. Some pigs are fans. All rings are lions. No lion is pig
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 2
    Explanation : 
  5. Conclusions:
    All Dogs being toys is a possibility.
    No Egg is man
    Statements:
    Statements – 1: Some Mans are Egg. Some dogs are egg. All eggs are Toys
    Statements – 2: All mans are Dogs. No Dog is toy. All eggs are Toys
    Statements – 3: Some Mans are Egg. All dogs are egg. All eggs are Toys
    Statements – 4: All mans are Dogs. No Dog is egg. All eggs are Toys
    Statements – 5: Some Mans are Egg. Some dogs are egg. No egg is Toy.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – D. Only Statements – 4
    Explanation : syl-dog
  6. Conclusions:
    All Lions are Roses
    Some Parrots are Lions
    Statements:
    Statements – 1: No Lion is Parrot. All Parrots are Roses. Some Roses are pig
    Statements – 2: No Lion is Parrot. All Parrots are Roses. All Roses are pig
    Statements – 3: Some Lions are Parrots. No Parrot is Rose. No Rose is pig
    Statements – 4: All Lions are Parrots. No Parrot is Rose. No Rose is pig
    Statements – 5: All Lions are Parrots. All Parrots are Roses. No Rose is pig
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – E. Only Statements – 5
    Explanation : 
  7. Conclusions:
    All apples being mangoes is a possibility
    All bananas being apples is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: Some apples are oranges. All oranges are mangoes. No apple is a banana.
    Statements – 2: Some apples are oranges. All oranges are mangoes. No mango is a banana.
    Statements – 3: All apples are oranges. All oranges are mangoes. No apple is a banana.
    Statements – 4: All apples are oranges. Some oranges are mangoes. No apple is a banana.
    Statements – 5: Some apples are oranges. Some oranges are mangoes. No apple is a banana.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 2
    Explanation : syl-apple
  8. Conclusions:
    All pearls are homes is a possibility.
    Some homes are Pearls
    Statements:
    Statements – 1: Some tvs are pearls.Some tvs are homes.No pearl is pig.All tables are pigs.
    Statements – 2: No tv is pearl.All tvs are homes.No pearl is pig.All tables are pigs.
    Statements – 3: Some tvs are pearls.Some tvs are homes. All pearl is pig.All tables are pigs.
    Statements – 4: Some tvs are pearls.All tvs are homes.No pearl is pig.All tables are pigs.
    Statements – 5: Some tvs are pearls.Some tvs are homes.No pearl is pig.No table is pig.
    A. Only Statements – 1 and 4
    B. Only Statements – 2 and 5
    C. Only Statements – 4
    D. Only Statements -3
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 4
    Explanation : syl-tv
  9. Conclusions:
    Some gates being ants is a possibility
    All ants being basket is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: No basket is ant.Some guns are ants.Some gates are guns.
    Statements – 2: All baskets are ants.Some guns are ants.All gates are guns.
    Statements – 3: Some baskets are ants.Some guns are ants.Some gates are guns.
    Statements – 4: All baskets are ants.Some guns are ants.Some gates are guns.
    Statements – 5: No basket is ant. All guns are ants.Some gates are guns.
    A. Only Statements – 1 & 2
    B. Only Statements – 3
    C. Only Statements – 3 & 4
    D. Only Statements – 5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 3
  10. Conclusions:
    Some lemons are balls.
    Some lemons are huts.
    Statements:
    Statements – 1: Some balls are huts. All huts are tables. All tables are lemons. Some lemons are mangoes.
    Statements – 2: All balls are huts. No hut is table. All tables are lemons. Some lemons are mangoes.
    Statements – 3: All balls are huts. All huts are tables. No table is a lemon. Some lemons are mangoes.
    Statements – 4: Some balls are huts. No hut is table. All tables are lemons. Some lemons are mangoes.
    Statements – 5: Some balls are huts. All huts are tables. No table is a lemon. Some lemons are mangoes.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2 & 3
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4 & 5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only Statements – 1
    Explanation : 
     

In each group of questions below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

  1. Conclusions:
    Some guns can be lotus 
    Some owls can be bat
    Statements:
    Statements – 1: Some ants are owls. Some owls are guns. No gun is bat. All bats are lotus
    Statements – 2: Some ants are owls. Some owls are guns. No gun is lotus. No owl is bat.
    Statements – 3: Some ants are owls. Some owls are guns. No gun is lotus. All bats are lotus.
    Statements – 4: Some ants are owls. Some owls are guns. No owl is bat. All bats are lotus.
    Statements – 5: Some ants are owls. Some owls are guns. No owl is bat. No bat is lotus
    A. Only Statements – 2
    B. Only Statements – 1
    C. Only Statements – 4
    D. Only Statements – 5
    E. Only Statements – 3
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 1
    Explanation :
  2. Conclusions:
    Some hotels can be wind
    Some mountains can be hotels
    Statements:
    Statements – 1: All Mountains are rats. No rat is hotel. Some hotels are rings. No ring is wind
    Statements – 2: All Mountains are rats. No mountain is hotel. Some hotels are rings. No ring is wind
    Statements – 3: All Mountains are rats. No rat is hotel. No mountain is hotel. No ring is wind
    Statements – 4: All Mountains are rats. No rat is hotel. Some hotels are rings. All rings are wind
    Statements – 5: All Mountains are rats. Some rats are hotels. Some hotels are rings. No ring is wind
    A. Only Statements – 5
    B. Only Statements – 4
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 2
    E. Only Statements – 1
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only Statements – 5
    Explanation :
  3. Conclusions:
    No note is a bag
    Some pins are bridge is a possibility.
    Statements:
    Statements – 1: No note is bridge. No bridge is a bag. Some bags are pin.
    Statements – 2: All notes are bridges. All bridges are bag. No bag is pin.
    Statements – 3: All notes are bridges. No bridge is a bag. Some bags are pin.
    Statements – 4: All notes are bridges. No bridge is a bag. No bridge is pin.
    Statements – 5: All notes are bridges. All bridges are bag. Some bags are pin.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 3
    Explanation :
  4. Conclusions:
    All lemons are forums is a possibility.
    All lemons are table is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: No table is fruit. Some plants are forums. All roses are lemons. No lemon is fruit
    Statements – 2: All tables are forums. Some plants are forums. All roses are plants. No lemon is plant
    Statements – 3: Some tables are forums. Some plants are forums. All roses are lemons. No lemon is plant
    Statements – 4: All tables are forums. Some plants are forums. All roses are plants. No lemon is fruit
    Statements – 5: All tables are forums. Some plants are forums. All roses are lemons. No lemon is plant
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 2
    Explanation : 
  5. Conclusions:
    All rivers being tablet is a possibility.
    No river is a camel
    Statements:
    Statements – 1: All rivers are fans. No fan is tablet. Some camels are trains. Some trains are vans
    Statements – 2: No river is tablet. No fan is a camel. Some camels are fans. Some trains are vans
    Statements – 3: All rivers are fans. All fans are camel. Some camels are trains. Some trains are vans
    Statements – 4: All rivers are fans. No fan is a camel. All camel are trains. Some trains are vans
    Statements – 5: All rivers are fans. All fans are camel. All camel are trains. Some trains are vans.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – D. Only Statements – 4
    Explanation : 
  6. Conclusions:
    All monkeys being aero planes is a possibility
    All notes being aero planes is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All monkeys are notes. No note is a drum. All cars are notes. All drums are aero planes.
    Statements – 2: Some monkeys are notes. No note is an aero plane. All cars are drums. All drums are aero planes.
    Statements – 3: Some monkeys are notes. No note is a drum. All cars are notes. All drums are aero planes.
    Statements – 4: All monkeys are notes. No note is an aero plane. All cars are drums. All drums are aero planes.
    Statements – 5: All monkeys are notes. No note is a drum. All cars are drums. All drums are aero planes
    A. Only Statements – 1 & 3 & 5
    B. Only Statements – 2 & 3 & 4
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4 & 5
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – Only Statements – 1 & 3 & 5
    Explanation : 
  7. Conclusions:
    Some hotels are fans is a possibility.
    Some sheeps are not cars
    Statements:
    Statements – 1: All fans are apples. All apples are sheeps. No apple is car. No hotel is sheep.
    Statements – 2: Some fans are apples. All apples are sheeps. Some apples are cars. No hotel is sheep.
    Statements – 3: All fans are apples. All apples are sheeps. No apple is car. All hotels are sheeps.
    Statements – 4: All fans are apples. All apples are sheeps. No hotel is a fan. Some hotels are Cars
    Statements – 5: Some fans are apples. All apples are sheeps. No apple is car. Some hotels are Cars
    A. Only Statements – 1 and 2
    B. Only Statements – 2 and 3
    C. Only Statements – 3 and 5
    D. Only Statements – 4 and 5
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 3 and 5
    Explanation : 
  8. Conclusions:
    Some trains are bulls.
    Some ice are bulls.
    Statements:
    Statements – 1: Some Ships are trains. All trains are ice. No ice is bread. No bull is ice.
    Statements – 2: All Ships are trains. All trains are ice. No ice is bread. All bulls are trains.
    Statements – 3: Some Ships are trains. All trains are ice. No ice is bread. Some bulls are breads.
    Statements – 4: All Ships are trains. All trains are ice. No ice is bread. Some bulls are Ships.
    Statements – 5: All Ships are trains. All trains are ice. No ice is bread. Some bulls are breads
    A. Only Statements – 1 and 2
    B. Only Statements – 2 and 3
    C. Only Statements – 2 and 4
    D. Only Statements – 1 and 3
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 2 and 4
    Explanation : 
  9. Conclusions:
    All bats are being vegetables is a possibility
    Some vegetables are being ants is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All ants are bats. No bat is a fish. Some fishes are vegetables. Some fishes are plates
    Statements – 2: All ants are bats. No bat is vegetable. No fish is vegetable. Some fishes are plates
    Statements – 3: Some ants are bats. No bat is a fish. Some fishes are vegetables. Some fishes are plates
    Statements – 4: Some ants are bats. No bat is vegetable. No fish is a vegetable. Some fishes are plates
    Statements – 5: All ants are bats. No bat is a fish. All vegetables are ants. Some fishes are plates
    A. Only Statements – 1 & 2
    B. Only Statements – 2 & 3
    C. Only Statements – 3 & 4
    D. Only Statements – 4 & 5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – E. None of these.
  10. Conclusions:
    All Dogs are being Bats is a possibility
    Some Cars are Elephants
    Statements:
    Statements – 1: Some Ants are Bats. Some Bats are Cars. No Car is Dog. No Dog is Elephants.
    Statements – 2: All Ants are Bats. All Bats are Cars. Some Cars are Dogs. All Dogs are Elephants
    Statements – 3: Some Ants are Bats. All Bats are Cars. Some Cars are Dogs. All Dogs are Elephants
    Statements – 4: All Ants are Bats. Some Bats are Cars. No Car is Dog. All Dogs are Elephants
    Statements – 5: All Ants are Bats. All Bats are Cars. No Car is Dog. All Dogs are Elephants.
    A. Only Statements – 1 & 2
    B. Only Statements – 2 & 3
    C. Only Statements – 3 & 4
    D. Only Statements – 4 & 5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 2 & 3
    Explanation : 
     

 

 

 

 
 

 

 Download English Power Book (2000+ Pages)  Free Download Now

 

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

Reasoning Power Question Bank By Governmentadda Free PDF Download

130+ SSC CGL Previous Papers With Solution Free >> Download Now Download Quant Power Book (800+ …

error: