New Pattern Coding Decoding Quiz | | GovernmentAdda
Home / IBPS / New Pattern Coding Decoding Quiz

New Pattern Coding Decoding Quiz

Directions (Q. 1- 5): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code,
“RUNG MADLY BUN JAR” is written as ‘24#G, 7%Y, 16$N, 12@R’
“JAM RAPID BUT MONKEY” is written as ‘17@M, 28#D, 10$T, 8%Y’
“MACAROON BIRR RACISM JEEP” is written as ‘21%N, 13$R, 20#M, 15@P’
“RATIO JUKE BAILEE MOD” is written as ‘17#O, 26@E, 28$E, 26%D’

  1. The code for the word ‘RAN’ is
    1.8%N
    2.8*N
    3.17#N
    4.16#N
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 4.16#N
    Explanation :
    RAN – 16#N
    R – #
    No of letters – 3+(Reverse Alphabet order of N = 13) = 16
    Last letter – N
  2. The code ‘26#E’ denotes which of the following word?
    1.ROSE
    2.REVERSE
    3.RUPEE
    4.RANDOM
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 1.RUDE
    Explanation :
    “26#E”– ROSE
    R – #
    Last letter – E
    No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of E = 22) = 26
  3. Which of the following is the code for “MONK”?
    1.20%K
    2.26%K
    3.28!K
    4.24!K
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 1.20%K
    Explanation :
    M – %
    Last letter – R
    No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of K = 16) = 20
  4. Which of the following denotes @ symbol?
    1.A
    2.M
    3.B
    4.R
    5.J

    Answer & Explanation
    Answer – 5.J
    Explanation :
    J=@, M=%, R=#, B=$
  5. Which of the following is the code for ‘MUSIC BITE RACE JARL’ ?
    1.15@E, 13#C, 5?E, 13%L
    2.21%E, 6$L, 18#E, 20@C
    3.19@E, 17#L, 7?E, 18%C
    4.26@E, 29%C, 26#E, 19@L
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 4.26@E, 29%C, 26#E, 19@L
    Explanation :
    MUSIC BITE RACE JARL = 26@E, 29%C, 26#E, 19@L

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question: –

In a certain code language, 
‘COT DAINTY FUN EPOCH’ is written as “&23T, $31Y, *17N, #13H”
‘COW DOLL FLUENT EMBOW’ is written as “&26W, $16L, *26T, #28W”
‘CON DOORS FAIR ELEVEN’ is written as “&17N, $24S, *22R, #20N”
‘FLOPPY COR ENTER ENG’ is written as “*31Y, &21R, #23R, #10G”

  1. Which of the following is the code for “FEAR”?
    1.*22R
    2.*13R
    3.#15R
    4.$13R
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 1.*22R
    Explanation :
    First Position – F = *
    Last Position – R
    Middle Position – 18 + 4 = 22
  2. Which of the following denotes # symbol?
    1.C
    2.D
    3.E
    4.F
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer –3.E
    Explanation :
    # – E.
  3. Which of the following denotes $ symbol?
    1.C
    2.D
    3.E
    4.F
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 2.D
    Explanation :
    D = $
  4. The code ‘#24T’ denotes which of the following word?
    1.Egg
    2.Eagle
    3.Elephant
    4.Edit
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 4.Edit
    Explanation :
    First Position – symbol denotes first letter = (E-#)
    Middle Position – 20 + 4 = 24; Last Position – T
  5. By using the given code word, find the code word for ‘FAN COAL EBONY DACTYL’?
    1. *18N, &15L, #32Y, $18L
    2. *17N, &16L, #31Y, $18L
    3. *17N, &16L, #23Y, $18L
    4. *18N, &16L, #33Y, $18L
    5. *17N, &16L, #30Y, $18L

    Answer & Explanation
    Answer – 5. *17N, &16L, #30Y, $18L
    Explanation :
    FAN COAL EBONY DACTYL = *17N, &16L, #30Y, $18L

About GovernmentAdda

We provide all Govt Jobs Like Banking, SSC, FCI,UPSC, Railways and all other important government exams Study Materials,Tricks,Quizes,Notifications,Videos etc.

Check Also

IBPS RRB PO Officer Scale I Previous Year Question Papers pdf

IBPS RRB PO Officer Scale I Previous Year Question Papers pdf Dear Aspirants, Here we …

20 Days IBPS RRB PO (Scale I) Mains Study Plan

IBPS RRB PO (Scale I) Mains Study Schedule The IBPS RRB Officer Scale Mains exam …

error: